» Blog » Polar

Test pažních snímačů tepové frekvence: Coros HR monitor a Polar Verity Sense

Tagy: Recenze | Souboj | Coros | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 18.6.2024 | 7 MIN | 5x komentář

Přiznejme si, někoho hrudní snímač tepové frekvence jednoduše štve. Je to nepohodlné a někdy snímač může i odírat. Pažní optické snímače tepu – Polar Verity Sense a Coros HR Monitor se snaží situaci změnit. Jsou stejně přesné jako hrudní snímač? To se níže dozvíte!

Mám ještě v dobré paměti, když s tímto vynálezem přišla firma Scotche a já jejich pažní snímač používal k hodinkám Garmin Fenix 3 (okolo roku 2015 / 2016), protože ještě neměly svůj optický senzor na dýnku hodinek. Tato firma na tom makala dlouho, ale bohužel nebyla / není tak vidět.

Pak se tohoto nápadu chytla značka Polar, která tuto technologii rozšířila mezi lidi lépe. A co si budeme, spousty lidí si tento pažní snímač pochvaluje od jeho první generace. Mladá značka Coros musela taky obohatit svůj repertoár, takže se rozhodli kromě hodinek udělat taky "pásek" na měření tepu. A právě Coros a Polar budeme v tomto článku podrobně testovat při různých aktivitách.

Pojďme si tedy představit naše hráče:

Tyto optické snímače budeme srovnávat s hrudním pásem Polar H10, který se bere jako nejpřesnější měření tepové frekvence mimo lékařské přístroje.

Polar Verity Sense

Polar Verity Sense je taková druhá generace předchozího snímače s názvem Polar OH1. Kromě posílání informace o tepové frekvenci (Bluetooth / ANT+) dokáže tuto informaci nechat i ve svém vlastním úložišti a s páskem můžete i plavat nebo ho přidělat na brýle. Pro plavce je super taky to, že snímač dokáže měřit i naplavanou vzdálenost.

Verity sense je vychytaný i v tom, že má tři uživatelsky ovladatelné módy. Ten základní je spuštěn ihned po zapnutí senzoru, a to je mód, kdy se Verity připojí k hodinkám a slouží jako externí snímač. Dalším módem je ukládání dat do paměti snímače, kdy po spuštění módu Verity začíná nepřetržitě měřit a ukládat data do sebe, přičemž přestane, až když snímač vypneme. V tu chvíli data uloží a následně pošle do aplikace Polar Flow. Posledním módem je plavecký mód, který jsem popisoval v odstavci výše.

Za málo peněz hodně muziky, co? Já si to taky myslím a hlavně díky jeho váze, která činí 19 g, ho na ruce opravdu necítíte.

Jeden ze zahraničních recenzentů ve videorecenzi říkal, ať si po tréninku snímač necháte na ruce, pokud pak jdete na kafe nebo nakupovat. Je totiž velká možnost, že když ho strčíte do kapsy, lehce o něho přijdete.

Coros HR Monitor

Pažní snímač od Corosu se oproti tomu od Polaru zaměřuje pouze na jednu věc. A to na tepovou frekvenci. Spojíte ho tedy s hodinkami a měříte. Co mi na něm přijde trošku matoucí, je jeho samotné spuštění.

Buďto můžete tento monitor tepu spustit připojením na nabíječku anebo nasazením na paži, kdy Coros okamžitě detekuje tep a "rozjede se". Pak ho můžete připojit libovolně k telefonu, kde můžou probíhat aktualizace, anebo rovnou k hodinkám pro měření tepové frekvence.

Váha je úplně stejná jako u Polar Verity Sense, a to 19 g. Jediné, čím se Coros liší, je design čipu, kdy Polar je více do tvaru krychle a Coros je dlouhý kvádr. Upřímně, oba sedí dobře a je těžké říct, co je lepší. Každý si asi vybere dle svého gusta.

Pokud máte rádi výrazné barvy, tak doporučím Coros, který má kromě klasické šedé ještě limetkovou a pomerančovou barvu pásku, na který se čip upíná. U Polaru je to pak šedá barva a tmavě červená.

Jak snímače nosit a k čemu se dají připojit?

Jak Polar, tak Coros mají shodné rady pro uchycení čipu na ruku. V podstatě máme dva způsoby, jak můžeme čip upnout. První je na biceps, kdy by čip měl být plus mínus uprostřed bicepsu, čipem na přední straně. U obou se mi stalo to, že pokud jsem ho otočil, výsledky z něj nebyly dobré.

Druhý způsob umístění snímače je na předloktí. Je to sice méně časté, ale někteří lidé ho používají. Co se týče nějakého komfortu, řekl bych, že uchycení na biceps je lepší. Je totiž menší možnost si snímač shodit nebo posunout třeba oblečením.

Na paži ho nosí loňský vítěz UTMB - CCC trasy, Johnatan Albon

Na paži ho nosí loňský vítěz UTMB – CCC trasy, Johnatan Albon.

Zde opět platí pravidlo, že by snímač měl být na přední straně předloktí, protože zevnitř bohužel nic moc neměří.

Takto vypadá měření, pokud máte snímač na vnitřní straně paže anebo předloktí.

Takto vypadá měření, pokud máte snímač na vnitřní straně paže anebo předloktí.

Co se připojení týče, oba čipy můžete připojit přes Bluetooth, kdy Polar zvládá dvě zařízení najednou a Coros přihazuje o jedno navíc. Polar ale disponuje i technologií ANT+, přes kterou můžete Verity Sense připojit k nekonečně mnoho zařízením. U Corosu je třeba počítat s tím, že se dá připojit pouze přes Bluetooth.

Kromě hodinek je tedy můžete připojit k dalším aplikacím v telefonu, jako třeba ke Stravě, Nike Training a tak dále. Polar má pak i svou appku, přes kterou můžete snímač připojit a monitorovat sporty přímo přes ní. Já měl snímač vždycky připojený k některým hodinkám, a abych vyzkoušel kompatibilitu, vždycky jsem připojoval měřiče k jiným značkám hodinek.

Výdrž baterie

Pokud si dobře vzpomínám, nejhorší na prvních generacích těchto snímačů byla výdrž baterie. Ta se pohybovala okolo 8 hodin, což bylo na nějakou delší trať prostě málo. Teď už je to ale jiná a s měřiči na paži odběhnete klidně i pořádný ultramaraton.

Polar Verity Sense se pohybuje s výdrží okolo 30 hodin při kontinuálním měření tepové frekvence. Coros, jelikož má méně funkcí, dokáže měřit až 38 hodin kontinuálně a v režimu "Standby", kdy čeká na připojení, dokáže jet až 80 dní. Polar tuhle hodnotu neudává, protože "Standby" model mít nemusí, jelikož se zapíná manuálně přes tlačítko.

Výdrž baterie je tedy u obou modelů dostačující a teoreticky to znamená, že okolo 3 týdnů nebudete muset přístroj nabíjet.

Testy přesnosti obou snímačů v porovnání s hrudním pásem

Pojďme už konečně na testování optických snímačů oproti hrudnímu pásu. Pro spoustu lidí je důležité nahradit hruďák něčím jiným, a proto by se vám tento test mohl hodit při rozhodování.

Při testu jsem postupoval následovně. Vybral jsem si tři aktivity, které s hodinkami budu dělat. První a stěžejní aktivitou byl běh, potažmo trailový běh. Druhou aktivitou byla cyklistika a tou třetí posilování s TRX. Oba snímače jsem měl aktualizované na nejnovější možnou verzi a postupoval jsem podle návodu, jak a kde má být snímač uchycen, aby bylo měření co nejpřesnější.

Běh

Řekl bych, že běh a cvičení představuje pro monitory tepu na paži asi nejtěžší zkoušku. Jde o pohyb, který je hodně rozmanitý – ať už se jedná o seběhy v horách anebo rázy při běhu na silnici.

U běhu jsem teprve zjistil, že při nošení obou přístrojů je pro mě lepší Coros HR Monitor. Tvar snímače mi přijde příjemnější a aerodynamičtější než snímač od Polaru. Ale důležité je, že ani jeden na ruce vůbec nepřekáží.

Při testování byly téměř ideální podmínky. Což znamená, že byla příjemná teplota, nepršelo a optice tedy nemělo co ztěžovat cestu ke správným výsledkům. Při zpracovávání čísel jsem měl, řekl bych, dostatek dat. Nakonec to hodilo nějakých 4137 čísel pro porovnání. A aby byla prezentace výsledků jednodušší, řeknu jen průměrnou odchylku od hrudního snímače a procentuální přesnost oproti hrudnímu pásu.

Polar H10 (ref)
Polar Verity Sense
Coros HR Monitor
Průměrný tep
134,98 134,85 134,5
Průměrná odchylka
0 1,25
1,5
Procentuální rozdíl od reference
99,9 %
99,65 %

Ta čísla jsou poměrně znepokojující, protože přesnosti v procentech znamenají, že hrudní pás by mohl být teoreticky do budoucna úplně zbytečný.

Fialová – refennce (Polar H10), modrá – Polar Verity Sense, hnědá – Coros HR Monitor

Fialová – Polar H10, modrá – Polar Verity Sense, hnědá – Coros HR Monitor.

Cyklistika

Cyklistika je v Česku oblíbený sport, a tak jsem si říkal, že by bylo fajn vyzkoušet snímače i na kole. U kola je trošku problém s průtokem krve v závislosti na pevném úchytu řídítek. Já jsem teda čipy testoval na gravel kole a opět, výsledky nebyly vůbec zlé.

Polar H10 (ref)
Polar Verity Sense
Coros HR Monitor
Průměrný tep
145,95 145,57
145,36
Průměrná odchylka
0 1,36
0,95
Procentuální rozdíl od reference
99,74 %
99,60 %

Výsledky opět nevypadají vůbec špatně a jediné, kde jde vidět nějaký ten renonc je, když jsem se rozjížděl ze světel.

Modrá – Polar H10, fialová – Coros HR Monitor, hnědá – Polar Verity Sense

Modrá – Polar H10, fialová – Coros HR Monitor, hnědá – Polar Verity Sense.

Ačkoliv se Polar "třásl" trošku více, tepy trefoval o něco přesněji, a proto má taky o něco přesnější procenta. Ale pokud si to vezmeme obecně... Je až neskutečné, jak jsou oba monitory tepu dobré.

Cvičení

Cvičení je největší oříšek jak pro optiky na zápěstí, tak i pro optiky na paži. Pnutí v rukou výrazně ovlivňuje průtok krve, a proto jsou výsledky lehce zkreslené. Jak si ale poradily dvě asi největší značky pažních snímačů na světě?

Polar H10 (ref)
Polar Verity Sense
Coros HR Monitor
Průměrný tep
77 82,5 73,04
Průměrná odchylka
0 5,5 1,5
Procentuální rozdíl od reference

93,33 %
94,86 %

No a jak vidíme, optické snímače se praly statečně. Ale stále platí, že pokud chceme maximální přesnost u cvičení, tak je zapotřebí mít na sobě hrudní pás.

Fialová – Polar H10, modrá – Coros HR Monitor, hnědá – Polar Verity Sense

Fialová – Polar H10, modrá – Coros HR Monitor, hnědá – Polar Verity Sense.

Polar v tomto testování sehrál roli internetového prohlížeče od jedné nejmenované značky a byl trošku opožděn ve svých "peacích". Oproti tomu Coros stíhal docela slušně a vyhodnocoval přesně.

Pokud by vás to zajímalo, první část cvičení tvořilo přitahování na TRX, pak cvičení na karimatce (břicho, záda, mobilita kyčlí) a pak naposled opět TRX.

Závěr

Běh – o desetiny vyhrává Polar, cyklistika – o desetinu vyhrává Polar, cvičení – o jednotky vyhrává Coros.

Jelikož jsem tzv. Rochnič číselný, tohle testování bylo přesně něco pro mě a totálně jsem si ho užíval po celou dobu. Teď už se ale těším, že na sobě budu mít jen jeden čip. A který to bude? Jelikož primárně běhám, zatím zůstanu u svého oblíbeného Polar H10, ale nevylučuju, že postupně přejdu na pažní snímač. Ten bych ale volil od Corosu. Za tu dobu testování mi přišel na ruce příjemnější a pro mě rozumnější volba.

U Polaru musím vyzdvihnout vlastní úložiště, možnost plavání a měření bazénu a technologii ANT+. To všechno tvoří perfektní kombo na jakoukoli aktivitu a nechci, aby z tohoto testování vyšel Polar špatně, protože dělal svou práci skvěle!

Který ze snímačů byste si vybrali vy?

Mohlo by vás zajímat:

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)
16.2.2022 - Matěj Urbaczka
Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Radimpřed 27 dny, reagovat
Díky za test a porovnání. Nemáte prohozenou hodnotu odchylky v tabulce cyklistiky?
Matěj Urbaczkapřed 27 dny
Zdravím, Radime. Je to paradox, ale je to správně takto.:-)
Jirik_Hpřed 27 dny, reagovat
Protože i při aktivitě některé sporttestery pracují s HRV, pás je nenahraditelný. A pak ortostatický test na Polaru nebo mySASY bez hrudního pasu neprovedu, protože oba potřebují přesně HRV v ms. Což optika stále nedává, jen v klidu a při nízkém tepu. A to nestačí
Adampřed 26 dny, reagovat
Měl jsem hrudní pás, ale ten mi přestal fungovat po letech. Říkal jsem si, že bych mohl vyzkoušet optiku a nelituji. Mám hodinky Coros, volba byla jednoduchá. Teď už bych asi nechtěl nosit hrudní pás.
Jindrapřed 26 dny, reagovat
Používám Polar Verity Sense na tréninku bojových umění (techniky z juda, aikida...) a jsem spokojen. Příjemně se nosí, soupeř jej nezničí např. úderem. Hruďák ani hodinky se z toho důvodu nedají použít. Přesnost jsem nezkoumal. Díky za zajímavý článek.

Hodinky zmíněné v článku