Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 2.6.2023 | 6 MIN | 13x komentář

Solar už dávno není záležitostí (jen) pro eko nadšence. Třeba v hodinářském světě se objevuje čím dál častěji. A důvod? Čistě pragmatický – solar je prostě praktický a téměř bezstarostný. Co všechno byste měli vědět o hodinkách se solárním napájením?

Každá značka si ho může nazvat jinak a v podstatě jak chce. Citizen má svůj slavný Eco-Drive, Casio Tough Solar, Festina zase Solar Energy a některé značky, třeba Seiko, si jej nazvaly prostě a jednoduše Solar. Ať už se ale liší v drobnostech, jako účinnosti nabití, rezervě chodu nebo jakým způsobem daná značka do hodinek solární článek zabuduje, všechny "solary" fungují na stejném principu a platí pro ně stejná pravidla zacházení.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Jestli uvažujete o koupi solárních hodinek, nebo už nějaké máte a nejste si jisti, jestli se o ně staráte správně, doufáme, že právě vám článek pomůže.

1. Co je solární napájení a jak u hodinek funguje?

Quartzové solární hodinky mají jednu nespornou výhodu – není třeba u nich měnit baterie, jako u běžných quartzových hodinek se standardní baterií. Jinak ale fungují v podstatě stejně, uvnitř najdete integrovaný obvod a přesnost chodu obstarává oscilátor: vibrující výbrus z krystalu křemene alias quartz. Právě ten zajišťuje frekvenci jeden tik za sekundu.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Vraťme se ale k tomu napájení. Zaprvé vás na principu solárů může zaujmout ekologické hledisko a udržitelnost solárního strojku. Běžná baterie se totiž těžko recykluje a ano, zdá se to jako maličkost, která většinu lidí ani nenapadne (zvláště v porovnání s tím, co naší planetě běžně provádíme a ani nad tím nemrkneme). Ale jak ráda říkám, i o kapku stoupne moře a i malá změna k lepšímu změnu znamená.

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Právě proto se solární napájení od Citizenu nese jméno Eco-Drive, tedy

Právě proto solární napájení od Citizenu nese jméno Eco-Drive, tedy "Ecology Drive", vycházející z ekologické filozofie značky.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

A zadruhé je tu samozřejmě pohodlnost, která tkví v tom, že hodinky vám poběží dlouhá léta, aniž byste museli běhat k hodináři nebo do elektra pro baterku na výměnu.

Jak solární napájení funguje?

Nejdříve trocha teorie. Solární hodinky dokážou přeměňovat světelnou energii na energii elektrickou, a to pomocí speciálně navrženého fotovoltaického systému, který se příliš neliší od principu, na kterém pracují tradiční solární panely.

Solární hodinky mají takový "panel" taky. Jedná se o solární článek, který je umístěn nejčastěji přímo pod číselníkem (ale setkat se můžete také s kroužkem po obvodu číselníku). Když světelná energie (a je jedno, jestli sluneční či umělá) dopadá na solární článek, indukuje se elektrický proud stimulací "volných elektronů", které jsou v článku přítomny. Energie je následně předána do speciální baterie, kde může být uložena a pomalu uvolňována k napájení hodinek.

"A co když hodinky nemůžu stále vystavovat přímému světlu?" – To hodinkám samozřejmě nevadí, nikdo z nás moderních krtků, beztak věčně zalezlých doma nebo v práci u počítače, nemůže hodinky držet na světle pořád. A výrobci s tím ani nepočítají.

Hodinám k nabití většinou stačí jen krátký pobyt na světle. Obvykle jim dokonce dostačují nějaké dvě minutky na slunečním světle a několik minut na umělém světle za den. Tolik světla jim určitě dokáže poskytnout každý z nás.

A stoprocentně i mnohem víc. Takovou energii navíc však hodinky jen tak "nezahodí" jako nepotřebnou, ale šikovně si ji nastřádají do akumulátoru. Pro vás to pak znamená hlavně to, že i když budete mít některý den hodinky schované v kufru nebo třeba pod rukávem bundy, hodinkám to bude úplně fuk. Při plném nabití dokáže většina běžet (i v úplné tmě) až 6 měsíců (i více).

Na podobné výhody pak sází kinetické hodinky. Ty mají rovněž quartzový strojek, u kterého však energii vyrábí rotor. Ten je rozpohybován pohybem ruky a přetváří kinetickou energii na elektrickou, a tak u nich také není třeba výměna baterie. Přebytečnou energii si kinetické hodinky schraňují v kondenzátoru a i bez pohybu vydrží běžet až 6 měsíců. S touhle technologií v 80. letech přišlo Seiko a v jejich nabídce Seiko Kinetic najdeme dodnes.

A protože je solární napájení tak efektivní a praktické, dává se do hodinek s rádiovou nebo GPS synchronizací, kterou by standardní baterka neutáhla.

6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací
11.12.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s RC nebo GPS synchronizací

2. Jak správně zacházet se solárními hodinkami?

Jak jsme si pověděli výše, solární hodinky nejsou na nabití nijak zvlášť náročné. Přesto obecně platí, že akumulátoru svědčí být stále ve víceméně nabitém stavu bez výraznějších "vybíjecích a nabíjecích" výkyvů.

Proto se doporučuje pro jistotu hodinky alespoň na 5–6 hodin vystavit jasnému slunečnímu záření (stačí je položit i na parapet, kam zrovna dopadá světlo – ale pozor na teplotní špičku např. za horkého letního dne, aby se hodinky nepřehřály), a to přibližně jednou za měsíc. Když jsem totiž psala, že je úplně jedno, jestli je světlo umělé nebo sluneční, nebyla to 100% pravda. Ano, hodinky reagují na obojí, ale různá intenzita světla, jeho zdroj a vzdálenost od světla mají různou efektivitu.

Festina u Solar Energy zvolila solární kroužek, který je vidět mezi číselníkem a sklíčkem.

Festina u Solar Energy zvolila solární kroužek, který je vidět mezi číselníkem a sklíčkem.

Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví
28.2.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví

Nejefektivněji a nejrychleji hodinky nabije samozřejmě přímé sluneční světlo za jasného dne. Na zářivky v kanceláři reagují mnohem pomaleji. Pro srovnání: intenzivní sluneční světlo může i úplně vybité hodinky do plna nabít za několik hodin (nejčastěji je uváděno okolo těch 6 hodin), umělé osvětlení, zvláště třeba slabší a od hodinek vzdálené, by je do plna nabíjely nějakých 360 hodin.

6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky
7.11.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Efektivní metodou je taky lampička. Když například přijde na prodejnu zkroušený zákazník, že mu hodinky nefungují (stává se, že například ani neví, že od rodiny dostal solární hodinky, není zvyklý je nosit a spousty měsíců mu ležely v krabičce v šuplíku, čekající na slavnostní příležitost), doporučujeme je položit zhruba na 1 den pod UV lampu (která hodinky nepřehřeje). Nebo je necháme takto nabíjet přímo u nás. :)

Přehřívat hodinky není dobrá věc. Proto se snažte hodinky na dlouhé časové úseky nezapomínat například venku na zahradě na stole, kde praží žhavé letní slunce. To samé platí o palubových deskách auta apod.

Když je pak z jakéhokoli důvodu nezbytné hodinky nechat déle ve tmě, některé z nich to poznají a samy se dokáží přepnout do úsporného režimu a dočasně zastavit pohyb ruček. V tomto případě se však nemusíte bát, že byste je pak museli znovu nastavovat – hodinky si čas odpočítávají "skrytě" a po opětovném vystavení světlu se ručky rozejdou se správným časem.

A když už mají s nabitím namále, začnou škemrat o světlo sekundovou ručkou poskakující ve dvouvteřinových intervalech (ale záleží i na značce a typu hodinek, některé z nich pak dokáží zobrazit přímo na číselníku stav svého nabití).

3. Ani solar nevydrží věčně

Dřív nebo později i solární hodinky odejdou do křemíkového nebe (obecně se životnost quartzového strojku uvádí na nějakých 20–30 let), nemluvě o jejich akumulátoru. Nejčastěji má akumulátor v hodinkách udávanou životnost 10 let. To je ale docela orientační číslo. Pokud se k akumulátoru budete chovat nešetrně (hodinky budete vystavovat oněm "výkyvům" v nabití/vybití, může se stát, že odejde třeba i po 8 letech a podobně.

A pak jsem naopak měla tu radost několikrát hovořit s pány, kteří své solární miláčky nosí vystavené světlu denně, bez jediné potřeby výměny akumulátoru... a to i přes 20 let (pánové měli většinou Casia či Citizeny). To už je panečku výdrž.

Oficiálně je to ale těch 10. Když pak dojde na výměnu akumulátoru, dáte za ni (dle typu hodinek nějakých 1000–3000 Kč.

4. Solární hodinky jsou tady přes 50 let

Solární napájení není žádná moderní vychytávka. O využití solární energie začali hodináři uvažovat už v průběhu 70. let (inspirováni vývojem satelitů, na které byly od nějakých 50. let připevňovány solární články). Quartzové hodinky byly sotva na trhu, když světlo světa spatřily první solární digitálky Synchronar patřící vynálezci Rogeru W. Riehlovi. Bylo to v roce 1972. Následoval Citizen a jeho první analogové hodinky Crystron z roku 1976. Od té doby se vývoj prakticky nezastavil.

Citizen

Citizen Crystron Solar Cell.

Dříve platilo, že byly soláry o něco dražší než běžné quartzy. Dneska je ale nabídka tak široká, že najdeme solary kolem 3 tis. Kč až po desítky tisíc. Najdeme je jak u vyloženě módních značek (viz. Bering, zmiňovaná Festina...), tak u japonských technologických i hodinářských velikánů nebo tradičních Švýcarů (např. Tissot T-Touch).

Bude solární energie budoucností hodinářského světa? Co myslíte vy. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavelpřed 408 dny, reagovat
Zdravím, ano je to výborná věc. Sám mám tyto hodinky od firmy Casio WVA-M150. Od roku 2009, pořád původní akumulátor (ne baterie protože se nabíjí, myslím). Pavel Kalíš
Wolfikpřed 407 dny, reagovat
Vystavení na parapet pro nabíjení.. je to blbost pri teplotní sluneční špičce v létě vám klidně hrozí přehrátí a odpalení hodinkoveho akumulatoru. Neříkám hned ale jednou to přijde...
Eliška Měrkovápřed 407 dny
Dobrý den, určitě ano, proto v článku varuji před přehřátím hodinek a to doporučení s parapetem je samozřejmě na uvážení (a kouknutí se, jak venku je) a selském rozumu každého :) díky, zkusím to v článku ještě více upřesnit
Pavel Kalíšpřed 394 dny
Zdravím, nikdy jsem neřešil přehřátí, a na sluníčku fakt byli. A u těch Casio co jsem ukazoval tak je tam safírové sklo. to je vážení výborná věc, ty hodinky se nedají poškrabat na skle. okolo nějaké šrámy jsou, ale sklo pořád nové.
Jiří Pospíchalpřed 407 dny, reagovat
Mám Citizen marinaut Eco drive od roku 2008 a stále bez servisu. ????????
cernobohpřed 398 dny, reagovat
Jen technická, nejsou v těch hodinkách náhodou akumulátory dva?
Eliška Měrkovápřed 397 dny
Nene, tady je třeba neplést si solární článhek s akumulátorem. :) Akumulátor je pouze jeden. Je to speciální dobíjecí baterie, která vypadá jako běžná baterie, ale je můžřete ji nabíjet a vybíjet (standardní baterii prostě vybijete a je konec - je třeba ji vyměnit).
Jiřípřed 398 dny, reagovat
Ahoj Eliško, quarz ne,solární rádiem řízené ano, na běžné nošení super. Tyhle kukačky jsem koupil u Vás v eshopu. ????
Martypřed 398 dny, reagovat
Perfektní článek mám hodinky Casio Edifice Tough Solar a zatím bez servisu už 5 let ale je fakt že se o ně starám a ještě nikdy se mi nepřehřály. Prakticky pořád na ruce a velmi spokojený. Nezničitelný stroj času :)
Josef Klatpřed 396 dny, reagovat
Mám 22 let (narozeniny) Junghans ceramic mega solar a stále jdou a vždycky jednou, dvakrát měsíčně si je vezmu a stále vypadají na ruce dobře. Baterku jsem ještě neměnil.
Milapřed 286 dny, reagovat
Az na ty eko kecy v uvodu, tak clanek ujde. Dost jsem se dozvedel. Ovsem, ta hrubka, ve vyjmenovanych slovech, je strasna. A ted k tomu zelenemu nabozenstvi. Pamatuju dobu, kdy nemci prestali davat do kalkulacek solarni clanky s tim, ze je to tehdy 4x drazsi nez tam vrazit slot na cockovou baterku. Tyhle reci o ekologii a o tom, ze si temer za deset let, pudu do starych opryskanych hodinek vymenit baterku za tri tisice? Proc bych to delal? Koupim hodinky nove. Bezte se podivat na bazos, jak vypadaji opryskane Protreky. Pred dvema lety mi dosla baterka do Casii s kalkulackou po deseti letech na ruce. Baterku jsem nechal vymenit protoze stala v radu stovek, samozrejme tam, kde jsem je koupil. Nosim je uz jen do prace. Stribrnou verzi. Koupil jsem i cernou a nechal prohodit tahy. Ty cerne mam do spolecnosti. Stribrnym uz davno slezla barva. Ale porad nechteji umrit ani v desti, ani ve sprse ani pri plavani. Chci se zeptat zda je ted povinnosti v kazdem clanku plakat nad planetou? Bez toho by clanek nebyl zverejnen? Pokud ano? Pak chapu, jde o prikaz shora. Pokud ne, tak neni treba nas ctenare ujistovat jak moc jste uvedomeli v novem (zelenem) nabozenstvi. Preji pekny vecer Ted uvazuji o PRG 340, Pendltonech a Frogmanech, vsechny jsou solarni
Lukaspřed 166 dny, reagovat
Mám Casio prg 550 solár 9let dobíjecí baterie vydržela 8 let jinak v zimě občas nesli málo světla nechal nabít a ok
Milapřed 151 dny
Dobre rano, takze je pane Lukasi i nadale pouzivate? Co budete delat az baterka dobit nepujde? Vymenite ji? Koupite radeji nove hodinky? Mimochodem videl jsem fotky vsech tri barevnych variaci Vasich hodinek a vsechny jsou pekne. Ja uz mam PRG-240 v cerne verzi, mam aktivovany power save. Do prace nosim kalkulacky, ale volny cas mi meri tyhle ProTreky. Diky za odpoved. Klidne na m.stercl@seznam.cz