Suunto 9 Peak – Velká síla v malém provedení

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 28.12.2021 | 8 MIN | 4x komentář

Konečně je to tady. A to jsme čekali vážně dlouho. Suunto 9 Peak byly oficiálně vydány už před prázdninami, ale k nám se dostaly teprve teď. V dnešní době smartwatchů a sporttesterů je těžké vydat unikátní přístroj. Suuntu se to ale tak nějak povedlo.

Rozdíly mezi Suunto 9 a Suunto 9 Peak

Jak už jsem trošku naťukl v perexu, Suuntu se povedlo vydat tak trošku jiný, unikátní přístroj. Je to z důvodu, že hodinky oproti svým předchůdcům rapidně zhubly a přitom si zachovaly stejné parametry co se baterie a senzorové vybavenosti týče. Největší změnou je pak vzhled, váha a rozměry. O tom žádná. Ale změny nastaly i ve vnitřnostech, kdy Peakům přibyl pulzní oxymetr a senzor okolního světla pro přizpůsobení jasu.

No a některé věci, bohužel/bohudík, zůstaly stejné. Pro začátek by ale stačilo a teď na to pojďme pořádně.

Vlevo Suunto 9 Peak a napravo Suunto 9 Baro

Vlevo Suunto 9 Peak a napravo Suunto 9 Baro

Po dietě konečně sedí i na útlé zápěstí

To, co si přálo spousta lidí, Suunto konečně vyslyšelo. Doteď byly devítky pro většinu smrtelníků prostě masivní hodinky, které na zápěstí bohužel nesedly každému. Zvláště ne něžnému pohlaví. S rozměry 43 x 43 x 10,6 mm se ale celá hra mění. Další game changer je váha, která spadla na 62 g v ocelové variantě. V té z titanu važí ještě o 10 g méně.

Co se Suuntu musí nechat, je vzhled a zpracování, kterým poráží všechny na plné čáře. Elegantní minimalistický vzhled pouzdra tvořeného z nerezové oceli (nebo titanu) doplněného o dýnko z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny. Ladné křivky doplňují 3 mechanická tlačítka na pravé straně a nápis Suunto, který se ukrývá na pouzdře u čísla 6. Tak trošku mi nedaly spát 4 šroubky na dýnku, kdy jsem si myslel, že jsou jen pro přidělání nožek k pouzdru. No, nejsou. Když je odšroubujete, můžete nakouknout na základní desku a veškeré vnitřnosti.

Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami
24.9.2020 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami

Volejte sláva a pětkrát se radujte. Peaky konečně dostaly normální řemínek šířky 22 mm s uchycením Quick Release. Upřímně, je to jeden z nejpříjemnějších silikoňáků, co jsem kdy měl na ruce. Skvěle sedí na zápěstí a děrování vedle dírek na uchycení zajišťuje maximální odvětrání. Spona je z oceli a místo poutka je na konci řemínku zobáček, který se cvaká do jedné z dírek na uchycení. Celkově hodinky na ruce sedí skvěle a po vzhledové stránce jim není co vytknout.

Šanci má jen diamant

Použití prémiových materiálů pokračovalo i v případě sklíčka. Safírové sklo je při outdoorových aktivitách velká výhoda, protože se prostě a jednoduše nepoškrábe. Je ale třeba dávat pozor na přímý pád, protože to by sklíčko nemuselo přežít. Ale tento případ jsem snad ještě ani neviděl. Dle mého názoru, i kvůli tomu že zvolili safír, neřešili jakoukoliv ochranu sklíčka a dipleje a upřímně, neumím si představit nalepit tam ochrannou fólii. Bylo by to jako pěst na oko.

Displejem pak ale končí veškerá sranda. Dieta na pouzdru se projevila i na něm a rozlišení spadlo na 240 x 240 pixelů. Je vážně škoda, že od kraje pouzdra je prstenec, který má půl centimetru. Kéž by se prstenec zmenšil a displej se mohl rozrůst. Ale nemůžu jim to zase tolik vyčítat. Podobně velký Forerunner 745 je na tom, co se týče displeje, úplně stejně. Použitá technologie zůstala stejná, a tak je displej transflektivní s výbornou čitelností na přímém slunci.

Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř
30.3.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř

Co mi ale na Suuntu trošku vadí, je kombinace ovládání tlačítky a dotykem, kdy ani jedním nelze ovládat celý přístroj a chybí tomu tak trošku jakákoli logika (opět bez mech. tlačítka zpět). Odezva systému je jednoduše slabá a kdybych zapřeháněl hodně, tak dostat se ze základní plochy na tepovku trvá celou věčnost. Takový velikán jako Suunto mohl tuto problematiku pořešit lépe.

Senzory se rozrostly o oxymetr a korekci jasu

Snímačová výbava je správně outdoorová. Nechybí tedy barometr, výškoměr, akcelerometr, tepovka a GPS přijímač (umí GPS, GLONASS, Galileo, Beidou a QZSS). Novinkou je pulzní oxymetr a senzor okolního světla pro automatickou korekci jasu. Je fajn, že se Suunto snaží držet krok s ostatními značkami. Pulzní oxymetr je věc, kterou značka uvedla poprvé a možná to lze poznat na přesnosti, takže prozatím nebudu úplně přísný v hodnocení a nechám si ho až po nějakých aktualizacích.

Jak je zvykem, Suunto i tady použilo své technologie FusedTrack a FusedAlti pro zpřesnění údajů z GPS a z barometru. U barometru k tomu využívá výškoměr a GPS se kombinuje s akcelerometrem. U výšky vidím velké zpřesnění a u GPS... No, někdy je to o hodně lepší a někdy mi přijde, že hodinky docela dost nadměřují. Není divu, že uživatelé Suunta mají vždy tolik kiláků za rok. :-)

"Některé bateriové režimy hodinek Suunto 9 prodlužují výdrž baterie tím, že mění interval mezi zjišťováním polohy GPS. Aby však při cvičení nedocházelo ke zhoršení kvality sledování polohy GPS, používají hodinky Suunto 9 funkci FusedTrack. FusedTrack využívá pohybové senzory k záznamu pohybu mezi jednotlivými zjišťováními polohy GPS, což zajišťuje lepší sledování cvičení." (vysvětlivka FusedTracku přímo od Suunta)

Suunto 9 Peak – černá linie, Garmin Enduro – červená linie

Suunto 9 Peak – černá linie, Garmin Enduro – červená linie

Jak říkám, někdy dobré, někdy špatné.

Senzor tepové frekvence také prošel rapidní změnou a Suunto slibovalo velice přesné měření. Asi mám špatnou ruku, protože jsem se opět několikrát dostal na maximálku 210 tepů a ačkoliv bych si to moc přál, tak to bohužel není pravda. Pro double ověření jsem dal hodinky na ruku kolegovi a ani jemu tepy nevycházely moc přesně... Na druhou stranu, světlo tepáku je vážně silné a lampička by z něj mohla být dobrá.

Baterka je stále titán

Suunto, až na výjimku Suunto 7, je borec ve výdrži. Co si budeme, je to tak. U Peaků je výdrž v režimu chytrých hodinek 7 dní a 14 dní pokud funguje jen čas a datum. Zlom ale příchází v aktivitách, kdy Suunto po vteřině dokáže běžet až 25 hodin při snímání s nejlepším možným záznamem. Pokud mrknete do nastavení, zjistíte, že můžete ovlivnit záznam pomocí režimů baterie. Na výběr je ze čtyř módů záznamu: výkon (25 h), vytrvalost (50 h), extrémní (100 h) a túra (170 h). U každého Suunto píše interval měření GPS a jak dobrý je podle nich záznam trasy.

Suunto 7: Finská tradice obohacená o chytrost Googlu
11.8.2020 - Dominik Hok
Suunto 7: Finská tradice obohacená o chytrost Googlu

Sportovní aktivity a SuuntoPlusTM

V hodinkách najdete 80 sportovních aktivit včetně běhu, cyklistiky, plavání, aerobiku a dalších... V nových Peacích jsou dokonce rozdělené přespolní běhy (čtěte trailové) na "přespolní běh (základní)" a "přespolní běh (hora)". Nějak moc jsem zatím toto rozdělení nepochopil, ale asi jde nejvíce o rozdělení datových polí.

U Suunta zůstává klasika, že pro změnu polí si musíte vytvořit vlastní sportovní režim a tam teprve přizpůsobit datová pole a obrazovky dle vaší chuti. Co je rozhodně super, tak od začátku je nastaven zámek obrazovky při monitoringu aktivity, a tak se nemůžou stát žádné průsery, jako například zrušení nebo pozastavení tréninku.

Za pozornost rozhodně stojí SuuntoPlus, které se stále zdokonaluje při každé aktualizaci. Přináší nám různé vychytávky, jako procenta spálených tuků a cukrů (SuuntoPlus Burner) nebo například pomoc při tréninku kopců (SuuntoPlus Climb). Veškeré tyto funkce jsou popsány na stránkách SuuntaPlus, kde dokonce vyzývají sportovce, ať jim pomůžou tvořit další zlepšováky. SuuntoPlus je v omezeném přístupu dostupné také na modelech Suunto 5 a Suunto 3.

Klasické prostředí, které se nezměnilo

Co se týče prostředí hodinek, Suunto je prostě Suunto. Drží se své logiky. Jak ovládáním, tak přesouváním mezi widgety. To znamená, že pohybem nahoru nebo spodním tlačítkem se dostanete na widgety jako spánek, kroky atp. a pohybem dolů nebo horním tlačítkem se dostanete do historie tréninku, navigace anebo nastavení.

Pokaždé, když se dostanete na konec, musíte to buď projet zpět přes všechny widgety anebo se vrátit dotykem doprava. Pro tento krok můžete ještě použít dlouhé stisknutí prostředního tlačítka, ale přijde mi poněkud zdlouhavé stále držet to tlačítko, protože vás to vrátí jen o krok zpět. Na hlavní obrazovce při zmáčknutí prostředního tlačítka zjistíte stav baterky, můžete ovládat hudbu a zobrazit notifikace.

Čím dál tím větší chytrák

Suunto, kromě modelu Suunto 7, se nikdy neproklamovalo jako chytré hodinky nebo frikulínsky řečeno smartwatch. Ale i té chytrosti trošku přidalo. Do všech modelů 9 (nejen Peak) přidalo ovládání hudby a dokonce možnost odpovědi na notifikace přednastavenými zprávami. Omezení je tedy prozatím jen to, že to funguje pouze na Androidu, stejně jako u ostatních značek. Kromě novinek zde najdeme klasiku jako budík, stopky, odpočet atp.

Suunto vás má stále na mušce

Jako ostatní firmy, tak i Suunto monitoruje uživatele 24/7, co se týče kroků, kalorií, tréninkové zátěže a také spánku. Je fajn, že pro spánek nemusíme otevírat telefon. V hodinkách se dozvíte jak dlouho jste spali, vaši průměrnou noční tepovku, kvalitu a délku hlubokého spánku. Ve widgetech se také objevuje VO2 Max a věk podle kondice. Jelikož je snímač o malinko méně přesný, doporučil bych připojit k Suuntu pro monitoring tepovky při sportu hrudní pás. Údaje pak budou dávat přesnější obrázek o vaší výkonnosti.

Suunto App

Suunto se jako mnoho dalších výrobců vydalo cestou pouhé aplikace na chytrý telefon a zanevřelo na internetovou PC platformu. Což je za mne trošku škoda, ale i s tím se člověk naučí žít. Aplikace je přehledná a člověk najde vše, co potřebuje. Vyhodnocení tréninku je dostačující jak pro hobíka, tak pro numerického mága, kterému neunikne žádná metrika.

Peaky jako sportovcův nástroj

Musím se přiznat, že na Suunto mám svůj názor, který se někdy neshoduje se superlativy, ale na Peaky jsem se těšil. Mám radost, že hodinky jsou menší a zvládnou stejnou práci jako jejich předchůdce a přidávají nové funkce. Mám radost, že lze z hodinek reagovat na zprávy a ovládat muziku. Celkem paradoxně z nich mám radost. :-)

Trošku mne mrzí menší přesnost tepové frekvence, ale samozřejmě i to je řešitelné hrudním pásem. Takže hodinky prošly všemi nástrahami trailového běhu i běžného života a ano, můžu je doporučit. Budu doufat, že jednou dostanou mapy, hudbu, placení a budou skvělé.

Jako alternativu bych doporučil rivalský Garmin Fenix 6, který má o trošku více chytrých funkcí a v základním monitoringu i větší baterku. Od Amíků ještě rád doporučím Coros Vertix nebo Apex Pro, které mají skvělou senzorovou přesnost. Z finských přátel od Suunta by mohly suplovat skvělou sporttesterovskou práci také modely Polar Grit X nebo Vantage V2.

Mohlo by vás zajímat:

Novinky u Corosu – Obrovský update modelů
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Novinky u Corosu – Obrovský update modelů

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 859 dny, reagovat
Dobrý den, poslední dobou mi hodinky strašně nadměřují při aktivitě na běžícím pásu. Např. uběhnu podle pásu 5 km a hodinky spočítají 9 km. To už je dost velký rozdíl. Hodinky jsem zkoušel zrestarovat i dát do továrního nastavení a nic nepomohlo. Nevíte co s tím? Velice děkuji za odpověď
Matěj Urbaczkapřed 858 dny
Zdravím, abych pravdu řekl, tak netuším, co by to mohlo být. Ale jelikož se při aktivitě běh na páse používá jen akcelerometr, tak buď bude vadný akcelerometr anebo bych se zkusil podívat na nastavení délky kroku v aplikaci, jestli je správně nastavena délka. Kdyby nebyla, mohlo by to právě nadměřovat.
Honzapřed 858 dny
A můžete mi poradit, jak nastavím délku kroku v aplikaci Suunto? Podle mě to nejde (není to Garmin :-) ) Ale děkuji za radu. H.
Matěj Urbaczkapřed 858 dny
Honzo, máte pravdu.:-) Také jsem na to nepřišel a bohužel jak píšete, není to Garmin. Pokud tedy rapidně nadměřuje, doporučuji reklamovat z důvodu špatného akcelerometru.

Hodinky zmíněné v článku

9 659 Kč nedostupné
9 659 Kč nedostupné
10 179 Kč nedostupné
10 179 Kč nedostupné
11 390 Kč nedostupné
12 079 Kč nedostupné
4 720 Kč nedostupné
7 239 Kč nedostupné