» Blog » Zprávy

Vacheron Constantin Berkley Grand Complication – Nejkomplikovanější hodinky na světě dokázaly nemožné

Tagy: Zprávy | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 22.4.2024 | 2 MIN | 3x komentář

Přepište učebnice, svět má nové nejkomplikovanější hodinky. Vacheron Constantin představil kapesní hodinky Berkley Grand Complication se 63 samostatnými komplikacemi a překonal tak… sám sebe.

Dosavadní statut nejkomplikovanějších hodinek držel sám Vacheron Constantin s modelem 57260 s 57 komplikacemi představeným v roce 2015.

O devět let později ukázal, že hranice je jen slovo. Model s názvem Les Cabinotiers – Berkley Grand Complication má nejen neuvěřitelný počet komplikací, ale rovněž poprvé v historii věčný čínský kalendář.

Nádherný kousek, který byl vytvořen na zakázku, byl k vidění na Watches & Wonders 2024 a šlo o jeden z mála vystavených krasavců, na které se stála fronta uvnitř samotného stánku.

Každý je chtěl alespoň na okamžik spatřit, pořídit snímek a odejít domů s tím, že nic podobného ještě neviděl. Během těch několika málo sekund si ale nestihnete všechny komplikace ani prohlédnout, natož pochopit. Na to by ale nestačily asi ani dlouhé hodiny.

Kapesní hodinky, nebo spíše batůžkové, mají 90,8 mm v průměru a jsou tlusté 50,55 mm. Váha hodinek je 960 gramů a pouzdro je vyrobené z 18karátového bílého zlata.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

U tak složitých hodinek je pochopitelné, že jsou oboustranné, a strojek 3752 tak zůstává ukryt uvnitř. Běží rychlostí 18 000 polokmitů za hodinu, má ruční nátah a rezervu chodu 60 hodin. Myslím, že pokud byste je zapomněli natáhnout, opětovné nastavení by pro běžného smrtelníka bylo prakticky nemožné. Jen pro zajímavost, na číselnících je celkem 31 ruček a strojek má 2 877 součástek. Sestrojení trvalo 12 měsíců a vývoj dlouhých 11 let.

Z čehož vyplývá, že na modelu Berkley začal Vacheron pracovat ještě před uvedením svého posledního mistrovského díla.

Název Barkley Grand Complication není náhodný. Hodinky byly vyrobeny na zakázku pro miliardáře Williama Berkelyho, zakladatele pojišťovací společnosti WR Berkley Corporation. Mimochodem, předchozí model Vacheron Constantin 57260 vlastní rovněž W.R. Barkley.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

A byl to právě zadavatel, kdo chtěl po Vacheron Constantin, aby do hodinek zapracovali zdánlivě nemožné: věčný čínský kalendář, přesný do roku 2200. Je známo, že tradiční čínský kalendář má tolik proměnných, že je velmi obtížné jej přenést do hodinek a doposud se o to nikdo nepokusil. Nebo minimálně ne úspěšně.

Kromě věčného čínského kalendáře mají hodinky ty nejpozoruhodnější komplikace, jaké si umíte představit. Ať už jde o znázornění času, věčný gregoriánský kalendář, chronografy, alarmy a zvonkohry, tourbillon,... Ano, je jich 63. Pro podrobnější prozkoumání doporučuji navštívit přímo stránky Vacheron Constantin nebo zajímavé video o Berkley Grand Complication.

Po skončení W&W 2024 je pravděpodobné, že tento mistrovský skvost zmizí do osobního vlastnictví pana Berkleyho. Na druhou stranu… Kdo ví, na čem už teď hodinářští géniové ve Vacheron Constantin pracují.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon – Nejtenčí hodinky s tourbillonem na světě
22.4.2024 - Agáta Vřeská
Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon – Nejtenčí hodinky s tourbillonem na světě

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 11 dny, reagovat
1 slovom: prekomplikovane :)
Marekpřed 11 dny, reagovat
Aj ich budete mat na esope? ;)
Jozkapřed 3 dny, reagovat
Hodně zajímavé !!! Bral bych je hned ????