SOUBOJ: Garmin Enduro 3 vs. Fenix 7X PRO – Který model vybrat?

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 30.9.2024 | 10 MIN | 2x komentář

Garmin Enduro 3 je žhavá novinka, která trhá rekordy ve výdrži. Fenix 7X PRO je pak zaběhnutý model, který má od všeho trošku a hlavně má v názvu to magické slůvko, na které všichni slyší. Který model vybrat?

Garmin Fenix 7X PRO nosím na ruce už více než rok dennodenně a trénuju s nimi taktéž každý den. Mám je tedy načtené od shora dolů a znám každý jejich kout. Enduro 3 je pro mě jeden z potenciálních náhrad tohoto modelu do budoucna a posledních pár týdnů s nimi trávím dost času. Vlastně s oběma modely. A proto si to teď rozebereme pěkně dopodrobna.

Jaké jsou jejich společné body:

  • outdoorový design a duše
  • relativně nízká váha
  • transflektivní displej se solárním napájením
  • obrovská výdrž baterie
  • fitness, sportovní i chytré funkce
A jaké jsou jejich rozdíly?

Garmin Enduro 3 recenze – Smartwatch s nejdelší výdrží baterie na světě
19.9.2024 - Matěj Urbaczka
Garmin Enduro 3 recenze – Smartwatch s nejdelší výdrží baterie na světě

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Design – Konečně žádná kopírka

Já jsem byl jeden z lidí, které štvalo, že modely Enduro byly vždy odvozeninou od Fenixu. Jak první, tak druhá generace měla vždy stejné pouzdro jak ten bájný opeřenec.

Tohle už je minulostí a teď dostává Enduro svůj vlastní design. Ztenčila se luneta, zmizel kov z nožek a pouzdro není uzavřeno sendvičovým způsob a má jen titanovou lunetu a plastové dýnko. Klasikou už je pak nylonový řemínek a žluté prvky.

Fenix 7X PRO staví svůj design stále na robustnosti. Takže širší luneta s nápisy, kovové dýnko a luneta a v základu silikonový řemínek. Oba designy mají něco do sebe.

Fenix 7X Enduro 3
Průměr pouzdra
51 mm 51 mm
Výška pouzdra
15 mm 15,7 mm
Šířka řemínku 26 mm 26 mm
Hmotnost 89 g (silikon)
63 g (nylon)

Z tabulky vychází zajímavě dvě hodnoty. A to výška pouzdra a váha hodinek. Výška pouzdra je něco, co ze začátku děsilo i mě. Člověk si chvíli musí zvyknout, ale postupně zjistí, že mu to vůbec nevadí a neviděl jsem rozdíl mezi F7X a Enduro 3.

Ve váze je pak větší rozdíl, pokud nosíte Fenixy na silikonu. Pokud je dáte na nylon, rozdíl je pouze 4 gramy v prospěch Enduro 3.

Po asi dvoutýdenním nošení můžu opravdu říct, že Enduro 3 s vyšším pouzdrem vůbec nevadí při žádné činnosti a nosí se moc dobře. Dokonce i ve spánku. Bod tedy nedávám ani jedněm hodinkám a je na vás, co se vám líbí více a jestli zvolíte silikon či nylon.

Takže zatím to máme 0:0

Displej – Transflektivní displej vládne světu

Hodinky s transflektivním displejem prostě a jednoduše miluju. Oba dva modely mají tento typ displeje a na oba modely je radost pohledět. Velikostně jsou oba displeje dokonce stejně velké – mají 1,4" s rozlišením 280 x 280 pixelů. A hodinky mají také stejné sklíčko, čili safír. A do třetice, mají oba solární napájení. Liší se ale ve vlastnostech.

Displej Enduro 3

Displej Enduro 3.

Začnu od solaru, který u Enduro 3 není umístěn pod displejem a je pouze okolo displeje jako prstenec. Jelikož mají Endura ztenčenou lunetu, inženýři si mohli dovolit solar roztáhnout a udělat ho účinnějším. Kromě účinnosti ale displej nabral i na kontrastu a Enduro 3 má rozhodně kvalitnější "černou" než Fenix 7X PRO. Stejně tak podsvícení, když nastavíte u obou na stejnou míru, je kontrastnější a ostřejší u Enduro 3. Nevím, jestli to dělá pouze odstranění solaru z pod displeje, ale dobrá práce, Garmine.

Displej Fenix 7X PRO

Displej Fenix 7X PRO.

Jediné, co se moc nezměnilo, je viditelnost na přímém slunci, která mi přijde velice podobná. Možná je opět trošku kontrastnější displej u Enduro 3, ale nijak výrazně.

Za displej bych dal tedy bod Enduro 3 a výsledek se mění na 1:0 pro Enduro 3.

Uživatelské prostředí – Obrovská změna pro Enduro 3

Uživatelské prostředí se hodně změnilo. Garmin do nových sérií hodinek vypustil i nové, kvalitnější a přehlednější uživatelské prostředí, které se více snaží podobat našim telefonům. Snažil se ho i zrychlit a přidal i trošku animací.

Začnu nejvíce zjevným u nového prostředí a tím je lišta shora, která ukrývá, u nových Enduro 3, notifikace a dokonce je i hezky grupuje podle sítě, odkud jsou poslány. Stejně tak je konečně můžete smazat na jedno stisknutí. Fenix 7X PRO má notifikace mezi klasickými widgety a musíte mazat po jedné notifikaci. Widgety pak zůstaly stejné pro oboje hodinky, jen se u Enduro 3 nově sloučily tréninkové funkce pod jeden widget s názvem "Training".

Další větší změna na vás číhá při zmáčknutí horního pravého tlačítka. Nově zde najdete půlku displeje věnovanou aktivitám a druhou půlku chytrým funkcím. U Fenixu 7X PRO je celý prostor věnovaný aktivitám.

U aktivit se dějí také zajímavé věci, kdy úplně změnili cesty k navigaci, změně datových polí atp. Po rozkliknutí aktivity už nemusíte klepnout na levé prostřední tlačítko (jako u Fenix 7X PRO), ale vše najdete buďto v horní části menu, kde máme možnost otevřít snímače, režimy napájení, telefon, live track a satelity. Spodní část menu je věnována doporučenému tréninku, uložení polohy, tréninkům, navigaci, možnosti aktivity a poslední je nastavení hodinek.

Přímo při spuštěné aktivitě máte možnost použít dotyk a "svajpnout" doleva a tím se dostat do ovládání hudby (také můžete dlouze zmáčknout spodní tlačítko nalevo) anebo posunout obrazovku doprava (či zmáčknout dlouze prostřední tlačítko nalevo), a dostat se tak na změnu sportu a do nastavení.

Musím rozhodně zmínit i možnost změny velikosti textu, kdy máme možnost použít až 16 velikostí písma. V tomto jsou nová Endura opravdu jedinečná a přizpůsobíte si je opravdu kvalitně přímo sobě na míru. U Fenix 7X PRO zůstávají dvě velikosti textu.

Poslední větší změnou je přehození ikon v hlavním menu po stisknutí levého prostředního tlačítka. Zde jsou některé věci rozsegmentované na samostatné jednotky a některé se shlukly pod již zaběhlé názvy. Například, u nových Enduro 3 najdete senzory a příslušenství pod kolonkou připojení a u senzorů již dále nenajdete nativní snímače, jako je barometr, výškoměr či kompas, protože dostaly vlastní prostor po rozkliknutí menu. Tohle mi přijde trošku matoucí pro všechny, kteří přechází ze starších modelů na nové, ale snad si všichni zvyknou.

Změny jsou to k lepšímu a proto dávám bod Enduru a je ve vedení 2:0.

Senzorově jsou na tom hodinky úplně stejně, ale

Senzory mají oba modely úplně, ale úplně stejné. A dokonce ne jen výčet senzorů, ale i jejich generace. Ale pokud chcete výčet, máte ho mít – barometr, výškoměr, akcelerometr, gyroskop, teploměr, GPS, snímač tepu / pulzního oxymetru a EKG, které prozatím v Evropě není dostupné.

Přesnost snímačů je taktéž velice podobná a upřímně, ani s jedněmi hodinkami nemám problém. Jak bych taky mohl mít. Tepovka, furt stejné, GPSka, top u obou modelů.

Stejné snímače u obou hodinek

Stejný Elevate 5 u obou hodinek.

Největší (a stále minimální) rozdíl je u GPSky. Enduro 3 chytá rychleji signál a také je možná o trošku vyhlazenější stopa na mapě. Je to asi tím, že je použito na tělo méně kovu, a proto jsou hodinky přesnější a rychlejší.

Dost mě překvapilo, že rychlejší byly i pod známým kopcem ve Slovinsku, Triglavem. Rychlost chytnutí GPS signálu byla asi 3 sekundy oproti 10–15 sekundám u Fenix 7X PRO. Oboje hodinky byly jinak načteny naposledy v Česku.

Černá – Enduro 3, červená – Fenix 7X PRO

Černá – Enduro 3, červená – Fenix 7X PRO.

Výkres trasy byl ale často velice podobný a hodně záleželo, jak moc mi skákala na hodinkách goretexová bunda, která má vliv na výkres trasy. Celkově bych ale "topoval" výkres od Enduro 3, který mi přišel přesnější a měl lepší kontury.

Co se týče tepové frekvence, bylo to velice podobné. Hodně záleželo na tom, na které ruce jsem zrovna visel více, když jsme lezli ferrátky, které nás provázely cestou nahoru i dolů.

Fialová – Enduro 3, modrá – Fenix 7X PRO

Modrá – Enduro 3, fialová – Fenix 7X PRO.

Pokud mrknete na průměry, vidíte, že se hodnoty moc neliší. Lišily se spíše v drobných nuancích. Senzorově jsou hodinky prostě v pohodě a mírně bych uznal výhodu Enduro 3, které díky plastovějšímu pouzdru lépe zvládají tepovku a GPS.

Technologicky jsou na tom stejně, i když Enduro chytá rychleji, stav se nemění 2:0.

Baterie – Enduro 3 nemá přemožitele

Co se týče baterie, nejvíce řekne tabulka:

Enduro 3 ( výdrž se solarem za lomítkem)
Fenix 7X PRO (solar)
Smartwatch 36 d / 90 d 28 d / 37 d
Úsporný režim 92 d / neomezeno
90 d / 1 rok
Všechny sat. systémy 80 h / 144 h 63 h / 77 h
Všechny sat. systém + multifr. 60 h/ 90 h 36 h / 41 h
Všechny sat. systémy + hudba 22 h
16 h / 16 h
Pouze GPS 120 h/ 320 h 89 h / 122 h
Režim max. úspory GPS 210 h / neomezeno
213 h / 578 h
Expediční režim 77 d / neomezeno
50 d / 134 d

Jak jde z tabulky vidět, Enduro 3 nemá přemožitele a s těmito hodinkami zvládnete cokoli. Ale nejen s těmi. Přiznejme si, že i Fenix 7X PRO má taky enormní výdrž, kterou na plný potenciál nevyužije asi nikdo.

Pojďme ale na reálná čísla z mé aktivity, která trvala více než 7 hodin v pohybu a 10 hodin celkově. Hodně překvapila Endura svým průměrným ubíráním procent a tohle jsem opravdu nečekal.

Tyhle výsledky mě opravdu překvapily a řekl bych, že jsem neviděl nic obdobného. Enduro 3 spadlo hrubě pod 1 % s tím, že solární efektivita byla někde okolo 67K Lux hodin a u Fenixu 7X PRO byla okolo 65K Lux hodin za celý den.

Takže je jasné, komu patří bod v této kategorii – Enduro 3. Stav je 3:0

Sportovní králové

Pokud bych se měl podívat na sport a říct vám nějaké zásadní rozdíly, zklamu vás. Žádné rozdíly, zásadní či nikoli, nevidím. Endura dostaly nové typy silových cvičení, ale ty jsou dostupné v aplikaci i pro Fenix 7X PRO a musíte si je stáhnout do obou přístrojů. Takže sportovně jsou na tom hodinky opravdu úplně stejně.

Na trailové běhaní jsou oboje hodinky TOP

Na trailové běhaní jsou oboje hodinky TOP.

Což znamená, že tam máte všechny sporty na které si jen vzpomenete (ne, koloběžka tam stále není a doufám, že ani nebude). A samozřejmě i všechny sportovní metriky, jako je VO2 Max, doba regenerace, tréninkové zatížení, skóre vytrvalosti a běhu do kopce a třeba připravenost k tréninku. Prostě vše, co potřebuje jak hobby běžec, tak profík na slovo vzatý.

Testování probíhalo za všech podmínek

Testování probíhalo za všech podmínek.

Osobně teď nejvíce používám skóre vytrvalosti a skóre běhu do kopce. Bojuju trošku se silou do kopce, kterou dokáže Garmin vyhodnocovat na škále od 0 do 100, a proto na to koukám a snažím se ji zvýšit, jak to jen jde.

Hlavně se nekoukat dolů.:-)

Luneta u Enduro 3 vydržela i náraz o skálu bez žádného škrábance.

Z praxe – lépe se mi kouká na Enduro 3. Mám nastavený o trošku menší font písma, který nevadí mým očím a přijde mi, že je o dost kontrastnější než u Fenix 7X PRO. Jinak oceňuju přednastavenou obrazovku v trailovém běhu, kdy člověk vidí graf nadmořské výšky, aktuální výšku, GAP a výstup a sestup na jedné obrazovce.

Stav 4:0 pro Enduro 3.

Mapové podklady, je zde rozdíl?

Největším rozdílem u mapových podkladů jsou přednahrané TopoActive mapy celé Evropy, které chybí u Fenix 7X PRO a musíte si je doinstalovat. U staršího modelu máte nainstalovány jen základní mapy Evropy a Ameriky. Mimochodem, Amerika je nahraná v základu i u Endur.

Po doinstalování zde ale žádné rozdíly nejsou. Garmin psal něco o lepších mapových podkladech se stínováním, ale já tam úplně rozdíl nevidím. Nicméně, mapové podklady od Garminu už jsou na tak skvělé úrovni, že se těžko něco vylepšuje.

Co mě baví na nových hodinkách (a co starší nedostaly), je dynamické trasování podle času. Což znamená, že pokud máme daný časový cíl na dokončení trasy, Enduro 3 dokáže trasu dynamicky pozměnit, abychom do cílové destinace dorazili na čas.

Co musím vyzdvihnout, je přidání funkce Garmin Share, kterou si můžete mezi zařízeními posílat připravené trasy, strukturované tréninky či třeba animovaná cvičení. Je skvělé, že po dlouhé době Garmin tak velkou funkci přidal i do starších hodinek, což moc u této značky nevídáme (poslední velkou funkcí bylo přidání VST do modelu Fenix 6).

Zde zůstává stav stejný – 4:0

Jeden za 18 a druhý bez dvou za 20

Co se chytrých funkcí týče, máme zde úplně stejný výčet – notifikace, hudba, platba kartou, budíky, stopky, kompas, počasí a další... Nic se nezměnilo a nové Endura 3 nemají nic navíc. Myslím, že do těchto hodinek se dostane telefonování až poté, co se zprovozní celosvětově LTE a budeme moct využívat hodinky pro záchranu či na klasické telefonování bez nutnosti mít u sebe telefon.

Jenže, na to si ještě nějakou dobu počkáme, a proto zde u obou modelů máme "jen" užitečný Garminovský základ. A to v mnoha případech úplně stačí.

Upřímně, u chytrých funkcí se toho za mě, kromě LTE telefonování, nedá už moc vymyslet. Máte nějaký nápad nebo funkci, kterou byste na hodinkách uvítali? Budu rád, když mi o ní napíšete do komentáře.

Je to plichta a stav se nemění – 4:0.

Fitness úroveň hodinek dosahuje maximální meze

Pokud se mrkneme na dnešní hodinky z fitness hlediska globálně, zjistíme, že tyto hodinky mají kromě tlakoměru úplně vše, co můžou mít. Někdo by mohl namítnout, že nemají EKG, ale ony ho mají, jen bohužel v Evropě nebylo prozatím spuštěno. Stane se tak? Doufám, že co nejdříve.

Kromě těchto dvou funkcí mají ale vše, po čem můžete toužit. Kroky, tepovku, VST, stres, kalorie, měření spánku a šlofíků, spánkového poradce, Body Battery, vystoupaná patra a třeba teplotu kůže. Snad jsem na nic nezapomněl.

Stav – 4:0.

Vítěz může být jen jeden?

Pokud bych měl sečíst vítězné body, vyhrál Garmin Enduro 3, který je pro mě i malým vítězem tohoto podniku. Kvalitní snímače, nejlepší výdrž baterie, jakou můžete dostat, a mnoho sportovních funkcí.

Oceňuju nakonec i design hodinek, kde se ztenčila luneta, a hodinky se tím stávají více chráněnými proti nárazům. A stejně tak chválím i viditelnější displej. A negativa ty hodinky snad nemají. Možná trošku ta výška hodinek? Ale jinak nic.

Naproti tomu, Garmin Fenix 7X PRO je zaběhnutá legenda, s jejíž koupí rozhodně krok vedle neuděláte. S novými funkcemi z Enduro 3, potažmo Fenix 8, se tyto hodinky stávají skvělou alternativou pro všechny vytrvalostní sportovce, kteří chtějí maximální kvalitu a nechtějí za to dávat celou výplatu.

Osobně jsem stále na vážkách, které hodinky spočinou na mém zápěstí na konci této sezóny a budou mě provázet i v roce 2025. Ale Enduro 3 je rozhodně horký kandidát.

Které hodinky se více zamlouvají vám?

Zdroj fotografií: Hodinky 365, oficiální fotky výrobce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vykukpřed 23 dny, reagovat
Dneska vyšli Lily 2 Active, pro mě teda jasná volba :-)
Pytlákpřed 15 dny
:-D ..........

Hodinky zmíněné v článku