Orient Star M45 Moon Phase RE-AY0124N00B recenze – Hodinky, které odhalují hloubku vesmíru

Tagy: Recenze | Orient Star | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 17.9.2024 | 5 MIN | 5x komentář

Ze stínů nejhlubšího vesmíru vystupuje model Orient Star F7 M45 Moon Phase. Jeho temná přitažlivost dokáže uklidňovat a zároveň ve vás rozechvívá onu bázlivost, jakou dokáže vyvolat jen neuchopitelná nekonečnost.

Ano, máte pravdu. Pokaždé, když píšu o Orient Star inspirovaných právě hvězdnou oblohou, mám tendenci začínat poněkud… poeticky. Ale podle mě je to tentokrát spíše pozůstatek emocí, které do hodinek přenesli sami designéři.

Pojďme se na ně podívat ze všech těch krásných černých stran.

Model je takřka ve všech ohledech stejný jako předchozí limitovaná edice v modrém odstínu, která nám brala dech:

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity
22.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity

Ta byla velmi rychle vyprodána a je očividné proč. Proto se k parametrům hodinek vrátíme jen okrajově a až na konci článku. Na začátku si pojďme vysvětlit onu temnou povahu hodinek.

Podněcuje totiž k zamyšlení nad samotným vznikem hvězd, potažmo samotného vesmíru. Jak vlastně vesmír vznikl? Asi záleží, které teorii věříte, ale nejspíše se shodneme, že vždy šlo vyloženě o zázrak.

Podle teorie Velkého třesku vznikl vesmír před 13,8 miliardami let z horkého a hustého bodu zvaného singularita. Tento bod obsahoval veškerou hmotu a energii a náhlá expanze vedla ke vzniku prostoru, času a fyzikálních sil. Po Velkém třesku se vesmír nadále rozpínal a ochlazoval. Postupně se začaly tvořit elementární částice, které se spojily do atomů, a později do hvězd a galaxií. Tento proces pokračuje dodnes.

A o několik miliard let později… vznikly hodinky Orient Start M45.

Dá se s trochou nadsázky říct, že Orient Star M45 je vlastně poctou tomuto zázraku. Číselník má totiž odrážet nekonečnou hloubku vesmíru a šedý gradient má evokovat překrytí souhvězdí Plejád a Měsíce.

Efektu bylo dosaženo opět složitým procesem, který zahrnuje tři stěžejní kroky.

Nejprve byl na podklad číselníku vyražen reliéf hvězd. Ty mají symbolizovat Plejády. Tím, že jde o rytiny různé hloubky a velikosti, mají schopnost odrážet světlo z různých úhlů a třpytit se jako skutečné hvězdy.

Poté se postupně nanáší barva. Tento velmi pečlivý postup umožňuje kontrolované nanášení barvy v přesném odstínu, sytosti a hustoty barvy. Tím dosáhli plynulého přechodu z šedé až po temně černou na okrajích. Tento krok má za cíl připomínat noční oblohu.

A nakonec se nanáší speciální průhledný lak. Díky tomu číselník získává skutečnu hloubku, lesk, ale také ochranu. Právě kombinace těchto kroků přináší ten pravý estetický, skoro až umělecký dojem.

Plejády, také známé jako Kuřátka nebo M45, jsou hvězdokupou v souhvězdí Býka, která obsahuje několik velmi jasných hvězd. Jedná se o jednu z nejznámějších a nejbližších hvězdokup, nacházející se přibližně 440 světelných let od Země. Je viditelná pouhým okem i bez dalekohledu, zejména v zimních měsících na severní polokouli.

Ve stínu působí číselník zcela černě a vystupují jen ručky a jemné body u indexů. Ale jakmile si začnete hrát se světlem, začnou si hrát i odstíny na číselníku a hvězdy se skutečně rozzáří.

Luminiscenci ale nehledejte. Žádná tam není. Což je možná trochu škoda – ne, na ručkách bych ji nehledala a ani nechtěla, ale třeba na měsíčním kotouči?

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Právě ukazatel fáze Měsíce je jednou z komplikací hodinek, která se se k tomuto modelu hodí perfektně, uznejte sami.

Měsíc i hvězdy v subčíselníku zůstaly decentně stříbrné. Kolem je datumové okruží. Na 12. hodině pak najdeme tradiční ukazatel rezervy chodu. U jednotlivých římských indexů pak ještě vystupují stříbrné body, což dotváří celistvost modelu.

Vždy se mi u kolekce líbil i detail zapuštěného loga Orient Star do číselníku. Celý číselník je chráněn safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou.

Samotné pouzdro má známé rozměry 41 mm v průměru, 13,8 mm tloušťky. Je vyrobeno z oceli a má černé, velmi precizně provedené pokovení. Na nožky o rozteči standardních 20 mm navazuje černý cordovanský řemínek s překlápěcí sponou ve stejném tmavém odstínu.

Řemínek je krásně lesklý a umocňuje dojem, že držíte v rukou luxusnější kousek. A jak jsme u japonských hodinek zvyklí, delší část řemínku je na vrchní straně. Pokud to nečekáte, přijde vám to zvláštní, ale velmi rychle si zvyknete na benefity této volby. Alespoň mně se to osvědčilo.

Uvnitř hodinek je pak in-house strojek F7M65. I ten známe z předchozího modelu, ale opět přináší skutečnou slast na něj koukat. Je krásně zdoben, adekvátně k zamýšlenému konceptu hodinek přinést prémiový model.

Poběží až 50 hodin, má 22 kamenných uložení, automatický nátah, oboustranný nátah, možnost ručního nátahu, hacking, datum, ukazatel měsíční fáze, rezervy chodu. Sekundová ručka se pohybuje rychlostí šesti pohybů za sekundu.

Musím se přiznat, že i když zůstávám zkoprněle stát při pohledu na hvězdnou oblohu, ze souhvězdí poznám maximálně Velký vůz. A z tajemství vesmíru mi zůstává skryto i to, co už je odhaleno. Na modelu M45 bych asi neodhalila všechnu tu symboliku Plejád a nehledám v něm ani hloubku vesmíru.

Překrývání Plejád s Měsícem, což je jev zvaný okultace, se děje, když Měsíc projde mezi Zemí a hvězdokupou Plejády, zakryje její hvězdy a způsobí jejich dočasné zmizení z našeho pohledu. Tento jev není běžný a závisí na poloze Měsíce a hvězdokupy na obloze.

Já na nich obdivuju jejich tajemnou krásu. Obdivuju preciznost zpracování počínaje technologií číselníku, pouzdra, strojku, až po řemínek.

Obdivuju odvahu přijít s celočernými hodinkami a schopnost dosáhnout dostatečné čitelnosti. Oceňuji potřebu nabízet hodinky pro náročné zákazníky a věřit touze lidí vlastnit krásné věci jen tak, pro radost.

A žasnu nad tím, že máme před sebou hodinky tak nenápadné, a přitom tolik výrazné.

Zcela nezávisle, bez osobních preferencí, musím nakonec ještě uznat, že spojení japonského hodinářství, vesmírné tématiky a zajímavé volby velmi temných barev se špičkovou technologií k dosažení efektu číselníku dělá z hodinek velmi zajímavý kousek.

Nezáří na míle daleko. Ve vitríně jej možná i přehlédnete. Ale jakmile jej přestanete brát jako samozřejmost, upoutá vás tou nedostižnou krásou, které můžete ve skutečnosti dosáhnout. Teda – jen několik z vás. Model je v limitované edici 120 kusů.

Připraveni na kousek hvězdné oblohy?

Zdroj fotek:

  • Hodinky 365
  • Výrobce (Epson)

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda
27.3.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 9 dny, reagovat
Skutečnou slast? Slečno Agátko, ovládejte se :))) Len 22 kamienkov v strojčeku? Len 3Hz? :( 2 najbezpečnejšie farby -modrú a čiernu- si orienti minuli. Takže s čím budú pokračovať, vajcofkový tyrkys v rámci aktuálneho trendu? :) Treba uznať, nejaká elegancia tam je, žiadna levná kolotočárina. No zrovna so stvárnením loga sa tvorca mohol vysporiadať sofistikovanejším spôsobom...
Šimon Šestákpřed 9 dny
Dobrý den Marku. Počet kamenných uložení už dávno není ukazatel kvality strojku. I kdyby byl, Orient s nimi nikdy nešetřil, vzpomeňme na model Orient Grand Prix 100 s rovnou stovkou kamenných uložení. Pravda je, že modrá a černá jsou nejuniverzálnější barvy, ale u Orient Staru bych tuto volbu obhájil také vesmírnou tematikou těchto hodinek, a ve vesmíru je modrá a černá ta nejprominentnější barva. Pevně věřím, takřka až zhmotňuji že v trendy "vejcovém tyrkysu", jak jste jej vtipně nazval, Orient Star nic nevydá. Sám už na tuto barvu počínám být alergický. Logo je věcí názoru, mně se zrovna líbí hodně. Určitě působí soudoběji než lvi na logu základního Orientu.
Marekpřed 9 dny, reagovat
Zdravím - asi som sa nevyjadril dostatočne jasne, pardón. Nemám nič voči logu Orient Star ako takému, ale je zapracované do ciferníka necitlivo - vyhryznutý otvor na emblémček. Už sú tak spolu 3 tie plochy kde je tá plocha narušená.
Marekpřed 7 dny, reagovat
No treba zase uznať, že tu sa viac podarilo zladiť farebne ručičky k ciferníku - nie neviditeľne modré na modrom ako minule :)
Marekpřed 7 dny, reagovat
Aj skombinovanie ukazovateľa dátumu a mesačnej fázy do spoločného poľa je nápadité.

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 120 ks
Novinka Červenec
71 900 Kč skladem