» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 165

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 26.3.2024 | 6 MIN | 9x komentář

Mezi těmito hodinkami se rozdíly hledají skutečně těžce a oba modely, Forerunner 165 i Forerunner 265, jsou sakra kvalitní hodinky s velkým potenciálem. Tento souboj bude nelítostný.

Lehké běžecké plasťáčky se skvělým, ne-li nejlepším poměrem cena / výkon od Garminu. Co tyto hodinky spojuje?

  • plastová konstrukce přizpůsobená pro každé zápěstí
  • skvěle čitelný AMOLED displej
  • dobrá výdrž baterie
  • přesné snímače
  • sportovní zázemí od Garminu
  • platba kartou a hudební přehrávač
A teď už pojďme na ty rozdíly!

Malý, velký a prostřední

Pokud si chcete vybrat ze třech možností velikostí pouzdra, zde určitě najdete tu, co vám padne. Forerunner 265 se totiž dělá ve dvou velkostech pouzdra – 46 a 42 mm a FR 165 má zase univerzální průměr, a to 43 mm. Takže jedna z těchto milimetráží padne určitě i vám. Ať už jste dáma, korbič, chrt anebo třeba dítě.

U obou modelů už se projevuje nový barevný směr Garminu, takže i o barvičky není nouze. Co se ale designu samotného týče, hodinky si jsou velice podobné a kromě tlačítek (FR 265 je má kovové) a již zmiňovaných barevných kombinací, nevidím rozdíl.

Parametry ale nechám přehledně v tabulce, ať to vidíte pokupě tak, jak to leží a běží.

Forerunner 165
Garmin Forerunner 265S
Garmin Forerunner 265
Průměr pouzdra 43 mm 42 mm 46 mm
Výška pouzdra 12 mm 13 mm 13 mm
Šířka řemínku 20 mm 18 mm 22 mm
Hmotnost
39 g 39 g 47 g
Velikost displeje 1,2" 1,1" 1,3"
Rozlišení displeje 390 x 390 px 360 x 360 px 416 x 416

Z tabulky vidíme, že největší rozdíl je ve váze a v displejích, k čemuž se budu vyjadřovat níže. Tak nějak se nedá určit, který plasťák je krásnější, takže to nechám raději na vás, ať vyberete. Můžete vybrat tiše pro sebe anebo napsat dolů do komentářů.

AMOLED novým standardem Forerunnerů

Pokud jste si přečetli nadpis, tak buďto jásáte, anebo nadáváte. Neznám člověka, který by byl tak nějak mezi. U Forerunneru číslovka "6" vždycky znamená AMOLED displej, se kterým se tedy setkáte v obou hodinkách.

Displej Forerunner 165

Displej Forerunneru 165.

Nicméně, v čitelnosti či nějaké další podrobnosti rozdíl nevidím. Oba modely mají dokonce i možnost zvětšení písma, což se může hodit, pokud máte například zhoršený zrak. Oba jdou také velice dobře číst i na přímém slunci.

Displej Forerunner 265S

Displej Forerunner 265S.

Jelikož jsou to sportovní hodinky, určitě vás zajímá, kolik se vleze na obrazovku datových polí. U Forerunner 165 se maximální počet zastavil na číslovce 4 a u dvašestpětek to je 8. Upřímně, čekal bych u FR 165 alespoň šest, ale museli to rozlišit. Za mě je ale počet polí 4 ideální a člověk nemusí moc hledat. U AMOLEDu je ale fakt, že by se dalo zvyknout na 6, protože displeje na uživatele moc krásně křičí.

U displeje opět nevidím jasného vítěze při klasickém používání. Ale podle papírových hodnot je vítězem rozhodně Forerunner 265.

Senzorová výbava je stejná, ale

Kromě gyroskopu je senzorová výbava úplně stejná – akcelerometr, kompas, barometr, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence, teploměr a výškoměr. A samozřejmě GPS. U GPS je rozdíl, že vyšší číslo má dvoupásmový příjem a nižší číslo má jen jednopásmo a všechny satelity. Rozdíl v realitě ale moc nevidím.

Snímač tepové frekvence je u obou Elevate 4, který má u těchto hodinek celkem výhodu, že snímá dobře, protože jsou hodinky lehké.

Co je ale celkově největší rozdíl, je rozhodně možnost kalibrace barometru, nastavení různých widgetů a tak dále.

Pojďme mrknout na výsledky GPSky a tepovky. Tam nastalo teprve překvapení. Přesnost tepovky byla úžasná a GPSka byla úplně stejná. U tepovky se Forerunner 165 lišil o 0,45 úderů za minutu v průměru a Forerunner 265 o 0,04 úderů za minutu v průměru, což je opravdu neskutečné!

Takhle si představuji přesnost oproti hrudnímu pásu

Takhle si představuji přesnost oproti hrudnímu pásu.

Abych vás neochudil o GPS, zde máte záznam.

Paradoxně

Paradoxně "Fény" alá Fenix 7X byly nejméně přesné. Byly totiž v zadní odstíněné kapse.

Papírově jsou rozhodně lepší hodinky Forerunner 265, ale ve skutečnosti bych s klidným srdcem doporučil i Forerunner 165.

Baterie – Slušnost v obou případech

Nic neřekne víc, než jednoduchá tabulka.

Forerunner 165
Forerunner 265s
Forerunner 265
V režimu smartwatche
11 dní
15 dní (5 dní)
13 dní (5 dní)
Úsporný režim
20 dní
-
-
Příjem signálu GPS
19 hod.
24 hod
20 hod.
Příjem všech satelitů
17 hod.
-
-
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
-
15 hod.
14 hod.
Příjem GPS + hudba
7 hod
7,5 hod.
7 hod.

Z tabulky vyčtete všechna důležitá data. Pokud jste chamtivec na baterku, vezmete si menší vydání FR 265S, které vydrží jednoduše nejdéle.

Přijde mi zvláštní ze strany Garminu, že u FR 265 a 265S nabízí úsporný režim v hodinkách a také možnost příjmu všech satelitních systému najednou, ale časově ho specifikovaný nemají. Nicméně třeba úsporný režim mi hlásí na FR265 při 65 % nějakých 22 dní a při stejných procentech mi hlásí všechny systémy 12 hodin.

Hodně mě překvapil odhad v programu od DC Rainmakera, který vyhodnocuje, kolik % baterie se "spálí" za hodinu. A po Fenixech na tom byly nejlépe Forerunnery 165, které pálí méně % než vyšší 265.

Celkově mi ale přijde, že výdrže jsou slušné a dá se na to běžet i nějaký delší závod.

Je vidět, že jsou to sportovní modely

Co do sportovna, tak pro normální smrtelníky mají oba modely relativně vše. Co mi trošku chybí, jsou rozhodně u 165 jakékoli zimní sporty. Museli to rozlišit, ale šetřit na tomto mi přijde přinejmenším zvláštní. Další zvláštní věcí je přidání ultra běhu do hodinek, které nedají ani 24 hodin. Ale to se divím u obou modelů. Super je ale trailový běh a všechny metriky s ním spojené.

Pokud se ptáte, co umí z běžeckých funkcí, tak umí vše, kromě měření běžecké dynamiky ze zápěstí. Toto si Garmin šetří jen pro dražší modely, počínaje právě FR 265. Ale například výkon měřený ve wattech najdeme i u 165, což vám může dost usnadnit práci s tempem a přepalováním v závodě anebo rychlejším tréninku.

V hodinkách po aktivitě pak u nižšího modelu najdete dobu regenerace, vaše VO2 Max a predikci času na různé vzdálenosti. Tím pak sportovní základna končí a pokud chcete připravenost k tréninku, jeho stav a další hi-tech fíčurky, musíte o level výše.

U sportu bych teda preferoval 265 kvůli zimním sportům, ale i tak jsou 165 ideálním parťákem skoro ke každé příležitosti.

Zdraví je hned za sportem na druhém místě

Teda alespoň u těchto hodinek. U vás by to mělo být přesně naopak. Oboje hodinky vám řeknou ale to samé – kolik jste toho naspali, jak dobře jste spali, změří vám tepovku, VST, pulzní oxymetr, ukážou vám nabití vašeho těla od 0 do 100 (Body Battery) a i ten základ jako kroky a další srandy. Jsem rád, že spánkový asistent a zdřímnutí najdete i u slabšího modelu, který se tímto vyrovnává 265 úplně na 100 %.

U spánku ještě oceňuju, že Garmin už nechává možnost nastavení spánkového režimu i u základních řad hodinek, a tak si každý den můžete nastavit hodiny, kdy jdete spát.

Jinak není moc co řešit, zde je to jasná plichta.

Chytré funkce překvapují

Stále čekáte, kde bude háček a o co je Forerunner 165 ochuzen? O chytré funkce rozhodně ne. Zde se setkáváme s tzv. garminovskou plnou palbou sportovních modelů. Znamená to, že v obou zařízeních najdeme hudební úložiště (Sportify, Deezer, Amazon, vše premium), možnost navigace po křivce, platbu kartou, a pak samozřejmě počasí, notifikace a další věci.

Čekal jsem, že slabší model nebude mít NFC placení, ale Garmin překvapil a když vyčerpaní z posledních sil doběhnete někde k vlaku anebo třeba na chatu, můžete pohodlně zaplatit hodinkami.

Takže i v chytrých funkcích je to prostě plichta.

U modelů rozhoduje cena a počet sportovních aktivit

Tohle testování jsem si popravdě užil. Dva modely, které nestojí výplatu, neváží skoro nic a jsou nabité funkcemi a slušnou výdrží baterie. Ano, Forerunner 265 má více sportovních aktivit, více možností nastavení barometru a jeho widgetu, ale... Já vám nevím. Widget barometru mi vůbec nechybí a sportovní aktivity zimního ražení se dají nahradit v Connect IQ aplikací (prozatím jedna placená s názvem Fb3Skiing). Takže, vyplatí se?

Jsou možná trošku designově přívětivější a mají větší displej. Aktuálně je cenový rozdíl okolo 2500 Kč. Za ty peníze se dá zpátečně odletět na Mallorku na tréninkový kemp, koupit si nové boty anebo nesobecky potěšit manželku nebo někoho z rodiny. Papírově je vítěz Forerunner 265, ale v mém srdci vyhrál model Garmin Forerunner 165.

A kdo vyhrál u vás?

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku
18.4.2024 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Káčpřed 33 dny, reagovat
Pokud se nepletu, tak Forerunner 165 má přes senzor Elevate 4 plast, ale Forerunner 265 tam mají sklo, což je také veliký rozdíl v kvalitě snímaného tepu po delší době užívání, jelikož plastík se snadněji poškrábe :-)
Matěj Urbaczkapřed 32 dny
Nepletete se, ale také záleží, jak se k těm hodinkám člověk chová, což je asi větší aspekt než to, že se plast snadněji poškrábe.:-)
Venca.Ppřed 29 dny, reagovat
No tak teď v tom mám úplný zmatek, které vybrat. Budou to mé první sportovní hodinky Garmin. Nejvíce vzhledem se mi líbí Forerunner 965, ale myslím si, že mapy nevyužijí. Stále se nemohu nějak rozhodnout. 165 a 265 mi přijdou hrozně plastové. To pak spíš Venu3. Ale zase pro běžce je všude doporučován Forerunner.
Dominik Hokpřed 26 dny
Zdravím, pokud jste běžec, určitě víc oceníte Forerunner – navigace, pokročilé sportovní funkce a ovládání tlačítky. To určitě oceníte. :)
Káčpřed 25 dny
Dobrý den, modely hodinek Forerunner 165/265 jsou "plastové", protože to jsou sporttestery, které jsou velice lehké, pokud dbáte na vzhled, tak zvolte Venu 3, ale čistě na sport bych opravdu zvolil FR165/265 :-).
Venca.Ppřed 25 dny
Díky za rady. Nakonec jsem vybral Forerunner 965. A zatím spokojenost.
Zbyněkpřed 25 dny, reagovat
Ahoj, koupil jsem u vas ženě 165 asi pred 3mi týdny, ale pořád se nezobrazuje zařízení ve Stravě ze byl záznam porizen z těchto hodinek. Všechno jsem pozapinal a nic, proto PLS muzete kluci pomoci co je potřeba ještě zapnout? Ď Zbyněk
Matěj Urbaczkapřed 24 dny
Ahoj, Zbyňku. Na tomto není bohužel co zapnout či upravit. Je třeba počkat, až se to začne propisovat ze strany Garminu a Stravy. Bohužel tedy nemůžeme nijak pomoct.:-(
Káčpřed 24 dny
Pokud se Vám zobrazí chyba budete-li se zkoušet přihlašovat do služby Strava pomocí možnosti "Log in using Google", bude třeba nahlédnout na odkaz http://www.strava.com/upload/device. Zde pak naleznete možnost autorizace služby Garmin Connect a jejího propojení se službou Strava.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Únor
7 990 Kč skladem
Novinka Únor
7 990 Kč skladem
Novinka Únor
7 990 Kč skladem
Novinka Únor
6 990 Kč (doručíme do 21.5.)
Novinka Únor
6 990 Kč očekáváme
Zobrazit další
II. Jakost, sleva 10%
10 791 Kč nedostupné