» Blog » Mondaine

Příběh značky Mondaine – Cesta nejslavnějších nádražních hodin na zápěstí

Tagy: O značce | Mondaine | Klasické

Agáta Vřeská | 1.8.2024 | 13 MIN | 3x komentář

Vypadají všechny stejně. Ano, hodinky Mondaine jsou unikátní ve svém minimalistickém designu, který leckomu může připadat až nudný. Ale když víte, co všechno představuje... Je to jako objevit vánoční dárek v létě.

Obsah článku

Švýcarsko je pověstné mnoha věcmi; krásnou přírodou, čistými ulicemi, vynikající čokoládou a samozřejmě hodinářstvím. Ovšem také je pověstné přesnou a efektivní dopravou. V době, kdy mnohé státy investovaly do co nejrychlejších vlaků, Švýcarsko investovalo do kvality služeb, bezchybné infrastruktury a přesnosti svých vlaků.

Švýcarské dráhy si skutečně zakládají na tom, aby jejich vlaky odjížděly na minutu přesně. A k tomu jim už několik dekád pomáhají hodiny, které se staly národním symbolem. To nás, spolu s neutuchající touhou po přesnosti, přivádí k dnešnímu příběhu značky Mondaine. Ale nejdřív se musíme vrátit trochu v čase.

Jak důležité jsou přesné hodinky pro vlakovou dopravu nám už ukázal Ball. Přečtěte si fascinující příběh značky Ball.

Nejslavnější nádražní hodiny na světě

Švýcarská touha po přesné železniční dopravě nás přivádí do roku 1944. V tomto roce vyhlásily Švýcarské spolkové dráhy soutěž pro své zaměstnance. Hlavním cílem bylo vytvořit takové hodiny, které by byly jasně vidět napříč celým nádražím, tedy skvěle čitelné odkudkoli. Švýcarské spolkové dráhy tak chtěly ještě více pojistit pověst dochvilnosti a zajistit přesný odjezd vlaků na minutu přesně.

S výherním designem číselníku přišel inženýr Hans Hilfiker. Jeho koncept byl založený na minimalismu tak dokonalém, až se stal ikonickým.

Hans Hilfiker (1901–1993) nastoupil do Švýcarských drah v roce 1932. Už po roce u společnosti navrhl první verzi svých hodin, ale až později přidal další ručky a vytvořil design v podobě, jak ho známe dodnes.

Kulatý bílý číselník, kontrastní černé hranaté indexy, silné černé ručky. Poznávacím znamením se ale stala především červená sekundová ručka zakončena červeným "puntíkem". Inspiraci na lízátkovou ručku si Hilfiker vzal z návěstidel výpravčích, tedy těch červených výpravek, které výpravčí používají při vypravování vlaků.

Koncept byl přijat za vlastní a rázem Hilfikerovy hodiny nahradily hodiny na vlakových nádražích napříč celým Švýcarskem. Staly se z nich oficiální hodiny Švýcarských spolkových drah. Design byl praktický, ale i estetický. Zaručoval bezchybnou čitelnost a splnil zadání do puntíku.

Foto: www.sbb.ch

Foto: www.sbb.ch

Nejde jen o design. Nebo o to, že by byl díky své geniální jednoduchosti a střízlivosti nadčasový (ale je). Jde o to, že právě tento design se stal symbolem. Symbolem pro pověstnou přesnost švýcarských drah (a hodinek), která je známá po celém světě. Hilfiker vytvořil archetyp švýcarské přesnosti.

Švýcarské spolkové dráhy byly založeny v roce 1902 a od roku 1999 jsou řízeny jako akciová společnost, kdy 100 % akcií vlastní stát. Označují se třemi zkratkami: německy Schweizerische Bundesbahnen (SBB), francouzsky Chemins de fer fédéraux suisses (CFF) a italsky Ferrovie federali svizzere (FFS). Právě tyto zkratky jsou součástí oficiálního loga, které můžete najít i na většině hodinek Mondaine.

Že ikoničnost designu není jen prázdné klišé, které můžete číst v propagačních materiálech každé druhé značky, dokazuje například známá kauza s Applem. Apple v roce 2012, při aktualizaci iOS6, použil číselník, který až nápadně připomínal právě Hilfikerovy hodiny. Jenže tento design vlastní SBB, a tak Apple ještě toho roku zaplatil tučnou pokutu ve výši 21 milionů dolarů za plagiátorství.

Příběh Hilfikerova designu švýcarských hodin nechybí snad v žádné komplexnější knize o designu, například i unikátní Phaidon Design Classics. Zapsal se ale také do historie hodinek, takže Mondaine najdete například v Cult Watches (Kultovní hodinky) z roku 2008. A že jsou považovány za symbol švýcarského ducha svědčí fakt, že byly zařazeny do knihy Swissness, zabývající se pověstným označením "swiss made", nebo třeba to, že byly na oficiálních poštovních známkách.

Až budete někdy cestovat ve Švýcarsku vlakem, schválně si hodin všimněte. V roce 1994 byly dokonce vyrobeny 4 metry vysoké hodiny, které stojí v centrální hale nádraží v Curychu a jsou známé jako "meeting point", tedy jakési místo setkání, protože jestli něco v davu stovek proudících cestujících nepřehlédnete, tak právě tyto hodiny.

4 metry vysoké hodiny Mondaine na curyšškém nádraží. Foto: houseofswitzerland.org

Čtyři metry vysoké hodiny Mondaine na curyšškém nádraží. Foto: houseofswitzerland.org

2 sekundy, kdy se čas zastaví

Kromě designu se hodiny proslavily i svou unikátní funkcí strojku. Ten byl vytvořen speciálně pro Hilfikerovy hodiny ve spolupráci s výrobcem hodin Mobatime v roce 1955.

Trik spočíval v tom, že sekundová ručka dokončila svou 360 stupňovou pouť po číselníku za 58 a půl sekundy (namísto obvyklých 60 sekund). Pak se zastavila na 12 a vyčkala. Do všech hodin na patře byl ve stejnou dobu puštěn elektrický signál z centrálních hodin přes telefonní kabely, který dal hodinám povel k synchronizaci. Minutová ručka tedy udělala krok vpřed a sekundová se opět rozeběhla.

Tím bylo zajištěno, že všechny nádražní hodiny běžely na minutu přesně, protože odjezdy vlaků se neřídily na sekundy, ale na minuty. Šlo v jistém smyslu o harmonizaci švýcarských drah.  A vy jste na necelé dvě sekundy mohli získat pocit, že se čas zastavil.

Tento koncept je stejně jednoduchý a současně geniální jako samotný design hodin. A stejně jako design, i tento koncept byl přenesen do hodinek v podobě kolekce Mondaine Stop2Go. Ano, je na čase dostat se k hodinkám.

Mondaine Stop2Go recenze – Hodinky, které tikají tak trochu po svém
2.9.2024 - Jakub Pitucha
Mondaine Stop2Go recenze – Hodinky, které tikají tak trochu po svém

Jak Mondaine přenesl nádražní hodiny na zápěstí

Nádražní hodiny ve Švýcarsku jsou příběh samy o osobě. Jak do toho  ale zapadá značka se jménem Mondaine?

Společnost Mondaine založil Erwin Bernheim v 50. letech minulého století. Vznikla převzetím hodinářské společnosti Neuchatel Watch založené v roce 1928, ale původně se zabývala hlavně přeprodejem zakoupených hodinek.

V 70. letech byl Mondaine údajně první, kdo přišel s analogovými solárními hodinkami. A od této doby se značka začala silně zabývat udržitelností a ekologickým přístupem.

Zlomový okamžik a pro nás druhý stěžejní bod našeho příběhu se stal nicméně až v roce 1986, kdy společnost Mondaine získala souhlas švýcarských drah používat licencovaný design svých nádražních hodin.

5 890 Kč (doručíme do 15.11.)

Tak se začal psát ten skutečně známý příběh hodinek Mondaine: rodina Bernheimů se rozhodla už zavedený ikonický design přenést z vlakového nádraží na zápěstí.

Vzala si inspiraci nejen v designu, ale také funkci stop2go, i když tyto modely přestala v roce 2001 vyrábět a vrátila se k nim opět až v roce 2013.

17 590 Kč (doručíme do 15.11.)

Dnes je tato zcela švýcarská značka, která si zakládá na švýcarském původu a ekologickém smýšlení, pověstná. Napomáhá tomu samozřejmě známý design, ale chtělo to ten nápad – vzít nejslavnější nádražní hodiny a udělat z nich náramkové hodinky.

Ve stejném designu najdete i nástěnné hodiny (dokonce smart) nebo stolní hodiny. A kromě Mondaine vlastní společnost také několik dalších hodinkových značek včetně Pierre Cardin a M-Watch.

Co jste možná ale netušili, Mondaine v roce 2006 odkoupila 50% podíl Luminoxu. Krok to byl především strategický, protože si tím otevřela lepší cestu do Ameriky. O deset let později odkoupila i zbytek společnosti a dnes se Luminox pyšní, stejně jako Mondaine, označením Swiss Made. A stejně jako u Mondaine, i v případě Luminoxu dbá společnost Mondaine Watch Ltd. na udržitelnou výrobu a ekologický přístup. Dnes Luminox představuje hlavní zdroj příjmu Mondaine Watch Ltd.

LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky
3.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky

Zastav se, než půjdeš dál. Unikátní koncept Stop2Go

Hodinky Mondaine poznáte sebejistě. Nedají se splést. Nikdy jim nechybí ona červená ručka, neobvykle zakončena červeným puntíkem.

Hodinky vyhledávají všichni, kdo znají jejich příběh i ti, kteří o ně zavadí díky perfektní čitelnosti. A také ti, kteří chtějí jedinečnou funkci stop2go odkazující na vlastnost nádražních hodin ve Švýcarsku.

Mondaine je znovu začal vyrábět v roce 2013. Hodinky mají vlastně dva samostatné motorky, protože hodinová a minutová ručka běží na jiném soukolí než sekundová.

Prvotní modely měly místo klasické korunky jakousi páčku, pomocí které se nastavovaly.

Současná kolekce ji má zapuštěnou v pouzdře, takže na první pohled působí, jakoby hodinky žádný systém nastavení neměly. Ale pomocí přiloženého hrotu si hodinky snadno nastavíte, a to velmi intuitivně.

Stop2Go patří mezi jedny z mála quartzových modelů, které mají nejspíš šanci zasáhnout i zařeknuté milovníky mechanik. Pokaždé, když se na hodinky podíváte a červené návěstidlo se blíží k celé, máte potřebu si počkat. Počkat na ten okamžik, kdy se čas na dvě sekundy zastaví.

17 590 Kč (doručíme do 15.11.)

Je to báječný pocit. Zábavný, a jistým způsobem velmi uklidňující. Jako by vám dávaly dvě sekundy navíc na to se nadechnout a pak se znovu pustit do práce. Jen se nedivte, pokud občas zapomenete při tomto rituálu zjistit, kolik je vlastně hodin.

Touha konat dobro – Nejudržitelnější hodinky na zemi

Pokud se zabýváte designem, prakticky všechno z dnešního článku už asi znáte. Ale pokud vám leží na srdci krom designu také dobro naší planety, filozofie udržitelnosti společnosti Mondaine vás dostane do kolen.

Už ve chvíli, kdy otevřete krabičku, pochopíte, že Mondaine chce nabídnout zážitek, ale ne za cenu ničení planety. Samotná krabička má přes 50 % udržitelných materiálů. Ale to je jen začátek.

Stejně jako některé další značky používá Mondaine udržitelné zdroje pro své hodinky. Podobně jako Casio ši Swatch si i Mondaine oblíbil ricinový olej a využívá je pro svá pouzdra v řadě Essence.

5 190 Kč (doručíme do 15.11.)

Hodinky Essence jsou od zbytku kolekce snadno rozpoznatelné především použitým materiálem, který je velmi lehký, a rychle si tak oblíbíte takřka nulovou váhu hodinek. Je snadno barvitelný, a tak nabízí široké možnosti barevných pouzder.

I v dalších řadách se staly samozřejmostí veganské řemínky. Mondaine nejnověji využívá zbytkový odpad z hroznů z vinařského průmyslu. Slupky, listy, stonky, to vše je slisováno a spolu s recyklovaným plastem přetaveno do řemínku.

Pocitově to ale popravdě nepoznáte a méně zkušené oko by hádalo klasickou teletinu. Jsou velmi příjemné, měkké, poddajné a pouze symbol hroznu na vnitřní straně prozradí ušlechtilou snahu.

Ale i u modelů, kde je ještě použita klasická hovězí kůže, si dává Mondaine záležet, aby byla z certifikovaných odpovědných chovů a především z masného průmyslu, nikoli tedy z chovů určených pro kůži. Od roku 2022 ale postupně přechází na veganské, plně recyklovatelné "hroznové" řemínky.

Mezi další materiály patří oblíbený přírodní kaučuk, nebo méně obvyklé spojení korku (vnitřní strana) a recyklovaného textilu v řadě Essence.

Dokonce i tam, kde to nečekáte, přichází Mondaine s invencí. Například ocelová pouzdra, případně náramky, jsou částečně z recyklované oceli. Na kvalitě pouzdra to ale nepoznáte. Je ve své syrové jednoduchosti stále přesně takové, jaké ho potřebujete.

Mezi velkou chloubou Mondaine patří snaha o uhlíkovou neutrálnost, kterou se společnosti daří dotáhnout do praxe. Není to ale nějaká reakce na současný trend. Mondaine se o udržitelnost zajímá už od 70. let. Postupnými zdokonaleními dosáhl nejen toho, že se stal jako jedna z vůbec prvních hodinářských firem uhlíkově neutrální ve výrobě i přepravě hodinek, ale třeba v tom, že veškerá výroba v továrně je poháněna alternativní energií. A když se podíváte na střechu továrny posetou solárními panely, pochopíte, že to myslí fakt vážně.

Pokud by vás zajímaly další detaily, doporučuji jejich reporty udržitelnosti, které jsou veřejně dostupné.

Průvodce řadami Mondaine

Když procházíte kolekce Mondaine, máte pocit, že jsou prakticky všechny stejné. Ano, pokud jste viděli jedny hodinky Mondaine, znáte DNA všech. Ale jsou zde drobné nuance, které se ukazují jako velmi zábavné a mohou vám pomoct rozhodnout, které Mondainy jsou ty pravé pro vás.

Classic. Jak název napovídá, je to nejčistší podoba původních nádražních hodin přenesená na zápěstí. Pouzdro je na bocích rovné a působí až surově industriálně. Ale právě tak účelně jako oficiální nádražní hodiny Mondaine.

Dá se označit také za vstupní bránu do světa Mondaine. Díky cenové dostupnosti se snadno stanou první volbou, pokud si nejste ještě jistí, zda se u vás minimalismus uchytí, ale zároveň po nich nemůžete přestat toužit. V současné době jsou vybaveny minerálním sklíčkem.

The Original. Tady je cítit větší propracovanost pouzdra a trochu jiný styl nožek. Především ale ukrývá automatický strojek. Hodinky jsou spíše robustnější, vyšší, se safírovým sklíčkem a některé nabízí i kouzelné "back light".

17 990 Kč (doručíme do 15.11.)

Back light je Mondainem patentovaný způsob podsvícení, kdy je na spodní části ruček luminiscenční fólie. Najdeme ji pouze u modelů s bílým číselníkem a černými ručkami. Tady Mondaine nechtěl narušit estetiku hodinek luminiscencí, ale současně poskytnout osvětlení. Číselník přes den odráží světlo do folie, která pak dokáže v noci světélkovat.

Podsvícení Back light, které má Mondaine patentované.

Podsvícení Back light, které má Mondaine patentované.

Evo2. Navazuje na první kolekci Evo(lution). Jde o designově velmi širokou řadu, která nabízí jak quartzové, tak automatické modely. Hlavní rozdíl oproti Classic či The Original je tvar pouzdra, který je z boku zaoblen. Působí tak elegantněji, jemněji. Rozhodně se nebojí barev a díky různým velikostem osloví i ženy hledající skutečně drobné, a přitom excelentně čitelné hodinky. Výhodou jsou safírová sklíčka.

Essence. U hodinek Essence dostanete maximum udržitelnosti, jaké Mondaine dokáže nabídnout. Pouzdra jsou z ricinového oleje v kombinaci s recyklovaným plastem a plně recyklova(tel)né jsou také řemínky. Typické je použití korku, pod kterým by se neměla potit ruka. Hodinky využívají minerální sklíčka.

5 190 Kč (doručíme do 15.11.)

Petit Cushion. Dlouho byly všechny hodinky Mondaine kulaté, než získaly možnost trochu si pohrát i s tvarem pouzdra. Reagují tak na současný trend polštářovitých, lehce retro pouzder. Kolekce Petit je menší, takže osloví spíše dámy. Uvnitř je quartzová Ronda a číselníky kryje safír.

Grand Cushion. Stejně jako menší Petit Cushion, i tady máme robustní, do hran dovedený tvar pouzdra. Nabízí funkci stopek, které do kolekcí Mondaine vnáší novou dynamiku a sportovní charakter. Modely jsou quartzové a využívají safírová sklíčka. V současné kolekci je v balení vždy řemínek i ocelový náramek.

Neo. Funkce stopek nemusí být nutně v rozporu s minimalistickým pojetím, jak dokazuje Neo. Zachován byl kulatý tvar pouzdra, jen číselník byl doplněn o tricompaxové zobrazení stopek. Panda číselníky kryjí safírová skla.

12 390 Kč (doručíme do 3.10.)

Stop2Go. Asi nejvyhledávanější libůstka, kterou jinde budete hledat marně. Navazuje na pozoruhodnou vlastnost sekundovky nádražních hodin, která se vždy na 2 sekundy zastavila a po synchronizaci opět rozeběhla. Quartzové strojky řady Stop2Go nabízí zprostředkování stejného pocitu při zachování přesnosti.

16 790 Kč (doručíme do 15.11.)

Jak je vidět, z funkčního hlediska u Mondaine najdete pouze základ. Mechanické strojky jsou známé Sellity SW-200 a její variace, quartzové modely spoléhají na Rondy. Z funkcí navíc čekejte pouze datum (případně Big Date), stopky nebo právě unikátní funkci Stop2Go.

Zajímavostí je podsvícení Back Light u některých modelů, která podsvěcuje ručky zespod a vytváří tak luminiscenční "stín". Základní modely, v cenově nejdostupnější škále, mají minerální sklíčka, většina hodinek Mondaine už ale disponuje safírem s antireflexem.

Hodinky jsou určené na volnočasové nošení a disponují obvykle jen základní 30m voděodolností. 50 M dostaly zatím jen vybrané modely, například Cushion či automatické modely.

Teď už víte o Mondainu všechno. Stylové, nadčasové švýcarské hodinky, které jsou designově tak jednoduché, až jsou jiné než všechny ostatní. Dostaly vás?

Časová osa milníků značky Mondaine a vývoje designu nádražních hodin

1944 - Návrh švýcarských železničních hodin

Hans Hilfiker, švýcarský inženýr a zaměstnanec Švýcarských spolkových drah, navrhl ikonický design švýcarských železničních hodin. Tento design zahrnoval bílý ciferník, velké černé ručky a červenou sekundovou ručku s typickým kulatým zakončením.

1951 - Založení značky Mondaine

Erwin Bernheim založil společnost Mondaine v Solothurnu ve Švýcarsku.

1986 - Licence na design švýcarských železničních hodin

Značka Mondaine získala oficiální licenci na použití designu švýcarských železničních hodin.

2001 - Představení kolekce Evo

Představena byla řada Evo, která se vyznačuje jemně zaobleným pouzdrem.

2006 - Spolupráce s Luminox

Mondaine získala 50% podíl ve společnosti Luminox, což jí umožnilo rozšířit přístup na americký trh. V roce 2016 převzala zbytek společnosti a hodinky Luminox se staly hlavní součástí příjmů skupiny Mondaine.

2013 - (Znovu)Zavedení řady Stop2Go

Mondaine představila přepracovaný model hodinek s názvem Stop2Go, který napodobuje dvousekundovou pauzu sekundové ručky na švýcarských železničních hodinách.

2016 - Představení kolekce Essence

Mondaine spustila kolekci Essence – "hodinek budoucnosti", kde je 70 % vyrobeno z opakovaně použitelných materiálů.

2019 - CO2 neutralita

Mondaine zprovoznila solární elektrárnu na střeše své továrny v Biberistu, která pokrývá až 80 % roční spotřeby elektrické energie. V roce 2020 se společnost stala první světově klimaticky neutrální značkou hodinek.

2022 - Veganské kožené řemínky

Mondaine představila řemínky vyrobené z veganské kůže pro svou kolekci Classic a postupně nahrazuje veškeré živočišné řemínky.

Mohlo by vás dále zajímat:

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Felix Lichnovskýpřed 55 dny, reagovat
Článek pěkný, ale jistá maličkost kalí mé nadšení. Věta: “ Inspiraci na lízátkovou ručku si Hilfiker vzal z návěstidel průvodčích, tedy těch červených výpravek, které průvodčí používají při vypravování vlaků.” Poněkud se totiž ztrácí její smysl: - návěstidlo se jmenuje předmět, který dává návěst. - průvodčí je funkce, která dbá o dodržování přepravního řádu cestujícími ve vlaku, může dle rozsahu předpisů dané země také udělovat návěsti, nepoužívá ovšem výpravky. - výpravka se jmenuje předmět, kterým se udělují pokyny osobám řídícím vlak (což může být strojvedoucí) a používá ji výpravčí. Věta by lépe zněla takto: “ Inspiraci na lízátkovou ručku si Hilfiker vzal od červených výpravek, které výpravčí používají při vypravování vlaků.” Tato nedokonalost by si u popisu hodinek značky, která svůj program postavila kolem drážního fenoménu, jednoznačně zasloužila opravu:-)
Agáta Vřeskápřed 53 dny
Zdravím, Felixi. Děkuji za opravu této souvislosti. :)
Pavelpřed 43 dny, reagovat
Moc pěkně napsaný článek, Agáto...