Mido to prostě umí! Nejnovější Ocean Star jako parádní hodinky na léto (podzim, zimu ale i jaro)

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Potápěčské

Jakub Pitucha | 12.8.2024 | 3 MIN | 4x komentář

Švýcarská značka Mido opravdu ví, co dělá. A za poslední rok nám to již několikrát dokázala. Namátkou zmíním třeba karbonové Ocean Star nebo tzv. televize, které se staly doslova kultovní záležitostí. No není se čemu divit, vždy se jednalo o značku, která šla trochu vlastní cestou. O značku, kde mají opravdový smysl pro detail a málokdy na jejich modelech najdete díl, který by byl odbytý. A dnes si posvítíme na nejnovější přírůstek jejich Ocean Star rodiny, Mido Ocean Star M026.907. Malé, ale šikovné hodinky, které mě velmi mile překvapily.

Značka Mido je takovou mou libůstkou – musím se totiž přiznat, že sám nejsem přílišný fanda švýcarských hodinek. No, dalo by se říci, že vůbec... O to víc mě ale oslovuje značka Mido, která je hrdou výjimkou. Proto se budu snažit být při recenzi naprosto nezaujatý... Neslibuji ale, že se mi to povede.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

První dojem

Už při prvotním nasazení na mě hodinky působily velice dobře. A to zejména díky (na potápky) decentní velikosti, ale i výšky. Hodinky totiž měří příjemných 39 mm na šířku, 45,6 mm od nožky k nožce a pouhých 10,5 mm na výšku. Jedná se proto o hodinky, které bez obav sklouznou i pod rukáv košile.

29 400 Kč (doručíme do 4.11.)

Od velikosti pouzdra se plynule přesuneme k jeho zpracování – zde si Mido dalo také záležet. Musím zejména vyzdvihnout výtečnou souhru broušených povrchů a leštěných hran. Leštěnou úpravu také najdeme na hranách všech prostředních článků náramku. Ten má na šířku 20 mm a chlubí se dvojitými rychlostěžejkami, se kterými bude výměna náramku za kožený nebo gumový řemínek hračka.

Mido Ocean Star 200C Carbon představení – První Mida z karbonových vláken
21.5.2024 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star 200C Carbon představení – První Mida z karbonových vláken

Potápěčské vychytávky pro "nepotápěče"

U náramku také chvíli zůstaneme. Chtěl bych totiž pochválit použití plných koncovek, článků, ale i překlápěcí spony, která je navíc vybavena skvělou vychytávkou – posuvnou potápěčskou extenzí.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
22.7.2024 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Možná si teď říkáte, k čemu vám taková spona bude, když se s hodinkami rozhodně potápět nebudete. Potápěčská extenze ale může být užitečná i pro obyčejné smrtelníky. Třeba v parný letní den, kdy vám ruka střídavě natéká a „splaskává" spolu s tím, jak měníte chladné klimatizované místnosti za nesnesitelné vedro na sluníčku, vždy oceníte, když si budete moci náramek přizpůsobit přesně podle svého gusta během několika vteřin. Já sám také extenzi na svých hodinkách s kovovým náramkem mám a nedal bych na ni dopustit.

Mořská hladina na zápěstí

Přesouváme se k hlavnímu taháku hodinek – číselníku. Ten je totiž zdoben 3D efektem připomínající mořské vlny. Model, který mám k recenzi, je vyveden v modročerném gradientu lícujícím s modročernou "Batman" lunetou. Hodinky jsou opatřeny dobře viditelnými leštěnými indexy, leštěnými "obuškovými" (baton) ručkami a nenápadným datumovým okénkem na 3. hodině.

Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek
22.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Krása číselníku vyniká zejména díky hlavnímu taháku značky Mido, a to jejímu safírovému sklíčku s oboustrannou antireflexní vrstvou. Právě díky tomu se v určitých polohách může zdát, jako by na hodinkách žádné sklo vůbec nebylo.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Luneta hodinek je otočná jedním směrem se 120 pozicemi. Její hladký chod a příjemné "cvakání" by jí mohla závidět nejedna dražší a prestižnější hodinková značka. Na dvanácté hodině se nachází luminiscenční bod.

Malou výtkou, kterou si musím směrem k hodinkám dovolit, je volba materiálu. Luneta je totiž "pouze" hliníková a já si myslím, že upgrade na keramiku nebo lesklý minerál, který najdeme například na konkurenci od Tissotu, by hodinkám slušel o mnoho víc.

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady
26.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady

Co tiká vevnitř?

A co hodinky pohání? To zjistíme už při pohledu na číselník, kde najdeme název "CALIBER 72". A i když to může znít honosně, jedná se o Swatch Group klasiku ETA A31.111, tedy lehce upravený a léty osvědčený ETA 2892-2. Hlavním vylepšením oproti původní verzi je 72hodinová „weekend-proof" rezerva chodu, které bylo docíleno snížením frekvence setrvačky na 25 200 úderů za hodinu (z původních 28 800).

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Tento kalibr je samozřejmě vybaven oboustranným automatickým nátahem, ručním nátahem a hackingem a je osazen 21 kamennými uloženími.

Stojí tento „Miďácký" počin za to?

Za mě rozhodně ano. Mido totiž znovu dokázalo, že hodinky dělat umí a naservírovalo nám parádní letní kousek. Zároveň se ale tyto „Oceanstary" neztratí ani kdykoli jindy během roku – kromě bazénu si je můžete vzít jak k ležérnímu outfitu, tak i ke košili a saku. Jedná se o všestranné a zábavné hodinky, při jejichž výrobě bylo myšleno na detaily. A to vše je podtrženo vynikající 72hodinovou rezervou chodu a 200metrovou voděodolností.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 75 dny, reagovat
Weekproof malo asi byť weekend-proof... týždeň trvá trochu viac hodín :)
Jakub Pituchapřed 73 dny, reagovat
Dobrý den Marku, děkuju Vám moc za opravu! Samozřejmě, jak říkáte, mělo se jednat o weekend-proof, ale budem doufat, že se třeba někdy dočkáme i těch week-proof. :)
Marekpřed 73 dny, reagovat
Tak aký význam by mali hodinky bez ktorých by som dokázal vydržať týždeň? ;)
Jakub Pituchapřed 72 dny
No... na tom asi něco bude :D

Hodinky zmíněné v článku

29 400 Kč (doručíme do 4.11.)
29 400 Kč (doručíme do 18.11.)
31 500 Kč (doručíme do 18.11.)