Orient Star F8 Date recenze – Perseidy na zápěstí

Tagy: Recenze | Orient Star | Pánské | Klasické | Tradiční

Lukáš Hamřík | 25.7.2024 | 8 MIN | 3x komentář

V únoru tohoto roku se naši kolegové vrátili z mezinárodního veletrhu hodinek Inhorgenta, odkud přivezli mnoho nových zpráv ze světa horologie. Mimo jiné nám rovněž prozradili, co nového chystá japonský výrobce Orient Star v rámci své hvězdné kolekce M34. Ten den si pamatuji zcela živě. Byl to totiž den, kdy jsem se zamiloval! Hodinky, které mi ukázali, byly naprosto nádherné. Jednalo se o model M34 F8 Date. Následující den jsem vytvořil předobjednávku a zbytek je historií. V rámci této recenze se s vámi podělím o své dojmy z těchto výjimečných hodinek.

Předem bych rád čtenáře upozornil, že tuto recenzi hodlám věnovat především svým dojmům a postřehům z každodenního nošení, nikoliv podrobnému popisu všech specifikací a technických parametrů. Pakliže vás však takový popis zajímá, rozhodně doporučuji prvotní představení hodinek, které velmi podrobně napsala kolegyně Eliška.

Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe
22.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe

Shrnutí novinek z veletrhu Inhorgenta 2024 si můžete zpětně vychutnat v audiovizuální podobě:

Číselník jako z pohádky

Nebudeme tedy chodit kolem horké kaše a začneme rovnou tím nejzajímavějším – číselníkem. Ten uchvátil snad každého, kdo jej spatřil, byť jen na fotografiích. Jeho struktura je totiž velice nevšední a dovolím si říci, že se jedná o vskutku zdařilé umělecké dílo. Podle výrobce má připomínat meteorický roj, neboli perseidy. Prvotní vzor číselníku byl do tiskové formy ručně vyřezán v dílně Shinshu Watch Studio, vedené mistrem Takumi Kobo.

Zda tady podobnost s perseidami naleznete, již nechám na vás. Musím se však přiznat, že bez nápovědy od výrobce bych nejspíš k tomuto poznání sám nedošel. Jedná se tedy o podobnou situaci jako při výstavě abstraktního umění – zkrátka to tam nevidím. Osobně mi číselník nejvíce připomíná sněhobílý nános vloček, na které zimní vítr namaloval ty nejjemnější obrazce. Takové miniaturní duny, jenž pozvolna překrývají jedna druhou.

Kometární meteorický roj, neboli perseidy. Zdroj: www.hvezdar.cz

Kometární meteorický roj, známý pod názvem perseidy. Zdroj: www.hvezdar.cz

A ono to vlastně ve výsledku vůbec nevadí, číselník je totiž tak nádherný, že při pohledu na něj jdou veškeré racionální úvahy stranou. Do popředí se totiž okamžitě dostávají emoce. Je to zkrátka pohled, který mne ani po měsíci téměř každodenního nošení neomrzel. A pevně věřím, že ani nikdy neomrzí. Nutno dodat, že se zde bavíme pouze o limitované bílé variantě těchto hodinek. Zanedlouho totiž dorazí také jejich modrý příbuzný. Ten již v nabídce zůstane a podle dostupných fotografií si rozhodně nezadá s tím bílým.

Zmínil jsem, že je bílá verze limitována. Konkrétně se jedná o edici pouze o 160 kusech. O to více atraktivní pro mě tyto hodinky byly, neboť jsou již nyní předurčeny k doživotnímu členství v kategorii "nedostupné/vyprodáno".

Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha
3.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novou kolekci M. Inspirací je řecká mytologie i hvězdná obloha

Důležité je také zmínit velice zajímavou vlastnost bílého číselníku. Ten totiž velmi výrazným způsobem reaguje na změny okolního světla. V podstatě se u něj můžeme nejčastěji setkat se dvěma odstíny – sněhobílá (v přítmí a pod bílým světlem) a champagne (na slunci a pod žlutým světlem). Je to dáno jeho texturou a barvou, od kterých se pak světlo snadno odráží. Denní nošení se tedy jen tak snadno nestane monotónním.

Odstín champagne v přirozeném světle vlevo, sněhobílá pod umělým světlem vpravo

Odstín champagne pod přirozeným světlem vlevo, sněhobílá pod umělým světlem vpravo

Kontroverzní designové prvky

Když Orient Star tyto hodinky oficiálně oznámil, začalo se o nich na internetu bouřlivě diskutovat. Významnými body těchto debat byly dvě komplikace, kterými hodinky disponují. Jedná se o ukazatel rezervy nátahu na 12. hodině a datumové okénko na 3. hodině. Základní argument pak zněl zhruba takto: "Proč dělat hodinky s tak krásným číselníkem a pak ho narušit nepotřebnými komplikacemi?". A musím uznat, že ze začátku jsem měl tyto pochyby také. Naživo je však situace zcela jiná a hodinky působí velmi vyváženě.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Ona rezerva nátahu je dnes již pro Orient Star naprosto typická a neodmyslitelně k této značce patří – je to její designový podpis. Navíc je ozdobena broušenými linkami, které jí dodávají na eleganci. Datumovka pak naživo působí rozhodně lépe a je docela dobře vyvedená. Její vnitřní hrany lemuje stříbrný rámeček, díky kterému hezky ladí ke zbytku indexů a pouzdra. Přestože jsem tedy zapřísáhlý purista a ideálně bych na číselníku měl pouze indexy a ručky, naučil jsem se u těchto hodinek další komplikace akceptovat a zkrátka jsem je přijal takové, jaké jsou.

Rezerva chodu je užitečná komplikace, která u mechanických hodinek indikuje zbývající kapacitu nátahu.

Ukazatel rezervy nátahu je užitečná komplikace, která u mechanických hodinek indikuje zbývající kapacitu nátahu.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Za zmínku rozhodně stojí i hodinové indexy, které jsou po stranách leštěné a na vrchní straně vertikálně broušené. Jedná se o stejné indexy, jaké bychom nalezli u modelu M45 F8 Skeleton. V kombinaci s ručkami, jež rovněž kombinují prvky leštění a broušení, pak na číselníku vzniká nádherná symfonie odlesků.

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

A posledním bodem je samozřejmě to nejkontroverznější – nápadná podobnost s hodinkami Grand Seiko Snowflake. Byl toho plný Reddit, debatovalo se o tom ve skupinách na Facebooku a zaznělo to i z úst nejednoho kolegy. Jsou tedy hodinky M34 F8 Date pouze mrzkou snahou o napodobení legendárních hodinek Grand Seiko?

Grand Seiko

Grand Seiko "Snowflake" SBGA211. Zdroj: www.james-porter.co.uk

V první řadě řeknu, že kopie nebo replika to rozhodně není. Jsou to hodinky Orient Star, nesoucí vlastní logo a designové signatury, o kterých jsem hovořil výše. Je však zcela nezpochybnitelným faktem, že oba modely k sobě vzhledově mají opravdu blízko. O to zajímavější je pak skutečnost, že jak značka Grand Seiko, tak Orient Star patří pod společnost EPSON. Stekáme se tak se spoustou "konspiračních teorií", podle kterých například EPSON pozicuje Orient Star na vyšší příčku v rámci pomyslné vertikály svých značek.

Orient Star Contemporary – Fotogalerie skutečných hvězd kolekce
27.6.2024 - Eliška Měrková
Orient Star Contemporary – Fotogalerie skutečných hvězd kolekce

Tomu by ostatně napovídalo i značné zvýšení ceny, a to k částkám, na které zákazníci donedávna u hodinek Orient Star nebyli zvyklí. Na otázku, zda se ovšem jedná o cílený a promyšlený obchodní tah, nebo pouze sérii nesouvisejících jevů, nejsem v tuto chvíli schopen odpovědět. Osobně jsem se spokojil s vysvětlením, že se zkrátka jedná o nádherné hodinky připomínající legendární GS Snowflake, ovšem za zlomek jejich ceny. Na tom přece není nic špatného.

Kalibr F8N64 – To nejlepší, co Orient Star nabízí

Milovníci mechanických hodinek pak rozhodně ocení, čím letos Orient Star tento nový model vybavil. Jedná se o automatický in-house kalibr F8N64, jehož hlavním lákadlem je křemíkové krokové kolo. To se v poslední době objevuje u stále více značek, a to z důvodu jeho výborných fyzikálních vlastností. Krokové kolo z křemíku lze totiž vyrobit s obrovskou přesností a je možné jej tvarovat do všemožných tvarů, které by u oceli byly nemyslitelné. Zároveň je lehčí, odolnější, antimagnetické a nevyžaduje lubrikaci. O křemíku se často hovoří, jako o materiálu budoucnosti.

Nechybí ani detailní zdobení ve formě tokijských pruhů na rotoru a perláže na můstcích.

Pohled na kalibr F8N64 skrze průhledné dýnko se safírovým sklem.

Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem
26.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem

Zaujmou také vizuální detaily, jako například tepelně modřené šroubky nebo tokijské pruhy a perláž. Frekvence 3 Hz a papírově udávaná odchylka chodu v rozmezí -5/+15 sekund za den pak nemusí působit nijak výjimečně, během každodenního nošení jsem však zaznamenal podstatně nižší hodnoty a o hodinkách mohu bez výčitek prohlásit, že jsou velice přesné. Příjemná je rovněž rezerva chodu 60 hodin. Tento kalibr se zkrátka povedl a je bezpochyby tím nejlepším, co aktuálně u hodinek Orient Star nalezneme.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Měsíc na zápěstí

Přeskočme nyní popis mého nadšení z okamžiku, kdy hodinky konečně dorazily, a pojďme se soustředit na prvotní pocity z nošení. Velmi brzy jsem postřehl, že hodinky mají takřka perfektní rozměry. Pouzdro o velikosti 40 mm je pro mé 17cm zápěstí velké tak akorát. Hodinky na ruce sedí skvěle, což je také zásluhou jejich náramku. Jedná se o tzv. h-link, což znamená, že články mají tvar písmena H. Jejich menší velikost pak dovoluje velmi přesné přizpůsobení na zápěstí. Celkově působí kvalitně a svými leštěnými prvky skvěle dokresluje celkový charakter hodinek.

Náramek disponuje kvalitní překlápěcí sponou s mikroregulací.

Náramek disponuje kvalitní překlápěcí sponou s mikroregulací.

Pravděpodobně největším překvapením byla antireflexní úprava safírového sklíčka SAR (Super- Antireflective Coating). Jedná se o oboustrannou antireflexní vrstvu, která je tak efektivní, že to v podstatě vypadá, jako by na hodinkách ani žádné sklíčko nebylo. Reálně by tato vrstva měla redukovat až 99 % všech světelných odlesků. Člověk si tak může o to víc vychutnávat pohled na číselník.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity
22.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity

Dalším postřehem je vysoká úroveň "blyštivosti". Hodinky jsou totiž leštěny metodou Sallaz, o které jste v souvislosti s japonskými značkami již určitě slyšeli. Bezpochyby jim to přidává na atraktivitě a hodinky se na světle lesknou jako nádherný šperk. Na co však člověk narazí až za pár dní od koupě, je fakt, že hodinky jsou díky této úpravě doslova magnet na škrábance. Na ty trpí především hladká luneta, na které se vlásečnice objevují až nečekaně snadno. Je to zkrátka "daň za krásu", se kterou se člověk bude muset naučit žít.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Broušené boky pouzdra a náramek naopak škrábancům odolávají ukázkově, je tedy nutné hlídat si především lunetu – hlavně pozor na futra! Samozřejmě vždy existuje možnost přeleštění. Otázkou je, jestli můžeme v tuzemských podmínkách dosáhnout podobných výsledků, jakých dosahují japonští mistři. Než se však trápit kvůli každého škrábance, je lepší si uvědomit, že se zkrátka jedná o přirozenou součást nošení hodinek a každý škrábanec v sobě ukrývá kus naší životní cesty. Nic není věčné a nemá cenu kvůli strachu hodinky navěky střežit v krabičce.

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce
20.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce

Na co se nemohu vynadívat, je modrá sekundová ručka. Je to tak malý detail, který však vytváří neskutečný kontrast s bílým číselníkem. Hodinky spojují mnoho takových malých detailů v jeden impozantní celek.

"Vždy, když se na ně podívám, mám strašnou radost, ale zakoukám se tak moc, že nakonec vůbec nevím, kolik je hodin." – Lukáš

Jaký je tedy můj celkový dojem? Splnily hodinky, na které jsem tak dlouho čekal, všechna má očekávání? Odpověď je jednoznačně ano! Jsou to hodinky, které prostě fungují a nepřestávají dělat radost. Vlastně ani nevím, jak emoce z nošení přenést do textu, jsou totiž nepopsatelné. Pokud jste stále skeptičtí, přijďte se přesvědčit na vlastní oči. Pokud vás naživo neohromí, jste zkrátka vůči jejich kouzlu imunní. Pokud ne, zůstanou vám na mysli ještě hodně dlouho.

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Hodinky lze pořídit za cenu 75 900 Kč. To je ta část příběhu, kde to začíná být mírně zapeklité. Jak jsem již zmínil, Orient Star tyto modely nacenil opravdu ambiciózně. Osobně si myslím, že hodinky za tuto cenu opravdu stojí. Složitější to ovšem může být při srovnání s nabídkou ostatních značek. Za tyto peníze se vám totiž otevírá široká škála možností u konkurence. Značky jako Longines, Tag Heuer, Frederique Constant, Oris, Rado nebo Nomos nabízí mnoho modelů ve stejné cenové kategorii. Na tento argument jsem  v hodinkové komunitě narazil několikrát.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Je to skutečnost, kterou musí každý člověk uvážit sám. Pakliže vám jde jen a pouze o pocit z hodinek, a tzv. brand recognition je vám zcela jedno, pak tato úvaha nepředstavuje žádný problém. Hodinky se vám zkrátka líbí a chcete je, bez ohledu na to, zda někdo pozná, že máte na ruce známou značku. V opačném případě pak často nedoceněný Orient Star zřejmě nebude pro vás. Osobně si myslím, že pocit z hodinek je vždy na prvním místě a proslulost značky je až sekundární. Já své rozhodnutí již učinil a rozhodně bych neměnil. Jsou zkrátka skvělé!

[[M2368]]
Podívejte na naši videorecenzi:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 20 dny, reagovat
Taky mě ze začátku ohromily,asi nejvíce to ze mají Sallaz, ktery je hodně podobný leštění metodou zaratsu. Čekal jsem ze na tom pouzdře bude nějaká povrchová úprava , která bude zabraňovat k tvorbě škrábanců , tuším ze by to měli mít i mé seika sharp edged SPB227J1. K tomuhle typu hodinek, vzhledu i cenovce bych očekával spíše strojek s 4 hz frekvenci strojků, takže plynulejsi sekundovky. Moc rad bych viděl i to jak se třeba lesknou, hlavně indexy, když si otacis rukou.
Lukáš Hamříkpřed 13 dny
Dobrý den, vážený pane Petře, souhlasím s Vámi, strojek s vyšší frekvencí by luxusnějším modelům OS opravdu slušel. Kalibr F8N64 je však podle mého názoru skvělý, mé vlastní M34 F8 date mají po dvou měsících nošení odchylku maximálně do +5 s/den, což je výborný výsledek. Bohužel se s frekvencí 3Hz v současnosti setkáváme často, ať už u Powermaticu 80, Seko 6Rxx aj. Výrobci střední a vyšší střední třídy dnes zkrátka upřednostňují rezervu chodu, nad frekvencí. Snad se tedy v budoucnu, v této kategorii, s plynulejší sekundovou ručkou budeme setkávat častěji. K odleskům Vám pak poskytnu dva odkazy: Hands-on video: www.youtube.com/watch?v=8D2D3ULoXmI a naši recenzi: www.youtube.com/watch?v=tP6uil4e_vU . Pokud by ani tato videa nestačila, doporučuji navštívit prodejnu a hodinky si prohlédnout naživo. Lesknou se nádherně :) S pozdravem a přáním hezkého dne, Lukáš Hamřík.
Kamilpřed 5 dny, reagovat
Velice povedené hodinky ???? Je fajn, že tuhle recenzi dělal někdo, kdo je sám již nějakou dobu vlastní ????

Hodinky zmíněné v článku