Orient Star M42 1964 Titanium představení – V limitované edici a o pár gramů lehčí

Tagy: Představení | Orient Star | Klasické | Potápěčské

Jakub Pitucha | 11.9.2024 | 3 MIN | 1x komentář

Dalo by se říci, že Orient Star v posledních týdnech a měsících zatlačil na pilu a chrlí jednu parádní limitku za druhou. Jednou to jsou Plejády, jindy Perseidy nebo dokonce řecká mytologie. Tentokrát ale vsadil na pro něj velmi neobvyklý materiál... titan. Představujeme limitku Orient Star Sports M42 Diver 1964 2nd Edition Automatic RE-AU0702B00B.

K 60. výročí ikonické potápěčské řady Calendar Auto Orient si v japonské manufaktuře nadělili reedici tohoto modelu. To by ale nebylo nic neobvyklého, protože tento kousek jsme již mohli vidět v mnoha variantách – moje oblíbená je například tyrkysová varianta inspirovaná podzemním jezerem Ryusendo v japonské prefektuře Iwate pod modelovým číslem RE-AU0602E00B.

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Tentokrát ale Orient Star vyjel ze zajetých kolejí a vydal se na pro něj nezvyklou cestou titanu. Tento materiál totiž v jeho nabídce příliš nevídáme, respektive já sám jsem při rešerši k tomuto článku narazil pouze na pár archivních modelů.

Podle mě je tento krok velmi zajímavým zpestřením a kompromisem především pro ty, kterým se potápěčská estetika líbí, ale od samotného nákupu je nakonec odradí větší váha na zápěstí, kterou se potápky často vyznačují. A přesná čísla? Nová titanová verze by měla být o 35 % lehčí než ta ocelová.

Při nošení budou díky titanu pro mnohé pohodlnější.

Při nošení budou díky titanu pro mnohé pohodlnější.

Jediná užitečná komplikace na světě...

A co dále mohou nové "Auto Orient Calendar" nabídnout? Především jednu výbornou vychytávku – indikátor rezervy chodu. Ukazatel, podle kterého se dozvíme, jak dlouho naše hodinky ještě poběží. Jednoduše řečeno, ukazatel stavu baterie pro „hloupé" hodinky.

Dle mého skromného názoru se pak jedná o jedinou užitečnou komplikaci na světě. Přeci jenom... všechny ty kalendáře, měsíční fáze, stopky i další časová pásma vždy najdeme ve svém mobilním telefonu. Ale jak důkladně jsou naše hodinky natočené? To těžko...

Orient Star Sports 1964 Diver
24.7.2023 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver's RE-AU05 recenze – Povedená limitka s neuvěřitelnou lumi

Klasická strojovna a potápěčský „štempl"

Jak jsme u tohoto a podobných modelů Orient Star zvyklí – nenajdeme v hodinkách nic jiného, než in-house kalibr F6N47, kompletně vyrobený a sestrojený na japonské půdě. Jedná se o 22kamenný stroj s hackingem a ručním i automatickým nátahem běžící na běžných 21 600 úderech za hodinu. Co se týče výdrže, kalibr má lehce nadprůměrnou 50hodinovou rezervu chodu (což nám napovídá i ukazatel na číselníku). Výrobcem deklarovaná odchylka přesnosti je +25/-15 vteřin za den.

Díky tomu, že Orient Star dnes spadá do početné Seiko rodiny, může využívat hned několika vychytávek. Namátkou zmiňme třeba Magic Lever – patent pro oboustranný automatický nátah nebo Diashock – Seikem patentovaný systém pro odpružení hřídele setrvačky.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Náš dnešní model je voděodolný do 200 metrů a dokonce se pyšní oficiální potápěčskou certifikací ISO 6425 DIVERS. Aby ji hodinky získaly, musí každý jednotlivý kus projít poměrně náročným testováním, který kromě testování na odolnost vůči tlaku vody musí splnit i test odolnosti vůči magnetismu, nárazům nebo slané vodě.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Pouze 365 kusů na světě

A v neposlední řadě se jedná o plnokrevnou limitku (zde narážím zejména na „limitované" edice konkurenčních značek, které ale ve výsledku čítají kusy i v řádech tisíců). Do oběhu se totiž dostane pouze 365 kusů.

Jak poetické by bylo, kdyby k nám přicestovala zrovna ta s číslem 365...

Zdroj fotografií: Orient Star

Orient Star M34 F8 Date recenze – Perseidy na zápěstí
25.7.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star M34 F8 Date recenze – Perseidy na zápěstí

Orient Star Contemporary – Fotogalerie skutečných hvězd kolekce
27.6.2024 - Eliška Měrková
Orient Star Contemporary – Fotogalerie skutečných hvězd kolekce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 14 dny, reagovat
Tak to je gól že 365 :)

Hodinky zmíněné v článku