» Blog » Casio

Řada G-Shock G-Squad – Sportovní hodinky i pro vášnivé Géčkaře

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Pánské | Klasické

Filip Debrecenyi | 23.7.2024 | 9 MIN

Ačkoliv po desítky let spadá G-Shock do sféry klasických hodinek, najdeme v jeho nabídce pár modelů, které se blíží sféře chytrých hodinek. Minimálně tedy funkcemi, svou vybaveností a zaměřením se na aktivně žijící lidi. Pro ty je podřada s názvem G-Squad jako stvořená.

Modely z řad G-Squad mají v první řadě motivovat své uživatele k pohybu a aktivnímu stylu života. S fenoménem dnešních dní, chytrými hodinkami, se sice nemohou až tak srovnávat, ale mohou se jim přiblížit. V čem je také bezpochyby předčí, bude jejich odolnost, ale co jiného od G-Shocku čekat, že?

Mezi charakteristické prvky řady patří:

  • Bluetooth synchronizace s telefonem
  • sportovní funkční nástavba
  • sportovní design
  • analýza dat v aplikaci

GBD-200 – Nenápadný parťák do gymu

Sportovně laděný model GBD-200 byl zároveň i prvním hranatým modelem ve fitness kolekci G-Squad.

3 890 Kč (doručíme do 2.8.)

Osmihran nesmazatelně patří k G-Shocku. A tak není divu, že se jeden takový hranatý chlapík objevil také v G-Squadu.

Funkcemi jsou hodinky přizpůsobeny sportovcům, kteří nepotřebují při cvičení sledovat svou tepovou frekvenci a nechtějí se starat o dobíjení. Nejedná se o čisté smartwatche, i tak hodinky nabízí krokoměr, tempo, výpočet spotřeby kalorií, čas kola a intervalové měření.

Hodinky jsou vybaveny funkcí Bluetooth, díky které je můžete propojit s chytrým telefonem a můžete si také zaznamenávat svou trasu. V aplikaci poté najdete veškeré statistiky.

Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít
28.8.2023 - Matěj Urbaczka
Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít

Pokud se poohlížíte po hodinkách na sport, ale zároveň nechcete jít s proudem smartwatchů, může být model GBD-200 to pravé ořechové.

GBA-900 – Svalovec na zápěstí

Devitístovky – jeden z nejoblíbenějších modelů napříč řadami. Málokdo by na první dobrou řekl, že jsou tyto hodinky zaměřeny na aktivní styl života.

Opět se jedná o hodinky zaměřené na sport. Jsou totiž vybaveny akcelerometrem a díky tomu dokáží měřit kroky, denní ušlou vzdálenost či spálené kalorie. Všechny tyto hodnoty si můžete předem nastavit do svého denního cíle a ten se pak snažit splnit. Díky pětistupňovému grafu, který se zobrazuje na horním displeji hodinek, se vás navíc budou snažit motivovat k lepšímu výsledku.

Hodinky jsou také vybaveny technologií Bluetooth. Všechna naměřená data se tak po propojení s telefonem automaticky synchronizují s aplikací. Díky propojení s telefonem hodinky dokáží zobrazit také notifikace, například o příchozím mailu či hovoru, kdy hodinky pípnou a zobrazí ikonku na displeji.

Nejen funkcemi, ale i konstrukčně jsou hodinky navrženy sportovcům. Řemínek s otvory je velmi dobře vymyšlen, a otvory slouží právě k tomu, aby při aktivitě zajistily dostatečnou vzdušnost. Díky konstrukci zespod řemínku navíc hodinky pěkně sedí na ruce. Na jeho tvorbu byla využita pryskyřice, díky čemuž jsou hodinky dosti lehké a zároveň dostatečně odolné.

Vybral bych si je už jen díky jejich pověsti – říká se o nich, že jsou pohodlné a spolehlivé. Dobře sestavená kostra suprově sedí na ruce a nabízí digitálně analogové zobrazení času. Jednoduše praktické hodinky, které vypadají dobře a ještě lépe se nosí.

Předchůdcem tohoto modelu, který by zároveň mohl být také alternativou, je GBA-800. Ten je odlišný například ikonickým tlačítkem pro osvětlení na pozici šesté hodiny. GBA-900 jsou za mě ale o něco pohodlnější.

DW-H5600

Typický hranatý tvar doprovázený G-Shock již čtyřicet let. Není snad nic víc ikonického, pokud se budeme bavit o G-Shocku. DW-H5600 na tento retro design náramně odkazují a mimo to také nabízí zabudovaný snímač tepové frekvence přímo v pouzdru hodinek.

Co to znamená pro vás? Veškeré sportovní hodnoty si můžete zaznamenat měřením ze zápěstí, a to ještě s odolným oldschool designem.

V případě tohoto modelu Casio navázalo spolupráci s finským Polarem a nechali si vypomoct ohledně funkcí zdravého životního stylu a sportu.

Většina z nich vyžaduje snímač tepové frekvence a GPS. Druhý zmíněný senzor v hodinkách není, ale můžete si během aktivity připojit hodinky k telefonu a ten jim předává data o poloze. Kooperace s Polarem přinesla modelu DW-H5600 následující funkce.

  • Running Index – odhad maximálního množství kyslíku (ml/kg), které během aktivity sportovec dokáže přijímat + odhad časů na různé běžecké distance
  • Cardio load – vliv tréninku na kardiovaskulární systém, většinou se to pojmenovává jako tréninkové zatížení a počítá se na základě kyslíkového deficitu (EPOC) vzniklého při aktivitě
  • Cardio load status – vyjádření produktivity tréninku podle tréninkového zatížení aj.
  • Energy Sources – procentuálně vyjádřená energetická spotřeba při sportovní aktivitě (karbohydráty, bílkoviny a tuky)
  • Nightly Recharge – vyhodnocení, jak dobře jste se vyspali a jak dobře tělo regeneruje na základě předchozích tréninků, stresu aj.
  • Life log – procentuální ohodnocení splnění denního cíle aktivity, počítadlo kroků i spálených kalorií a aktivní minuty

DW-H5600 má čtyři různé monitoringy sportovních aktivit – běh, chůzi, posilování a intervalový trénink. První dvě zmíněné aktivity zobrazují vzdálenost, rychlost, čas, tempo, srdeční tep a spálené kalorie. Další dvě pouze čas, srdeční tep a spálené kalorie.

V hodinkách informace nejsou úplně přehledné, ale to napravuje graficky povedená aplikace Casio Watches, ve které si lze i celé hodinky nastavit.

Sportovní základ a odkaz na ikonický vzhled G-Shocků. Ideální kombo pro toho, kdo přesně něco takového hledá. Ovšem hodinky na maraton to nejsou.

GBD-H2000

Dvoutisícovky otevřely v řadách G-Shocku brány náročnějším sportovcům. Jedná se o druhou generaci prvního modelu, který uživatelům nabídl snímač tepové frekvence a rozšíření sportovních funkcí v hodinkách od Casia.

Druhou generaci v souvislosti s novými algoritmy chtěli udělat trochu praktičtější pro sport. Ocelové dýnko nahradil plast, průměr klesl na 52,6 mm a váha klesla ze 101 na 63 gramů. Za mě to jsou rozumné kroky, protože kdyby směřovaly čistě na turistiku či lezení, tam nabubřelé rozměry a váha až tak nevadí, ale nové algoritmy potvrzují, že se Casio snaží dostat blíže k cyklistům a běžcům, kde tato úprava designu dává naprostý smysl.

Jde vidět, že z hlediska přesného měření chtěli vyřešit i uchycení na ruce, protože původní řemínek měl blízko u pouzdra tvrdou část, kterou jste prostě nemohli ohnout. Díky tomu hodinky trochu přihlouple odstávaly, pokud jste neměli zápěstí od Stalloneho.

Struktura pouzdra má ocelový kroužek obehnaný plastem. U dýnka se přešlo z oceli na plast oproti předchozímu modelu. Celkově bych ale vůbec neměl strach, že byste hodinky rozbili. Ačkoliv je to smartwatch, pořád je to G-Shock.

GBD-H2000 dostaly jako první algoritmy od finské značky Polar a s tím přišlo rozšíření sportovních možností.

Casio G-Shock GBD-H2000 recenze – Chytrák s dvouletou výdrží baterie
25.4.2023 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H2000 recenze – Chytrák s dvouletou výdrží baterie

Co přináší spolupráce s Polarem?

Polar se otevřel tomu, že by nabízel své algoritmy i dalším firmám a Casio bylo první, které po tomto sáhlo. A dává mi to absolutní smysl. Nač vyvíjet vlastní algoritmy, když tady máme zajetou firmu, která se tomuto odvětví věnuje několik desetiletí?

Jako první tady máme Cardio load a Cardio status, které sledují vaši tréninkovou zátěž – tedy to, v jakých tepových zónách se při tréninku pohybujete a jestli je váš trénink produktivní.

Po ukončení sportovní aktivity se vám zobrazí Running index, což je odhad maximálního množství kyslíku, které při sportovní aktivitě využíváte. Zajímavou funkcí je i Energy Used, protože Polar je snad jediná značka, která má funkci odhadu spotřeby energie – tedy množství tuků, karbohydrátů a proteinů.

Velkým plusem pro Casio je, že získali i algoritmy pro monitoring spánku, protože v tom je Polar už dlouholetá klasa. Kromě monitoringu hodinky mají i funkci Nightly Recharge, která zaznamenává, jak se vyrovnáváte s tréninkem, denním stresem a jak "dobíjíte v noci baterky".

Z lifestylových funkcí určitě stojí za zmínku Life log, který zaznamenává vaši denní aktivitu – počet kroků, procenta splnění vašeho denního cíle, spálené kalorie a aktivní minuty. Pokud byste se cítili pod tlakem, do GBD-H2000 se dostalo i dýchací cvičení.

GBD-H2000 pobraly minimum chytrosti a je to dobře

Druhá generace pobrala nějakou chytrost, ale od první generace se vlastně až tolik nezměnilo. Hodinky zobrazí notifikace, můžete použít funkci "Najít můj telefon", nastavit si budík... A to je vlastně všechno. Ale vůbec to nevidím ve špatném světle. Přeci jen to jsou pořád Casia a nepotřebuji v nich všemožné krávoviny, které mi jen budou cucat baterku.

Trochu mě ale zklamává rychlost notifikací, protože když mi někdo napíše, objeví se mi to na hodinkách třeba o 3–5 vteřin později. Dalším hlediskem je chybějící podpora českých znaků. Třeba takové "ů" apod. se vám vůbec nezobrazí.

A tak i přes malé nedostatky se podle mého jedná o průměrné chytré hodinky, které postačí nějakému hobbíkovi, který chce sem tam monitorovat svůj sportovní výkon a zároveň chce, aby to byly G-Shocky.

GBD-H2000 beru jako první plnohodnotné sportovní hodinky od Casia, ačkoliv se jedná o druhou generaci. Doporučil bych je každému, kdo chce mít povědomí o své aktivitě a zároveň potřebuje velmi odolné zařízení.

GPR-H1000 – V novém kabátku s chytrou nástavbou

Rangeman sice patří do řady Master of G a označení G-Squad nenese, pokud se ale poohlížíte po G-Shocích s nadprůměrnou nástavbou pro sportovce, musím je zmínit i zde.

Rangemany stejně jako GBD-H2000 mají finskou nástavbu od Polaru. Casio se z menších neduhů u předchozího modelu poučilo, a tak máme v nabídce sportovní zařízení, které je samozřejmě extrémně odolné a částečně tak spadá i do kategorie chytrých hodinek.

Zlepšená GPS, která je vestavěná. Doladěný snímač tepové frekvence, který je téměř přesný jako hrudní pás. Dva parametry, které využije každý sportovec a musí na ně být spolehnutí.

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

GPR-H1000 jsou dostačujícím sportovním zařízením, které postačí vlastně jakémukoliv sportovci na hobby úrovni.

V základu nabízí 10 nejoblíbenějších sportovních aktivit, které ocení a využije každý, kdo si sem tam odběhne zasportovat. To vše v krásném a odolném pouzdře G-Shocku.

Rangemany posunuly laťku o level výše. Ve spolupráci s Polarem hodinky nabízejí základní a téměř přesné údaje, které mohou zlepšit vaše sportovní vyžití. Kdo chce G-Shocky a zároveň si s nim zasportovat, neudělá s Rangemanem chybu.

GD-B500 – Nejtenčí G-Shocky se sportem v krvi

Pětistovky jsou nejčerstvějším sportovním přírůstkem do Géčkových řad. Hned z úvodu vás zaujmou netypickým tvarem pouzdra a možná také tím, že jsou to zatím historicky nejtenčí G-Shocky.

Celkové gró tohoto modelu samozřejmě nespočívá jen v tom, že přepsaly historii jako nejtenčí model. Nástavbu mají sportovně založenou a motivují své uživatele k pravidelnějšímu pohybu. Zabudovaný krokoměr má uživatele hnát k pravidelnějšímu pohybu a aktivnějšímu stylu života.

Díky funkci Life Log lze potom v aplikaci Casio Watches nastavit svůj cíl v počtu kroků a spálených kalorií a udržovat se tak v kondici. Super je, že svůj progres vidíte přímo v hodinkách. V pravé horní části displeje máte procentuálně od 0–100 vyjádřeno, kolik jste ze svého denního cíle splnili. V levé horní části je zase grafický ukazatel vyjadřující, v jaký čas jste za posledních 8 hodin byli nejvíce aktivní.

Casio G-Shock GD-B500 recenze – Nejtenčí G-Shock na světě
10.6.2024 - Dominik Hok
Casio G-Shock GD-B500 recenze – Nejtenčí G-Shock na světě

Nastavit si lze i upomínku k výzvě k pohybu, kdy vám v době nečinnosti hodinky zapípají a upozorní, že je čas se hýbat.

Designově jsou GD-B500 velmi atypické a dosti zajímavé. To stejné platí i tom, že to jsou nejtenčí G-Shocky vůbec. Sportovně mají opravdu holý základ, který samozřejmě méně náročnému uživateli mohou hezky postačit.

Jsou podle vás G-Shocky vhodným sportovním zařízením, nebo raději na monitoring aktivity preferujete chytré hodinky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

3 890 Kč (doručíme do 2.8.)
Novinka Květen
2 990 Kč skladem
Zobrazit další