» Blog » Casio

Řada G-Shock Original – Vstupní brána do světa G-Shocku

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 11.7.2024 | 7 MIN

Tápete s výběrem hodinek G-Shock? Víte, že nabízí mnoho řad, ale nejste si jistí tím, která řada je pro vás? V tomto článku se podíváme na řadu Original, která je ideální vstupní bránou do odolného světa s názvem G-Shock.

O řadě Original by se bezpochyby dalo mluvit jako o základní a cenově nejdostupnější řadě nadměrně odolné značky G-Shock. Sama o sobě je také tou nejrozšířenější v počtu nabízených modelů, provedení a kolaborací. A možná i z tohoto důvodu může být výběr konkrétních hodinek oříškem, protože se v tom člověk dokáže velmi rychle ztratit.

Tato základní řada má, bez ohledu na design, spoustu stejných charakteristických prvků:

  • minerální sklíčko
  • 200metrovou voděodolnost
  • odolnost proti nárazu a vibracím
  • pouzdro z pryskyřice nebo oceli

GW-M5610U – Nesmrtelná legenda, která postačí každému

Čím jiným začít než legendárními GW-M5610U, které jsou za celou naši redakci těmi nejlepšími G-Shocky v poměru ceny a výkonu.

Není totiž standardem, že by měly hodinky v této řadě kombinaci solárního dobíjení (Tough Solar) a rádiové synchronizace času (Multiband 6).

Tento retro chlapík to nabízí, a to navíc vše v příjemné cenovce do 3500,- Kč.

Ocení je nejen každý milovník hodinek, který vnímá historii vývoje této značky, ale taky náhodný kolemjdoucí, který hledá dostupné, bezstarostné hodinky, se kterými může klidně házet o zem. Lepší alternativu horko těžko hledat.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Typicky hranatý design odkazující na úplně první G-Shocky s označením DW-5000C nenabídne jen dobrý poměr cenovky, ale také špetku nostalgického připomenutí, jak celý brand s odolným kořínkem vlastně začal.

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se
17.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Dalším plusem je univerzální velikost. Při rozměrech 43x13 milimetrů jde o jedny z těch menších G-Shocků, a tak zároveň pravděpodobně padnou většině uživatelů. Ocenit pak musíme i nízkou váhu 52 gramů. Vzhledem k tomu, že si vše hodinky seřídí de facto samy a jsou i dosti lehké, nejspíše o nich na ruce nebudete vědět.

A kdyby se vám tento plasťáček nepozdával, nabízí se prémiovější verze v celokovu, karbonu nebo titanu i pod modelovým označením GMW-B5000, které kromě lepších materiálů disponují také funkcí Bluetooth.

GA-2100 – Bestseller posledních let

První příčku prodejů ovládá poslední roky právě model GA-2100. Není to jen kvůli příjemně dostupné ceně, ale také kvůli líbivému, kompaktnímu designu, který sedne téměř každému na zápěstí.

Hodinky jsou vyrobeny v příjemných rozměrech 45 milimetrů, a jsou tak na hranici univerzální velikosti. Příjemná je také váha pouhých 51 gramů. S tloušťkou 11,8 milimetrů se řadí mezi nejtenčí G-Shocky vůbec, a to je právě jeden ze signifikantních důvodů, proč je lidé tak milují.

CasiOak, jak se mu také přezdívá, převzal tento nickname po "chvalně" známém modelu Royal Oak, ke kterému se přirovnává hlavně na základě oktagonálního tvaru.

Tvar i kompaktnost si hned oblíbíte. A je jedno jestli jste žena, muž nebo teenager. Tenhle skvost sedí na ruce doslova každému. Příjemná je nejen nízká váha na každodenní nošení, ale také oktagonální tvar, který je netypický.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

I přes tenkost hodinek jsou za použití konstrukce Carbon Core Guard stále věhlasně odolné. Jedná se totiž o karbonem vyztuženou pryskyřici, která snižuje váhu a zachovává odolnost. Plusem je uchycení řemínku technologií Quick Release, kdy stěžejky zůstávají v řemínku a ten jde potom vyměnit bez nářadí za pár vteřin.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Tento model najdete také v prémiovější variantě. Celokovová verze Full Metal GM-B2100 nabízí navíc nejen blyštivější vzhled v celokovu, ale také Bluetooth synchronizaci s telefonem.

Není to upřímně už základní model řady Original, jdou po něm spíše fajnšmekři a milovníci G-Shocku, ale součástí této řady stále je.

GXW-56 – Nejodolnější G-Shocky

Extrémně odolné jsou všechny G-Shocky. Hledáte ale ty nejodolnější? Máme zde jednoho adepta, který né nadarmo dostal přezdívku King. Model GXW-56 je tím nejodolnějším v řadě Original a poradit si s ním nedokáže ani několikatunová Tatra.

Může za to nejen robustní pouzdro z pryskyřice, která chrání celý modul hodinek. Prsty v odolnosti má také prémiový materiál Alpha Gel. Ten byl historicky poprvé implementován právě do tohoto modelu, a proto tenhle kousek prostě nerozflákáte.

Navíc se o ně v podstatě nemusíte starat. Jsou totiž vybavené Tough Solarem a dobíjí se světlem, a k tomu mají Multiband 6, který se stará o přesný čas pomocí rádiové synchronizace. Vrásky z toho, že vám hodinky přestanou jít nebo že se rozbijou, si tady určitě dělat nemusíte.

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady
24.2.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady

Pokud tedy koukáte po něčem, co má přežít extrémní podmínky, právě Kingy jsou jako stvořené pro takové situace.

Svou přezdívku nezískal jen svou dominancí ve světě odolnosti. Přispěly k tomu i parametry. Průměr pouzdra je 54 milimetrů a žádnému chvístkovi asi moc dobře nesednou. Povinnou výbavou je tedy i nutnost mít nadprůměrnou velikost zápěstí.

GA-110 – Legenda s velkým G

Legenda. Tak GA-110 mnozí fanoušci nazývají. Jsou totiž dostupné, odolné a oblíbené. To ale ostatně všechny modely řady Original. Čím tedy, že je mezi těmi nejoblíbenějšími? Je to designem, analogově-digitálním zobrazením času, velikostí? Těžko říct. Jedno je ale jisté. Lidé ho milují. Jednu dobu také ovládal první příčku prodávanosti a byl bestsellerem.

S nadsázkou by se také dal nazvat Mistrem kolaborací. Jen u mála modelů najdeme tolik kolaborací s jinými brandy. A je to právě kvůli zmiňované oblíbenosti, která otevřela dveře výrobě tohoto modelu v tolika provedeních.

Popularita spočívá v příznivé ceně, za kterou v tomto nadstandardním balíčku najdete alarm, světové časy, duální čas, automatický kalendář, odpočítávací stopky a klasicky 200m voděodolnost a odolnost proti nárazům a vibracím, jak je u G-Shocku typické.

Casio G-Shock GA-110 recenze – Jednoduchost, která očarovala milióny srdcí
4.7.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GA-110 recenze – Jednoduchost, která očarovala milióny srdcí

Největším mínusem těchto hodinek je čitelnost – neluminiscenční ručičky a inverzní displeje, na které jde špatně vidět. Ani to lidi neodradilo udělat z nich jeden z nejprodávanějších kousků. Stejná varianta s jiným rozložením displejů je GA-100. Tento model odpovídá funkčně, liší se pouze lehce koncepčně.

GA-110 už je mezi námi téměř 15 let, a proto už by se dal zařadit mezi retro modely, které mají nostalgický nádech. Zamiluje si je každý, kdo chce kus G-Shockovské duše, nebo osoba, která chce jednoduché a odolné hodinky.

GA-700 – Přežijou i dinosaury

Dinosauři? Možná si říkáte, co to melu. Ono to ale má své opodstatnění.

GA -700 nejvíce utkvěly fanouškům G-Shocků kvůli účinkování ve filmech Jurský Svět, kde je hrdě nosil krotitel raptorů Chris Pratt.

Nenechte se zmást, Chris Pratt je často střídal i za model G-Shock GD-100 a v jistých pasážích filmu má i tyto druhé.

Chris Pratt nosí ve filmu Jurský svět: Zánik říše G-Shock GA-700
2.9.2018 - Martin Koňařík
Chris Pratt nosí ve filmu Jurský svět: Zánik říše G-Shock GA-700

Tyhle hodinky si svou přízeň najdou bezpochyby i kvůli jiným věcem, než je spojení s dinosaury. Pro sedmistovky je charakteristické tlačítko na pozici šesté hodiny pro spuštění osvětlení. Všichni G-Shockáři si ho tak oblíbili, že na něj nedají dopustit. To ale není jediné. Oblíbenost získaly i duálním ana-digi zobrazením času a hlavně skvělé čitelnosti.

GA-700 Recenze. Skandál, G-Shocky s pozitivním testem na steroidy.
9.1.2019 - Martin Koňařík
GA-700 Recenze. Skandál, G-Shocky s pozitivním testem na steroidy.

Číselník hodinek je relativně čistý, nepřeplácaný, a na základě toho vyniká ta nejpodstatnější věc, kterou je právě čitelnost. Při ovládání oceníte velké vroubkovaná tlačítka, se kterými se perfektně manipuluje i v rukavicích, se zpocenými prsty nebo za jiných nepříznivých podmínek. A tak všechny tyto aspekty dělají ze sedmistovek silného adepta do vaší sbírky, jelikož mu žádné důležité vlastnosti nechybí.

Sedmistovky bych doporučil člověku, který jde po perfektní čitelnosti a dobrém podsvícení. Je jen málo modelů, které to nabídnou tak dobře, jako právě GA-700.

GBA-900 – Alternativa pro aktivní životní styl

GBA-900 se staly hitem z mnoha důvodů. Mají perfektní rozměry, průměr pouzdra je 49 milimetrů a váha pouze 61 gramů, což z hodinek dělá parťáka na každý den. Dalším benefitem je analogově-digitální zobrazení času a perfektní čitelnost. Za tou stojí také osvětlení dvěma LEDkami, které vám v tmavých podmínkách práci s hodinkami usnadní.

Mnoho uživatelů si je zamilovalo také díky funkci Bluetooth, která dopomáhá k nastavení hodinek přímo v mobilní aplikaci Casio Watches. Gébéáčka mají také zabudovaný krokoměr a vy si tak i s těmito G-Shocky můžete plnit své pohybové cíle díky počítaní kroků.

Bluetooth synchronizace s hodinkami nabízí i možnost notifikací o příchozích zprávách a hovorech. Samozřejmě, ani jedno z hodinek nevyřídíte, ale ikonky na hodinkách jsou schopné vás informovat, že se s vámi někdo chce spojit.

Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce
15.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce

Nejedná se sice o smartwatche, ale postačí bohatě tomu, kdo chce mít mírný přehled o své společenské a aktivní stránce života. GBA-900 je jedním z mála, který to umí.

GA-B001 – Pro jedince s menším zápěstím

Jestli je v něčem model GA-B001 výjimečný, bude to nejspíš jeho velikost a funkce. Přichází totiž s velmi příjemnými rozměry 46 x 13,8 milimetrů, které budou sedět na ruce téměř každému uchazeči o tyto géčka. Funkčně nabízí až 5 alarmů, odpočítávací stopky, klasické stopky, automatický kalendář a LEDkové podsvícení.

Jeden z nejnovějších modelů v této řadě vyšel v roce 2022 a inspiraci hledal ve futurismu. Geometrický tvar číselníku má evokovat bezpečnostní zámek a vzhled číselníku potom bránu do virtuální reality.

Pýchou hodinek je možnost propojení s telefonem přes Bluetooth. Hodinky si poté můžete nastavit v aplikaci Casio Watches a seřídit si hodinky i tam.

Trošku opomíjený model, ale velmi zajímavý svým zpracováním. Asi neexistuje jiný argument, kterým bych obhájil, že tento model musíte mít. Ten si prostě musíte zamilovat sami.

Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít
28.8.2023 - Matěj Urbaczka
Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít

Pokud vás ani jeden z modelů zde zmíněných nezaujal, můžete kouknout na ty nejlepší G-Shocky (podle nás) napříč všemi řadami za poslední rok:

Mohlo by vás také zajímat:

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!
23.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

3 390 Kč (doručíme do 22.7.)
2 890 Kč (doručíme do 22.7.)
Novinka Červen
2 990 Kč skladem
Zobrazit další
Novinka Červen
2 790 Kč skladem
Novinka Květen
2 590 Kč skladem
Novinka Duben
3 290 Kč skladem
2 990 Kč (doručíme do 22.7.)
2 990 Kč (doručíme do 22.7.)
3 290 Kč (doručíme do 22.7.)
3 290 Kč (doručíme do 22.7.)
3 590 Kč (doručíme do 22.7.)
3 590 Kč (doručíme do 22.7.)
3 590 Kč (doručíme do 22.7.)
Novinka Červenec
4 090 Kč nedostupné
Novinka Červenec
4 090 Kč nedostupné