» Blog » Polar

Polar Vantage M3 recenze – eM na třetí

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 23.10.2024 | 7 MIN | 5x komentář

Oblíbená řada od finské značky se dočkala nového modelu. Polar Vantage M3 nabídne spoustu muziky za nízkou cenovku a já se mu dnes podívám na zoubek.

Polar měl za mě poslední dobou velké problémy s ambiciózními cenovkami a novým algoritmem, kterým nahradil jeden z nejlepších na světě. A to byl krok do neznáma. U tohoto modelu se vše ustálilo a starý dobrý Fin je zpět. Co se skrývá v novém modelu?

  • kompaktní rozměry s ocelovou lunetou a nízkou váhou
  • AMOLED displej
  • široká senzorová výbava v čele s dvoupásmovou GPS a snímačem EKG
  • topografické mapy a skvělé sportovní funkce
  • solidní výdrž baterie
  • základní chytré funkce
  • skvělý fitness monitoring
[[M3399]]

Šedá myš? Možná na první pohled

Design ze začátku vůbec ničím nezaujme. Hlavně v černé variantě. Při bližším pohledu ale zjistíte, že luneta hodinek svým vroubkováním nabírá na eleganci a materiál lunety (ocel) je prodloužený na čelní a spodní stranu pouzdra. Po bocích je pak výkroj, který ukazuje plast a 5 tlačítek okolo (2 na levé straně, 3 na té pravé).

Hodinky jsou svými univerzálními rozměry vhodné téměř na každé zápěstí: 44 x 12 mm jsou opravdu univerzální a pohodlně nositelné po celý den. Spolu s váhou 53 g dělají ideálního parťáka i na ničím nerušený spánek.

Jak už jsem říkal, černá barva může být trošku nudná, ale béžová barva se zlatou lunetou tuto nudu totálně rozbíjí a upřímně, líbí se i mně.

Hodinky dostaly univerzální silikonový řemínek se systémem Quick Release o šířce 22 mm, který je slušně odvětraný pomocí dvou dírek, do kterých se upíná spona. A také má drobný designový prvek u upínání v podobě zvrásnění, které vídáme na řemíncích potápěčských hodinek.

Na ruce sedí skvěle a pocit z nich jsem měl po celé testování parádní, protože jsem o nich téměř nevěděl.

AMOLED displej – Krása, ale...

U hodinek najdeme AMOLED displej o velikosti 1,28" s rozlišením 416 x 416 pixelů a jemností displeje 325 ppi. V displeji nevidím vůbec žádný problém. Je dobře čitelný na přímém slunci, má krásné barvičky... Prostě displej 21. století. Pokrývá ho Gorilla Glass, takže bych možná zvolil nějakou ochranu displeje, protože luneta nevystupuje nad displej tolik, aby ho hravě ochránila.

S čím mám největší problém, je uživatelské prostředí, které se sice zrychlilo, ale nic jiného se bohužel nezměnilo a je to stále ta samá písnička už více než 5 let. Nahoře lišta se zkratkami, dole lišta s oznámením a doleva / doprava jsou pak widgety, které si můžete upravit podle sebe.

Widget ale zabírá celou obrazovku, do lišty s notifikacemi se dostanete jen dotykem a spousta položek v klasickém menu není překlápěcí, takže musíte zase pěkně zpátky tlačítky nebo dotykem. Ten nevyužitý potenciál je cítit v každém koutě operačního systému a je to tak trochu škoda mít AMOLED a prostředí jako v nejzákladnějším modelu s transflektivním displejem.

Na začátku příštího roku by se měl Polar vytasit s novým systémem, prozatím nazvaným jako Firnware 3.0, který by měl upravovat menu, sportovní aktivity a přidat nějaké vzhledy. Zpráva je to velice povzbudivá a doufám, že se jim to povede.

Senzorová výbava je stejná jako na větším modelu V

Je překvapující, že se Polar rozhodl nerozdělovat hodinky podle senzorů. Tohle byl totiž vždy největší rozdíl mezi modelem M a V. Teď už je zde jen málo rozdílů, podle kterých se rozhodovat. Jmenovitě v hodinkách najdete akcelerometr, barometr, kompas, snímač teploty těla, snímač GPS, tepovku / SpO2 a také EKG a snímač okolního světla pro úpravu jasu.

GPSka je dvoupásmová a Vantage M3 je osazen novým snímačem tepové frekvence, který vidíme u posledních modelů Polaru, jako je Vantage V3 a Polar Grit X2 PRO. Některé věci se Polaru povedlo vychytat, ale některé jsou stále na půl cesty k vítězství. Snímač tepovky měří skvěle a pak jakoby si najednou řekl, že si dá na chvíli pauzu a začne ukazovat konstantních 160 až 170, ačkoliv klusáte v tepech 135.

Fialová – Polar Vantage M3, modrá – Garmin Fenix 8, 51 mm

Fialová – Polar Vantage M3, modrá – Garmin Fenix 8, 51 mm.

Upřímně, nikdy jsem nevěřil, že to řeknu, ale připomíná mi to spíše přesnost starých hodinek Suunto, což je smutný výkon od značky, která byla TOP ve snímaní tepové frekvence. Prosím, Polare, zamakej.

Fialová – Polar Vantage M3, modrá – Garmin Fenix 8, 51 mm

Fialová – Polar Vantage M3, modrá – Garmin Fenix 8, 51 mm.

S GPSkou problém nemám. Štve mě sice její nastavení, zahrnující jen "vyšší přesnost" a "úsporný režim", což je nic neříkající. Ale výkres trasy je za mě OK.

Zbytek senzorů je za mě v pohodě a jediné, co by vás mohlo ještě zajímat, je EKG měření. To funguje na bázi přiložení prstu na levé horní tlačítko, čímž se uzavře obvod. Pak vám hodinky přesněji změří variabilitu srdečního tepu. Neměří tedy srdeční arytmie atp., protože Polar tuto funkci nemá certifikovanou, stejně jako třeba Coros.

Baterie – Průměr s překvapením

Výdrž baterie a Polar... Myslím, že to je jeden z největších problémů za posledních pár modelů. Výdrž je opravdu průměrná a hodinky v módu smartwatche vydrží pouze 7 dní. V aktivitě je to o hodně lepší, kde hodinky dají po sekundě až 30 hodin. Ale bojím se, že při normálním použití se dostanete na 4 dny a tím sranda končí.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Překvapení je ale v ekologičnosti značky, což podporuji. Polar se rozhodl dát do hodinek baterii, která půjde vyměnit, a tak se nemusíte bát, že byste po pár letech museli hodinky vyhodit kvůli nízké kapacitě baterie. Prozatím Polar nepotvrdil, za kolik výměna baterie bude, ale snad se to brzy dozvíme. Nicméně je potvrzeno, že se hodinky budou muset poslat k nim do opravny.

Pokud něco Polar umí, tak je to sportovat!

Sportovní funkce v Polaru jsou jedny z nejlepších, které v chytrých hodinkách můžete najít. Začnu klasikou, což je vyhodnocení regenerace, VO2 Max, tréninkové zátěže a dalších podstatných hodnot.

Polar Vantage V3 recenze – Je tato finská značka zpět ve hře?
8.11.2023 - Dominik Hok
Polar Vantage V3 recenze – Je tato finská značka zpět ve hře?

K tomu pak přidává unikátní funkcí FitSpark, která nahrazuje vašeho trenéra ve všech oblastech. Funkce vám totiž nabídne silový trénink, běžecký trénink a mobilitu s protažením na každý den. Tuto funkci beru velice pozitivně a pro lenochy jako já, kteří se těžko dokopou cvičit, je to záchrana.

Další skvělou funkcí je HillSplitter, který vám dokáže v hodinkách a aplikaci segmentovat kopce a seběhy a vyčíslit jejich počet. Následně v aplikaci ukáže i tempo, tepovku, čas a další údaje jednotlivých výstupů. Rád tuto funkci používám při opakovaných výbězích do kopce při tréninku, abych měl zpětnou vazbu, jak moc v kopci "vadnu".

Sportovních aktivit je zde dostatek, a tak si vybere úplně každý. Od tančení přes závody vozíčkářů až po běh či triatlon.

Mapové podklady a navigace

Stejně jako ve větším modelu, i v tomto najdete mapové podklady a navigaci. Mapy jsou pro celý svět zdarma, což je nesporná výhoda a nemusíte řešit žádné vouchery a další "blbiny". Navigace funguje solidně, ačkoliv pokud chcete používat telefon pro nahrání trasy, trošku vás zklamu. Je zapotřebí pracovat s Komootem, který je placený a máte zdarma pouze jeden region na stažení.

Pokud ale chcete používat klasické mapy.cz, nezoufejte, možnost tady je. Jen musíte trasy vytvořit přes počítač a taktéž je do Polar Flow nahrát přes PC. Teoreticky nemusíte připojovat hodinky k PC a stačí pak obnovit appku v telefonu a poslat přes "foun" trasu do hodinek. Trošku komplikovanější, ale dá se.:-)

Polar slibuje zákazníkům update mapových podkladů v prvních měsících roku 2025, kde by měl přidat do mapových podkladů POI, do kterých se půjde offline navigovat čistě podle hodinek, bez předchozího nahrání GPX souboru.

Polar Grit X2 PRO recenze – Outdoorový drsňák s prvky elegance
11.4.2024 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X2 PRO recenze – Outdoorový drsňák s prvky elegance

Mistr měření spánku

Polar je mistr v měření spánku a použití těchto získaných hodnot pro další vyhodnocení. Jejich funkce Nightly Recharge (vylepšené měření spánku) a Posilnění spánkem je něco, v čem prozatím nenašli přemožitele a pokud chcete hodinky zaměřené na spánek, tady jsou.

Kromě spánku měří samozřejmě kroky, kalorie, variabilitu srdečního tepu, tep přes den a také třeba nasycení krve kyslíkem aka SpO2. Toto pak najdete v testovacím centru, kde najdete i spousty dalších testů vašeho těla.

Polar také moc dobře pracuje s vyhodnocením kalorií, kdy vám jasně rozpočítává kalorie, které metabolismus potřebuje k fungování, a pak kalorie, které spálíte aktivitou a tréninkem. Podtrženo sečteno, pokud chcete sporttester či se hlídat přes den, tyto hodinky jsou ty pravé.

V chytrých funkcích Polar nevyniká

Chytré funkce a Polar nikdy nebyli kámoši. Prostě zde najdete solidní základ v podobě možnosti přepnout skladbu v telefonu a ovládání hlasitosti, notifikace, budíky, kompas a počasí, ale tím chytré funkce končí. Nejblíže chytrosti byli se spuštěním řemínku, se kterým lze platit, ale to se do Česka bohužel taktéž nedostalo, a tak zůstáváme u polarovské klasiky.

Nechápejte mě špatně, nemám jim to za zlé. Jsou skvělí v jiných odvětvích a prostě do chytrosti nemají proč šlapat.

Raději M než V

Upřímně, mezi řádky si můžete přečíst, že se hodinky oproti svému většímu bráškovi s názvem Vantage V3 moc neliší a že z nového modelu úplně nadšený nejsem. Z jedné části je to trošku pravda, protože u Polaru nevidíme velký posun v ničem za poslední dobu, a z druhé části jsem zmatený tím, že nové eMka jsou vlastně identické s modelem V, jen v jiném pouzdře.

A kdybych uvažoval nad Polary a vybíral model, vezmu si právě tento model Vatange M3, který mi přijde jako ideální volba místo větších Véček a hlavně ideální volba jako čistokrevný sporttester – pro výkon. Navigace, mapové podklady, sportovní funkce, fitness funkce, delší výdrž na baterii při aktivitě. To všechno z nich dělá super skvělou zbraň pro sportovce a je o dost levnější než Vantage V3 či Grit X2 PRO a má stejné funkce.

Pokud bych měl doporučit nějakou alternativu, podíval bych se hodinky Suunto Race S, které jsou funkcemi velice podobné a mají o něco delší výdrž baterie na GPS.

Co si o novém modelu myslíte vy?

Zdroj fotek – freepik.com, oficiální fotky výrobce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honpřed 5 dny, reagovat
Ja polary uz trikrat menil. Furt neco.
Matěj Urbaczkapřed 4 dny
Upřímně, nějaké problémy tam měli, ale dost zamakali na stabilitě a ještě má vyjít nový, bájný, firnware 3.0, který by měl posunout i uživatelské prostředí na novou úroveň.
Honpřed 4 dny
Diky, ja videl ten pokrok, ale jak pises, porad maji na cem pracovat a me stvalo jak nekdy ten tepak proste rezignoval
Tomaspřed 4 dny, reagovat
S Polarem jsem od V1 někdy v roce 2018. Popravdě k dalším narozeninám pořídím jinou značku. Hlavní zrada je pro mě nepodpora starších modelů- to je u hodinek za 500 euro neodpustitelné. Grit X Pro nemá aktualizace přesto že je občas nestabilní. Prostě pul roku po pořízení vyšla dvojka a hotovo
Jiří Hlisnikovskýpřed 3 dny, reagovat
V podstatě otázka nového firmware. Mi Garmin FR 965 prestal měřit některé věci a stále nedořešeno. Poměr reklamaci vyhrává Garmin, asi 2x více reklamaci u Garminuvl nez u Polaru u mě. Od vodotěsnosti... Uvidíme, Polar vnímám jako vynikajici, je trochu trpělivosti, než dotáhne firmware.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Říjen
8 990 Kč skladem
Novinka Říjen
8 990 Kč skladem