» Blog » Tissot

Tissot T-Touch Connect Solar recenze – Novinka, která si na nic nehraje

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Chytré | Klasické

Lukáš Hamřík | 4.10.2024 | 9 MIN | 4x komentář

Svět chytrých hodinek a nositelné elektroniky se s každým dalším rokem zvětšuje a získává více uživatelů. Vídáme je všude, v tramvaji, v práci nebo na rodinných sešlostech. Modely dominantních hráčů, jako Garmin, Apple a Samsung, jsou dnes již zcela neodmyslitelnou součástí našich každodenních životů. Dokážou však chytré hodinky plně nahradit pocity z nošení tradičních, kvalitně zpracovaných hodinek? A co kdyby bylo možné oba tyto světy, alespoň částečně, spojit? To se dozvíte v dnešní recenzi hodinek Tissot T-Touch Connect Solar.

Mezi dvěma světy

Rád bych tuto recenzi započal s tvrzením, že nový model z řady T-Touch rozhodně nelze zařadit do kategorie chytrých hodinek. A Tissot se o to vlastně ani nesnaží. V první řadě jim totiž vůbec nešlo o to, aby tento model konkuroval "nadupaným" velikánům typu Garmin Fenix 8 nebo Apple Watch Ultra. T-Touch zkrátka jde svou vlastní cestou. V rámci té si pak vypůjčuje prvky jak ze světa hodinek klasických, tak rovněž chytrých. Tato cesta podle mého názoru stojí na třech základních pilířích.

První pilíř bychom mohli nazvat jako "nositelnost". Pro tu jsou zcela klíčové samotné rozměry hodinek. A musím říci, že v jejich důsledku se hodinky na ruce nosí opravdu velice příjemně! Pojďme se na ně podívat.

Průměr pouzdra činí 44 mm, tloušťka pak relativně přijatelných 14 mm. To je poměrně výrazné zmenšení oproti 48 mm u předchozí generace. Pokud u porovnávání chvíli zůstaneme, je vhodné zmínit i rozdíl v hmotnosti, jejíž redukce je rovna 38 gramům ve prospěch nového modelu (při porovnání modelů na titanovém náramku). Použitým materiálem u pouzdra pak i nadále zůstává titan. Poněkud nešťastná zůstává rozteč nožek, která se z nestandardních 23 mm posunula ke stejně nestandardním 21 mm. Také nás opustila digitální korunka, boční tlačítka však zůstávají.

Původní model vlevo, nový model vpravo.

Původní model vlevo, nový model vpravo.

Díky kompaktnějším rozměrům nyní hodinky působí mnohem příjemnějším dojmem a skvěle padnou i na menší zápěstí. Osobně mě od minulé generace odrazovaly právě její rozměry, které již neměly daleko od standardních rozměrů používaných právě v segmentu chytrých hodinek. Nyní je to zcela opačně a rozměrově se vracíme zpět do světa těch klasických.

Druhým pilířem je kvalita zpracování. Jedná se o výborně řemeslně zpracovaný produkt, u kterého by vás ani na vteřinu nenapadlo pochybovat o zemi jeho původu. Hodinky si nápis Swiss Made na číselníku opravdu zaslouží. Nic se neviklá, nic nevrže ani nepůsobí lacině či odfláknutě. Použité materiály, jako titan u pouzdra, safír u sklíčka a keramika u lunety, pak tento dojem nadále utvrzují. Za tohle musím Tissot pochválit.

A souvisí to i s tím, co jsem říkal v úvodu o nahrazení pocitu z nošení klasických hodinek. Možná celou záležitost hodnotím ze zaujatého pohledu milovníka klasických hodinek, ale většina chytrých hodinek mi tento pocit zkrátka nenahradí.

A byť T-Touch nejsou chytré hodinky, rozhodně k nim svými funkcemi mají mnohem blíže, než například takové Orient Bambino. Zpracováním a nositelností však více připomínají klasické analogové hodinky. Byť bych tu samou větu možná mohl říct i o předchozí generaci, neudělám to. Její obrovské rozměry a nápisy na číselníku typu activity nebo navigation totiž budí opačný dojem. Novým modelům se to zkrátka povedlo o mnoho lépe a opravdu zde nemám co vytknout. Během nošení jsem měl pocit, že na ruce celou dobu nosím kvalitní klasické hodinky.

Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu
9.6.2023 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu

Třetím pilířem jsou chytré funkce a samotný software hodinek. Právě ty byly odjakživa tím pravděpodobně největším lákadlem této řady. A díky nim se vůbec mohou tyto hodinky označovat jako hybridní. Důležité je poznamenat, že ve středu většiny těchto funkcí stojí technologie Bluetooth a mobilní aplikace Tissot Connected. Bez těchto dvou by hodinky příliš nedávaly smysl, z čehož vyplývá, že k odemknutí jejich plného potenciálu budete potřebovat chytrý telefon. Ale nepředbíhejme, pojďme se podívat, jak vůbec lze s hodinkami interagovat.

Dotykový AMOLED display ve tvaru pilulky.

Dotykový AMOLED display ve tvaru pilulky.

Hodinky disponují malým dotykovým AMOLED displejem ve spodní části číselníku. Ten zde plní roli základního ovládacího prvku. Na první pohled produkuje hezké kontrastní barvy a doteky registruje svižným tempem, na které jsme zvyklí z mobilních telefonů. Dokáže registrovat dotyky ze strany na stranu a rovněž klepnutí na libovolný ovládací prvek. Systémově je vše dobře odladěno a nesetkal jsem se s žádnými záseky či jinými problémy. Ovládání systému je velmi intuitivní a i bez návodu v něm po krátké době budete jako ryba ve vodě.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Samozřejmě nemohu opomenout ani pověstné analogové ručky hodinek. Pakliže čekáte, že vám zde vypíšu všechny jejich úžasné interaktivní funkce, bohužel se nedočkáte. V rámci této generace mají totiž ručky jednu jedinou úlohu, a tou je zobrazování času. A kromě rychlého otáčení během spárování s telefonem již žádné další triky neumí. Vlastě se ještě dokáží šikovně odklidit, zakrývají-li dotykový display ve chvíli, kdy s ním chcete interagovat. U předchozí generace však uměly mnohem více, například ukazovat směr kompasu nebo reagovat na dotyky.

Tissot T-Touch Connect Sport představení – Nová generace, velké změny
4.3.2024 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Sport představení – Nová generace, velké změny

A jaké funkce tedy hodinky nabízí? Senzorická výbava je složena z trojice, kterou tvoří výškoměr, krokoměr a nově také snímač tepové frekvence. Oproti předchozí generaci zde již však nenajdeme akcelerometr, barometr, teploměr ani kompas. Hodinky tedy dokáží počítat kroky nebo měřit spálené kalorie až při čtyřech sportovních aktivitách. V rámci běhu, chůze a cyklistiky lze rovněž v mobilní aplikaci sledovat vaši trasu, za pomoci GPS. Právě zde se bude velice hodit i snímač tepové frekvence, který většinou sportovci využívají u chytrých hodinek.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Pokud se delší dobu nehýbete, vybídne vás k pohybu alarm na neaktivitu. K tomu rovněž vybízí i počítadlo kroků, které je ve výchozí pozici vždy přítomno na displeji, hned vedle digitální datumovky. Setkáme se zde však i s funkcemi, které kromě sportu člověk může využít kdykoliv. Jedná se o stopky, budík, kalendář a světový čas. A samozřejmě nemohu opomenout notifikace! Hodinky zobrazí jakoukoliv zprávu z telefonu, ať už se jedná o hovory, sms či sociální sítě. Tato upozornění pak doprovází haptická odezva.

Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?
6.6.2023 - Dominik Hok
Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?

Osobně jsem během testování první vypnul jen haptickou odezvu, nakonec však úplně všechny notifikace. Měl jsem totiž dojem, že hodinky nedělají nic jiného, než že na mě chrlí jedno upozornění za druhým, což mě po určité době začalo dosti obtěžovat. Také mi přišlo zvláštní, že hodinky ukazují zprávy v jejich plném znění. Dokážete si asi představit, kolik slov se vleze na tak malý displej a jak praktické jejich čtení bylo. Každopádně se jedná o můj subjektivní dojem a je nutné říci, že obecně chytré funkce příliš nevyhledávám. Každý to může mít jinak.

Jak hodnotíme sportovní a chytrou vybavenost chytrých hodinek?
15.6.2023 - Dominik Hok
Jak hodnotíme sportovní a chytrou vybavenost chytrých hodinek?

Aby tato recenze byla při hodnocení sportovních funkcí co nejobjektivnější, zavolal jsem si na pomoc kolegu Dominika. S chytrými hodinkami má bohaté zkušenosti a ví, jak dané funkce efektivně testovat. V následujících řádcích popíše své dojmy v rámci testování nových hodinek Tissot T-Touch.

Pokud si někdo odzkoušel "opravdové" chytré sportovní hodinky, přechod na tohoto hybrida by byl opravdu náročný. Pravděpodobně by tuto zkušenost zhoršovala skutečnost, že připojení k GPS telefonu není dvakrát nejspolehlivější (spojení omezují různé chytré spořiče baterie telefonu) a při sportovních aktivitách si vybíjíte jak hodinky, tak telefon. Pokud tedy někdo běhá delší distance jako třeba já, Tissot T-Touch by pro mě nepřipadal v úvahu, protože potřebuji šetřit baterku obou zařízení.

Na obranu Tissotu, já rozhodně nejsem jejich cílovka (člověk, co se nimrá ve sportovních metrikách a věnuje tréninku delší hodiny). Po těchto hodinkách sáhne někdo s láskou pro klasiku, který chce základní sportovní přesah, a ten tady dostane – údaje o tempu, vzdálenosti, čase, převýšení, ale také srdeční frekvenci a zónách, ve kterých jste se při tréninku pohybovali. S těmito hodnotami Tissot nijak dále nepracuje – neodhaduje VO2 Max, nepočítá tréninkovou zátěž aj. Ale to není jejich pole působnosti, takže v pořádku.

Přímo při aktivitě jsem našel větší problém v tom, že displej je malý a ještě to zhoršuje skutečnost, že to píše člověk se 100% zrakem. Za největší mínus dávám nefungující gesto, což znamená, že když chcete náhlednout třeba na své aktuální tempo, musíte stisknout tlačítko, aby se displej rozzářil. Naštěstí byli v Tissotu natolik důmyslní, že při cyklistice displej svítí permanentně. Nedokážu si totiž představit, že bych klikal tlačítko při jízdě na kole.

Napříč generacemi přibyl snímač tepové frekvence, který mě překvapil svou přesností, ale využijete jej pouze v rámci sportovních aktivit. Během dne neměří vůbec, takže nezískáte přehled o své klidové tepové frekvenci či přesnější monitoring spánku a výpočet spálených kalorií. To mi přijde trochu škoda, protože Tissot mohl mít malý přesah jak do sportu, tak i životního stylu, který je ekvivalentně důležitý.

Není solár, jako solár...

Aby všechny tyto funkce mohly fungovat, potřebují hodinky dostatečný zdroj energie. S klasickou baterií se zde ovšem nesetkáme. Hodinky jsou poháněny velice efektivním in-house solárním článkem, který se, troufám si říci, řadí ke špičce na trhu. Díky němu může nový kalibr ETA E33.001 vydržet bez externího nabíjení opravdu dlouho. Aby hodinky v nepřipojeném módu vydržely bez externího nabíjení neomezeně dlouhou dobu, bude jim stačit pouze 20 minut na slunci denně. S přibývajícím množstvím aktivit se pak přirozeně potřebná doba zvětšuje.

V připojeném módu se bavíme o půlroční výdrži, pakliže s nimi na slunci strávíte alespoň 35 minut denně. Sportovní mód a časté měření aktivity vám pak výdrž zkrátí na 3 měsíce a nutný denní pobyt pod oblohou se prodlouží na 60 minut. Vždy se zde pak nabízí využití rychlonabíjení s přibaleným magnetickým kabelem. Tyto výsledky vnímám velice kladně, i když se ještě bohužel nejedná o zcela autonomní solární pohon. Není to od něj však zase tak daleko.

Solární článek zabírá téměř celou plochu číselníku a pronikne k němu tak mnohem více světla, než je běžné u ostaních výrobců.

Solární článek zabírá téměř celou plochu číselníku a pronikne k němu tak mnohem více světla, než je běžné u ostatních značek.

Tissot se zde vydal zcela opačnou cestou, než jakou se dnes vydává zbytek hodinářských značek. Místo toho, aby se snažil solární článek všemožně skrývat za dekoracemi a designovými prvky, nechal radši článek zcela na očích. A právě díky tomuto rozhodnutí má článek dostatek světla a může fungovat tak dobře a efektivně. A dokonce to ani designově nevypadá zle. Zkrátka zde zvítězila funkčnost nad formou. A je to dobře!

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Závěrečné zhodnocení

Recenzi zakončuji s veskrze pozitivními dojmy. Nikdy bych nevěřil, že mě někdy segment hybridních hodinek jakkoliv osloví, ale musím říci, že Tissotu se to celkem povedlo. Všechny nejčastější neduhy chytrých/hybridních hodinek, jako váha, rozměry, vzhled nebo zpracování, se v případě nových T-Touchů mění v silné stránky. Hodinky jsou skvěle zpracované a působí decentně.

Na začátku jsem říkal, že se Tissot T-Touch nesnaží konkurovat chytrým hodinkám. Myslím si, že to souvisí i s množstvím funkcí, kterých je u této generace méně, než u těch předchozích. Dalo by se říci, že T-Touch konečně našel sám sebe a již přesně ví, co chce zákazníkům nabídnout. Zůstalo jen to nejdůležitější, jen několik funkcí, které však fungují perfektně. Všechno nadbytečné je pryč. Mohli bychom říci, že Tissot již "neleze do zelí" chytrým hodinkám. V podstatě teď bojuje jen v těch bitvách, ve kterých může zvítězit.

Je nutné si uvědomit, že první hodinky z řady T-Touch přišly na trh již koncem 90.let. V té době se jednalo o naprostou technologickou špičku a konkurence ve formě chytrých hodinek doslova neexistovala. Dnes je situace naprosto odlišná, doba se posunula a žezla se chopily značky jako Garmin nebo Apple. Nemá tedy cenu snažit se předběhnout zaběhlé hráče, pro které jsou chytré hodinky denním chlebem. Namísto toho Tissot využil to, co umí dělat nejlépe a vytvořil produkt, který je kvalitativně srovnatelný s jeho klasickými hodinkami. A povedlo se mu to!

Zdroj fotografií: Hodinky 365

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 12 dny, reagovat
Mám je 14 dní doma a maximální spokojenost :-)
Lukáš Hamříkpřed 9 dny
Dobrý den, Martine, to mě těší, jsou opravdu povedené :) S pozdravem, Lukáš.
Jiřípřed 3 dny, reagovat
Dobrý den, počítají prosím hodinky kroky po celý den? Nebo krokoměr funguje stejně jako snímač tepu pouze během spuštěné aktivity? Děkuji.
Matěj+Urbaczkapřed 2 dny
Zdravím, Jirko. Kroky měří hodinky po celý den.:-)

Hodinky zmíněné v článku