» Blog » Prim

Prim letí do vesmíru! Jaké jsou vůbec první české vesmírné hodinky?

Tagy: Představení | Prim | Klasické

Eliška Měrková | 30.8.2024 | 5 MIN | 1x komentář

Ono se to vážně stane! Primky letí do vesmíru. A i vy můžete být součástí. Přispějte na ušlechtilý projekt rekonstrukce hvězdárny, která celý nápad podnítila, nebo se rovnou zapojte do samotné aukce o první české vesmírné hodinky – Prim Tycho Brahe Kosmos LE 000, které (doslova) připomínají hvězdnou historii Prim. Filantropická dražba začíná již 1. 9. 2024.

Hodinky s poselstvím

Mít hodinky s příběhem – to je láska. Ale co teprve hodinky s poselstvím?

Prim z Nového Města se rozhodly zasadit o skutečně ušlechtilou věc – zachránit a zrekonstruovat historickou hvězdárnu v Ústí nad Labem. Celý projekt dal do pohybu podnikatel a nadšenec Vít Musílek, který oslovil Novoměstské hodináře s geniální myšlenkou: Prim vytvoří unikátní hodinky, vydraží je a celý výtěžek půjde zmiňované Hvězdárně, která si rekonstrukci opravdu zaslouží.

"... výtěžek bude určen na renovaci ​Ústecké hvězdárny do jejího původního stavu z roku ​1929 a obnovu jejího úžasného historického příběhu. ​Tento krásný projekt symbolizuje spojení historie, vědy, ​řemesla a astronomie v České republice." uvádí primdovesmiru.cz

Filantropická aukce startuje 1. 9. 2024 a zapojit se můžete skrz oficiální stránky projektu Prim do vesmíru.

Pokud se aukce zúčastnit nechcete, ale myšlenka projektu se vám zamlouvá, můžete finančně podpořit rekonstrukci hvězdárny rovnou.

Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují
2.5.2024 - Lukáš Hamřík
Historie značky Prim – Národní klenot z Nového Města nad Metují

Ale aby to bylo výhodné i pro Prim, musí to být něco, co věhlas značky nejen opráší, ale vynese až do nebe... A to se také stane. Hodinky Prim Tycho Brahe Kosmos skutečně poletí do vesmíru! Tedy jejich prototyp, verze 000 ("neprototypy" se pak budou později prodávat v limitované edici).

"Součástí aukce unikátního prototypu hodinek PRIM ​TYCHO BRAHE KOSMOS LE 000 bude let hodinek do ​vesmíru. Právě proto se tyto hodinky ​stanou prvními hodinkami vyrobenými v Česku, které ​se dostanou do vesmíru, konkrétně do stratosféry ​přibližně do jedné třetiny hranice vesmíru, a zapíšou se ​tak do české historie českého řemesla jako sběratelská ​rarita." uvádí primdovesmiru.cz

Mít prototyp a verzi 0 – i to už je samo o sobě sběratelskou lahůdkou. Ale mít hodinky, které nejenže zachránily Hvězdárnu, ale hvězd se taky doopravdy "dotkly"... safra, to už je vážně NĚCO. Ale co samotné hodinky – unesou tíhu poselství s patřičnou důstojností?

Hodinky Prim Tycho Brahe Kosmos – Hvězdy Primu přály

V čem současná značka Prim vyniká, jsou jednoznačně unikátní limitované edice. Ty se vyznačují nejen vytříbenými designy, ale taky spojením se zajímavými osobnostmi a událostmi, a často využívají luxusních a vzácných materiálů nebo netradičních technik zpracování.

PRIM Orlík 38 damašek LE představení – Ve dvou se to lépe táhne
22.8.2024 - Lukáš Hamřík
PRIM Orlík 38 damašek LE představení – Ve dvou se to lépe táhne

Prim ART 2024 LE představení – Prim s holubicí míru
15.4.2024 - Šimon Šesták
Prim ART 2024 LE představení – Prim s holubicí míru

Nejnovější limitka, Prim Tycho Brahe Kosmos, má všechno. Spojení se zajímavou osobností, unikátní materiál, design tématu šitý na míru... a k tomu ještě hodinky do vínku dostaly ty výše zmiňované drobnosti, jako je výlet do vesmíru a záchrana hvězdárny...

Rudolf II. a Tycho Brahe v Praze, Eduard Ender, 1855. Zdroj: www.thecollector.com; via artuk.org

Rudolf II. a Tycho Brahe v Praze, Eduard Ender, 1855. Zdroj: www.thecollector.com; via artuk.org

Tycho Brahe byl světoznámý astronom, astrolog a alchymista s původem v Dánsku. Byl považován za nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy, jenž byl překonán až šedesát let po vynalezení dalekohledu.

Na první pohled hodinky Tycho Brahe Kosmos nepůsobí nijak okázale. Tím spíš oceníte každý detail a jak propracované hodinky vlastně jsou (tedy, soudíme zatím dle fotek a zkušeností).

Styl je elegantní, sportovnější, a proto se více než hodí větší průměr 43 mm a pouzdro z lehkého, broušeného titanu. Uvnitř se pak nachází kalibr 77.51 (ETA 7751) se 48 hodinami rezervy chodu (běžící na frekvenci 4 Hz), který disponuje komplikací stopek, kalendářem, ukazatelem dne v týdnu a hlavně Měsíční fází, která k hodinkám s hvězdnou tematikou neodmyslitelně patří.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Všechny subčíselníky a okénka jsou zasazeny do číselníku, jenž je tvořen vzorem soustředěných kruhů.

Všechny subčíselníky a okénka jsou zasazeny do číselníku, jenž je tvořen vzorem soustředěných kruhů.

Ručky jsou leštěné a vykryté pomocí luminiscence Lumi C3. A co se týče těch speciálních materiálů, broušená korunka nese luminiscenční symbol Primu (potvrzující pravost hodinek) provedený pomocí technologie Hyceram.

To nejzajímavější se však děje skrytě, na dýnku hodinek. Tam najdete skutečnou hvězdnou připomínku historie značky Prim – vygravírované postavení hvězd v roce 1949. Právě to byl totiž rok, kdy byla značka a s ní i československá hodinářská tradice založena. "Okamžik, který zajistil zapsání naší země mezi elitu, na hodinářskou mapu světa. Takových zemí bylo pouze osm." – uvádí stránky Prim. Data o poloze hvězd poskytla samozřejmě ústecká hvězdárna.

Na dýnku také najdete informaci o čísle limitované edice.

Na dýnku také najdete informaci o čísle limitované edice.

Řemínek je textilní s broušenou titanovou sponou. A více informací o nich zjistíme v průběhu září. Zatím víme, že kusů by mělo být 50 a odhadovaná cena se bude pohybovat okolo 119 tis. Kč. V luxusním dřevěném balení na majitele bude čekat i náhradní kožený řemínek.

Jaký je příběh ústecké hvězdárny a proč bychom na ni měli přispět?

"Ano, je tomu skutečně tak, a mnozí starší lidé se na ní ještě pamatují. Dnes však již upadla v zapomenutí..." – říká Občasník Orion z roku 1979 (ročník 19).

Není pochyb, že ústecká hvězdárna má leccos za sebou. Dokončena byla v roce 1929, ale její příběh se začal psát už v roce 1924, kdy dostala pražská Německá univerzita darem od velkostatkáře Ledeburga pozemek v Krušných horách. A na onom místě později taky hvězdárna začala růst.

Ústecká hvězdárna v době, kdy plnila svůj účel. Zdroj: cs.wikipedia.org

Ústecká hvězdárna v době, kdy plnila svůj účel. Zdroj: cs.wikipedia.org

A nebyla jen tak ledajaká – byla považována za jedno z technologicky nejvyspělejších míst v oboru astronomie a meteorologie. Dokonce do té míry, že vyspělé technologie tam vozili tajně ukryté v seně.

Výtěžek filantropické aukce půjde mimo jiné také na zakoupení původního teleskopu.

Výtěžek filantropické aukce půjde mimo jiné také na zakoupení původního teleskopu.

Samotná hvězdárna měla dokonce i nepřímé spojení s Albertem Einsteinem, který nechal v roce 1937 zastavit některá vědecká měření v hvězdárně.

Šlo o stavbu z pískovce podle návrhu projektanta Františka Eise z Ústí nad Labem, stavitelem byl Richard Wagner z Varvažova. Výhodou observatoře bylo na rozdíl od Prahy čisté ovzduší bez kouře a prachu a absence světelného znečištění městským osvětlením.(zdroj: Wikipedie)

Bohužel, v roce 1945 byla činnost ukončena, vybavení zmizelo a dnes je severočeská hvězdárna takřka zapomenuta. To se ale snaží změnit její nový majitel podnikatel Vít Musílek, který koupil pozemek hvězdárny se svou přítelkyní v roce 2022. Cílem je hvězdárnu zrekonstruovat do původní podoby a vrátit jí život.

Dnes je na pozůstatky hvězdárky smutný pohled. Ale to se může změnit...

Dnes je na pozůstatky hvězdárny smutný pohled. Ale to se může změnit...

Věnoval spoustu času tomu najít dobové záznamy, původní plány hvězdárny a dokonce i informace o původním vybavení. Pokud se podaří najít prostředky, hvězdárnu otevře v roce 2029 veřejnosti k pozorování hvězd i univerzitám k vědeckým účelům. A díky příhodnému umístění se bezesporu stane i perfektním místem k výletům a meditacím.

Archivní záběry hvězdárny.

Archivní záběry hvězdárny. Zdroj: zanikleobce.cz

A tady se dostáváme zpět k našemu projektu Prim do vesmíru, kdy výtěžek aukčních hodinek Prim půjde právě na záchranu Ústecké hvězdárny. Aukce hodinek Prim Tycho Brahe Kosmos začíná 1. září 2024.

Ale podpořit rekonstrukci můžete i jinak. Pomůže jakákoli částka a až se tam za pár let vydáte pozorovat hvězdy, můžete neskromně říct: tohle je možné i díky mně.

Zdroje:

  • wikipedia.org/wiki/Ústecká_hvězdárna
  • primdovesmiru.cz
  • zanikleobce.cz

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 55 dny, reagovat
Je fakt že Votrelcovi by sekli aj tieto, ale aj tak ho vidím skôr s nejakými G-shockmi :)