» Blog » Prim

PRIM Nokturno LE představení – Kouzlo noci a melodie z hlubin duše

Tagy: Představení | Prim | Pánské | Klasické | Tradiční

Lukáš Hamřík | 14.5.2024 | 4 MIN

Noc v nás může vyvolávat strach z neznámého a evokovat pocity nejistoty či nebezpečí, před kterými se instinktivně snažíme utíkat do bezpečí svých domovů. Současně však noc dokáže vybudit naše smysly, rozdmýchat skryté vášně a odemknout dosud neprozkoumané komnaty našich duší. Limitovaná edice hodinek PRIM Nokturno oslavuje právě ono kouzlo noci, podobně jako nokturna, jenž se svými libými tóny pokoušejí o totéž. Tyto výjimečné hodinky jsou výsledkem spojení dvou věhlasných českých značek – PRIM a PETROF.

Inspirace ze světa hudby

Prvotní inspirací byl podle všeho pohled na klavír ANT. PETROF. Elegantní černý číselník, chráněný cylindrickým safírovým sklem, dokola lemují bílé minutové indexy, nezaměnitelně připomínající právě klávesy klavíru či piána. Čtvrthodinové indexy pak symbolizují nohy, na kterých tyto nástroje běžně stávají. Za normálních okolností bych ručky nazval jako "stříkačkové", avšak z dostupných informací jsem zjistil, že se jedná o tvar připomínající vzpěru klavíru.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Číselník hodinek PRIM Nokturno je čistý, jednoduchý a podmanivě elegantní.

Na pozici 6. hodiny nalezneme subčíselník s malou sekundovou ručkou. Výrazný dojem na mě udělal číselný index 60, jenž je namalován sytě červenou barvou. Jsou to právě tyto nepatrné detaily, jež vždy na konci vytváří onen impozantní celek. Výjimkou není ani korunka, která je vyrobena z 18karátového zlata a barevně se znamenitě doplňuje s ručkami a hodinovými indexy. To, co však v této sestavě "hraje prim", je samotné pouzdro hodinek!

Pohled na signovanou korunku vyčnívající z temného damaškového pouzdra

Pohled na signovanou korunku vyčnívající z temného damaškového pouzdra.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Duet ocelí

Pouzdro je totiž vyrobeno z damaškové oceli, které byl propůjčen temný závoj v podobě povrchové úpravy DLC. Společně tak vytváří harmonickou souhru temných barev a unikátní struktury zvané Aztek, díky jejíž nenapodobitelné povaze je každý kus originál. Velikost pouzdra činí 40 mm bez korunky, jeho výška pak 11 mm.

DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky
4.7.2023 - Matěj Urbaczka
DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky

Trnová spona řemínku je rovněž z damaškové nerezové ocele

Trnová spona řemínku je rovněž zhotovena z nerezové damaškové oceli.

Damašková nebo také damascénská ocel původně získala svůj název podle syrského města Damašek, kam byla po mnoho stovek let dovážena z Indie. Ceněná je především pro svůj charakteristický mramorovaný vzhled, který vzniká jako důsledek spojení dvou typů ocelí. Zatímco v jednom typu oceli musí být uhlíku málo, ve druhém tomu musí být zcela obráceně. Jejich spojením vzniká úchvatná a především neskutečně odolná ocel, jejíž tajemný vzhled lidstvo nepřestává fascinovat po staletí.

Nokturna a Rok české hudby 2024

Aby celá symbolika dávala smysl, je potřeba vysvětlit, co to vlastně nokturno znamená. Je to druh hudby, inspirovaný právě tematikou noci. Tradičně se pak jednalo o skladby hrané především na klavír. Základní vlastností těchto skladeb je jejich poetická, až snivá povaha. Pocity, které člověk při poslechu takové skladby zažívá, by měly korespondovat s pocity, jež zažíváme právě během noci. V českých končinách je s tímto žánrem spojován především skladatel Zbyněk Vostřák, se svou operou Pražské nokturno.

A proč tyto hodinky spatřily světlo světa právě v roce 2024? Stalo se tak mimo jiné ku příležitosti oslav významné události Rok české hudby 2024. Roky končící číslicí 4 jsou totiž pro českou hudbu velice důležité. Jsou to roky, ve kterých si připomínáme významná výročí spojená s našimi největšími hudebními velikány, jako byli například Smetana, Janáček či Dvořák. Hodinky tak mohou svému majiteli navždy připomínat všechna nádherná díla těch nejvěhlasnějších českých skladatelů.

Kromě toho také připomínají přátelství mezi značkami PRIM A PETROF.

Zdroj: www.rokceskehudby.cz/rok-ceske-hudby

Zdroj: www.rokceskehudby.cz/rok-ceske-hudby

Co ještě nabídnou?

Kromě netradičních materiálů hodinky nabízí manufakturní kalibr 103. Jedná se o mechanický kalibr s ručním nátahem, jenž byl v hodinkách PRIM poprvé představen roku 2017. Vedle frekvence o hodnotě 3 Hz a rezervy chodu 48 hodin u něj rovněž nalezneme tlumič nárazů Incabloc. Prohlédnout si jej můžeme přes průhledné dýnko. Datumové okénko bychom zde hledali marně, stejně jako centrální sekundovou ručku. Sekundovka je totiž mimostředná a okupuje vlastní subčíselník na pozici 6. hodiny. Voděodolnost se ustálila na hodnotě 5 ATM.

Uvnitř hodinek tepe manufakturní kalibr 103

Pohled na manufakturní kalibr 103.

Limitovaná edice hodinek PRIM Nokturno byla vyrobena v nákladu o pouhých 35 kusech. Údajně se jedná o nabídku pro ty nejnáročnější zákazníky a sběratele, kteří mají zájem o doplnění své sbírky něčím opravdu netradičním. Hodinky však mohou být zajímavé také pro milovníky umění. Spojení s výrobcem hudebních nástrojů PETROF by pak do tohoto schématu perfektně zapadalo. Uměním však v tomto kontextu mohou být vnímány i hodinky samotné, neboť jako celek vytváří dojem důmyslně promyšleného uměleckého díla.

Součástí hodinek je nádherná dřevěná krabička s logy obou značek

Součástí hodinek je nádherná dřevěná krabička s logy obou značek.

Oněch 35 šťastlivců pak hodinky dostane ve skvěle zpracované dřevěné krabičce, nesoucí loga obou značek. Na designu krabičky spolu obě značky úzce spolupracovaly. Cena hodinek byla stanovena na částku 190 000 Kč. Zcela bez pochyby se jedná o ukázku nádherné hodinářské práce, na kterou může být každý patriot patřičně hrdý.

Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují
2.5.2024 - Lukáš Hamřík
Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují

Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost
26.4.2024 - Jakub Pitucha
Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost

Prim ART 2024 LE představení – Prim s holubicí míru
15.4.2024 - Šimon Šesták
Prim ART 2024 LE představení – Prim s holubicí míru


Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Květen
190 000 Kč (doručíme do 2.9.)