VYBRALI JSME 6 NEJ: Pánské pilotní hodinky

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Klasické | Letecké

Agáta Vřeská | 1.10.2024 | 8 MIN

Začnu známým klišé: Pilotní hodinky, podobně jako třeba potápěčské či závodní, jsou dnes především módní záležitostí. To jim ale neubírá na atraktivitě a už vůbec na popularitě.

Je ale pravdou, že stejně jako při potápění, i v kokpitu letadel se dnes piloti spoléhají spíše na počítače než na výpočty pomocí hodinek. Méně se už ale ví, že i pilotky mají svá specifika a v Německu dokonce i vlastní normu.

Možná se o tom tolik nemluví, protože pilotní hodinky dlouho žádné oficiální specifikace neměly (na rozdíl třeba od potápek a ISO 6425 či alternativní německé DIN 8306). V roce 2012 ale vznikla německá norma TeStaF, na které se podílela hodinářská značka Sinn, výrobce helikoptér Eurocopter a Technická univerzita v německých Cáchách.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

TeStaF je zkratkou pro „Technischer Standard Fliegeruhren“, tedy technické standardy pro pilotní hodinky, které daly základní mustr pro “certifikované pilotky”.

V roce 2016 byly normy přepracovány, standardizovány a dnes je můžeme potkávat jako certifikát pod označením DIN 8330.

Specifikace vychází přirozeně z potřeb pilotů. Zjednodušeně musí pilotní hodinky splňovat tato kritéria:

  • výborná čitelnost ve dne i v noci
  • odolnost vůči teplotním změnám, vibracím, magnetismu, nárazům, G-zatížení
  • voděodolnost, prachuvzdornost
  • odolnost vůči všem kapalinám, které se běžně vyskytují v leteckém provozu
  • bez nežádoucích odlesků
  • spolehlivé uchycení řemínku
  • snadné ovládání i v rukavicích
  • odpovídající přesnost při pokojové teplotě a také v rozmezí -15°C až +55°C
  • nesmí ohrozit posádku ani ovlivnit palubní přístroje

To je samozřejmě jen hrubý popis požadavků na hodinky, které by chtěly získat certifikát DIN 8330. Ale nastiňuje, jak můžeme letecké hodinky uchopit. Pokud byste chtěli certifikované modely, nabízí je například právě Sinn či Laco. Většina značek si své pilotky nicméně certifikovat nenechává. To nutně neznamená, že by kritéria hravě nesplnily.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Také nás dnes čeká ale výběr 6 modelů z naší nabídky, které se pilotním stylem hodinek spíše volně inspirovaly. Vychází z historické podoby pilotek, oblíbených funkcí a neztratí se nejen na zápěstí pilotů, ale ani běžných nadšenců do tohoto krásného pánského sportovního stylu hodinek.

1) Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic

Při pohledu na X-Windy od Hamiltonu vám musí být jasné, že jde o pilotní hodinky. Logaritmická stupnice je dominantou, která u hodinek zajišťuje rušnost, ale také pořádnou dávku respektu.

Ostatně, ovládání logaritmického pravítka a následné výpočty patří mezi nezbytné znalosti, pokud chcete složit pilotní zkoušky. Stejně jako širší znalosti počasí.

Logaritmickou stupnici na pilotních hodinkách můžeme potkávat už od 40. let minulého století, kdy se objevila na hodinkách Breitling. A dodnes je model Navitimer jedním z nejslavnějších zástupců pilotních hodinek.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Hamilton stupnici ještě malinko upravil pro výpočet ideální letové trasy vzhledem k působení bočního větru.

X-Windy vynikají také potřebnou dobrou a rychlou čitelností, a to i v noci, díky Super-LumiNově na ručkách i indexech. Barevně zdůrazněná je i sekundová ručka, kterou piloti rovněž mohou využít v praxi.

Pouzdro je z bytelné oceli o průměru 45 mm a opticky hodinky působí ještě robustněji díky dvěma korunkám na pravé straně, pomocí kterých se logaritmická stupnice ovládá. K nastavení času, data a nátahu strojku slouží korunka na levé straně.

Uvnitř je známý automatický kalibr H-30 s 80 hodinami rezervy chodu. Model se nicméně nabízí také s quartzovým strojkem či chronografem.

Právě toto silné pilotní DNA staví model Hamilton X-Wind na přední příčku v této kategorii už několik let.

Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenze na tak trochu „jiné“ pilotky
26.2.2020 - Ivan Přibyl
Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenze na tak trochu „jiné“ pilotky

2) Citizen Promaster Sky CB5000

V nabídce Citizenu je několik modelů, které se hrdě hlásí k pilotnímu stylu a které se už po léta těší neutuchající oblíbenosti. Jmenovitě jsou to především JY8xx a CB5xx.

Ta x-ka volím záměrně, protože oba modely jsou v několika barevných provedeních. Model JY má analogově-digitální zobrazení a číselník skutečně připomíná složité palubní zařízení. Model CB je čistě ručičkový a nemá tedy některé přidané funkce.

Ovšem to, co nabízí, je vzhledem k ceně neskutečné a možná i proto patří mezi citizenovský bestseller. Pro většinu jsou také oproti modelům s kombinovaným zobrazením času jednodušší co do ovládání. Ale možná je to zkrátka tím, že vypadají velmi sportovně a moderně.

Z pilotních funkcí je tady například právě složitě působící logaritmická stupnice. Jsou robustní, s nemalým průměrem 45 mm, dobře čitelné a s dobrou luminiscencí a voděodolnost dosahuje na vynikajících 200 metrů.

Důvod, proč po nich ale většina sáhne, je ten, že patří mezi smetánku co do bezstarostnosti. Nabízí totiž solární napájení a rádiem synchronizovaný čas a datum. To z nich činí velmi pohodlný nástroj, který po vás nechce měnit baterii ani seřizovat datum či čas.

Na analogové hodinky překvapí funkcí jako je budík, dále jim nechybí stopky, ukazatel dne v týdnu i měsíci a snadná změna na jinou časovou zónu. To až poletíte dlouhý let. Nebo na dovolenou.

Materiálově jsme u oceli a safírového antireflexního sklíčka. Hodinky nejsou žádný drobek a zvláště pánové, kteří mají rádi pocit bytelných hodinek na zápěstí, jejich téměř 200gramové proporce ocení.

Model BY500 je v nabídce už řadu let a jejich renomé odpovídají i recenze spokojených majitelů. Pokud jdete spíše po novinkách, doporučujeme například model Citizen BY300.

Citizen Promaster Sky CB5000-50L recenze – Chlapská záležitost
20.6.2024 - Jiří Hons
Citizen Promaster Sky CB5000-50L recenze – Chlapská záležitost

3) Hamilton Khaki Pilot Day Date

Modely s logaritmickou stupnicí jsou jedním odvětvím pilotek. Tím druhým jsou naopak designově i funkčně velmi minimalistické modely. Ovšem…

Ovšem se specifickými prvky, které piloti oceňují především. A to excelentní čitelnost na první dobrou díky širokým ručkám, výrazné indexy, silná luminiscence, snadné ovládání.

Takové jsou i Hamilton Pilot Day Date. Většina fanoušků je zná díky spojení s filmem Interstellar, kde je nosil hlavní hrdina (a samozřejmě pilot) Cooper, kterého hrál Matthew McConaughey.

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

Scéna s hodinkami Hamilton Murph a Pilot Day Date patří mezi kinematografickou i hodinářskou legendu.

Ovšem model je nestárnoucí klasikou nejen kvůli stříbrnému plátnu, ale především nadčasovému a velmi povedenému designu. Ráda vždycky připomínám všechny ty detaily jako ručky kopírující hodinovou stupnici, kontrastní lumi na spodní a horní části jednotlivých ruček nebo efektní minutové ocelové indexy.

Hamilton do pilotního světa zasáhl mnohem dřív než ve filmové podobě. Vzpomeňte, že to byla tato původně americká značka, která stála u prvního doručení leteckou poštou z Washingtonu do New Yorku a ještě před Druhou světovou se stala oficiálním časoměřičem hned čtyř nových leteckých společností. A během války? Ano, Hamilton proslul svými hodinkami pro pozemní vojáky, ale také dodával vybavení pro pilotní a námořní jednotky. A byl v tom fakt třída!

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

A v hodinkách je třída dodnes. Nejen model Khaki Plot Day Date je toho důkazem.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar
9.11.2018 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, které nosil Matthew McConaughey ve filmu Interstellar

4) Junghans Meister Chronoscope

Když v polovině 50. let hledala nově založená německá armáda spolehlivého dodavatele pilotních hodinek, zakázku vyhrál Junghans.

Dnešní reedici byste si s původním modelem Junghans Bundeswehr Chronograph mohli snadno splést, protože designově jde o velmi povedený odkaz.

Uvnitř je automatický chronograf J880.4 se čtyřhertzovou frekvencí. Postavený je na základu slavné ETA 2824, s přídavným modulem Dubois Depraz.

A když jsem na začátku článku zmiňovala některé typické prvky pilotních hodinek, model Junghans Chronoscope je rád přijímá za své. Velká korunka i tlačítka pro ovládání stopek jsou uzpůsobené pro snadné ovládání, stejně jako otočná luneta s výraznými výbrusy pro manipulaci třeba i v rukavicích.

I když je dnes Junghans známý především svým bauhaus stylem a společenskými modely, právě jeho pilotky připomínají, jak bohatou historii tato německá značka ve skutečnosti má. Další krásné pilotky z jejich produkce doporučuju prozkoumat v samostatné řadě Junghans Pilot.

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

5) Seiko Astron

Když jsem sestavovala výběr pilotních hodinek, pořád jsem se držela konkrétní škatulky – historicky inspirovaných modelů. Hodinek, které designově a často i příběhem vychází z původního pilotního prostředí.

Ale doba je jinde. Když pominu moderní smartwatche, zvláště pak Garmin, jehož odkaz nenajdeme jen na hodinkách, ale často i v navigacích v letadlech a dalších přístrojích, co dalšího nám zbývá z moderně pojatých, ale stále klasických hodinek?

Odpovědí jsou podle mě právě Astrony. Respektive, Astrony jsou skvělou odpovědí na mnoho otázek: Skvělé každodenní hodinky? Absolutně bezstarostné hodinky? Bezchybně zpracované hodinky? Pořád Seiko Astron.

Ale proč by měly být v top pilotkách? Odpověď je ve výčtu funkcí. Astrony totiž nejsou jen o k dokonalosti dovedeném titanu, skvělému antireflexu na sklíčku, ale především o funkcích.

Samozřejmě v popředí je GPS synchronizace. Představte si, že letíte dálkový let. Přistanete v jiné časové zóně a během pár sekund se hodinky přenastaví na místní čas. Nemusíte řešit ani změnu data, odchylku chodu, výměnu baterie. To všechno Astrony řeší za vás.

Hodinky také nesmí nijak rušit pilotní přístroje, že? Astrony mají mód právě pro tyto případy. Špičková luminiscence a čitelnost? Samozřejmě. Jo, na tenhle seznam Seiko Astron rozhodně patří.

Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás
25.4.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás

6) Zeppelin Eurofighter

Letoun Eurofighter Typhoon nemusím milovníkům aviatiky představovat. Při pohledu na to, co s ním piloti dělají ve vzduchu, se tají dech (a trochu zvedá žaludek).

A právě tohoto krasavce najdeme na modelech Zeppelin. Třeba jako siluetu na dýnku automatického chronografu Zeppelin Eurofighter 7218. Ale také na číselníku nebo v dalších zajímavých detailech.

Třeba u chronografů je na sčítači vyznačen úsek 2,5 minut, za kterou se stíhačka dostane do výšky 1000 km, tedy ideální výšky pro zrychlení na 1,5 Machů. Chronografové verze mají navíc tachymetrickou stupnici. A u všech verzí je vyznačen časový úsek 8 sekund, tedy doby, kterou letoun potřebuje ke zrychlení pro vzlet na ranveji. U všech najdeme červené detaily a především logo Eurofighter Typhoon.

Série Eurofighter zahrnuje kromě automatického chronografu se švýcarským Valjoux 7750 také tříručkový automat 7268 s japonskou Miyotou 9102 a nebo model 7298 se švýcarským quartzovým chronografem. Takže si vybere opravdu každý.

Pouzdra jsou z oceli, sklíčka safírová a voděodolnost minimálně 100 metrů.

Zeppeliny Eurofighter jsou zajímavé také plně luminiscenčním číselníkem (u verzí se světlým číselníkem), což je ve tmě poměrně působivé. Tyto modely vznikly vyloženě pro fanoušky letounů a pilotních hodinek a odpovídají tomu v každém detailu.

Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku
28.2.2022 - Eliška Měrková
Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku

Zdroje fotografií:

  • https://www.sinn.de/
  • https://www.hamiltonwatch.com/
  • vlastní fotografie Hodinky 365

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
22.7.2024 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Nejlepší hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší hodinky vybrané odborníky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku