Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda

Tagy: Recenze | Orient Star | Pánské | Klasické | Společenské

Lukáš Hamřík | 27.3.2024 | 6 MIN

Jak blízko k luxusu se lze přiblížit, má-li cena hodinek zůstat na dosah běžným smrtelníkům? Jaké kompromisy pak od takových hodinek čekat? Kde je háček? To jsou otázky, jež v mé mysli vyvstaly během přípravy této recenze. Hodinky Orient Star Modern Skeleton totiž na první pohled působí tak, jako kdyby někdo na cenovku zapomněl připsat jednu nulu. Přetrval tento dojem i po bližším prozkoumání? Všechny položené otázky se v této recenzi pokusím uspokojivě zodpovědět. Něco si přejte, padá hvězda!

První hodinky s označením Modern Skeleton se v naší nabídce začaly objevovat roku 2019. Celosvětově pak jejich debut přišel již v roce 2014. Od té doby patří k jedněm z nejoblíbenějších modelů značky Orient Star. V únoru jsme do našeho portfolia zařadili hned čtyři nové barevné varianty. Naskytla se tak perfektní příležitost k sepsání recenze, v rámci které bychom se podívali na zoubek celé této modelové řadě. A mohu říci, že to byla vskutku spektakulární podívaná!

Pár čísel na začátek

Hodinky disponují průměrem 41 mm, v kombinaci s tloušťkou 12 mm – nejsou to tedy žádná "tintítka". To však neznamená, že by jejich rozměry byly příliš velké, zkrátka se jedná o takový moderní standard, který by měl sedět většině pánům s průměrným zápěstím. Pouzdro i náramek jsou vyrobeny z nerezové oceli 316L a leštěny prémiovou japonskou metodou Sallaz. Příjemná je rovněž specifikace voděodolnosti o hodnotě 10 ATM. Číselník chrání ploché safírové sklo s antireflexní vrstvou a zezadu na nás vykukuje průhledné šroubovací dýnko se sklem minerálním.

Hodinky z řady Modern Skeleton jsou dostupné na kůži a ocelovém oyster náramku.

Hodinky z řady Modern Skeleton jsou dostupné na kůži a ocelovém oyster náramku.

Boku pouzdra pak dominuje signovaná push-pull korunka. Osobně jsem mírně zklamaný z rozteče nožek 21 mm. Výběr řemínků a náramků v nestandardních velikostech jako 19 nebo 21 mm bude vždy o něco těžší. Dojem mi ovšem výrazně zlepšil oyster náramek, na kterém jsem hodinky dostal k recenzi. Ten se nedá označit nijak jinak než jako perfektní. Působí kvalitním dojmem, nic se neviklá ani nechrastí. Hrany středových článků jsou leštěné, což na světle vytváří nádhernou hru s odlesky, kterou u modelů značky Orient Star již důvěrně známe.

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

A co by to bylo za recenzi, kdybych nezmínil, co mají hodinky uvnitř. Stejně jako u jejich kostlivého bratrance, modelu Layered Skeleton, se zde jedná o automatický kalibr F6F44. Ten se vyznačuje rezervou chodu 50 hodin, frekvencí 3 Hz, ručním nátahem, hackingem a 24 kameny. Výrobcem udávaná odchylka se pohybuje mezi -15 až +25 sekund denně. Takové specifikace lze v kontextu značky a cenové kategorie hodinek považovat za naprostý průměr. Nesetkáme se zde tedy s žádným dechberoucím zázrakem, sloužit však bude velmi dobře a spolehlivě.

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce
20.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce

Můstek kalibru F6F44 je dekorován perláží a rotor jemnými tokijskými pruhy.

Můstek kalibru F6F44 je dekorován perláží a rotor jemnými tokijskými pruhy.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Každý kalibr však ztrácí význam, není-li uživatel schopen odečítat z číselníku čas. Z toho důvodu na hodinkách nemůže chybět fotoluminiscence. Poměrně štědrou dávkou byly obdařeny ručky, které lze perfektně vidět i za opravdu nepříznivých světelných podmínek. U hodinových indexů už to tak štědré nebylo, nalezneme zde pouze luminiscenční body. Ono by to jinak ani nebylo možné, indexy jsou vyvedeny spíše do elegantního/společenského stylu, a tím pádem jsou leštěné. Celkově bych luminiscenci, v kontexu stylu hodinek, označil jako dostačující.

Luminiscenci nalezneme i na ručce rezrevy chodu.

Luminiscenci nalezneme i na ručce rezrevy chodu.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Decentní skeleton? Ano, je to možné!

Jak již název hodinek napovídá, ústředním designovým prvkem této modelové řady je skeletonizovaný číselník. Přiznám se, že obecně nejsem příliš velkým fanouškem "skeletonů". Jsem spíše konzervativní a na číselnících hodinek více ocením celistvou souhru barev a textur, než průhled na strojek. Modern Skeleton však byly snad první hodinky, u kterých mi tato úprava nevadila. V Orientu se totiž pravděpodobně řídili příslovím, že všeho moc škodí, a tak je zde skeletonizace vyvedena opravdu velmi decentně.

Nejvýraznější částí je zde průhled na setrvačku neboli open heart, který nalezneme na pozici 9. hodiny. Zbylé prvky skeletonizace jsou pak rozesety dokola. Nachází se například v horním ukazateli rezervy chodu nebo u indexu 2. hodiny. Zajímavý je též průřez ve spodní části číselníku, který na hodinkách vytváří pomyslný úsměv. Oproti modelům jako M34 Full Skeleton nebo Classic M45, zde však nezaniká důležitost barvy číselníku. To dokládá i množství dostupných barevných variant, kterých je v naší současné nabídce celkem jedenáct.

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

Jaké tedy doopravdy jsou?

K recenzi jsem zvolil novou barevnou variantu se stříbrným číselníkem. Ta mě uchvátila již na produktových fotografiích, a já tak nadšeně očekával její příchod. Málokdy se setkáme s hodinkami, u kterých by barva číselníku skoro až splývala se stříbrnou barvou pouzdra. Na první pohled byly skutečně úchvatné, avšak kombinace skeletonu a jednolitá barva pouzdra, ruček a číselníku přirozeně vyústila v poměrně horší čitelnost. I přes tento nešvar jsem si však tyto hodinky ihned zamiloval a považuji je za jedny z designově nejpovedenějších hodinek značky.

Pokud se však oprostíme od barvy, bude tato recenze pokrývat všechny modely Modern Skeleton. A jak jsem již uvedl výše, hodinky jsou perfektně a velmi kvalitně zpracované. Japonci jsou zkrátka mistři v kombinování matných a leštěných ploch takovým způsobem, že se na světle hodinky doslova třpytí. Dílenské zpracování pouzdra a náramku tedy hodnotím na výbornou!

Skeletonová úprava číselníku je věcí subjektivního názoru každého jednotlivce. Osobně s ní nemám problém, protože ji tam vlastně kromě open heartu moc není. Někdo by pak rozhodně mohl namítat, že číselník je zkrátka "too busy", čili že na něm je až příliš mnoho prvků najednou. A já bych s tímto tvrzením souhlasil – jednoduchý čistý číselník zde nehledejte. Jednoduchosti se blíží spíše model Layered Skeleton, nebo RE-AU040, kde skeletonová úprava zcela absentuje.

Jako zcela objektivní vadu na kráse vnímám nestandardní rozteč nožek, oyster náramek je však tak dobrý, že pravděpodobně nebude důvod jej sundávat. A nyní k mé největší výtce – kalibr F6F44. V této cenové kategorii jsem si již tak nějak zvykl na to, že s frekvencí vyšší než 3 Hz se setkáme opravdu málokdy. Výrobci většinou upustí od 4 Hz ve prospěch delší rezervy chodu. Vidíme to například u "profláklého" Powermatic 80 nebo Seiko 6R35. Modern Skeleton však nenabízí ani vyšší frekvenci, ani výrazně delší rezervu chodu.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Je však nutno poznamenat, že oproti předchozí generaci tohoto kalibru, je zde stále nárůst o 10 hodin. Také nemůžeme zapomínat na fakt, že série F6 je v rámci katalogu Orient Star pouze základ a většina neduhů je vyřešena v sériích F7 a F8... Vlastně až na tu frekvenci, ale to už je debata na jindy. Osobně si myslím, že přímým konkurentem, ať už v kontextu ceny nebo zpracování, je Seiko Sharp Edged s kalibrem 6R35. Ty za podobnou cenu nabídnou dokonce 70 hodin rezervy chodu.

Jak tedy tuto recenzi zakončit? Přetrvaly mé původní dojmy? Z části rozhodně ano. Stále si o těchto hodinkách myslím, že jsou naprosto nádherné a nevšední. Ovšem stará moudra říkají, že nejdůležitější je to, co je uvnitř. Pravda podle mě bude nakonec někde uprostřed – hodinky musí dobře vypadat, ale rovněž disponovat skvělým kalibrem. Je s kalibrem F6F44 něco výrazně v nepořádku? Ne. Mohlo by to být v této cenové kategorii malinko lepší? Ano! Celkově jsou však mé dojmy velmi pozitivní a hodinky bych si velmi snadno dokázal představit ve své sbírce.

Orient Semi-skeleton RA-AR00 recenze – Krása střídá nádheru!
25.4.2024 - Jakub Pitucha
Orient Semi-skeleton RA-AR00 recenze – Krása střídá nádheru!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku