» Blog » Orient

Orient Semi-skeleton RA-AR00 recenze – Krása střídá nádheru!

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Jakub Pitucha | 25.4.2024 | 3 MIN

Přehnaný nadpis? No, já si to nemyslím – dnešní hodinky mě totiž opravdu nadchly. A to přesto, že podobné „all in one" každodenní kousky vůbec nevyhledávám a mám radši odvázanější tvorbu. Nové Orient Semi-skeleton se mi ale prostě líbí. Jsou totiž... JINÉ.

A i když na první pohled vypadají jako další klasické „sportovní hodinky s ocelovým náramkem", kterých najdeme na trhu hromady, po chvíli zkoumání si začneme všímat odlišností.

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Číselník

Orient nově vydal čtyři barevné varianty: klasické celozlaté s bílým číselníkem...

...A pak bez PVD s tyrkysovým, červeným a zeleným číselníkem.

Já k recenzi dostal zelené, a právě na ty se budu ve své recenzi soustředit.

Když jsem vzal hodinky prvně do ruky, ihned mě uchvátily svým propracovaným zelenozlatým číselníkem, jehož základ je tvořen sunburst efektem. Ten byl ale k mému překvapení tvořen jemnými spirálami místo klasického efektu „od středu ke kraji". Číselník si tak se světlem pohrává úplně jiným způsobem, než jsem doteď viděl u jiných hodinek.

Plastické indexy na mě pro změnu dýchají duchem 70. let, a to proto, že mi svým stylem velmi připomínají tehdejší módu, kdy jsme mohli být zvyklí vídat indexy výrazných a nezvyklých tvarů. Této estetice taky přihrává minutové obručí, které je zvýrazněno jemnými zlatými hranami zapuštěnými do číselníku, který tak dostal ještě větší hloubku. To vše se „schovává" pod tenkým safírovým sklem s antireflexní vrstvou.

Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda
27.3.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenze – Usmívající se hvězda

Mimostředka

Dalším odlišujícím prvkem je mimostředná vteřinovka na 6. hodině – ta jako by vzdávala hold dobám minulým, kdy byl tento prvek naprosto běžný.

Osobně se mi toto řešení velmi líbí a jsem rád, že zde Orient „nenacpal" například často kritizovaný 24hodinový subčíselník, jak mají ve zvyku jiné značky v podobné cenové kategorii.

Open Heart

Pokud se přesuneme na 9. hodinu, můžeme si všimnout srdce hodinek – setrvačky kmitající rychlostí 21 600 úderů za hodinu. A když trochu „zaostříme", uvidíme i poskakující kotvu a krokové kolo otáčející se v pravidelných intervalech proti směru hodinových ručiček.

Samotné tělo setrvačky je ve zlaté barvě, a tak (alespoň u tohoto modelu) výtečně doplňuje barevnou kombinaci hodinek. Open heart i mimostředka jsou také zvýrazněny zlatými hranami, podobně jako výše zmíněné obručí.

Uvnitř hodinek tiká automatický in-house kalibr F6S22 s 24 kamennými uloženími a rezervou chodu 40 hodin. Tím, že společnost Orient spadá do mohutné Seiko rodiny, může se pyšnit i vychytávkami jako Magic Lever (zajišťující oboustranný automatický nátah, který schází například konkurentu Miyota), Spron (korozivzdorný materiál používaný například v pérovníku) nebo Diashock (ochrana setrvačky proti nárazům). Samozřejmostí jsou i (v dnešní době již prakticky nezbytné) funkce jako hacking nebo manuální nátah.

Výše popsaný „interiér" hodinek je zapouzdřen v 41mm těle o délce 48 mm. Korunka hodinek je signovaná a dýnko průhledné.

Rozteč nožek je 22 mm a jak jsem již zmínil – hodinky jsou dodávány na kovovém náramku s plnými články, který je dle mého názoru až překvapivě dobře zpracovaný. Jeho jedinou vadou na kráse a také malinkou hrubkou celých hodinek je „plechová" spona a ohýbané koncovky náramku. Ale to už bych chtěl asi za tuto cenu příliš. Při samotném nošení hodinek náramek nechrastil a já bych jej tak z hodinek vůbec nesundával.

Slovo závěrem

A co říci na závěr? Asi jen to, že i já – nepříliš velký fanda tohoto typu hodinek – jsem nakonec „zjihl" a Orient Semi-skeleton RA-AR0008E10B mi přirostl k srdci. Kombinace klasického stylu a vintage nádechu jim prostě sedl a mně se s hodinkami bude velmi těžce loučit.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku