» Blog » Prim

PRIM Orlík 38 damašek LE představení – Ve dvou se to lépe táhne

Tagy: Představení | Prim | Klasické

Lukáš Hamřík | 22.8.2024 | 3 MIN | 1x komentář

Roku 1965 se na území tehdejšího Československa odehrál malý zázrak. Z dílen novoměstského závodu totiž přišly hodinky, které svými parametry daleko předčily svou dobu. PRIM Orlík, tehdy exkluzivně armádní model, zvládl ty nejnáročnější zátěžové testy a dodnes symbolizuje nezlomnou vůli a um tuzemských hodinářů. Přestože jsme si již dříve mohli vychutnat jeho modernizované reedice, nikdy bychom si tento model nespojovali se slovy jako elegance či sofistikovanost. To se nyní mění s příchodem modelu PRIM Orlík 38 damašek LE.

Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují
2.5.2024 - Lukáš Hamřík
Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují

Tajemná damašková ocel

Jak již název napovídá, jedním z hlavních lákadel nových Orlíků jsou použité materiály. Konkrétně se jedná o damaškovou ocel, se kterou se značka PRIM rozhodně nesetkává poprvé.

Použita byla také například u hodinek PRIM Nokturno, představených ve spolupráci s tradičním výrobcem klavírů a pianin PETROF.

Prim nocturno

Prim Nocturno Manufacture.

PRIM Nokturno LE představení – Kouzlo noci a melodie z hlubin duše
14.5.2024 - Lukáš Hamřík
PRIM Nokturno LE představení – Kouzlo noci a melodie z hlubin duše

Její název je odvozen od syrského města Damašek, jež před mnoha staletími plnilo úlohu důležitého obchodního uzlu. Právě zde se totiž damašková ocel dovážela z Indie a putovala dále do celého světa. Je význačná svými mramorovanými vzory, které vznikají spojením dvou nekalitelných (austenitických) ocelí. Fascinace jejím tajemným vzhledem přetrvává do dnešních dní a nejeden sběratel nožů na ni nedá dopustit. Kromě líbivé estetiky je navíc velice odolná, čímž se přirozeně nabízí myšlenka jejího použití v hodinařině.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

PRIM Orlík 38 damašek LE. Zdroj: www.prim.cz

PRIM Orlík 38 damašek LE. Zdroj: www.prim.cz

Pouzdro nových Orlíků, o velikosti 38 mm, tak nyní působí zcela jiným dojmem než u předchozích modelů. Dosáhnout dokonale podmanivého damaškového vzoru je nelehký úkol, vyžadující několikahodinovou ruční práci těch nejzkušenějších pracovníků. Upravena byla i celková konstrukce pouzdra. Nově zde najdeme chrániče korunky, které pomohou minimalizovat šance na její poškození. Samotná korunka je pak potažena vrstvou DLC (Diamond-like Carbon), která zajistí, že i po letech nebudou známky nošení a škrábance tak patrné.

DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky
4.7.2023 - Matěj Urbaczka
DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky

Kalibr 95

Hodinky jsou poháněny automatickým manufakturním kalibrem s označením PRIM 95.00. Ten disponuje rezervou chodu 48 hodin a frekvencí 3 Hz. Prohlédnout si jej můžete přes průhledné šroubovací dýnko. Jedná se o stejný kalibr, jaký bychom našli v hodinkách PRIM Sport 38 Manufacture. Stejně jako model Sport pak Orlíky nabídnou voděodolnost o hodnotě 10 ATM.

Kalibr PRIM 95.00. Zdroj: www.prim.cz

Kalibr PRIM 95.00. Zdroj: www.prim.cz

Jeden Orlík nestačí

Nejnovější počin novoměstského PRIMu má ještě jednu zajímavost – nejedná se o jeden, ale rovnou o dva nové modely. Oba samozřejmě spojuje použití damaškové oceli s nízkým obsahem niklu. Na první pohled je však lze snadno rozeznat. Například podle barvy lunet, kdy jedna je vyvedena v černé a druhá ve stříbrné barvě. Ale je tu ještě jeden podstatný rozdíl – brilianty! Ano, je to tak, světlejší model disponuje dvanácti brilianty, umístěnými na pozici hodinových indexů. Údajně je tato varianta určena pro zákazníky hledající opravdový luxus a nevšednost.

PRIM Orlík 38 damašek vlevo a PRIM Orlík damašek briliant. Zdroj:www.prim.cz

PRIM Orlík 38 damašek vlevo a PRIM Orlík damašek briliant vpravo. Zdroj: www.prim.cz

Určitě vás to již napadlo taky – tohle by byly naprosto skvělé párové hodinky. Pánové jistě ocení poněkud industriálnější vzhled modelu s černou lunetou, zatímco pro dámy se skvěle hodí elegantní verze s diamanty. Toto rozdělení však berte s rezervou, oba modely jsou unisex a lze je zakoupit samostatně. V případě, že se však rozhodnete pro oba, je možné je zakoupit ve společné krabičce.

Hodinky ve společné krabičce, jako ideální dárek například pro novomanžele. Zdroj: www.prim.cz

Hodinky ve společné krabičce, jako ideální dárek například pro novomanžele. Zdroj: www.prim.cz

Párové hodinky – kýč nebo brilantní dárek?
10.11.2020 - Eliška Měrková
Párové hodinky – kýč nebo brilantní dárek?

Jedinečný číselník

Jedinečná je rovněž úprava číselníků, které byly zhotoveny speciální metodou perforace a následného lakování. Nemůže se tedy stát, že narazíte na dva zcela totožné kusy. Každý kus je originál! U obou modelů se navíc bude lišit podoba nápisu Orlík. U modelu bez briliantů je použit klasický font, na který jsme zvyklí z předchozích modelů, briliantovou verzi pak zdobí psací písmo.

Pouze 30 kusů

Nové Orlíky jsou limitovány počtem 30 kusů od každého modelu. Cenovka je pak pro oba modely stejná, tedy konkrétně 180 000 Kč. Bezesporu se jedná o výjimečnou nabídku pro opravdu náročné zákazníky. Tyto hodinky jsou nádhernou ukázkou toho, jakým způsobem může vypadat evoluce legendárního a historicky velice významného modelu. Model Orlík odjakživa ztělesňoval naši národní hrdost, odhodlání a vytrvalost. Nové modely na tuto tradici navazují a současně přináší inovace, které nezpochybnitelný odkaz Orlíků nadále prohlubují.

Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost
26.4.2024 - Jakub Pitucha
Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marepřed 3 dny, reagovat
Pekné, akurát by som teda rád poznamenal, že damašková oceľ nie je žiadne extra hogo-fogo... Amatérski nožiari a iní nadšenci kováčstva damašok bežne produkujú na kilá :) Je pravda, že je to prácnejší postup.

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 30 ks
180 000 Kč (doručíme do 6.11.)
Limitovaná edice 30 ks
180 000 Kč (doručíme do 6.11.)