» Blog » Xiaomi

Xiaomi Smart Band 8 PRO recenze – Konečně náramek s GPS

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Matěj Urbaczka | 21.6.2024 | 6 MIN

Xiaomi Smart Band 8 PRO je pokračování předchozí verze, které vlastně nic nechybí a za malý obnos získáte opravdu kvalitní přístroj. Jak se to Xiaomi povedlo a co všechno náramek umí?

Xiaomi umí dělat zázraky jak s cenou přístroje, tak i s jeho vybavením. To všichni víme. V Xiaomi to ale posunuli na další level s vydáním modelu Smart Band 8 PRO, který si zaslouží své místo na výsluní. Proč?

  • dobře padnoucí a minimalistické pouzdro
  • 1,74" AMOLED displej
  • integrovaný GPS přijímač
  • smart a fitness funkce
  • za málo peněz hooodně muziky

Snad jsem vás dostatečně navnadil a teď si to probereme pořádně do detailu.

Jde to i bez tlačítek

Xiaomi se u PRO modelů, jak u starší sedmičky, tak u osmičky, vydalo cestou beztlačítkového pouzdra, aby nic nenarušovalo integritu. Na jednu stránku je design skvělý a hodně se mi líbí "čistota" pouzdra, na tu druhou – člověk musí ihned vybalit nabíječku, aby hodinky nastartoval.

Co mi trošku nejde do hlavy, je popis od výrobce, který nespecifikoval materiály použité na pouzdře. Ze svého odhadu ale usuzuji, že pouzdro je z tvrzeného plastu a ten je obalený hliníkovým pláštěm. Vypadá to efektně a z pouzdra je cítit punc kvality.

Rozměrově je náramek celkem pohodový – 46 x 33,35 x 9,99 mm. Výška náramku asi nesedne na ruku každému, ale i na mém "dámském" zápěstí je to v pohodě. Tloušťka se bere bez snímače tepové frekvence, takže na papíře to vypadá efektně, ale ve skutečnosti je náramek o něco tlustější.

Co mě trošku u náramku zklamalo, je přechod k zapínání alá Apple Watch namísto klasické spony. Řemínek je příjemný, ale zapíná se velice krkolomně a nesedí úplně napřesno. Nicméně, toto se dá vyřešit originálním nylonem od Xiaomi, který smaže veškeré tyto problémy. Upínání je pak přímo od Xiaomi, takže nepočítejte s nějakou alternativní značkou řemínku.

Za mě je to slušně odvedená práce, kdy máte pocit, že na ruce nosíte opravdu zařízení, které hezky vypadá a má smysl.

Větší displej = větší kvalitka

AMOLED displej je taková dominanta všech čínských hodinek. A zde tomu je taky tak. Oproti minulé generaci trošku zvedli pixeláž a velikost a dostali se na 1,74" a 336 x 480 pixelů. Jemnost displeje je pak 336 PPI a jas dosahuje až 600 nitů.

Papírově to zde vypadá moc pěkně a realita to jen potvrzuje. Dostatečně podrobný je i na vytvoření vlastního číselníku s nějakou fotkou. Svítivost displeje je pak v pohodě i na přímém slunci, a tak se nemusíte bát, že byste venku nic neviděli. Obrazovka není moc chráněná, a tak bych popřemýšlel o nějaké ochranné fólii, ať se jí nic nestane.

Překopané uživatelské prostředí sviští

Pokud se bojíte, že vám tlačítko pro ovládání hodinek bude chybět, nemusíte. Uživatelské prostředí je intuitivní a hodně rychlé. Lišta nahoře schovává chytrá oznámení, a lišta dole pak otevírá menu hodinek, které si můžete nastavit buďto do mřížky či seznamu.

Doleva a doprava pak zobrazíte veškeré widgety, které jsou hezky "zgrupované" dohromady na jedné obrazovce a poslední obrazovka patří zkratkám, které většinu času najdeme v horní liště. Tady ale ne a uživatelské prostředí mi zde dává smysl.

Doporučuji udělat krok přepnutí menu hodinek do seznamu, protože Xiaomi zůstává u ikonek, u kterých nikdy nevíte, co se pod nimi skrývá a na první dobrou to nemusíte trefit. Tak pro ušetření času je fajn si to přepnout.

Integrovaná GPS je highlight senzorové výbavy

Já vím, že GPSka byla už v minulém modelu, ale stejně to napíšu. Konečně! Náramek s GPS. Za mě rozšíření o tento důležitý senzor dává smysl. Spousty lidí mi říká, že stejně všude nosí telefon, který můžou mít připojený. Ale spousta lidí si neuvědomuje, že běhat se jde odpoledne, kdy už na telefonu můžete mít slabou baterii, která na monitoring nebude stačit anebo se telefon vypne a v případě nouze budete nahraní.

Takže senzorová výbava čítá akcelerometr, gyroskop, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a také již zmiňovanou GPSku. Co mě trošku mrzí, je jejich "nepřetržité" měření tepové frekvence, které teda moc nepřetržité není. Podle sledování se tepovka nemění ani při změně frekvence, ale klasicky po 10 minutách. Což je trošku škoda, ale nemůžeme chtít od tohoto přístroje zázraky.

Co do přesnosti, Band 8 PRO má co nabídnout.

Z Mi Fitness bohužel nelze jen tak lehce vytáhnout data, a tak to popíšu jen slovně. GPSka měla na začátku problémy se vůbec chytnout. Nebo spíše, chytla se rychle, ale ihned po rozběhu mi začala psát, že se signál ztratil a že mám vylézt ven z baráku. Na začátku trasy lze tedy vidět velké vlnění trasy, ale pak se to chytlo a bylo to v pohodě. Garmin mi naměřil 12,19 km a Xiaomi pouze 11,93 km kvůli těm prvotním problémům.

Tepovka byla totéž v bleděmodrém. Na začátku vyskočila zbytečně vysoko, a pak už se držela na slušných číslech podobně jako hrudní pás. Byl jsem mile překvapen, že i intervaly, které jsem s hodinkami odjel, byly změřené celkem přesně.

13 + 1 den radosti

Dvoutýdenní výdrž baterie je něco, co si přeje mnoho výrobců chytrých hodinek. A Band 8 PRO vám ji může nabídnout. Samozřejmě, že to může být i o pár dní méně, protože vše záleží na používání náramku – četnosti snímání tepové frekvence, pulzního oxymetru, četnosti cvičení, nastaveném číselníku a tak dále.

I kdyby ale náramek vydržel nabitý okolo 8–10 dní, je to pecka a nemusíte řešit nabíjení poměrně dlouho. Budu rád, když mi dolů do komentářů napíšete minimální výdrž baterie, která by vás uspokojila.

Chytrák to úplně není, ale základ zvládá

Co se chytrých funkcí týče, máme zde absolutní základ. Notifikace, budíky, stopky, možnost ovládat hudbu z telefonu, kalendář, úkoly a tak podobně.

Není to nic převratného, ale je to vše, co člověk většinu času potřebuje. Takže podtrženo sečteno – za ty prachy jsou ty chytré funkce dobré.

Hodinky ví, jestli jsme vitální

Fitness funkce obsahují solidní základ v podobě měření spánku, stresu, kroků, kalorií a třeba tepové frekvence. Škoda tepovky, která je co deset minut, protože v noci pak hodnoty blbě lítají.

Co ale člověku může pomoct s orientací ve svém těle, je skóre vitality. Do tohoto skóre se započítávají kroky, intenzivní aktivita a veškeré zaznamenané aktivity s hodinkami. Toto skóre by se mělo pohybovat okolo 100, aby byl člověk podle hodinek reálně vitální. Upřímně, není to tak těžké udělat a za jeden den používání hodinek jsem měl už 50, bez předchozích dat s používáním.

Sportovní aktivity v čele s tréninkovými plány na běh

Sportovních aktivit je tam mnoho. To není žádná novinka. Běžecké plány mají teď svou vlastní ikonku v menu a můžete si vybrat z 10 přednahraných tréninků.

Běžecké tréninky jsou super, to bezesporu, ale bohužel mi například intervalové tréninky nedávají smysl. Intervalový trénink s 5 x 5 minut sprinty je podle mě opravdu na nic, protože sprintovat pět minut nezvládne asi ani Usain Bolt. Takže se kluci, co překládali tyto hodinky, asi trošku sekli v názvosloví.

O tréninku vám toho hodinky řeknou ale dost. Třeba vaši týdenní tréninkovou zátěž, poměr aerobní a anaerobní tepové frekvence, vaše VO2 Max anebo třeba dobu regenerace. Opět musím podotknout, že za málo peněz je to docela dost muziky.

Závěrem – Solidní práce od čínského výrobce

Cenovky moc neuvádím, ale akční cena se teď pohybuje okolo 1500 korun. A to opravdu, za 14denní výdrž baterie, integrovanou GPS a spoustu dalších funkcí, není mnoho.

Pokud bych měl mrknout na nějaké alternativy, doporučil bych určitě Huawei Watch Fit 2 či Watch Fit 2 SE. Největší rozdíl je v telefonování a hudbě mezi SE verzí a klasickou dvojkou, a tak si můžete vybrat, jestli si chcete připlatit anebo ne.

Huawei Watch Fit SE recenze – Ještě dostupnější dostupné chytré hodinky
31.8.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit SE recenze – Ještě dostupnější dostupné chytré hodinky

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Z řad Xiaomi bych vyzdvihl ještě Redmi Watch 4, který je trošku větší, má taktéž telefonování v dosahu telefonu a je laděn více do sportovna s ještě delší výdrží baterií.

Redmi Watch 4 recenze – Hybrid mezi vším
21.3.2024 - Matěj Urbaczka
Redmi Watch 4 recenze – Hybrid mezi vším

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku