» Blog » Suunto

SuuntoPlus – Nejlepší funkce pro chytré hodinky Suunto

Tagy: Technologie a pojmy | Suunto | Chytré

Dominik Hok | 14.8.2024 | 7 MIN | 1x komentář

Nestačí vám funkce či metriky, které najdete v chytrých hodinkách Suunto v základu? Díky platformě SuuntoPlus z nich můžete udělat úplně nové hodinky.

SuuntoPlus je doplňující platforma mobilní aplikace Suunto, díky které si můžete hodinky obohatit o aplikace, které v nich v základu nenajdete. Funguje to vlastně dost obdobně, jako když si doinstalováváte aplikace do vašeho telefonu. Telefon to neumí v základu? Možná na to bude nějaká appka. Ano, tak přesně to je i s chytrými hodinkami Suunto.

SuuntoPlus rozšiřuje funkcionalitu hodinek této finské značky a můžete tam najít aplikace ke spárování doplňujících zařízení (např. brýlí ActiveLook či měření teploty těla pomocí Core), sportovní aplikace anebo funkce doplňující monitoringy aktivit přímo od Suunta.

Důležité je zmínit, že během sportovní aktivity můžete mít aktivní vždy jen 2 doplňky. Což mi přijde jako velká škoda, ale co se dá dělat.

Doplňující datová pole

Funkce v této části jsou jakousi "nadstavbou" monitoringů aktivit přímo od Suunta. Většinu času se jedná o datovou obrazovku či pole.

Safe

V jednoduchosti je krása, a to potvrzuje funkce Safe. Tato funkce vám přidává datovou obrazovku s aktuálními souřadnicemi, zelenou šipkou, která vždy směřuje k vaší výchozí pozici, a červenou, jež směřuje na sever. Kdyby se tedy cokoliv stalo, můžete ihned nahlásit vaše současné souřadnice anebo se odnavigovat do výchozí pozice.

Souřadnice se mi líbí, ale nevidím moc důvod, proč se "lopotit" se šipkou, když se můžu odnavigovat pomocí funkce Track Back, která zobrazuje dokonce i náhled trasy.

Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách
1.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách

Weather

Nač zmiňovat počasí, když je to tak triviální funkce, kterou mají všechny hodinky? Toto je totiž tak trochu počasí na druhou. Pro většinu populace totiž počasí slouží hlavně k tomu, jestli si vzít kraťasy nebo tepláky, ale v extrémních podmínkách má počasí ekvivalentně extrémní dopad. Když například lezete na vysokou horu, počasí vás může doslova zabít.

Tato funkce od SuuntoPlus tedy zobrazuje východ a západ slunce, aktuální teplotu (včetně teploty vody), trend tlaku vzduchu či upozornění na přicházející bouřku. Co se mi hodně líbí, tak pokud máte v hodinkách naplánovanou trasu a do cíle byste měli dorazit až po setmění, čas příchodu do cíle je červenými čísly. Taková drobnost, ale praktická.

VŠE NA TÉMA: Barometr – Proč je v chytrých hodinkách?
8.7.2021 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Barometr – Proč je v chytrých hodinkách?

Drink Alert

Zapomínáte doplňovat tekutiny při tréninku či závodě? Tato funkce vás každých 15 minut upozorní, že byste se měli napít.

Ghost Runner

Potřebujete motivaci? Ghost Runner je totiž virtuální soupeř, který vám rozhodně může pomoci. Nastavíte si celkovou vzdálenost nebo čas, cílové tempo a poté máte datovou obrazovku, která zobrazuje:

  • kolik jste ze svého cíle (vzdálenosti či času) splnili
  • aktuální tempo
  • cílové tempo
  • o kolik metrů jste před či za ghost runnerem
  • celkovou uběhnutou vzdálenost

Virtuální protivník – Co to je?
23.6.2023 - Matěj Urbaczka
Virtuální protivník – Co to je?

Climb

Climb je jedna z mých oblíbených datových obrazovek. Pokud máte v hodinkách nahranou trasu, získáte info o:

  • vystoupaných výškových metrech
  • kolik výškových metrů celkově získáte
  • v kolika procentním stoupání zrovna jste
  • vertikální rychlosti
  • NGP aka GAP (přepočet tempa na rovinu)

GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?

Předpověď výsledků v reálném čase

Tato funkce mě vyloženě baví, jelikož v reálném čase přepočítává vaše aktuální tempo do cílového času na 5, 10 km či půlmaraton a maraton. Neběžíte zrovna maraton, ale chtěli byste vědět, jaké to je běžet v tempu, abyste maraton dali pod 2 hodiny? Přesně na toto je to ideální funkce! Upřímně ale dost pochybuju, že v tomto tempu budete schopni kouknout na hodinky.

TrainingPeaks

Suunto už nějakou dobu spolupracuje na svých algoritmech s firmou TrainingPeaks, která dokáže vyjadřovat důležité sportovní metriky i v reálném čase, a to jak pro běh, tak cyklistiku.

Pro běh to je:

  • NGP – Pokud běžíte do kopce či z kopce, tato funkce přepočítává ekvivalentní tempo na rovině. Když běžíte 7:30 do kopce, může to tedy znamenat, že vydáváte stejné úsilí jako při tempu 4:45 na rovině.
  • rTSS – Na základě intenzity vašeho cvičení se vypočítává tzv. kyslíkový deficit, který se často vyjadřuje spíše jako tréninková zátěž (či tréninkový stres). Často je to ale vypočteno až po ukončení sportovní aktivity.
  • IF – Jedná se o faktor intenzity, který se odpočítává od hranice aerobní a anaerobní fáze, tedy laktátového práhu (u Suunta je to předěl mezi čtvrtou a pátou zónou srdeční tepové frekvence). Tento práh si představte jako hodnotu 1 a od toho se poměrově odpočítává vaše aktuální srdeční tepová frekvence.
IF je opravdu hodně polopatická funkce, která vám může v reálném čase ukázat, jak velké úsilí do tréninku vkládáte. Pokud běžíte regenerační běh, měli byste se pohybovat pod 0,75. Vytrvalostní běhy by měly být 0,75 až 0,85. Tempové běhy 0,85 až 0,95. Intervaly poté jsou všechno výše od 0,95.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?

Obdobné funkce nabízí Suunto i pro cyklisty:

  • NP – Vzhledem k tomu, že cyklista může při jízdě čelit kopcům, zatáčkám, těžšímu terénu, existuje tzv. normalizovaný výkon. Tento normalizovaný výkon vyjadřuje úsilí na stacionárním kole, které má konstantní podmínky. Pokud hodinu pojedete v rozmanitém terénu, může se to tedy rovnat 40 kilometrům na stacionárním kole.
  • IF – Tento faktor je poměr vašeho aktuálního výkonu vzhledem k prahovému výkonu. Pokud je váš prahový výkon 280 W (to je hodnota 1) a současně jedete na 210 W, váš intensity factor je 0,75.
Zóny jsou rozděleny dost podobně jako při běhu. Regenerační tréninky jsou pod 0,75. Vytrvalostní jsou mezi 0,75 až 0,85. Tempové tréninky mezi 0,85 až 0,95 a všechno nad tuto hodnotu už se považuje za intervalový trénink.

Strava Relative Effort

Relative effort je jednotka vynaloženého úsilí, kterou si vymyslela známá sportovní platforma Strava. Tuto hodnotu můžete získat jak v reálném čase během sportovní aktivity, tak zahrnuje i celkový součet například za týden. Na základě toho, v jaké zóně srdečního tepu se pohybujete, získáváte podle toho i body. Samozřejmě, že běh v Z4 (4. zóna srdečního tepu) vám získá více bodů než stejně dlouhý běh v Z2.

Vyšší číslo ale vždy nutně nemusí znamenat, že je to dobře. Vyšší číslo vám právě může prozradit, že se zbytečně přetěžujete.

CO2e

Toto vlastně není nic praktického, ale pro eko-nadšence je to super fíčurka. Pokud jdete, běžíte či jedete na kole, tak je vypočteno, o kolik emisí jste ušetřili tuto planetu, protože jste nejeli autem.

Testy

Cooper test

Tento test není třeba nijak okecávat. Máte 12 minut a musíte uběhnout co nejvíce to jen jde. Test už v roce 1968 vymyslet Kenneth Cooper a dodnes se používá pro různé fyzické vstupní testy (např. armáda).

Laktátový test

Laktátový test funguje dost obdobně jako ten Cooperův. Celkově trvá 30 minut, přičemž prvních 10 minut máte zahřívání a pak 20 minut běžíte tak rychle, jak to jen jde, abyste zvládli celých 20 minut.

Tento test vám může pomoci i s ostatními metrikami (například IF), protože chytré hodinky tak přesněji určí váš laktátový práh a tedy i práh mezi čtvrtou a pátou zónou srdečního tepu.

Celkově z testu získáte dvě čísla – srdeční tepovou frekvenci, při které se začíná tvořit laktát a k tomu ekvivalentní tempo.

Shoe tester

Tento test vyjadřuje vaši výkonnost v různých párech běžeckých bot. Zcela upřímně, tato funkce není nikde popsána úplně dopodrobna, ale zkoumá vztah vašeho tempa k srdeční tepové frekvenci a z toho pak má vlastní ohodnocení, které je určitý počet srdíček na 1 km. A podle počtu srdíček pak dokážete určit, které boty jsou účinnější.

FTP test

FTP test je podobný jako test laktátového prahu pro běžce. Probíhá nejdříve 15minutové zahřívání a pak 20 minut jedete maximální konstantní silou (tedy jste schopni to udržet po celý test). Podle tohoto pak získáte svou funkční limitní hodnotu, tedy maximální výkon, který jste schopni udržet po dobu jedné hodiny.

Integrita zařízení jiných značek

Stryd

Stryd je nožní snímač výkonu pro běžce a současně se jedná asi o nejlepší možnost, když běžec chce měřit dynamiku běhu či výkon.

Suunto je se Strydem kompatibilní, a tak v reálném čase získáváte údaje o běžeckém výkonu, vertikální oscilaci i poměru, době kontaktu se zemí či kadenci.

Zajímavou funkcí je Leg Spring Stiffness (LST), která sleduje, jak efektivně využíváte pružnou energii vašich nohou k pohybu vpřed, což souvisí s výkonem a efektivitou běhu.

Podobně zajímavá je i funkce Impact Loading Rate (ILR), která kvantifikuje rychlost, s jakou působí síla na tělo běžce při došlapu. Sledování tohoto ukazatele vám může pomoci pochopit, jaký náraz tělo absorbuje, a napomoci tak při prevenci zranění a strategiích zotavení (ano, tento popis jsem si na hulváta půjčil z článku od Strydu).

CORE

Když se naše tělo zahřívá, ekvivalentně k tomu klesá i naše výkonnost. Proto existuje teplotní čidlo, které sleduje teplotu našeho těla. Díky aplikaci v SuuntoPlus si můžete napárovat tento snímač i na chytré hodinky Suunto.

ActiveLook

Díky této aplikaci si můžete napárovat chytré brýle od značek ENGO, Julbo, Cosmo a díky tomu si přenášet důležité údaje přímo do displeje brýlí (např. tep, tempo, vzdálenost, čas aj.).

Tréninky

Suunto je kompatibilní s mnoha tréninkovými platformami a doporučené tréninky se vám poté přenášejí přímo do hodinek.

Suunto spolupracuje s těmito platformami:

  • TrainingPeaks
  • Humango
  • RunMotion
  • Reddiyo
  • AI Endurance
  • Nolio
  • Ultra Trail Coaching
  • Interval.icu

Lehkou nevýhodou je to, že většina z těchto platforem je placených. Počítejte tedy s tím, že za koučování si budete muset něco připlatit.

Průvodci

UTMB World Series a Golden Trail Series

Asi největší výhodou jsou průvodci pro celou sérii závodů UTMB World Series a Golden Trail Series. Valná většina těchto závodů je součástí SuuntoPlus, takže máte součástí GPX nejen trasu samotnou, ale také veškeré občerstvovačky a další místa, která by pro vás v závodě mohla být důležitá.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 17 dny, reagovat
Cus, tak to cumim kolik toho Suunto umi. Masakr. Kazdopadne cooperuv beh si pamatuju, kdyz sem se hlásil k zásahovce, rikalo se mu 3km do 12minut. Coz nevypada nerealne, ale kdyz k tomu mate mit i silu, viz splh po lane a shyby atd, tak randal