» Blog » Casio

G-Shock GA-140 (GMA-S140): Zpět do Devadesátek!

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 23.8.2019 | 6 MIN | 2x komentář

Nějak takto nejspíše zněl rozkaz na pracovní poradě Casia, na téma vzhled nových „Stočtyřicítek“. Ciferník a ručičky této novinky totiž čerpají inspiraci z Boomboxů. Pokud právě tápete, cože to ten Boombox vlastně je, pak vězte, že i vy jste nejspíš doma také jeden měli…  Řeč je o přenosných magnetofonech – u nás známých spíše pod přezdívkami Kazeťák, Dvojče případně Magič. Právě na nich jsme v mládí poslouchali soudobé hitovky, za křiku rodičů, dožadujících se okamžitého ztlumení toho příšerného kraválu! Vzpomínáte? :-)

Bestseller s novou tváří

Přestože analogovo-digitální řada GA-1xx nenabízí mezi G-Shocky ty nejpokročilejší funkce, stala se historicky nejpopulárnější. Pokud na ulici potkáte někoho s G-Shocky je velká pravděpodobnost, že to budou právě tyto. Oversized pouzdro o rozměrech 55x51.2x15.8mm, netradičně řešené ciferníky, je přesně to, co lidi chtějí a novinka GA-140 v tomto trendu pokračuje. Se staršími bestsellery GA-100/GA-110 sdílí nejen pouzdro, ale také pásek s dvojitým děrováním a stejně tak i veškeré funkce a vlastnosti, ať už kladné či záporné.

Srovnání GA-100, GA-110 a GA-140

Srovnání GA-100, GA-110 a GA-140

Jak tedy z výše uvedeného vyplývá, jedinou novinkou oproti starším sourozencům je od základu přepracovaný asymetrický ciferník a zbrusu nové ručičky. S podobnými jsme se u G-Shocků zatím nesetkali a osobně se mi tato změna velice líbí. Netradiční kruhové výřezy ručičkám zůstaly, novinkou je však zakončení rozměrnými šipkami.

Novinkou jsou ručky zakončené rozměrnými šipkami

Novinkou jsou ručky zakončené rozměrnými šipkami

Toto provedení nejen dobře vypadá, ale prospívá také čitelnosti, která nutno říci nebyla nikdy silnou stránkou modelů GA-1xx. Ručičky totiž nemají luminiscenci a GA-140 v této tradici bohužel pokračují. Nový design tento neduh sice mírně zlepšuje, ovšem po setmění se bez použití interního osvětlení zkrátka neobejdete. A popravdě ani to není zrovna dokonalé. Oranžová dioda poskytuje dostatek světla pro osvit ručiček, takže aktuální čas uvidíte vždy. Horší je to ale s digitálními subdialy. Ty se stávají v noci prakticky neviditelnými.

Osvětlení je u GA-140 horší: ručky nemají lumi a oranžová LEDka osvětlí pouze analogový číselník

Osvětlení je u GA-140 slabší: ručky nemají lumi a oranžová LEDka osvětlí pouze analogový číselník

Malou náplastí je možnost automatického osvětlení při náklonu ruky a možnost prodloužit dobu osvitu na tři vteřiny… Pro někoho může být slabší čitelnost za tmy problémem, drtivá většina lidí to však vůbec neřeší, což ostatně potvrzují prodejní čísla starších sourozenců.

Na retro vlně

Pojďme si však jednotlivé varianty GA-140 představit trošku blíže. Ciferníky se mezi sebou liší pouze drobnými barevnými detaily, které ladí s odstíny či nápisy na pouzdrech. Nejvíce se Casio odvázalo u fialové varianty (GA-140-6AER), která mi inspiraci – tedy devadesátá léta, připomíná nejvíce.

Fialová verze GA-140-6AER devádesátky připomíná asi nejvíce

Fialová verze devádesátky připomíná asi nejvíce

Zbystřit by měli fanoušci pozitivních displejů, neboť čtyři z pěti variací mají právě toto provedení. Zajímavostí je barevné sladění odstínů kruhových displejů se zbytkem hodinek. Při bližším pohledu si můžete všimnout, že pozadí LCD displejů u „červené“ (GA-140-4AER), tmavě modré (GA-140-2AER) a zmíněné fialové jsou tónována do stejných barev.

Kruhové LCD displeje u červené, tmavě modré a fialové varianty jsou barevně slazeny se zbytkem hodinek

Kruhové LCD displeje u červené, tmavě modré a fialové varianty jsou barevně slazeny se zbytkem hodinek

Poslední variantou s pozitivním displejem je černá (GA-140-1A4ER) s barevnými akcenty, naopak druhá černá varianta (GA-140-1A1R) osloví milovníky displejů inverzního typu...

Černé varianty mají jak pozitivní, tak inverzní typ displeje

Černé varianty mají jak pozitivní, tak inverzní typ displeje

V době psaní této recenze se ještě objevila další zajímavá verze (GA-140BMC-1AER), patřící do série „NEO TOKYO“. Černá zde znázorňuje noc, barevně odlišené ručičky a stupnice Speedmetru pak přestavují neony na mrakodrapech Tokijské metropole.

GA-140BMC-1AER

Barevně hodně zajímavá varianta "NEO TOKYO"

Stejně jako u řady  GA-100/110 je to tedy opět vzhled, který bude hrát u tohoto modelu první housle. Nové Gé-Áčka jsou velké, robustní, přesto pohodlné a lehké (72g), jak je ostatně zvykem. To, že se staršími bratříčky sdílí exteriér – tedy pouzdro společně s páskem má ještě další podstatnou výhodu… Líbí se vám ciferník novinky, ale nevyhovuje vám odstín pouzdra nebo pásku dosud představených variant? Žádný problém! Vše je kompatibilní a vy si tak můžete doladit vzhled hodinek k obrazu svému. Počet barevných variant starší řady 100/110 je bez nadsázky obrovská a vaše GA-140 se tak mohou lehce proměnit třeba na zelené, žluté, riflové či kamuflážové. Barvám a představivosti se u G-Shocků rozhodně meze nekladou!

Červená verze Stočtyřicítek GA-140-4AER

Červená verze Stočtyřicítek

Není to jen o designu…

Přestože GA-140 spadají do základní řady Original, i ony umí nabídnout několik zajímavých funkcí a vlastností, které jejich majitelé v praxi ocení. Odolnost vůči všemožným nárazům a vodotěsnost 20 barů je u G-Shocků klasika, kterou asi netřeba zvlášť rozebírat. GA-140 však nabídnou také odolnost proti magnetickým vlivům až do hodnoty 4800 A/m (ISO 764). Jste-li tedy například zapáleným opravářem reprobeden nebo vám zápěstí zdobí populární magnetický náramek, GA-140 budou tou pravou volbou. Na pracoviště magnetické rezonance si je však raději neberte… Srdcem této novinky je modul s označením 5612, který, jak už jsem v úvodu zmínil, disponuje stejnou výbavou jako předchůdci. K dispozici tím pádem máme jedny z nejlepších stopek – a to nejen mezi G-Shocky.

Stopky jsou s přesností 1/1000s!

Stopky jsou s přesností 1/1000s!

Jejich měřící rozsah je úctyhodných 100 hodin při rozlišení 1/1000s a stopovat lze nejen mezičasy, ale také jednotlivá kola a dokonce také rychlost! Ano je to tak. GA-140 vám skutečně umožní měřit průměrnou rychlost. K jejímu zobrazení slouží analogový subdial v pravé části ciferníku, dvě digitální pole umístěná v části horní. Po zadání vzdálenosti jsou vám tedy tyto hodinky schopny vypočítat rychlost v podstatě čehokoliv. Můžete si tak příjemně zkrátit například nudnou cestu vlakem, případně měřit jak rychle to utíká Usainu Boltovi při sledování olympiády z pohodlí gauče. Možnosti jak tuto „fíčuru“ využívat je opravdu mnoho…

Odpočet dostal praktickou funkci automatického opakování (Autorepeat), kterou využijete například u intervalového cvičení, pět budíků (jeden s opakováním) zase mohou výborně posloužit také jako jednoduchá upomínka. Poslední funkci, tedy světový čas pak jistě ocení zejména cestovatelé. Možnost prohodit světový čas s domovským je u G-Shocků samozřejmostí, stejně jako automatický kalendář.

Pokud se vám tedy GA-140 líbí, vedle s nimi určitě nešlápnete. A ať už jste fandou devadesátek či nikoliv, snad mi dáte za pravdu, že se Casiu facelift evergreenů s rozumně nastavenou cenou 2790 korun podařil.

Facelift evergreenů s inspirací v devadesátkách se povedl

Facelift evergreenů s inspirací v devadesátkách se povedl

Ale pozor, ještě nekončíme! Pokud vás tato novinka zaujala, ale je pro vaše zápěstí prostě příliš velká, případně vám nejsou cizí pojmy jako Sneaker Freaker nebo třeba Foot Locker, čtěte dál…

Menší bráška GMA-S140

G-Shocky neodmyslitelně patří také ke Streetwear kultuře. Možná nevíte, že Casio ve své domovině pravidelně sponzoruje například mistrovství v DJingu a pořádá G-Shock kempy zaměřené na pouliční sporty a kulturu. Skateboarding, Streetball turnaje nebo třeba školu Breakdance – to vše tam najdete… A taky Sneakersky. Hodně Sneakersek. Pro ty, kteří by náhodou nevěděli, cože to vlastně je, pak tedy vězte, že řeč je o „lepších“ teniskách. Tato kultovní obuv Streetové módy momentálně zažívá rovněž renesanci 90. let a modely této éry jsou zase IN… Proč to píšu? G-Shock GMA-S140, tedy menší varianta „Stočtyřicítek“ totiž ladí s aktuálními barevnými trendy tohoto odvětví.

Unisex GMA-S140

Pouzdro této řady je kompaktnější (49x45.9x15.8mm) a retro ciferník je zde doplněn právě akcenty ladícími s populárními odstíny tenisek. Aspoň takto je samotné Casio prezentuje. Všechny čtyři varianty mají negativní provedení displejů a od větších GA-140 je odlišuje také barva ručiček. Díky menším rozměrům se dají GMA-S140 považovat za unisex model a na své si tak mohou přijít nejen majitelé útlejšího zápěstí, ale také dámy či slečny. Casio tentokrát se „Stočtyřicítkami“ myslelo opravdu na všechny a to je dobře. Myslím totiž, že se moc povedly. Co říkáte?

GMA-S140-1AER, GMA-S140-2AER

GMA-S140-8AER, GMA-S140-4AER

Díky menším rozměrům patří GMA-S140 i na dámskou ruku

Od svých větších brášků se GMA-S140 liší i barvou ruček

GMA-S140 jsou v parádních pastelových barvách

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marek K.před 1509 dny, reagovat
Díky za další skvělý článek, Radime. Čtu všechny vaše články a vždy narazím na něco nového. Dobrá práce. Marek
Milapřed 87 dny, reagovat
Asi jsem natvrdlej, ale ten kazetak mi to nepripomina ani nahodou. Vyborne hodinky do nogozony. Klamou telem. Vypadaji jako levna cina. Tim je nehanim spis chvalim, ze s nima ujdete pozornosti nenechavcu.

Hodinky zmíněné v článku