» Blog » Orient

Orient Classic Bambino 2nd Generation Version10 Small Second recenze – Kvalita a elegance za hubičku

Tagy: Recenze | Orient | Klasické | Retro

Jiří Hons | 19.8.2024 | 5 MIN | 5x komentář

Klasicky laděné hodinky mají i v našem přetechnizovaném světě, díkybohu, stále své nezastupitelné místo. A pořád je i zde co vymýšlet – příkladem budiž nový přírůstek do Bambino rodiny, Orient Bambino Small Second Version 10, který se nám objevil nedávno v prodeji. Byla by škoda si ho trochu neproklepnout, co myslíte?

Kvalita nemusí být drahá

Říkávalo se, že gentleman by měl mít hodinky v ceně odpovídající jeho měsíčnímu platu. Kdysi. A pravda, i dnes můžete oslňovat okolí hodinkami za vyšší desetitisíce až stovky tisíc korun, v některých kruzích to je možná stále důležité. Ale pro běžného gentlemana 21. století už tohle přísloví neplatí. Obzvlášť, když rozumně přesné, dostatečně kvalitní hodinky s mechanickým, potažmo automatickým strojkem umí zavedení výrobci skoro za hubičku – konkrétně klasické hodinky Orient s přízviskem Bambino jsou toho příkladem.

Vyladěný vzhled a osvědčený in house kalibr tak můžete dostat za cenu poměrně hluboko pod deseti tisíci, a ještě si s nimi nikde neutrhnete ostudu. Protože mít na ruce dobré mechanické hodinky, to se prostě pořád počítá.

Menší neznamená horší

Bavíme se teď o hodinkách s průměrem pouzdra 38 mm (bez korunky), což může vypadat jako poměrně málo. Ale taky se bavíme o hodinkách, které svým určením patří pod rukáv košile již několikrát zmiňovaného gentlemana. Tam by cokoliv většího vypadalo spíš nepatřičně. Však takzvané oblekovky bývaly i menší – a některé se tak dodnes vyrábějí.

Junghans Max Bill Automatic 27/3500.02 recenze – Rafinovaná nuda na německý způsob
8.5.2024 - Eduard Tomas
Junghans Max Bill Automatic 27/3500.02 recenze – Rafinovaná nuda na německý způsob

V této velikosti jaksi přirozeně vynikne um výrobce, protože detaily je zde nutno zpracovat obzvlášť pečlivě. Vlastně jde o výzvu, ukázku, jak se zadařilo zvládnout jemnou práci... Což se u kousku, který máme před sebou, určitě povedlo.

Ocel a kůže

Tak už to je klasika, že ano. A pro Bambina obzvlášť. Samozřejmě, že k hodinkám, které mají ladit k saku, bude ocelové pouzdro s koženým řemínkem ladit správně. Možná jen připomeňme, že podle společenského úzu by správně měl mít náramek stejný barevný odstín jako váš opasek a boty. Jasně, je to jen detail, na který dnes kdekdo nedbá. Jenže právě detaily podtrhují gentlemanovu osobnost.

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

Více verzí? Samozřejmě

Když už se bavíme o těch detailech, tak každý má svůj styl. S tím se samozřejmě počítá a byla by chyba, kdyby ne. A tak tu máme několik výrobních variant – zkrátka pro každého něco:

RA-AP0104S30B

Tohle je přímo verze, která se ke mně dostala k ozkoušení a o které se tu bavíme: bílý číselník, stříbřité pouzdro a indexy, modřené ručky, černá barva řemínku.

RA-AP0104S30B

RA-AP0104S30B je vlastně totožný model, jen číselník máme laděn více do béžova (s vintage nádechem, řekněme) a řemínek je tentokrát tmavě hnědý.

RA-AP0106S30B

Tato varianta má zlatavě zabarvené pouzdro a indexy, bílý číselník, barva řemínku opět tmavě hnědá.

RA-AP0101B30B

Od ostatních poměrně dost odlišná verze a za mě i určitě zajímavá: pouzdro stříbřité, černý číselník, indexy spolu s hodinovou a minutovou ručkou stříbřité, ovšem vteřinovka, v inverzně (tedy bíle) provedeném subčíselníku, modřená. Řemínek je zde černý.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Dále se sice budu rozplývat nad bílou verzí RA-AP0104S30B, kterou jsem měl k dispozici, ale – ruku na srdce – že byste si mezi všemi verzemi nevybrali svou vlastní? Tak to bych se vážně divil. Volba je jen na vás.

Když nejdeme střední cestou

Asi bych těžko zapíral, že design řady Bambino se mi vždycky líbil. Ovšem, i když jsem to nikdy úplně nepřiznal, trochu mi – jako vážně jen trochu, ale přeci jen – neseděla většinou použitá centrální vteřinová ručka. Vždyť ta na opravdu historických modelech nebývala, jde o modernější řešení. Sám mám doma pár starších modelů hodinek právě s mimostředovou vteřinovkou... Tak prostě klasika má vypadat.

No a tady ji máme! Tomuhle by angličtinář s chutí řekl good idea. Jestli to není to pravé ořechové právě pro vás, pak si jistě z Bambin vyberete mezi jinými modely, ale věřím, že právě tohle milovníky vintage stylu jedině potěší.

Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend

Brilantní číselník

Tohle se opravdu povedlo. Obecně je číselník Bambin to, co jim propůjčuje šmrnc a co táhne, a tady nejde o výjimku. Bílý podklad, obtočený dvěma rastry – hrubším vnějším s markery po minutách a filigránsky jemným vnitřním, kde jsou minuty ještě děleny na dvaceti sekundové kroky. Ty jsou navíc v pěti minutových intervalech zdůrazněných arabskými číslicemi 05 až 60.

Kdo chce sledovat čas opravdu přesně, přijde si tu na své. Pro odečet hodin nám slouží již tradičně číslice římské, reprezentované stříbřitými indexy, samozřejmostí je zde obligátní „bambinovská" čtyřka, znázorněná čtyřmi čárkami.

Logo Orient klasicky pod pozicí dvanáct, společně s nápisem Automatic, ujišťujícím nás, že když budeme hodinky během dne nosit, není třeba ručního nátahu, i když ten tato Bambina samozřejmě taky umí.

No a pod čtvrťovou trubkou, na které jsou nasazeny vkusně modřené ručky pro hodiny a minuty, tam je náš mimostředový skvost – sekundový subčíselník, opět s modřenou drobnou vteřinovkou a rastrem děleným na jednotlivé sekundy.

Pěkné, vkusné, a i se vší precizní přesností velmi čitelné. Takhle mají vypadat hodinky v tradičním stylu.

Minerální sklíčko a průhled na strojek

Ano, bohužel, safír zde nehledejme, ovšem u Bambin by ho hledal jen ten, kdo je ještě nezná. Chyba? Možná trochu, však se může stát, že klenuté sklíčko poškrábete. Ovšem na druhou stranu, s věkem a každým "válečným zraněním" s vámi budou hodinky sdílet vaše vzpomínky. A navíc, minerál k Bambinům už prostě tak nějak patří.

Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?
31.3.2023 - Dominik Hok
Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?

Příjemným bonusem pak je průhled na mírně zdobený strojek. Tohle mám vážně rád, zkuste se někdy v denním shonu na chvíli zamyslet, pokochat se pohledem na to, co hodinky udržuje v chodu a nechat si zklidnit nervy při pozorování kmitající setrvačky... Je to fajn.

In house srdce

Vše nám pohání mechanický kalibr s automatickým nátahem, jistě, že s možností natáhnout i ručně, pomocí korunky. Jde o in house strojek, označovaný jako F6222, což znamená mimo jiné i hacking, 24 kamenů, 21 600 polokmitů (tedy 3 Hz) a rezervu nátahu nějakých čtyřicet hodin.

Co jsem měl možnost vyzkoušet, tak s tou výdrží chodu výrobce rozhodně nepřehání, naopak, našla se tu i rezerva k dobru. No a přesnost? Jsme tu, podle mých měření, na hezkých plus osmi až dvanácti sekundách denně. Po týdnu budete tedy zhruba minutu napřed. A to je příjemný výkon, když uvážíte, v jaké cenové relaci se pohybujeme.

Pro gentlemany – i ty příležitostné

Kdo se cítí být alespoň někdy gentlemanem, ten si tu jistě přijde na své. Pravda, čistokrevný gentleman na plný úvazek možná sáhne po nějaké vyšší třídě. Ale ani pro něj nebudou tato Bambina ničím, co by snižovalo jeho společenskou prestiž. Budou vkusně doplňovat jeho hodinkovnici.

Řemínek je klasický – kůže a kovová trnová přezka.

Řemínek je klasický – kůže a kovová trnová přezka (gentlemani, nezapomeňte jej sladit s kovovými a koženými doplňky).

Jistě, že na sport nebo do přírody zvolíte jiné hodinky, už kvůli voděodolnosti, deklarované zde maximálně pro omývání rukou beze styku s vodou. Však pro vodní radovánky ale určeny nejsou. Ale pro běžné, řekněme kancelářské dny našich životů, se nám ovšem nabízí zajímavá volba. A to i s přesahem k návštěvám divadla, oficiálním společenským příležitostem, rautům a podobně. Trávíte část svého času takto? Pak určitě tato Bambina stojí za zvážení.

TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné
2.3.2020 - Eduard Tomas
TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina
11.12.2023 - Jiří Hons
Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

 Příběh značky Orient – Japonské "Primky" pro každého
30.7.2024 - Eliška Měrková
Příběh značky Orient – Japonské "Primky" pro každého

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 39 dny, reagovat
Akruci, made in Thailand? Žil som v tom že toto je dostupná japonská kvalita. Mimochodom, aj verzia 7 je u bambín menšia než tie ostatné +/- 40ky. 4,5 t. Kč sú hodné :)
Šimon Šestákpřed 37 dny
Dobrý den Marku, je tomu tak. Kompletní výroba se v průběhu letošního roku v zájmu úspory nákladů přesunula do Thajska. Mimo Japonsko probíhala montáž Orientů však již několik let. Made in Japan však stále zůstává Orient Star ;)
Šimon Šestákpřed 37 dny, reagovat
Marekpřed 35 dny, reagovat
Vďaka za upresnenie, Šimone. Zase to nie je žiadna tragédia - DSLR Nikon až na výnimky boli tiež montované v Thajsku, nejakú výrobu tam majú fabriky na motorky Triumph a KTM, takže na svete je ďalší významý hráč na poli jemnej mechaniky :)
Marekpřed 32 dny, reagovat
Pardon za nepresnosť: v Thajsku nie je KTM ale Honda. KTM spolupracuje s Indami :)

Hodinky zmíněné v článku