» Blog » Suunto

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Suunto Race S

Tagy: Souboj | Garmin | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 22.7.2024 | 7 MIN | 8x komentář

Suunto Race S je nový sportovní model od finské značky. Garmin Forerunner 265 je na trhu už rok a je označován za jeden z nejlepších modelů v poměru cena / výkon. A dneska tyto hodinky postavím proti sobě.

Suunto jako ostřílený sporttester upozaďuje chytré funkce a soustředí se na výkon. Garmin to bere jako celý balíček. Společné rysy zde ale najdeme:

  • solidní design se spoustou barev
  • dvě velikosti pouzdra
  • AMOLED displej
  • plnohodnotná senzorová výbava
  • vymakané sportovní funkce
  • slušná výdrž baterie na GPS
  • fitness funkce

Rozdílů je ale více a teď si je všechny představíme.

Suunto Race S recenze – Malé hodinky s velkým potenciálem
11.7.2024 - Matěj Urbaczka
Suunto Race S recenze – Malé hodinky s velkým potenciálem

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Design – Kov anebo plast?

U designu jsme na opačných stranách spektra – jeden (Suunto) je skoro celokovový a druhý (Garmin) je zase celý z plastu. Ačkoliv samo Suunto říká, že své hodinky dělá v kombinaci plastu a oceli, o plast zde překvapivě očima ani nezavadíte. Takže velké plus Suuntu za zpracování. Celkově je Suunto velice minimalistické a příjemné na ruce. Moc se mi líbí korunka jako ovládací prvek a taky variace svěžích řemínků.

Forerunner 265 se taky alespoň trošku vymyká standardům Garminu, které jsou většinu času jednobarevné a někdy až trošku nudné – v případě tohoto modelu si totiž můžete vybrat plno barev. Hodinky jsou ale plastové, takže někomu můžou připadat lehce pouťovější.

Zajímavostí souboje je taky to, že máme vlastně na porovnání 4 modely. Dva s přízviskem "S" a dva bez něj. V parametrech řekne nejvíce tabulka:

Suunto Race
Suunto Race S
Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265S
Průměr pouzdra
49 mm
45 mm
46 mm
42 mm
Výška pouzdra
13,2 mm
11 mm
13 mm
13 mm
Hmotnost hodinek
78 g
60 g
47 g
39 g
Rozpětí nožek

22 mm

22 mm
22 mm
18 mm
Materiál pouzdra Plast / titan Plast / ocel Plast
Plast

Z tabulky lze vidět, že porovnávačka může v pohodě probíhat mezi Suunto Race S a větší verzí Garmin Forerunner, protože velikostně jsou skoro stejné. Největším rozdílem je pak tloušťka přístroje, která je u Suunto Race S bezkonkurenčně nejlepší. Váha je pak o něco vyšší, ale to je způsobeno použitím oceli.

Design za mě rozhodně vyhrává Suunto, které se mi vždycky líbilo svými pouzdry a odvážnými řemínky a přesto minimalistickým pojetím.

AMOLED displeje pro sportovní hodinky

Sportovní hodinky ve spojení s AMOLED displejem už dávno nejsou mýtus anebo "blbost". Čím dál tím víc firem přechází na tento trend zhasínajících displejů a naše dvojice (čtveřice) hodinek je osazena tímto displejem také.

Dříve než něco začnu popisovat zde hodím tabulku.

Suunto Race S
Suunto Race
Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265S
Velikost displeje
1,32" 1,43"
1,33"
1,1"
Rozlišení
466 x 466 466 x 466 416 x 416
360 x 360 pixelů
Sklíčko Gorila Glass Safír Gorila Glass Gorila Glass

Hodinky s tímto typem displeje jsou za mě jednoduché na recenzování či porovnávání. Pokud totiž neuvidíte na tento typ displeje, neuvidíte asi na nic. Kontrast je u všech těchto hodinek neskutečný i na přímém slunci, číslice dokonale velké... Nemůžu říct, že bych s hodinkami měl někde problém. Papírově se zdá, že Suunto vyhrává na celé čáře.

Rozdíl u těchto hodinek vidím v nastavení displeje. Při nastavení zhasínání obrazovky má Suunto jednu fíčurku na šetření baterie – i když nemáte nastavený AOD displej a natočíte ruku, prvně se ukáže jen čas na mírně podsvícené obrazovce, a až na něj kliknete, teprve tehdy se úplně probudí. Garmin tuhle zkratku nedělá a rovnou rozsvítí full displej. Jestli je to dobře, nebo zle se rozhodněte sami. Přijde mi to na jednu stranu zajímavé, ale na tu druhou...

Nicméně, pokud se podíváme na sportovní aktivitu, Garmin používá přednastavený Always-on displej, kdežto Suunto zhasíná. Dá se to samozřejmě nastavit na obě možnosti, ale u Suunta to bere docela dost baterku.

Dost mě taky překvapilo to, že Suunto u nového modelu Race S použilo minerální sklíčko, ale vzhledem k cenovce a lehkosti zařízení to dává smysl. Ale – u této značky jsme byli ve většině případů zvyklí na safír.

9 990 Kč (doručíme do 6.9.)

Za displej bych se přiklonil ke Garminu, který má lepší management s rozsvěcením a lepší nastavení u sportovní aktivity.

Výdrž baterie – Vše hraje pro Garmin

Výdrž baterie je něco, na čem si Suunto vždycky zakládalo. U nového typu displeje se jim ale prozatím nedaří zachovat parametry, jaké měli kdysi. Je ale fakt, že to trvá roky vývoje, než to výrobce optimalizuje. Někteří možná pamatují na první modely Garmin Venu, které taky neměly moc dobrou výdrž...

Nicméně, pojďme na čísla:

Suunto Race
Suunto Race S Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265S
V režimu smartwatche
12 dní
7 dní 13 dní
12 dní
Úsporný režim
26 dní
13 dní -
-
Příjem signálu GPS

70 hod.

20 hod.
24 hod.
Příjem všech satelitů
50 hod. 40 hod. 18 hod.
22 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
40 hod.
30 hod. 16 hod.

15 hod.

Příjem všech satelitů + hudba
-
- 6 hod.
6 hod.
GPS (režim max. úspory)
120 hod.
120 hod. -
-

Číselně tabulka vypadá celkem zajímavě, že? Člověk by si i myslel, že v režimu sportu je Suunto na míle daleko před Garminem. Jenže to tak úplně není. Garmin má defaultně nastavený always-on režim a hodnoty platí s AOD. U Suunta jsou tyto hodnoty taky defaultní, ale tak displej zhasíná. Pokud ho necháte svítit pořád při sportu, jste na polovičních číslech.

Takže za mě Garmin.:-)

Senzorová výbava na stejné úrovni

Pokud je řeč o senzorové výbavě, ta je u obou hodinek velice podobná (až stejná). Kromě gyroskopu (Garmin) jsou senzory úplně stejné a bavíme se o snímači tepu, akcelerometru, barometru, teploměru, kompasu, GPS a pulzním oxymetru.

GPSka je u obou modelů Multi-GNSS a dvoupásmová, takže přesnost a kvalita je zaručena. A musím říct, že je to slušná práce od obou přístrojů. Vzal jsem je na průběh Velkou Fatrou a hodnoty jsou hodnotné.

Žlutá – Garmin Forerunner 265, Černá – Suunto Race S, červená – Garmin Fenix 6S

Žlutá – Garmin Forerunner 265, Černá – Suunto Race S, červená – Garmin Fenix 6S.

Pro zasmání jsem přidal i hodinky mé přítelkyně, která má starší Garmin Fenix 6S a rozdíl přesnosti už lze poznat. Nevím, co tam Garmin vymýšlel v té menší záděrce na začátku, ale jinak jsou oba modely přesné i přes docela hustě zalesněné oblasti.

U snímače tepovky zde dávám porovnání Suunta a hrudního pásu. Proč jen těch dvou? Garmin Forerunner 265 prošel našimi testy snímače tepové frekvence, které jsou dělány se vší přesností, a tak zde nechám jen odkaz na video:

Nicméně, zpět ke snímači od Suunta. Zde vidím maximální zlepšení a přesnost už je srovnatelná právě i s Garminem či jinými značkami, které jsou považovány za superpřesné ve světě chytrých hodinek.

Modrá – Suunto Race S, fialová – Polar H10+

Modrá – Suunto Race S, fialová – Polar H10+.

Až na pár zádrhelů u Suunta jsou hodinky slušně přesné. A není se co divit – jak na mě, tak i na hodinky bylo moc teplo a lázeň z mého potu mohla výsledky trošku zamávat. A pokud se divíte, co je ten výstřel hruďáku na konci, tak je to jeho sundání a posunutí, protože mě odřel tak nějak do krve.:-)

Graf nadmořské výšky je až neskutečně obdobný a křivky se téměř doublují ve 100 % případů.

Fialová – Garmin Forerunner 265, modrá – Suunto Race S

Fialová – Garmin Forerunner 265, modrá – Suunto Race S.

A to bude vše ze senzorů. Řekl bych, že se nedá mluvit o vítězi, protože oba dva modely jsou na tom výbavově tak dobře, že není moc co řešit.

Monitoring sportovní aktivity – Kdo s koho?

Oba dva modely jsou sportovní, takže dá rozum, že hodinky umí vše, na co si vzpomenete. Pokud se budu vyjadřovat obecně, Garmin má možná více exaktních metrik pro určitý sport a Suunto má zase více sportovních aktivit.

U Suunta doporučuji nastavení SuuntoPlus, což je rozšíření funkcí a datových obrazovek o různé funkce, jako je Hill Splitter, Strava relative effort a další. Prostě to na začátku projděte, přidejte ke sportu co potřebujete a hotovo.:-)

Fíčury jsou tedy velice podobné a najdete zde vše, co potřebuje jak profík, tak i hobbík. Garmin k těmto fíčurkám přidává ještě animovaná cvičení, která se můžou a také vůbec nemusí hodit.

Takže potenciálním vítězem je pro o něco více funkcí Garmin, ale nemusíte se bát, že by v Suuntu něco chybělo.

Fitness funkce – Plichta

Fitness funkce vnímám u Garminu a Suunta na velice podobné a podrobné úrovni. Bavíme se tady o krocích, kaloriích, měření spánku, tepu, variability srdečního tepu v noci a samozřejmě i spánku.

Možná mě trošku mrzí, že u tepovky v Suuntu se nedá nastavit žádný interval a je to nastaveno základem asi na jednu minutu, což pak dává neúplné informace. Ale chápu, že šetří baterii, kde se dá.

Jinak jsou výsledky super a pokud nebereme v potaz funkce jako Body Baterry nebo stres skóre, tak jsou funkce úplně stejné. Takže mírné plus Garminu, ale jinak je to doopravdy plichta.

Chytré funkce – Dominance Garminu!

Pokud se podíváme na chytré funkce, tak v základu rozhodně vyhrává Garmin. Placení kartou a hudební úložiště s možností napojení streamovacích služeb zatím Suunto postrádá. A Garminu to dává jistou výhodu, kterou může zhodnotit na trhu.

Samozřejmě že notifikace, budík, stopky, kompas a třeba počasí mají obě zařízení. Stejně tak už i super funkci, jako je najít můj telefon.

Suunto překlápí výhodu na svou stranu při možnosti nahrát do hodinek mapové podklady, o kterých jsem se rozepsal v jiném článku.

Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách
1.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách

Navzdory tomu je Garmin opatřen navigací po křivce, která je mnohdy dostačující, a tak bych řekl, že chytrým funkcím vládne Garmin.

Forerunner 265 nebo Race S?

Celkově je pro mě řada Forerunner nějaká záruka kvality a radost pokaždé, když se na jakékoli hodinky z této řady kouknu. Možná že kdyby Suunto obrodilo model Ambit 2 nebo 3, bylo by to stejné.

Čím déle ale nosím model Race S na ruce, tím více si uvědomuji, že ty hodinky mají sakra smysl a Suunto se povedlo vytvořit kvalitní sporttester s potenciálem!

Pokud bych se měl rozhodnout já, jdu do Forerunner 265, ale tentkoráte jen kvůli placení kartou, na které jsem extrémně zvyklý. Kdyby mělo Suunto placení, jsem na vážkách, protože designově jsou hodinky fakt skvělé a po senzorové výbavě jim nemám co vytknout.

A který model byste si vybrali vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomáš Bothpřed 40 dny, reagovat
Vidím to stejně. Placení hodinkami je nepostradatelné.Ale toto Suunto se mi moc líbí. Kdyby bylo to NFC....
Tondapřed 39 dny, reagovat
SUUNTO jednoznačně. Je to o třídu vyšší model přes to že stojí míň. Jak materiály tak zpracováním (Made in Finland pro RACE S). Stačí si oba přístroje vzít do ruky. Mapové podklady jsou taky fajn. Co je nejdůležitější - mají nový OHR snímač s dvojnásobným počtem diod i senzorů + po poslední masivní aktualizaci u kompletní řady SUUNTA i nový algoritmus pro OHR. Takže konečně funkční. Počkám si na titanovou verzi (bude) a jdu si pro ně. Taky existuje nový top model pro potápěče vydaný cca před měsícem SUUNTO Ocean - designově z mého pohledu jedno z nejlepších zařízení na aktuálním trhu. Placení přes hodinky mi nedává smysl, nepamatuji se, že bych posledních 20 let neměl u sebe telefon. Stejné s hudbou.... Věřím že ve Finsku nepodlehnou tlaku a tyto funkce do hodinek přidávat nebudou a budou se dále soustředit na sportovní funkce a vyhodnocování tréninku. Bude zajímavé sledovat, jak se bude inovovat modelová řada v následujících měsících. Předpokládám, že budou chtít nové OHR nasadit plošně. Očekávám něco jako Vertical S s MIP, který nahradí 9PP. Jinak 9PP má taky v rámci modelové péče poslední verzi software, totožnou s ostatními modely. Optimalizace je neuvěřitelná.
Tompřed 37 dny, reagovat
Ahoj. Nevím jestli mi nezmizel předchozí příspěvek. Dotaz byl: náhrada za Forerunner 55. Suunto race S, Forerunner 165, eventuálně čekat na instinct 3(s). Obvod zápěstí 15,5mm. Použití kolo a běh. Amoled nepreferuju, ale s tím nic nenadělám... Vydrží 165 o hodně déle? A umí Race S tep po sekundě a něco jako ranní zprávu? Díky (V případě duplicity dotazu jeden smažte)
Matěj Urbaczkapřed 34 dny
Ahoj, Tome. Jako náhradu bych si asi vybral Garmin Forerunner 165. Jednak z důvodu větší výdrže baterie (o dost), a jednak i z důvodu pokračování dat na jedné platformě. Možná bych zvážil i samotné Garmin Instinct 2 Solar, které vychází moc pěkně a mají vše potřebné. Já mám obvod zápěstí 16 cm a nosím největší Fenixy, tak si myslím, že to nebude problém.:-)
Tompřed 31 dny, reagovat
Ještě mi vrtá hlavou FR 255. Mělo by smysl jít ještě do tohoto? Jinak děkuji za předchozí odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 30 dny
Za mě je FR 255 super. Pokud nepotřebuješ AMOLED displej, dotykáč a připravenost k tréninku, tak jsou hodinky skvělé.:-)
tekielipřed 25 dny, reagovat
Ahoj, neměly by se race s porovnat s forerunerem 265 S? A máte někdo zkušenost s FR265S, jak to vidíte na závodění?
Matěj Urbaczkapřed 24 dny
Ahoj, v článku to píšu, že parametrově si jsou blíže Race S a Forerunner 265.:-)

Hodinky zmíněné v článku