MeisterSinger Enamel 1Z – Jedinečnost, kam oko dohlédne

Tagy: Recenze | MeisterSinger | Klasické

Igor Kratochvíl | 3.9.2024 | 4 MIN | 1x komentář

Německou značku MeisterSinger lze bez obav označit za synonymum kvality a především originality. Nejinak je tomu i v případě modelu MeisterSinger Enamel 1Z, který s pompou odkazuje na svého předchůdce z roku 2004 a který je výjimečný doslova v každém detailu. Dámy a pánové, seřiďme si prosím čas, stačit nám bude jediná ručka!

Den i noc na pohodu

Hned na začátku se podíváme na snad nejdiskutovanější a současně typickou vlastnost hodinek MeisterSinger, a sice na jedinou ručku, která vám bude dělat milou společnost.

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Jaký je život s ní? Skvělý a především pohodový. Stačí letmý pohled na číselník a prakticky okamžitě víte, kolik je plusmínus hodin. Cože? Plusmínus u hodinek v této cenové kategorii? Ano, ale buďte zcela bez obav, mechanický strojek ETA Unitas 6498 funguje sám o sobě velmi přesně i spolehlivě. Výrobcem udávané výdrži 46 hodin na plné natažení můžete bez obav důvěřovat. Srdce mnou recenzovaného kousku dokázalo v klidovém stavu tepat dokonce o celé čtyři hodiny déle.

Každé jedné hodině je věnován v podstatě pouze pětiminutový interval, známý z číselníků běžných hodinek. Kdekdo může namítat, že to není moc, nicméně věřte, že i tak a s přehledem zjistíte, zda je půl či tři čtvrtě a při mírném soustředění načtete i zásadně přesnější hodnoty. Jsou však skutečně tak zásadní? Není v dnešním hektickém světě naopak skvělé trochu se zklidnit, zastavit, neuhánět každou událost do přesnosti v řádu vteřin?

Věřte, že je. MeisterSinger svým řešením zkrátka nabízí pohodu. Navíc budete mít celý den i noc takřka na dlani, tedy pardon, na zápěstí, protože na číselník se díky tomuto layoutu vejde všech 24 hodin současně.

Jediná ručka si zaslouží osobitost a toto předsevzetí designérům opravdu vyšlo. Je štíhlá, dlouhá, měnící překrásné tóny modré při různých úhlech pohledu. Střízlivé zdobení v podobě dvou drobnějších a jednoho většího kruhu v místě ukotvení evokuje starožitné kapesní hodinky. Lahůdkou je velmi decentní šipka, kterou je ručka zakončena a která skvěle koketuje s typografií indexů ve dvanáctihodinovém formátu.

Ty doprovází drobnější indexy ve čtyřiadvacetihodinovém formátu, a aby toho nebylo málo, číslicí je upřesněna i každá půlhodina. Modré indexy působí společně s ručkou dokonale harmonickým dojmem, avšak drobnější typografie vyžaduje oko skutečného sokola, to mé už na ně nestačí.

MeisterSinger Neo představení – Znovu a lépe
30.4.2024 - Eliška Měrková
MeisterSinger Neo představení – Znovu a lépe

Jmenuji se enamel, říkejte mi smalt

Přestože jsem o číselník již zavadil, stále jsem neprozradil to hlavní a unikátní, čím disponuje a co už mnohý bystrý čtenář jistě vydedukoval ze samotného názvu hodinek. Výraz „enamel" sice příliš povědomý není, nicméně vězte, že jde o starý známý smalt neboli email.

Právě tato povrchová úprava v něžném odstínu slonovinově žluté působí na hodinkách doslova magicky a i zde se neubráním odkazu na starožitné skvosty z dílen hodinářských. Zkrátka, tohle se dnes na číselníku jen tak nevidí.

MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost
2.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost

Krom loga výrobce a označení „Edition Enamel 1Z" na opěvovaném číselníku nehledejte nejen nic zvláštního, ale ani běžného. Chybí komplikace data či dne v týdnu, stejně jako vteřinovka, díky čemuž budou hodinky na někoho působit možná až příliš staticky.

Vše je pečlivě uloženo do pouzdra z ušlechtilé oceli, zpracovaného na vysoké řemeslné úrovni a završeného klenutým safírovým sklíčkem. Povrchová úprava pouzdra je tvořena kombinací matných a lesklých ploch a jeho velikost je lidově řečeno tak akorát. Šířka 43 mm se na zápěstí neztratí, současně však nepůsobí nijak agresivně a hodinky si tak zachovávají společenský styl, podtržený vysokou elegancí. Výšku necelých 12 mm (respektive 11,5 mm) považuji u hodinek s mechanickým strojkem za velmi solidní.

Čas spolehlivě nastavíte minimalisticky zpracovanou korunkou na pravoboku, které k tomuto kroku stačí jedno povytažení. U korunky zdobené logem výrobce se doslova rozplývám nad perfektním pocitem při jejím otáčení, a tudíž i natahování strojku. V každém jejím cvaknutí lze vnímat špičkovou mechaniku i jemnost, kterou tento ovládací prvek nabízí.

Skutečně krásnou podívanou pak poskytne pohled zespodu na průhledné dýnko. Průzor přes něj je netradičně velký a lze jím pozorovat strojek zdobený modrými detaily a kobylku zkrášlenou prvky Côtes de Genève.

Po tenkém obvodu dýnka, upevněného čtyřmi šrouby, lze vyčíst veškeré tradiční informace o použitých materiálech a odolnosti vůči vodnímu tlaku do 5 barů (tedy do hloubky 50 metrů). Je zde ale i jeden velmi zásadní detail. Právě tady se totiž nachází pořadové číslo hodinek.

Ano, tušíte správně, podobně jako u předchůdce z roku 2004, je i tato kolekce striktně limitována. Na rozdíl od první edice, ve které spatřilo světlo světa celkem 30 kusů, vyrobili němečtí mistři tentokrát pouhých čtyřiadvacet exemplářů! Majitelé se tedy mohou těšit na velmi exkluzivní a na hodnotě rostoucí kousek ve sbírce.

Příliš tvrdá kvalita

Nelze se nezmínit o tak podstatné části, jakou je řemínek. Ten je v případě modelu Enamel 1Z vyroben z poctivé prošívané kůže a má šířku 20 mm. Kůže řemínku mě překvapila až nepříjemnou tvrdostí a hodinky na ruce mi při nošení příliš komfortní pocit nepřinesly. Tato vlastnost se snad v průběhu používání zlepší.

Řemínek je zakončen motýlkovou sponou s pojistkou, a ač nejsem příliš velkým fanouškem této technologie, musím uznat, že logem zdobená spona je perfektně zpracována a působí bezpečně.

Opět unikát

Je zde finále a už nyní asi tušíte, že MeisterSinger Enamel 1Z Limited Edition si mě získal. Krom ne zcela pohodlného řemínku a pro někoho možná až příliš statického číselníku (velmi subjektivní dojem), bych těžko hledal výtku.

Princip ukazatele času s jednou ručkou je nejen návykový, ale i velmi příjemný a i do velmi aktivního a uspěchaného dne vnese nádherný klid a pohodu. Doslova oku lahodící je pohled na překrásný smaltovaný číselník a rovněž okázalý výhled na krásně zpracovaný strojek. Poněkud vyšší cenu lze obhájit nejen celkovým zpracováním na špičkové úrovni, ale především vysokou exkluzivitou limitované edice o počtu 24 kusů na celé planetě.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Zdroje fotografií: Hodinky 365, Oficiální výrobce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 53 dny, reagovat
Nech sa nikto nehnevá, ale cena je absolútne neadekvátna. Neuvažoval by som o nich ani keby na ne bola 85% zľava...

Hodinky zmíněné v článku