» Blog » Xiaomi

Xiaomi Watch S4 Sport představení – Xiaomi (a Suunto) tedy pěkně naklepalo konkurenci

Tagy: Představení | Xiaomi | Chytré

Dominik Hok | 26.7.2024 | 4 MIN

Dvoupásmová GPS, eSIM, NFC, vysoká voděodolnost, titanové pouzdro, safírové sklo... Zní to jako nějaký prémiový model od Samsungu či Applu? Nikoliv! Jedná se totiž o nové Xiaomi Watch S4, které překvapují svými nadprůměrnými parametry.

Značka Xiaomi se ve svém portfoliu tak trochu ztrácela, protože v jednu chvíli to byly chytré hodinky postavené na jejich vlastním HyperOS, pak zase na WearOS od Googlu a teď to je zase jejich HyperOS. Vzhledem k tomu, jaké možnosti nabízí WearOS, by to někdo mohl vzít jako krok zpět, ale já si myslím opak. A vy dost možná budete uvažovat úplně stejně, až dočtete tento článek.

Barva tohoto roku ve světě smartwatchů? Rozhodně oranžová

U tohoto modelu je naprosto zjevné, které značky se Xiaomi pokoušelo dorovnat – Apple a Samsung. Konkrétně jejich Ultra modely. Vtipné ale je, že Samsung vždy dělal kulaté hodinky a najednou se rozhodl, že zvolí hranaté pouzdro. A tak Xiaomi S4 vypadá víc "Samsungově" než samotný hodinkový model Samsung.

Watch S4 se dělá ve třech variantách – s titanovým milánským tahem a oranžovým či šedým silikonovým řemínkem.

Ani Xiaomi samozřejmě nemohlo opomenout současně velice oblíbenou oranžovou barvu, která je asi nejvíce spojena s Apple Watch Ultra 2. Sáhl po ní ale i konkurenční Samsung.

Apple Watch Ultra 2 recenze – Tohoto tvrďáka jen tak něco nerozhází
15.12.2023 - Matěj Urbaczka
Apple Watch Ultra 2 recenze – Tohoto tvrďáka jen tak něco nerozhází

Samsung Galaxy Watch 7 Ultra – Uniklé fotky předpovídají outdoorovou novinku
28.5.2024 - Matěj Urbaczka
Samsung Galaxy Watch 7 Ultra – Uniklé fotky předpovídají outdoorovou novinku

Hodinky celkově mají velice zajímavé křivky a líbí se mi, že se Xiaomi nesnažilo na sílu někoho napodobit a radši zvolili osobitý styl. Bok pouzdra jak prakticky, tak i esteticky obohatili dvěma tlačítky a otočnou korunkou.

Pouzdro je titanové, sklíčko safírové. Pod prémiovými materiály je schován i prémiový displej s rozlišením 466 x 466 pixelů (326 ppi) a jasem až 2200 nitů. Přímé slunce by vás tedy nemělo překvapit, stejně jako pot či déšť, protože dotykový displej má tzv. ochranu proti vlhkému dotyku, což je něco s čím jsem se za léta recenzování chytrých hodinek ještě nesetkal. Tak uvidíme...

Důležité je zmínit, že hodinky nejsou žádné ořezávátko. Splňují totiž potápěčskou certifikaci EN13319 a můžete se s nimi potápět do 40 metrů reálné hloubky. Což je docela paradox, protože mají uvedenou voděodolnost pouhých 5 ATM.

Nevydat multifrekvenční GPS by byl hřích

Z takové té senzorové klasiky ve Watch S4 najdeme akcelerometr, gyroskop, kompas, barometr, teploměr (okolí i pokožky) a senzor okolního světla (pro automatickou úpravu jasu). Optický snímač ve spodní časti měří jak srdeční tepovou frekvenci, tak okysličení krve.

GPS přijímač podporuje celkově pět navigačních systémů – GPS, Galileo, GLONASS, QZSS a BeiDou. Signál z těchto systémů GPSka dokáže přijímat na několika frekvencích, což ještě zpřesňuje určování polohy a tedy i měření a výkres trasy.

Co mě potěšilo, tak Xiaomi je jedna z mála čínských značek, která uvádí výdrž baterie s aktivní GPS. Při multifrekvenční komunikaci by to mělo být až 26 hodin. Jestli bude možné nastavení GPS změnit, aby hodinky vydržely déle, to je otázka. V režimu smartwatche by to mělo být 15 dní, s aktivním využíváním telefonování pomocí eSIM se doba zkracuje na 9 dní.

Obdivovatele chytrých funkcí určitě potěší, že hodinky mají možnost telefonování v dosahu Bluetooth, ale také verzi, která podporuje eSIM a tudíž můžete telefonovat nezávisle na telefonu. Popravdě vím, že s chytrými hodinkami Xiaomi spolupracuje Vodafone, ale jak je to s ostatními, to budu muset nastudovat do recenze. :)

Hodinky jsou vybavené i NFC čipem, ale placení a čínské značky... To je takové ošemetné. Co vím, tak Xiaomi zatím má podporu pár bank, ale krom ČSOB a mBank se nejedná o hlavní hráče na českém trhu.

Mě osobně asi nejvíce potěšily offline mapy, které podle obrázků přímo od výrobce působí jako spíš "nástin" mapy, ale rád se nechám překvapit. A navíc, i to je lepší než nic. :)

Xiaomi ft. Suunto – Jak to může dopadnout?

Většina zdrojů na internetu se shoduje na tom, že Suunto by mělo přinést lepší monitoring a analýzu šesti outdoorových sportů, ale zajímá mě, jestli to povede ještě někam dál. Jestli se přenese i nějaká funkce od Suunta či vyhodnocení kondice, tréninkové zátěže aj.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

Suunto by mělo přinést lepší monitoring a vyhodnocení šesti sportů – trailový běh, lezení, turistika, horská turistika, jízda na kole v terénu a lyžování.

Shrnutí

Víte, všechny mé pocity ohledně Xiaomi jsou čistě pozitivní. Proti jejich hodinkám (kromě nesmyslných a stejně barevných ikon v menu) jsem nikdy nic neměl a jsem rád, že tady sáhli po HyperOS, protože slibuje delší výdrž baterie než modely s WearOS. To všechno nakombinovali s nasekanou senzorovou výbavou, offline mapami, pěkným a hlavně prémiovým designem, telefonováním a fíčurami od Suunta. Cena by se mohla pohybovat někde mezi 6000 až 8500 Kč (záleží, jestli chcete verzi na kovovém řemínku), ale pro český trh není ještě přesně definována.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře