Orient Star Contemporary – Fotogalerie skutečných hvězd kolekce

Tagy: Fotogalerie | Orient Star | Tradiční

Eliška Měrková | 27.6.2024 | 4 MIN | 3x komentář

Když pokukujete po hodinkách Orient Star, znamená to mimo jiné jednu věc – v hodinkách se určitě aspoň trochu vyznáte. Vaši pozornost pravděpodobně jako první upoutají okázalejší limitky z klasické M-kolekce. Koukněte ale o kousek vedle... Proč jsou podle mě skutečnými hvězdami kolekce Orient Staru spíše rafinované Contemporary?

Jak definovat "rafinované hodinky"? Jsou neotřelé, odvážné a zároveň je na nich cosi šarmantního a veskrze elegantního. Svou dynamiku halí do závoje nesmrtelné klasiky a uspokojí (či dokonce nadchnou) jak hodinkové labužníky, tak praktiky a pragmatiky.

A přesně takové jsou i Orient Star Contemporary.

Kolekce M34 – Nejvyšší kasta hodinek Contemporary

V celkové nabídce značky Orient Star najdeme pouze tři tzv. M-kolekce (pojmenované podle slavných hvězdokup), které v podstatě kopírují rozdělení modelových řad: elegantní M45 (Classic), potápěčské M42 (Sports) a univerzální M34 (Contemporary). Zajímavé ale je, že do M-kolekce se dostanou jen ti "privilegovaní" – aneb ty nejlepší Stary z nejlepších, a M-kolekce tedy znamená nejužší výběr.

Každá z kolekcí má přiřazenou vlastní hvězdokupu a vlastní legendu. Řadě Contemporary Orient Star přidělil M34, která se pojí s Perseidami – kometárním meteorickým rojem, který má svůj radiant v souhvězdí bájného Persea.

Právě padání Perseid a "obloha za úsvitu" nechaly inspirovat například hodinky Orient Star Contemporary M34 F8.

Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe
22.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Date představení – Jako spadlé z nebe

Meteoricky roj Perseidy vypadá, jakoby zdánlivě vyvěral ze souhvězdí Persea – proto se podle něj i jmenuje. Ve skutečnosti však jde o prach, který za sebou zanechává kometa Swift-Tuttle, což tvoří ony slavné světelné čáry.

Další hodinky z kolekce, M34 Semi Skeleton, mají číselník inspirovaný jiným krásným přírodním úkazem – polární září.

Průhled perleťovým číselníkem dává vyniknout hbité setrvačce in-house strojku F7 s krásnou 50hodinovou rezervou chodu. Tu si ostatně můžete kontrolovat na (pro Orient Star již tradičním) ukazateli rezervy chodu na 12. hodině.

Užívat si můžeme také mimostřednou sekundovou ručku a vysoce efektní oboustrannou antireflexní vrstvu, kterou je opatřeno safírové sklíčko.

Kromě jedněch z nejlepších strojků, které Orient Star produkuje, a prémiových materiálů, jako je perleť a safír, mají M34 ještě jednu výhodu. Jsou leštěny prestižní metodou Sallaz, díky které leštěné plochy v různých úhlech působí až zrcadlově černě.

Metoda Sallaz vyniká zvláště u "vlajkové lodi" kolekce M34, hodinek Avant Garde, které až uchvacují komplikovaným a propracovaným skeletonovým vrstvením číselníku.

Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem
26.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem

V rafinovaných průřezech můžeme pozorovat práci automatického strojku F8 s rezervou chodu 60 hodin. Největším tahákem strojku je však modré křemíkové krokové kolo, které má výtečné antimagnetické vlastnosti. Přesnost by tak neměla vyskočit z rozmezí +15~-5 sekund za den.

Kolekce Contemporary – víc od hodinek snad ani nelze chtít

Proč je podle mě běžná kolekce Contemporary hlavní hvězdou nabídky Orient Star? Napovídá tomu jednak statistická skutečnost, že po ní pánové sahají nejčastěji, a jednak – ať hledám jak hledám, nic jim nechybí.

Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda
27.3.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda

Mají totiž, jak se říká, plný balíček. Ačkoli totiž v mnohém připomínají vysoce elegantní řadu Orient Star Classic, Contemporary jsou stavěny univerzálněji. A taky odvážněji. Od promakaných semiskeltonových "divočin", po naprosto jednoduchou klasiku (kterou si necháme na konec).

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

To znamená, že mají to, co by měly snad všechny každodenní hodinky mít. Ideální průměr pouzdra v rozmezí 39–42 mm, takřka nepoškrábatelné safírové sklíčko, vždy opatřené vnitřní antireflexní vrstvou, a zpravidla také zvýšenou voděodolnost do 100 M.

A ačkoli si v této kolekci často pohrávají s promyšlenými průřezy, vzorovanými číselníky, perletí a jinými ozvláštňujícími prvky, čitelnost je vždy minimálně dobrá.

Čas z hodinek odečtete i v temnějších podmínkách díky vrstvě luminiscence na ručkách i indexech.

Strojky jsou pak vždy a zatím bez výjimky mechanické s automatickým nátahem a společnost Orient Star (kterou v posledních letech zastřešuje Seiko Epson) se chlubí tím, že si je zhotovuje sama, tedy in-house.

Někteří "ortodoxnější" hodinkáři mohou proti termínu in-house u značky Orient Star něco namítat. Ano, je pravda, že komponenty strojků jsou vyráběny v Epsonu. Ale strojky samotné vychází z původních strojků Orientu a jsou ručně skládány mistry hodináři pracující pro Orient.

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Úrovně strojků, a tedy poměr přesnosti, výše rezervy chodu a jiných parametrů se mohou lišit. Kdybych to ale měla zobecnit, stejně jako v ostatních řadách Classic a Sports hledejte v naprosté většině strojek úrovně F6 (s přesností +25~-15 sekund za den a vyšší rezervou 50h).

V modelech s cenovkou nad 30 tis. Kč už je potom strojek úrovně F7 (zde je rovněž rezerva chodu přes 50 hodin, ale mají vyšší přesnost v rozmezí +15~-5 sekund za den a zpravidla jsou zdobenější).

V těch nejprémiovějších je pak, jak jinak, nejlepší a nejnovější strojek úrovně F8 (se 60 hodinami rezervy chodu, zmiňovaným křemíkovým modrým krokovým kolem a přesností +15~-5 sekund za den).

Strojky jsou schované v odolném a vždy poctivě zpracovaném pouzdře z chirurgické oceli 316 L.

Pečlivě opracované fasetky, důmyslná zkosení, lesk a mat, Orient Star si vždy dává záležet.

A nejinak je tomu i u ocelových náramků, které najdeme u drtivé většiny kolekce.

Orient Star Contemporary na kůži, které působí ještě o chlup společenštěji, ale pořídíte taky. Jak u ocelového náramku, tak u koženého řemínku se můžete spolehnout na bytelnou překlápěcí sponu.

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

Zkrátka, perfektnější každodenní hodinky abyste pohledali! Ještě nejste přesvědčeni nebo hledáte něco trošku jiného? Podívejte se na podrobné recenze o hodinkách Orient a Orient Star.

Orient Star Sports 1964 Diver
24.7.2023 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver's RE-AU05 recenze – Povedená limitka s neuvěřitelnou lumi

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina
11.12.2023 - Jiří Hons
Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce
20.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenze – Orientální gentleman s otevřeným srdce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kamilpřed 18 dny, reagovat
Orient Star se posunuje do vyšších cenových hladin, uvidíme jestli si najde kupce, do GS tmají přece jen daleko(?). Škoda těch průhledů na strojek u "levnějších" řad, bez nich by byly parádní.
Marekpřed 18 dny, reagovat
Tie skeletony su skor DEZorient star :)
Josef+Klatpřed 2 dny, reagovat
Rozhodne podle sebe nikomu nedoporučuji in-house strojky. Jedny takové hodinky jsem měl, běžná údržba byla neskutečně drahá a na hodinky jsem čekal 7 měsíců, takže in-house strojek již nikdy.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další