» Blog » Seiko

Seiko „Pětky" SNXS recenze – Oživení ikony nebo drahá nostalgie?

Tagy: Recenze | Seiko | Klasické | Tradiční

Jakub Pitucha | 18.6.2024 | 4 MIN | 4x komentář

Seiko 5 SNXS, ikonický model hodinek, který se stal legendou zejména díky své dostupnosti a spolehlivosti, se vrátil v moderní reinterpretaci. Toto podání slibuje nejen vzpomínky na staré dobré časy, ale i výrazná zlepšení... Je to ale vskutku tak? A je vyšší cena nových „Pětek" oprávněná?

Do recenze nových SNXS jsem šel opravdu s nulovým očekáváním. Upřímně jsem se totiž bál, jak si s touto výzvou Seiko poradí. Zda hodinky opravdu obstojí nebo jestli budou jen smutnou připomínkou svého předchůdce.

Původní (již ukončené) SNXS79.

Původní (již ukončené) SNXS79 se starým 7S strojkem, který neměl hacking ani ruční nátah.

„Wooow," to byla má první slova (nebo spíše slovo) při otevření krabičky. Dlouho mi totiž žádné hodinky takto nevyrazily dech. Na první dobrou mě opravdu uchvátily a mé obavy se tak ve chvíli rozplynuly.

Naše videorecenze:

Skvěle padnoucí moderní velikost

Jde vidět, že Seiko stále jede na vlně malých hodinek. Dnešní kousek má totiž pouhých 37 mm na šířku a 44,5 mm od nožky k nožce. Na výšku pak měří 13 mm. Což se ale ztrácí, a to hlavně díky zahnutí pouzdra – okraje tak příliš „netrčí" a hodinky příjemně přiléhají k zápěstí. Na povrchu pouzdra a lunety se v dokonalé harmonii střídá leštěná a broušená úprava.

Broušený náramek v „prezidentském" stylu je široký 18 mm a přechází do 16 mm u překlápěcí signované spony – na té bohužel najdeme pouze dvě pozice pro mikroregulaci.

Mně samotnému se do rukou dostal model s modrým číselníkem. Číselník je lakovaný a na jeho okraji najdeme kontrastní béžové okruží s minutovou stupnicí. Indexy hodinek jsou rovněž v béžové barvě, připomínající luminiscenci starých vintage kousků.

Číselník je poměrně čistý bez zbytečných nápisů. Na 12. hodině pak najdeme pro SNXS typicky zdvojený index. Na indexech i „baton" ručkách najdeme notnou dávku LumiBrite.

Každodenní hodinky, ale nešikovné do sbírky

Tahle Seika nejsou podle mého názoru hodinky pro ty z nás, kteří jsou zvyklí hodinky často střídat, a to kvůli jedné (doslova) malé nevýhody... korunky.

Korunky, která je navíc zapuštěna v pouzdře. Manipulace s ní je tedy zejména pro ty, kteří nebyli obdarováni jemnými prsty, trochu nešikovná.

Naopak ti z vás, kteří ví, že hodinky budou nosit denně, se touto nevýhodou nemusí trápit a naopak ocení decentní, elegantní a uhlazenou korunku. Možná teď přemýšlíte, proč zde hodinky vyzdvihuji a doporučuji na každodenní nošení oproti pořízení do větší kolekce... Je to kvůli automatickému nátahu, kterým jsou hodinky vybaveny a který zajistí stálé natažení hodinek při běžném nošení. Pravidelné nošení pak zabrání případnému zastavení, a tedy natahování a pozdějšímu seřizování pomocí drobné korunky.

Mechanické a automatické hodinky – Vše, co je třeba vědět
3.6.2024 - Šimon Šesták
Mechanické a automatické hodinky – Vše, co je třeba vědět

Díky spojení elegantních tvarů a jemně sportovního „looku" kovového náramku si také troufnu říct, že se hodí k jak formálnímu oblečení, tak i k neformálním outfitům... Ať už jste v kanceláři nebo ve městě, nová „SNXS" vás nezklamou. A díky 100m voděodolnosti se nemusíte bát ani občasného „namočení".

Ach ten hardlex...

Další výtkou, kterou si nemůžu odpustit, je zvolený materiál skla hodinek. Seiko zde totiž použilo Hardlex. A i když bychom podle názvu mohli očekávat ledacos, jde v podstatě o tvrzený materiál se zvučným obchodním názvem. Myslím si totiž, že za tuhle cenu by si hodinky zasloužily safírové sklo, které najdeme i u konkurence ve stejné cenové kategorii. Samotné sklo je pak lehce vypouklé, což hodinkám přidává na elegantním vzhledu a perfektně ladí s kompaktním designem hodinek.

4R36 – osvědčený „dříč"

Uvnitř hodinek tiká všemi známá klasika 4R36, in-house kalibr s 24 kameny. Tento strojek, na rozdíl od svých předchůdců v dřívějších „pětkách", nabízí několik vylepšení, jako je hacking (zastavení sekundové ručičky pro přesné nastavení času) a možnost ručního nátahu. Navíc je vybaven oboustranným automatickým nátahem, což znamená efektivnější a rychlejší natažení pera hodinek.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Co se týče přesnosti, můj testovací kus předvedl naprosto ukázkový výkon, když se za den zpozdil o pouhé dvě vteřiny! To je vynikající výsledek, zejména když vezmeme v úvahu, že garantované rozmezí přesnosti je podle Seika +45 až -35 vteřin za den. A z mé vlastní zkušenosti pak můžu říct, že jsem zatím neměl v rukách Seiko kalibr, který by z tohoto rozmezí vybočoval.

A co se týče výdrže – při plném natažení vám hodinky poběží až 40 hodin, což je více než dostačující pro každodenní nošení.

Shrnutí na závěr

Co si tedy myslím o nových SNXS? Podle mě se jedná o bezvadné hodinky. I když jsem jim musel vytknout několik vad na kráse, pořád si stojím za tím, že tyhle hodinky za to prostě stojí. Jsou kompaktní a pohodlné a zároveň jim to neubírá na „ladnosti", kterou na mě působí. I díky tomu si je můžete vzít opravdu ke všemu, včetně plavek nebo třeba košile.

No a právě tím se stávají vskutku všestrannými hodinkami. Přesně tím, čím řada Seiko 5 vždy měla být.

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka
27.2.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 28 dny, reagovat
25 rokov nosím tie pôvodné 5ky skoro každý deň... dnešná cena absolútne neadekvátna a neobhájiteľná. Po obvyklej 40% zľave z výkričnej ceny a úroveň street price možno zvážiť... no kto pohľadá na webe nájde pôvodné prevedenie za zlomok ceny tejto novej verzie.
Marekpřed 27 dny, reagovat
Povšimnite si láskavo ako sú odfláknuté ručičky: to, čo vo videu v čase 0:42-0:47 vyzerá ako rafinovane, filigránsky tvarované ramená o rôznej šírke je len klam spôsobený tmavou verziou číselníka - tvar je len natlačený na ručičke konštantnej šírky :( Citizen alebo Orient vedia v tejto cene predviesť aspoň zafírové sklíčko naviac
Jakub Pituchapřed 27 dny
Dobrý den Marku, mám radost, že vám staré pětky staré slouží, jsou to nezmary a několikrát jsem po nich sám koukal. Každopádně za tím názorem si opravdu stojím, doporučuji si udělat čas a mrknout na ně osobně a trochu si je ošahat. Měl jsem v rukách jak staré tak nové a pouzdro včetně náramku je opravdu vyvedené o mnoho lépe. Dalším bodem je 4R36, ve starých modelech je ještě stará 7S26, bez hackingu a manuálního natáhu a i když to někdo nemusí využít (včetně mě samotného, protože rád nosím jak vintage hodinky s čistým automatem tak jen manuálem) je to bezesporu velký upgrade oproti původní verzi. A co se týče safíru.. musím jen souhlasit, mě samotného to taky mrzí, ale to píšu i v článku.
Kamilpřed 27 dny, reagovat
Dobrý den, nechci komentovat cenu,...hodinky by se mi líbily, avšak musím polemizovat s titulkem "Skvěle padnoucí moderní velikost". Do očí - i na videu - bijící nepoměr mezi průměrem 37 mm a výškou 13 mm (zvýrazněný tvarem),...to umí Seiko přece líp - třeba u mých oblíbených výborně nositelných DressKX (40 mm/ 12 mm). Za mě je to škoda.

Hodinky zmíněné v článku