Suunto Race S recenze – Malé hodinky s velkým potenciálem

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.7.2024 | 8 MIN | 7x komentář

Suunto Race S je pokračováním závodní AMOLED série. Teď, když se zmenšilo pouzdro, jsou hodinky více zaměřeny na něžná pohlaví. Ale řeknu vám jedno – sedí i chlapům a ikdyž jsou hodinky malé, mají velký potenciál.

Ano, ano, další Suunta s velkým potenciálem. Tentokrát ale přichází s updatem, na který jsme všichni čekali! Nový snímač tepové frekvence. Juhů! A překvapivě to není všechno.

Novinky v Suunto Race S:

  • Finské zpracování hodinek
  • Nový a lepší snímač tepové frekvence
  • Menstruační kalendář
  • Systémové změny

Finská manufaktura – nevídaná kvalita

Není žádnou novinkou ani tajemstvím, že Suunto má investory z Číny a například model Suunto Race je vyráběn celý v Číně. Suunto Race S se ale dělá ve Finsku a upřímně, jde to vidět.

Race S jsem poprvé chytnul do ruky na expu na Lavaredo Ultra Trail by UTMB přímo v jejich stánku a málem mi z té ruky vypadly. Na první pocit jsou totiž mega lehké (ocelová verze 60 g), a hlavně od začátku jsem cítil, že hodinky jsou prémiovější.

První co musím vyzdvihnout je zpracování tlačítek a otočné korunky, která zůstala dominantou modelu. Jak tlačítka, tak i korunka jsou na pocit tvrdší a ovládání je tím pádem přesnější a rychlejší. Už se tedy nemůže stát žádné nechtěné zmáčknutí tlačítka či otočení korunky při aktivitě nebo ovládání.

Fyzické rozměry se Suunto snažilo mířit na menší pánská a především dámská zápěstí. Průměr 45 mm je za mě ideální rozměr a při zkoušce na ruku padly jako zadek na hrnec. Suunto používá univerzální rozměr a upínání řemínku – 22mm Quick Release a řemínek se opravdu povedl. Barevné kombinace jsou nádherné a silikon je na ruce příjemný.

Prvky designu – minimalismus, elegance a finský nádech, zůstaly úplně stejné, a tak celkově nejde Suuntu po designové stránce vůbec nic vytknout.

Opět AMOLED s lepší grafikou

Suunto u modelové řady Race volí displeje s technologií AMOLED. Čili syté barvičky, vysoký kontrast a také vysoké rozlišení. Suunto zde sáhlo po displeji o velikosti 1,32" s rozlišením 466 x 466 pixelů. Displej nemá žádné problémy s kontrastem při slunečním svitu, a tak je vhodný pro každé dobrodružství.

Co se mi velice na Suuntu libí, je právě volba displejů. Některé firmy škrtly transflektivní displej ze svého repertoáru a za mě je to škoda. Suunto u více outdoorového modelu Suunto Vertical nechal totiž transflektivní displej a u více sportovního a závodního modelu použil AMOLED.

Co mě trošku mrzí je ústup od safírového sklíčka a použití Gorilla Glass ochrany displeje. Znamená to, že se sklíčko může poškrábat, ale je odolnější vůči přímým nárazům. Na druhou stranu, cena hodinek, jejich váha a další aspekty hrajou určitě pro Gorillu.

Co se mi líbí je uživatelské prostředí. To je konečně hbité a dává smysl ve všech částech menu. Perfektní jsou také nové vzhledy a konečně Suunto přidalo i možnost měnit pole na číselnících. Takže nemusíte vidět třeba vaše VO2 Max, ale třeba kroky anebo východ slunce.

Senzorová výbava – zatím nevyužitý potenciál

Ano, po letech čekání jsme se konečně dočkali. Nový snímač tepové frekvence je tady. Má jiné rozestavění LEDek a ještě je zdvojnásobili. Takže konečně vše hraje lépe a potvrzují to jak moje testy, tak i testy zahraničních recenzentů. Tedy, alespoň napůl.

Suunto ale zase udělalo šikovnou věc. Dali na hodinky 4 LED diody, aby snímač zpřesnili, vydali model, ale nechali fungovat jen 2 LEDky s tím, že další dvě se rozjedou někdy v budoucím updatu. A já se ptám: proč?

Právě počtem LEDek má snímač velký potenciál, ale ještě není využitý. U cyklistiky tepy nesedí u žádné aktivity, což jde vidět na grafu níže.

Fialová – Polar H10, modrá – Suunto Race S

Fialová – Polar H10, modrá – Suunto Race S

U běhu jsem byl mile překvapen v první části grafu, kdy při běhu do kopce byl snímač super citlivý a měřil relativně přesně. Problém byl při seběhu, kdy se snímač trošku zbláznil a nevěděl, co ukazovat.

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Trošku mě mrzí ten seběh. Ačkoliv jsem neměl hrudní pás, tak při seběhu obvykle nemívám tepy dosahující ke 180. Takže snímač má potenciál velký a jde vidět obrovský posun, ale ještě je třeba vyčkat na další aktualizace.

Zajímavé, že na expu jsem držel stejnou barvu jako teď testuju.:-)

Zajímavé, že na expu jsem držel stejnou barvu jako teď testuju.:-)

Co se týče dalších snímačů, najdeme zde klasiku v podobě akcelerometru, barometru, pulzního oxymetru, a dvoupásmové GPS. Takže vše, co sportovec potřebuje.

Je fajn, že Suunto zapracovalo na přesnosti GPS hned ze startu tohoto modelu a prozatím jsem nezaznamenal žádné potíže. Nastavení satelitů zůstalo opět stejné – nejpřesnější, přesné, OK. Takže v technické mluvě to bude asi Dual-Band, Multi-GNSS a GPS only. Nicméně, takto vypadala trasa:

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Edge 540

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Edge 540

Co se týče GPS a barometru, tyto dva senzory si vedly dobře od začátku až do konce. Nenastal nikde žádný problém a i po mostu s ocelovou konstrukcí byly krásně vidět "dva proudy" – jeden po cestě tam a druhý zase nazpět.

Další test proběhl na horách, kde mělo Suunto pár odchylek, ale nic, co by se mělo řešit. Vedly si skvěle.

Fialová – Garmin Fenix 7X PRO, modrá – Suunto Race S

Fialová – Garmin Fenix 7X PRO, modrá – Suunto Race S

Výdrž baterie – velká, ale...

Suunto rádo říká, že má nejdelší výdrž baterie v dané oblasti hodinek. Píšou to jak v propagačních materiálech, tak se tím chvástají i naživo při prezentacích. Není to zase tak úplná pravda. Ostatně asi jako není pravda vše, co se píše na internetech.

Suunto Race S
Garmin Epix 2, 42 mm
Polar Vantage V3
V režimu smartwatche
7 dní (5 AOD)
10 dní (4 dny AOD)

10 dní (7 AOD)

Expediční režim GPS
120 hod (bez snímače tepu)
9 dní
140 hod
Příjem všech satelitů
40 hod
21 hod (16 hod AOD)
53 hod
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
30 hod
13 hod (10 hod AOD)
43 hod

AOD u hodinek znamená "always-on displej", čili trvale rozsvícený displej. Tuto informaci mají napsanou jen u režimu smartwatche a jako hvězdičku za čísly mají napsáno, že tyto hodnoty platí bez tréninkových jednotek. Takže při tréninku 7x týdně můžeme počítat s výdrží 2 - 3 dny v režimu AOD a 3 - 4 dny v režimu, kdy displej zhasíná. Údaje na GPS jsou taktéž bez režimu AOD, což znamená, že displej u aktivity neustále zhasíná. Takto to má i Polar. Garmin vsadil na transparentnost a dal všechny údaje k dobru a defaultně má nastavené u aktivity režim AOD.

Takže už jen při pohledu na tabulku je jasné, že hodinky nejsou úplně tak nejlepší, jak tvrdí a i menší Epixy dosahují vyšších čísel. Polary, které jsou o 1,7 milimetrů větší, dělají mnohem větší čísla jak při sportovní aktivitě, tak i při režimu smartwatche. Ale ano, jelikož 45mm hodinky má jen Suunto, jsou nejlepší ve třídě 45 mm.

Sportovní aktivity – specializované metriky pro spousty aktivit

Suunto se snaží jít po vzoru čínských hodinek a ve svém repertoáru má přes 95 aktivit. Ve spoustě z nich se ale snaží mít specializované metriky a tím se právě od čínských hodinek odlišit. Ale kromě spousty aktivit zde najdeme i osvědčenou klasiku jako cyklistika, plavání, multisport či běžecké aktivity. U všech si můžete změnit datová pole v telefonu a tím si ji nastavit přesně podle sebe.

Testování proběhlo jak na MTB trailech, tak v trailu při běhu.:-) Oranžový řemínek na bike ladí pěkně!

Testování proběhlo jak na MTB trailech, tak v trailu při běhu.:-) Děkuji ČR zastoupení Orbea za vypůjčení kola!

Suunto si umí hrát s čísly a to je moc fajn. Kromě tréninkového zatížení, VO2 Max a třeba doby regenerace vám dokáže říct i progres v tréninku, tréninkový stres pro nohy a další specializované metriky. Nově přidává Suunto i AI kouče, který dokáže řídit tréninkové jednotky podle zátěže, únavy a regenerace.

Data z aplikace. Oceňuji hodně přehledy čísel, čas stoupání / klesání a další data potřebná k vyhodnocení!

Data z aplikace. Oceňuji hodně přehledy čísel, čas stoupání / klesání a další data potřebná k vyhodnocení!

Co se mi mega libí je nový update do Suunto Vertical, Race, Race S a 9 Peak PRO, který pomáhá s mapami a jejich přiblížením na 100 m a oddálením až na 20 km, ale hlavně s obdobou garminovského Climb Pro. Takže teď i Suunto dokáže rozsegmentovat trať na seběhy, výběhy a rovinky a ukázat, kde se v tomto úseku nacházíte, kolik máte před sebou převýšení (nebo metrů v seběhu) a ukázat vám to.

Mapové podklady

Mapové podklady zůstaly v podstatě stejné, až na to větší oddálení. Pokud používáte k mapovým podkladům i navigaci, tak oceníte menší zobrazování navigačních pokynů. Už se nezobrazují přes celou obrazovku tak, že nevidíte mapu, ale mají vyhrané místo dole u mapy.

Mapové podklady jsem jinak rozebíral v samostatném článku, kde se věnuji všem aspektům, a tak vás pro podrobnosti pošlu přesně tam.

Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách
1.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách

Fitness funkce – menší změny

Fitness funkce dostaly největší změny pro něžné pohlaví. A to tím, že do aplikace Suunto přidalo menstruační kalendář, který je zde spojený i se sportovními funkcemi. Dle menstruace se totiž řídí i AI kouč a plánuje lehčí tréninky.

Jinak zůstaly funkce stejné. Kroky, kalorie, spánek a HRV. Takže vše, co člověk ke správnému fungování a tréninku potřebuje. Měření spánku i HRV celkem solidně odpovídá Garminům na mé druhé ruce, a tak jsem spokojený. Stejně tak s ranní zprávou, která nás přivítá do dalšího dne a řekne jak jsme se vyspali.

Chytré funkce – stejný a užitečný základ

Chytré funkce nedoznaly žádných změn. Ale to není úplně směr Suunta. V hodinkách tedy najdeme notifikace a možnost na ně odpovědět (Android only), kompas, počasí, stopky, budík a to bude tak vše.

Prozatím to nevypadá, že by se plánovalo přidání NFC anebo hudby. Třeba se někdy dočkáme druhé verze Suunto 7, které bude poháněno Wear OS systémem a bude tam opět vše. Kdyby totiž vymysleli, jak tam dostat větší baterku, hodinky by byly parádní.

Menší anebo větší, toť otázka

Často říkám, že u chytrých hodinek platí heslo "čím větší, tím lepší". Tady si tím ale nejsem tak jistý. Ano, máme zde nižší výdrž baterie, ale kvalita převažuje kvantitu. Vylepšený snímač tepovky a super uni rozměr tomuto přístroji dávají nový nádech a sílu bojovat s těmi nejlepšími. A kdo ví co bude, až se rozjedou ty další dvě LEDky.

Ohledně té výdrže, ta je slabá v režimu smartwatche, ale v aktivitě s těmi hodinkami půjde zaběhnout spousty kilometrů, takže hodinky s klidem můžu doporučit i na ultra distance.

Podtrženo a sečteno, kdybych měl na výběr ze Suunto Race a Suunto Race S, volím menší variantu. Na ruce je příjemnější, hodinky se ovládají lépe a mám z nich i lepší a prémiovější pocit.

Pokud byste chtěli volit něco v podobném ražení, ale od jiné značky, mrknul bych se na Garmin Epix či Garmin Forerunner 965, který má trošku širší záběr co se týče chytrých, fitness a sportovních funkcí anebo na Polar Vantage V3, který je čistokrevný sporttester stejně jako Suunto.

Jak se nové Suunta líbí vám?

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

Polar Vantage V3 recenze – Je tato finská značka zpět ve hře?
8.11.2023 - Dominik Hok
Polar Vantage V3 recenze – Je tato finská značka zpět ve hře?

Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě
31.10.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě

SOUBOJ: Suunto Race vs. Polar Vantage V3 vs. Garmin Forerunner 965
13.11.2023 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Suunto Race vs. Polar Vantage V3 vs. Garmin Forerunner 965

Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif
2.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 5 dny, reagovat
Ano, mensi jsou lepsi. Velke race jsem vratil a ani posledni aktualizace nepomohli. To bylo sileny co delala tepovka a jak se sekali, na palici. Tady to je jina liga
Martinpřed 4 dny, reagovat
Ahoj Matěji. Díky za recenzi. Bude i videorecenze? Jinak hodinky mám už 5 dní na ruce a spokojenost. V recenzi píšeš, že mají minuty intenzivní aktivity, kde to v hodinkách, nebo v aplikaci najdu? Pokud to tam je, tak to mají podle mě jinak pojmenované?
Matěj Urbaczkapřed 4 dny
Ahoj, určitě videorecenze bude.:-) Za ty minuty intenzivní aktivity se omlouvám. Seknul jsem se.:-(
Palopřed 4 dny, reagovat
Ahoj, je to s tým tepom také hrozné? Celkom sa mi pozdávaju, nepoužíval by som ich na bike, len na behy na ovale, turistiku. Za tu cenu s mapami,to láka, len obávam sa nepresných tepov, a možno slabšieho GPS (napr.oproti Garmin F 965), a vydrží, naozaj len 7 dni? Ďakujem za odpoveď
Matěj Urbaczkapřed 4 dny
Ahoj, tep se určitě ještě zlepší po updatu, ale už teď je to celkem fajn a ta přesnost není tak špatná! :-) Ta výdrž baterie je možná horší. 7 dní hodinky vydrží bez jakékoli aktivity. S aktivitami to pak bude o něco méně.
Tompřed 4 dny
Ahoj Palo, jsou dobry. Tep je lepsi jak se starym snimacem u klasickeho Race a jak pisou kluci, jakmile vyjde update tak vyuziji i dalsi cast snimacu a melo by to bejt v cajku
Martinpřed 4 dny
Za sebe mohu říct, že hodinky používám na plno, vše zapnuto, měřím spánek, aktivity, trvale zapnutý displej a po 5 dnech teď mám 32% baterie. Nabíjel jsem v neděli na 100%. Myslím, že to není tak špatné. Navíc mají rychlonabíječku, teď jsem vyzkoušel a za 20 minut z 32% na 82%, což je velice dobrý výsledek..

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Červenec
8 650 Kč skladem
Novinka Červenec
8 650 Kč skladem
8 650 Kč očekávaná novinka
8 650 Kč očekávaná novinka
8 650 Kč očekávaná novinka
Novinka Červenec
8 650 Kč nedostupné