» Blog » Casio

Řada G-Shock MT-G – Prémiovka, která něco vydrží

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Pánské | Klasické

Filip Debrecenyi | 18.7.2024 | 5 MIN

Že G-Shock umí jenom mohutné, nerozbitné hodinky do extrémních podmínek? Ano, to je pravda. Stejně jako to, že umí tuhle kombinaci prolnout s prémiovým zpracováním, materiály a těmi nejlepšími technologiemi. Přesně to je řada MT-G – a tohle je její průvodce výběrem.

Odolnost vám nestačí? Chcete navíc ještě špetku luxusu, okázalosti nebo prostě to nejlepší, co může zdobit vaše zápěstí? Modely MT-G jsou jiné, odlišují se od konkurence a zároveň jsou to jedny z mála hodinek, o kterých lze říci, že jsou prémiové a zároveň odolné.

MT-G nejsou jen pro sběratele, fajnšmekry nebo chronomaniaky. Jedná se o prémiovou řadu, ale Casio se stále drží toho, kvůli čemu je každý tak miluje. Zachovalo dostupnost. Možná je trošku nevhodné zmiňovat hned ze startu článku cenu, ale z mého pohledu je to právě jedna z těch výhod, kterou MT-G nabízí. Dostupný luxus a kvalitu – ale to nejspíše každý, kdo někdy nějaké Casia vlastnil, ví.

Charakteristické prvky řady MT-G:

  • prémiový design a zpracování
  • nejlepší technologie z dílny Casia
  • safírové sklíčko s antireflexní vrstvou
  • Bluetooth synchronizace času
  • solární dobíjení
  • sestavení na prémiové lince v Yamagatě
No a proč jsem hned v úvodu zmiňoval dostupnost? Cenové rozmezí této řady sice je 25–80 tisíc Kč, v průměru se ale pohybujeme kolem 30 tisíc. Ano, průměrná měsíční výplata jednoho českého občana. Jestli to je málo, nebo hodně si zodpovězte sami. Dle mého je to ale adekvátní cena za to, co dostaneme. MT-G se soustředí na kvalitu, nikoliv na kvantitu, a proto tato řada nemá tolik modelů jako například řada Original.

První MT-Géčka vydalo Casio na začátku tisíciletí, pomalu, ale jistě se blíží ke svým 25. narozeninám. Od té doby se samozřejmě posunuly, a to na o dost vyšší úroveň. Celou dobu jejich existence platí stejné pravidlo, což je důraz na kvalitu. Všechny modely se sestavují na lince v Yamagatě, kde se kompletují jen ty nejprémiovější hodinky od Casia (mimo MT-G také řada MR-G nebo Oceanus). Dbá se na sebemenší detail. Mezi ony prémiové vlastnosti řadíme použití safírového sklíčka s antireflexní úpravou, technologie ručního leštění kovu Sallaz apod.

[[M4207]]

MTG-B3000 – To nejlepší z MT-G

Třítisícovky jsou teď ty nejnovější a zároveň tedy nejlepší MTGéčka, které v řadě najdete. Honosnější vzhled, propracovaný design a japonské srdce, které tiká pod tímto těžce zničitelným strojem.


Designéři mysleli na všechny, hodinky mají slušné rozměry o průměru pouzdra 51 milimetrů a tloušťka je pouhých 12 milimetrů, čímž se tento model řadí mezi nejtenčí G-Shocky v historii. Což nezaručuje samozřejmě nic jiného než komfortní nošení. A díky tenkosti pouzdra jsou hodinky vhodné i pro rukáv košile, pod který se hezky vlezou.
Jako většina G-Shocků, i tyto jsou bez debat bezstarostné. Dobíjí se solárně, pomocí technologie Tough Solar. Když je tedy budete nosit pravidelně a denně je vystavíte na pár desítek minut sluníčku, nemusíte x let řešit baterii. Čas? Ten vás také trápit nemusí. Hodinky mají Multiband 6 a čas si korigují pomocí rádiového příjmu.

MTGéčka na první dobrou opravdu působí prémiově, a taky že jsou. Pověstná odolnost jim ale určitě neunikla. Nová sendvičová konstrukce Dual Core Guard je tím tajným receptem, proč si luxusní hodinky svou odolnost stále drží. Tělo je vyrobeno z pryskyřice vyztužené karbonem, luneta a dýnko je z tvrzeného kovu. Standardem a samozřejmě povinností je 200metrová voděodolnost a odolnost vůči vibracím.

Navíc disponují funkcí Bluetooth, takže si můžete čas seřídit také v mobilní appce Casio Watches. Tam ostatně můžete nastavit vše, co se hodinek týká. Super je funkce najdi můj telefon, kterou můžete použít přidržením tlačítka na hodinkách za předpokladu, že jste si někde telefon založili. Hodinky telefon rozezní a pomohou vám ho rychleji najít.

[[M4281]]

Né tak často vídaným prvkem je uchycení řemínku pomocí technologie Quick Fit, kdy stěžejka zůstává v nožičkách hodinek a vy řemínek pouze nacvaknete a vycvaknete. Slouží primárně k rychlé výměně řemínků. Mám pocit, že tohle najdeme pouze u prémiových řad, semtam v nižších řadách narazíme na Quick Release, kdy zase stěžejka zůstává v řemínku. Standardně má Casio ale uchycení pevné a né tak uživatelsky přívětivé.

Tato řada je oblíbená. Je to dostupností? Nabitým funkčním balíčkem za dobrou cenu? Nebo netradičním zpracováním? No, posuďte sami, dáme si rychlý průlet pár modely se zajímavým zpracováním.
Limitovaná edice Aurora Oval v duhovém provedení je pro odvážlivce a lidi, kteří nemají rádi stereotyp.
Speciální edice ke 40. výročí řady G-Shock.

Edice Year of the Dragon symbolizující rok draka.

MTG-B2000

Dvoutisícovky se od třítisícovek nijak zásadně neodlišují, tedy minimálně ne co se funkčnosti týče. Nepatrné rozdíly se ale přeci jen najdou.

MTG-B2000 se od novějšího modelu odlišují primárně designově. Tvar lunety i pouzdra více fušuje do tvaru oktagonálního, který je proslule známý u modelů GA-2100. Rozdílně rozložené v porovnání s modely MTG-B3000 jsou i subčíselníky hlavního číselníku. Dvoutisícovky mají umístění subčíselníků v jiných pozicích, funkčně ale splňují to samé.

Stejně i zde je znát prémiová výroba na lince v Yamagatě. Specialitou, na kterou běžně nenarazíme, je tzv. Triple G Resist, jinak řečeno konstrukce odolná vůči vibracím, nárazům a odstředivé síle. Za vysokou odolností stojí také implementace konstrukce s názvem Carbon Monocoque, což je karbonové pouzdro zasazené do luxusně vypadajícího ocelového krytu.

Samozřejmostí je seřízení času pomocí rádiového signálu za pomoci technologie Multiband 6, ale také propojení hodinek s telefonem přes Bluetooth. Vše podtrhuje solární dobíjení Tough Solar, díky kterému odpadá starost o výměnu baterie a návštěvu hodináře s ní spojenou.

Casio G-Shock MT-G B2000 recenze - Hodinky moderního samuraje
12.2.2021 - Radim Krčmář
Casio G-Shock MT-G B2000 recenze - Hodinky moderního samuraje

MT-Géčkové modely jsou zárukou poctivé japonské manufaktury, která lpí na každém sebemenším detailu. Ohromí každého svým vzhledem, potěší pokrokovými technologiemi, poskytnou odolnost, když zrovna pracujete na zahradě, nebo hrdě reprezentují, když si je vezmete svátečně ke košili.

Nutno v závěru zmínit, že MT-G není vrcholem prémiovosti v řadách G-Shocku. Výše postavené jsou ještě modely MR-G a případně Oceanus (ty už tolik nespadají pod hlavičku G-Shocku). MR-Géčka ovšem u nás vzhledem k prémiovosti artiklů málokdy (spíše raritně) uvidíte, proto jsem je do průvodce výběrem nezařadil tak komplexně jako řadu MT-G.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku