» Blog » Mondaine

Mondaine Stop2Go recenze – Hodinky, které tikají tak trochu po svém

Tagy: Recenze | Mondaine | Klasické

Jakub Pitucha | 2.9.2024 | 4 MIN | 2x komentář

Jste fanoušek minimalismu? Milujete hodinky s příběhem? Anebo jste jen blázen do vlaků a chcete si pořídit vkusný doplněk, který vám vykouzlí úsměv na tváři každou jednu minutu? Tak to bude dnešní recenze právě pro vás. Dnes se totiž podíváme na hodinky Mondaine s funkcí Stop2Go. Hodinky, které rozeznáte na první pohled...

Z nádraží rovnou na zápěstí

Kdyby byl Hans Hilfiker býval tušil, jaké obliby se bude jeho design těšit... S letošním rokem totiž uběhlo už přes 80 let od jeho uvedení a výrazné černé obdélníčky s červenou výpravkou se na zápěstích hodinkových nadšenců objevují stále častěji. No není tohle důkaz nadčasového nápadu?

Příběh značky Mondaine – Cesta nejslavnějších nádražních hodin na zápěstí
1.8.2024 - Agáta Vřeská
Příběh značky Mondaine – Cesta nejslavnějších nádražních hodin na zápěstí

Hodinky z dnešní recenze se navíc kromě oficiálního licencovaného designu chlubí dalším velkým tahákem, a to funkcí Stop2Go napodobující chod švýcarských nádražních hodin. Ty se totiž každou celou minutu na chvíli zastaví a následně (po signálu z centrálních hodin) znovu všechny rozeběhnou ve stejnou chvíli.

A přesně to jsem zažil i já ve svém obýváku, a to jsem ani nemusel do Švýcarska. Je to pocit, který se vám s jinými hodinkami nenaskytne a já sám jsem se ho nemohl nabažit. Jako by červené návěstidlo dávalo každou jednu minutu ručkám povel k pohybu... stejně jako průvodčí dává povel k výjezdu vlaku ze stanice.

Vteřinová ručka také imituje plynulý chod svého vzoru. Oproti klasickým quartz kalibrům, které vykonají pouze jeden posun za vteřinu, Mondaine Stop2Go Quartz vykonají rovnou tři a nezkušený pozorovatel by je možná i zaměnil za hodinky mechanické.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Surový minimalismus v každém ohledu

Samotné hodinky jsou rozpoznatelné na první pohled – od ikonického číselníku a ruček přes pouzdro z broušené oceli připomínající hokejový puk až po hrubý černý náramek.

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

I ve tmě na čas uvidíte dobře.

I ve tmě na čas uvidíte dobře.

Hodinky na mě působily celistvě – jako by byly celé vytvořeny z jednoho kusu materiálu. Celkovému minimalistickému dojmu přidává i popis číselníku – najdeme zde pouze název značky, zkratku švýcarských spolkových drah ve třech ze čtyř úředních jazyků (němčina, francouzština, italština) a jemný nápis SWISS MADE na šesté hodině. Samotný číselník je pak chráněn safírovým sklem s antireflexní vrstvou.

Hodinky se nosí velice pohodlně, a to zejména díky kraťoučkým nožkám. Co se týče samotných rozměrů – na délku (lug to lug) hodinky měří 47 mm, na šířku 41 mm a na výšku 12 mm. Rozteč nožek je klasických 20 mm.

Hroznový řemen

Na pohodlném pocitu při nošení přidává také veganský náramek (což bohužel neznamená, že by byl jídlu ;)). Znamená to, že při jeho výrobě nebylo ublíženo žádnému zvířátku. K výrobě řemínku totiž bylo použito směsi odpadu vinařského průmyslu a recyklovaného plastu.

Jablečné hodinky, ale Apple Watch to není, jasný pane
28.11.2020 - Eliška Měrková
Jablečné hodinky, ale Apple Watch to není, jasný pane

A i když já sám mám rád řemínky z opravdové kůže, tento veganský zázrak mě opravdu mile překvapil.

Ti, kteří kožený řemínek na některých svých hodinkách již měli, určitě znají nepoddajnost tohoto materiálu. Drtivá většina z nich, se totiž musí "vynosit", než si zvykne na kulatý tvar zápěstí a stane se opravdu příjemným doplňkem. Právě to jsem u hroznového řemínku vůbec nepocítil. I přes svou hrubost a robustní vzhled se ihned přizpůsobil tvaru mého zápěstí. Nosit tyto hodinky tedy byla opravdová balada, která mi změnila zarytý předsudek na veganské/eco řemínky.

A vůbec bych se nebránil tomu, aby hodinky na řemíncích z podobných materiálů dodávaly i jiné značky. Pokud byste ale hroznovému řemenu na chuť opravdu nepřišli, není třeba zoufat – díky rychlostěžejkám a klasické rozteči bude výběr i samotná výměna nového řemínku hračka.

Kouzelná tužka

Dostáváme se k samotnému nastavení hodinek. Jak si můžeme na první pohled všimnout (nebo naopak nevšimnout) – hodinkám schází korunka. Na jejím místě najdeme pouze tlačítko zapuštěné do pouzdra hodinek. Tento designový prvek se mi moc líbí, protože přidává na celkovém minimalistickém vzhledu, a ještě více se tím přibližuje opravdovým nádražním hodinám. Ty přece korunku také nemají...

Co se mi ale nelíbí, je samotné ovládání. To vyžaduje trochu cviku a mě samotného dost potrápilo. Proto uvádím pro budoucí majitele jednoduchý návod:

Do nastavení hodinek se dostanete přes dlouhý stisk tlačítka (4 vteřiny), ke kterému můžete použít šikovný nástroj (připomínající tužku), přiložený v balení. Můžete ale třeba použít i párátko nebo cokoli podobného, co máte zrovna po ruce.

Každé další dlouhé stisknutí potvrdí vaše nastavení a přesune vás do další fáze. Fáze jsou pak seřazeny následovně:

  1. vstup do nastavení a seřízení vteřinové ručky

  2. seřízení minutové ručky

  3. seřízení hodinové ručky

Krátkým kliknutím se pohybujete po drobných intervalech, dvojitým kliknutím po dlouhých intervalech. Při seřizování nastavte ručky vždy přesně ke 12. hodině.

Po seřízení ruček se dalším dlouhým stiskem plynule přesunete do nastavení aktuálního času.

  1. nastavení hodin

  2. nastavení minut

  3. ukončení nastavení a rozeběhnutí hodinek

Teď už budou vaše hodinky běžet přesně a vteřinovka se zastaví vždy na dvanácté hodině.

Video návod:

Slovo závěrem

Jaké jsou mé pocity ze „zmenšeniny" švýcarských nádražních hodin?

Musím uznat, že skvělé. I když nejsem zapálený milovník hromadné dopravy, dnešní hodinky mě opravdu mile překvapily. Já sám totiž rád vyhledávám hodinky, které mají buďto zajímavý příběh, anebo jsou něčím zvláštní. A Mondaine Stop2Go Quartz splňují oba tyto předpoklady. Pokud to tedy máte jako já, není nad čím váhat, Mondaine Stop2Go za to opravdu stojí.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

A že mají nesmyslnou funkci, která je doslova k ničemu? No a co... O tom ty hodinky někdy prostě jsou. A funkce, která je pro jednoho zbytečností, může být pro druhého zázrakem, který mu rozzáří úsměv na tváři pokaždé, když se podívá na zápěstí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 24 dny, reagovat
Tieto hodinky vo mne teda riadne miešajú vnútornosti :) Som priaznivec minimalizmu a fukncionalizmu, ALE - z kópie staničných hodín mám nejednoznačné pocity. Presedel som na vlakových staniciach očami posúvajúc ručičky asi primnoho času na to, aby vo mne pohľad na niečo ich pripomínajúce vzbudzoval pozitívne emócie. No hlavne, nie je hodinárina synonymom remesla kde ide o filigránske dielenské spracovanie? Keď si predstavím iné modely hodiniek kde majú napríklad ručičky rafinovaný, elegantný tvar s jemnučkou špičkou, týmto mondainom také niečo úplne chýba... Tie staničné hodiny sú elektrické, vydávajú pri pohybe minútovky taký zvuk, neevokovalo to vo mne nič extra zaujímavé, čisto fuknčný strojček. Bolo by zaujímavé poznať povahové rysy ľudí, ktorí si vyberajú práve takéto hodinky :)
Jakub+Pituchapřed 22 dny
Dobrý den Marku, naprosto Vás chápu, Mondainy určitě nebudou pro každého. Pokud chce někdo "plnokrevný" minimalismus sáhne třeba po hodinkách Junghans a jiných. Každopádně tahle značka má dle mého názoru něco do sebe a výrazné obdélníkové indexy a ručky mě bavily - je to prostě něco jiného než na co jsme zvyklí a to třeba já sám na hodinkách často vyhledávám. Navíc mi při pohledu na číselník připomínaly moje výlety v zemích, kde tento styl hodin mají a přinášely mi tím trochu příjemné nostalgie. Takže věřím, že se najde plno nadšenců, pro které budou Mondainy to pravé.

Hodinky zmíněné v článku

16 790 Kč (doručíme do 15.11.)
16 790 Kč (doručíme do 15.11.)
17 590 Kč (doručíme do 15.11.)
18 790 Kč (doručíme do 15.11.)