» Blog » Casio

Průvodce výběrem těmi nejlepšími retro G-Shocky

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Pánské | Klasické

Filip Debrecenyi | 26.7.2024 | 6 MIN

Slovo retro obecně znamená něco zaniklého, bývalého, nebo se může jednat o označení pro cokoliv existujícího v minulosti. Pojďme se vrátit v čase a ukázat si ty nejlepší retro modely z řad G-Shocku, jejichž duše přežívá až do dnešních dní.

GW-M5610U – Nesmrtelná legenda za dostupnou cenu

Existuje jen málo modelů legendárních tak, jako je tento stařík. A stejně tak je málo těch (nebo možná spíše žádných), které jsou za svou cenu tak nabité, jako právě tyto – GW-M5610U. Tyhle hodinky jsou kusem historie a unikátním odkazem odolných G-Shocků.

Legenda s velkým L je vytuněna k dokonalosti rádiovou synchronizací času pomocí Multiband 6. Náročný chod podporuje solární dobíjení Tough Solar. A tato krutá kombinace dělá z těchto hodinek právě v poměru s cenou toho největšího zabijáka. Samozřejmě, netočí se vše kolem toho, benefitů zde najdeme bezpochyby více.

Uživatelsky super vychytávkou je automatické osvětlení LEDkou, která reaguje na pohyb ruky. Právě díky funkci Autolight se hodinky rozsvítí vždy, když je natočíte směrem k sobě a délku podsvícení si můžeme nastavit v intervalu 1,5 a 3 vteřiny.

Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se
17.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenze – Stařík, který vylezl z okna a nastavil se

Gamechangerem jsou z mého pohledu i unikátní rozměry v poměru 43x13 milimetrů a váha 52 gramů, která dělá z hodinek parťáka doslova do každé situace.

Ikonou se staly před 40 lety, kdy Casio vydalo svůj úplně první model, z jehož předlohy si právě tento model vzal patřičnou dávku DNA. A právě vzhledem k historii a nabité výbavě za nekompromisní cenu jsme tento model zařadili v našem žebříčku G-Shocků hodně vysoko:

Našlapanou výbavu doplňují funkce stopek, světových časů, budíků a automatického kalendáře.

Nejsou to pouze hodinky, je to odkaz a kus historie, který poukazuje na unikátnost G-Shocku. Tento model by neměl chybět v žádné sbírce poctivého chronomaniaka.

GW-3000M Gravitymaster

Na první dobrou by člověka nejspíš ani nenapadlo, že se jedná o model z řady Master of G. Gravitymastery jsou prošpikované těmi nejlepšími technologiemi, a proto právem spadají do této řady. Je to jeden z mála modelů, který je v oblacích jako doma a velkou oblibu získal právě mezi piloty.

Piloti jsou velmi často v situacích, kde se setkávají s odstředivou silou. A právě tyto třitisícovky jsou proti ní odolné až do hodnoty 12G. Samozřejmostí je zvýšená odolnost proti nárazům jako u ostatních G-Shocků.

Čistě analogový číselník připomínající ovládací panely kokpitů letadel a vrtulníků je charakteristickým prvkem těchto hodinek. Za zmínku určitě stojí analogové stopky, které umí změřit čas s přesností 1/100 sekundy. Piloti, ale také cestovatelé ocení funkci světových časů, kdy hlavní čas zobrazují hlavní ručičky a čas v jiné časové zóně zase druhý subčíselník. Oba časy pak můžete jednoduše prohodit, což ocení lidé, kteří právě často cestují.

To, že hodinky jsou právoplatným členem řady Master of G potvrzuje technologie Tough Movement, která dodává extra odolnost. Druhým zásadním prvkem je poté automatická korekce analogových ruček v případě, že by došlo k jejich rozhození.

Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Tough movement – Nabušená výbava pro hodinky

V neposlední řadě musíme vyzdvihnout přítomnost Tough Solaru a seřízení času pomocí rádiového signálu přes Multiband 6.

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B300 představení – Tělem i duší v oblacích
22.5.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Gravitymaster GR-B300 představení – Tělem i duší v oblacích

Dnes je málokterý pilot vzhledem k technologiím v avionice použije. Ikonické jsou nejen funkčností, ale i perfektním zpracováním. Jde o tak spolehlivé hodinky, že ani nemusíte být pilot, abyste s nimi mohli lítat, ať už po zahradě v montérkách nebo mezi budovami města.

GW-8230 – Potápky, které si získaly komunitu

Jediné poctivé potápky od G-Shocku. GW-8230 nejenže mají 200 metrovou voděodolnost (jako ostatně všechny G-Shocky), ale jako jediné se mohou pyšnit potápěčskou certifikací ISO 6425.

A retro nádech jde vidět hned zprvu. Frogmany, jak se jim přezdívá, za sebou táhnou více než třicetiletou historii a počas těchto tří dekád si získaly více než početnou komunitu. Ta se pochopitelně rozděluje do dvou sfér: jedné, která je miluje, a druhé, která je haní. Sféra milovníků se pak ještě podrozděluje na potápěčské fanatiky a ta druhá prostě na ty, kteří nedají dopustit na netradiční design.

Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu
12.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu

Nerovnoměrné pouzdro je pro tento model velmi ikonické a svůj vzhled si až na pár detailů zachovaly dodnes. Netradiční je například i to, že jako klasické potápky od ostatních značek nedisponují otočnou lunetou pro odpočet ponoru. Ani to ale nezastavilo popularitu Frogmanů, pro které je typické vyobrazení žáby na dýnku.

Pouzdro je nezvykle kompletováno z pryskyřice a titanu. Zrovna titan jen materiál, který v řadách G-Shocku vidíme jen velmi zřídka. I v tom jsou Frogmany speciální. Poháněné jsou solárním pohonem v podobě Tough Solaru a funkčně vynikne třeba fází měsíce, která je pro potápěče využitelná pro monitorování přílivu a odlivu.

Buď jste potápěč, nebo jim prostě musíte přijít na chuť. Frogmany totiž nejsou pro každého. Tak či onak, Frogmany objevíte v mnoha sbírkách, protože tak atypické hodinky si málokdo nechá ujít.

DW-5900 – Ikonické tříočko

DW-5900 je známý jako "three eyed". Jde o vůbec první model, na kterém jsme mohli najít design typických 3 subčíselníků. Tento design si následně vypůjčil kultovní model DW-6900. Ten je i dnes velmi populární a prodávaný. A dokonce se díky svému ikonickému vzhledu stal fanoušky natolik oblíbený, že se v roce 2018 zařadil do statistik Casia jako třetí nejprodávanější model G-Shocků vůbec.

Zajímavostí je, že model z roku 2018 byl oproti devadesátkovému modelu ochuzen na stopkách. Původní model měl kapacitu stopek 24 hodin, novější model má pouze 60 minut, což je u digitálního modelu překvapující. Starší a novější model poté poznáte podle označení modulu.

[[M4261]]

Nová verze nese modul s číslem 3465, zatímco stará verze měla modul 914. Dalším vodítkem je automatický kalendář. Kalendář staršího modelu totiž fungoval pouze do roku 2019, takže dnes už byste s ním moc nepochodili.

DW-6900 – Mladší tříoký brácha

Hodinky také známé jako Triple Graph se na prodejních pultech objevily už v roce 1995 a také se řadí mezi ikonické devadesátkové modely. Bez nadsázky se dají nazvat jako jedny z nejikoničtějších G-Shocků vůbec.

Tak populárním se model nestal jen díky svým triple graphům. Za úspěchem stál tenkrát revoluční elektroluminiscenční panel, který byl v devadesátkách velkou novinkou. Dokázal totiž rovnoměrně podsvítit celou digitální plochu.

Oblíbenost potvrdila i statistika přímo od Casia, kterou vydalo ke svému 35. výročí značky G-Shock. Tam se tento model umístil na třetím místě nejprodávanějších G-Shocků vůbec.

Na počest 25. výročí tohoto modelu se Casio rozhodlo vyrobit také kovovou variantu s označením GM-6900.

Odlišnost je to, co z nich udělalo G-Shockovskou modlu. Milovány jsou tak, že je má ve sbírce i rapper Eminem. A když je miluje Eminem, musíte i vy!

Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi
15.3.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock DW-6900 recenze – Ikona prošpikovaná kolaboracemi

G-B001 – Všemi známý Jason

G-B001 je reedicí modelu DW-001 z roku 1994 s designem podobným masce. Proto je drtivá většina fanoušků zná pod přezdívkou Jason. Tato přezdívka vznikla na základě postavy Jasona Voorheese z hororu Pátek třináctého.

Původní model DW-001 byl z dnešního pohledu zajímavý zobrazením východu a západu slunce, odolností vůči nízkým teplotám a hlavně teploměrem. K mání byly v několika šedých variacích s barevnými akcenty, nejvíce ikonický však zůstal celožlutý model.

DW-001 představily unikátní Capsule Tough, díky kterým byly extrémně odolné vůči nárazům. Současně nabízely originální design, který korespondoval se stylem 90. let.

Původní model DW-001

Původní model DW-001.

Nástupce G-B001 má v krvi DNA Jasonů, ale s modernější úpravou. Umí komunikovat s telefony, pryskyřicové tělo je vyztužené karbonovými vlákny a vnější kryt společně s řemínkem jde vyměnit a odhalí tak kovovou část pouzdra, čímž navazuje na historickou předlohu Capsule Tough konceptu. Údajně taky čerpá inspiraci z dětských kapslí na hračky a radost z jejich otevírání.

Písmeno B neznačí nic jiného než Bluetooth, takže hodinky snadno propojíte s appkou Casio Watches, ve které si vše co se hodinek týče můžete nastavit. To vše především díky modulu 3519. Nepřijdete ani o standardní výbavu v podobě 200metrové voděodolnosti, odpočtu, stopek, světových časů, 5 alarmů a LEDkového podsvícení.

Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka
13.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka

Velkým tahákem je bezpochyby ikonický retro design z devadesátek a plastové dýnko s pacičkami, které zpříjemňuje nošení.

Kolektorská záležitost nebo láska na první pohled. Jasony rezonují géčkovou komunitou a né nadarmo je to retro G-Shock s výrazným G.

Máte na paměti jiný retro model, který je pro vás ikonický a odkazuje na báječnou historii japonského Casia? Napište nám to do komentářů.

Mohlo by vás také zajímat:

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

3 390 Kč (doručíme do 22.7.)
Novinka Květen
2 990 Kč (doručíme do 22.7.)
Novinka Květen
2 990 Kč (doručíme do 22.7.)
Novinka Květen
2 990 Kč (doručíme do 22.7.)
Zobrazit další