Mechanika „stopek“ – Fungování chronografu pro pokročilé

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 19.7.2024 | 6 MIN

V dnešním článku se podíváme na komplikaci chronografu pořádně a do hloubky. Dalo by se říci... do posledního šroubku. Jak možná název napovídá, pokusíme se rozklíčovat, jak takový chronograf (funkce stopek) v mechanických hodinkách pracuje, podíváme se i na to, jaké druhy technických řešení chronografu známe a nebo taky jak fungovaly staré kapesní stopky, kterými vám na základní škole stopovali patnáctistovku... PŘIPRAVIT, POZOR, START!

Na úvod je třeba říci, že tento článek bude zejména pro pokročilejší a zapálenější milovníky hodinek a pokud v tématice trošičku tápete, všemi deseti vám doporučuji si nejdříve přečíst články od kolegyně Elišky:

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

... pokud jste však dost odvážní, můžete se na následující článek vrhnout rovnou teď.

Základní „mechanika" chronografu

Pro zjednodušení si můžeme chronograf představit jako další přidaný „orgán" hodinek navíc. Orgán, který nám zobrazuje novou várku informací, které chceme z hodinek zjistit.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Takové ústrojí může být buď integrované přímo v kalibru, nebo v podobě tzv. modulu, který je dodatečně přidán mezi číselník a klasický kalibr. Modulární řešení bývají zpravidla levnější a přináší možnost v určitém rozsahu pracovat odděleně s modulem a samotným kalibrem (například při servisu). Nejznámějším výrobcem modulů je švýcarská manufaktura Dubois Dépraz.

Zdroj: www.watchesandculture.org

Hodinář opatrně rozebírající modul. Zdroj: www.watchesandculture.org

Chronograf je na hodinkách ve většině případů ovládán dvěma tlačítky na boku pouzdra (s výjimkou archaických monopusher chronografů s jedním a rattrapante chronografy se třemi tlačítky).

Hodinky Omega s jedním tlačítkem chronografu. Zdroj: www.hodinkee.com

Hodinky Omega s jedním tlačítkem chronografu. Zdroj: www.hodinkee.com

U klasického "dvoutlačítkového" chronografu slouží vrchní jako „start a stop" a spodní resetuje naměřený čas znovu na nulu.

Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni
30.10.2023 - Jiří Hons
Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni

Jak bylo řečeno výše, druhů chronografu existuje velké množství, proto si pro ilustraci předvedeme ten nejběžnější, a to s horizontální spojkou.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Abychom rozpohybovali samotný chronograf, musíme jej propojit se základním ústrojím, které je neustále v pohybu. Toho docílíme pouhopouhým stiskem vrchního tlačítka interagujícího se spojkou – součástkou, která nám pomocí spojkového kola (také nazývaného jako „přesuvné") přemostí energii ze zdvojeného sekundového kola do centrálního kola chronografu, a tím celý mechanismus chronografu rozpohybuje.

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

Kolu sekundovému se říká zdvojené, protože mívá „dvě patra" – první "vrstva" zapadá do základu kalibru, druhá „vrstva" se nachází o kousek výš a zapadá do kola spojkového.

Při dalším stisku spojkové kolo znovu „odskočí" a tím přeruší chod chronografu. Zároveň je centrální kolo chronografu zajištěno brzdou proti nechtěnému pohybu a my tak na hodinkách můžeme odečíst přesný čas.

Chronograf se zastaví stisknutím tlačítka (modrá šipka), zobáček spojky spočívá na jednom sloupku (oranžová šipka), rozpojení kola spojky s centrálním kolem chronografu (žlutá šipka), blokovací páka se posunula tak, aby zablokovala centrální kolo chronografu (červená šipka).

Chronograf se zastaví stisknutím tlačítka (modrá šipka), zobáček spojky spočívá na jednom sloupku (oranžová šipka), rozpojení spojkového kola s centrálním kolem chronografu (žlutá šipka), blokovací páka se posunula tak, aby zablokovala centrální kolo chronografu (červená šipka). Zdroj:www.fratellowatches.com

Reset ručiček probíhá skrze stisk spodního tlačítka interagujícího s kladívky – malými „paličkami", které prudkým pohybem narazí do srdcovitých vaček na ručkách. Tímto nárazem vše znovu vyrovnají do základní pozice.

Mechanika chronografu v praxi:

Vertikální nebo horizontální spojka?

Výše zmíněná spojka existuje ve dvou základních provedeních, a to horizontální a vertikální.

Rozdíl mezi horizontální (zde funguje na principu kyvného pastorku) a vertikální spojkou hezky zpracovalo Seiko:

Nejčastějším provedením je právě spojka horizontální. Svůj název získala díky pohybu, který vykonává – na rozdíl od dalších příkladů se totiž pohybuje jen „zleva doprava" (tedy souběžně s horizontem, pokud bychom měli hodinky položeny číselníkem nebo dýnkem vzhůru). Toto řešení můžeme najít v hodinkách jako Zenith El Primero, A. Lange & Söhne Datograph nebo Omega Speedmaster.

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Novodobé hodinky s horizontální spojkou také často bývají doplněny průhledným dýnkem, jelikož se jedná na první pohled viditelné a zároveň velmi líbivé řešení.

Dýnko hodinek Zenith El Primero. Zdroj: www.monochrome-watches.com

Dýnko hodinek Zenith El Primero. Zdroj: www.monochrome-watches.com

Menší odnoží horizontální spojky je tzv. kyvný/oscilační pastorek (v angličtině oscilating pinion).

Zdroj: revolutionwatch.com

Zdroj: revolutionwatch.com

Vynález, který si v roce 1887 nechal patentovat švýcarský hodinář Edouard Heuer. Celá spojka se spojkovým/přesuvným kolem je tak nahrazena pouze jednou miniaturní součástkou, která rovněž interaguje s kolem sekundovým a podle potřeby může být nakloněna směrem k centrálnímu kolu chronografu, čímž celý chronograf rozeběhne. Zástupci jsou například Valjoux 7750 nebo kalibr 59360 od společnosti IWC.

IWC Portugieser Monopusher Chronograph cal. 59360.

Pastorek v IWC Portugieser Monopusher Chronograph cal. 59360. Zdroj: www.revolutionwatch.com

Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů
7.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů

Druhým jmenovaným řešením je spojka vertikální. Tu najdeme například v hodinkách Rolex Daytona, Tag Heuer Autavia nebo Seiko s kalibry 8R či legendárním 6139 ze Seiko Pogue. V tomto řešení je hnací/zdvojené sekundové kolo v jedné vertikální ose s kolem chronografu, které se nachází nad ním.

Kalibr Seiko 8R. Zdroj: www.seikowatches.com

Kalibr Seiko 8R. Zdroj: www.seikowatches.com

Pokud je chronograf v klidu, kolo chronografu je nadzdviženo pákami po stranách, čímž se mezi nimi vytváří prostor a kolo chronografu neinteraguje s hnacím/zdvojeným kolem. Následným stiskem tlačítka páky odjistíme a kolo chronografu „spadne" na kolo hnací – pomocí třecí síly se pak vše hladce rozpohybuje.

Velkou výhodou vertikální spojky je absence zubů mezi kolem chronografu a zbytkem soukolí, jelikož tím nevzniká charakteristický „třes" sekundovky, kterým jsou charakteristické hodinky se spojkou horizontální. Tento třes je totiž zapříčiněn nedokonalým usednutím zubů kol. Druhou velkou výhodou je stálost amplitudy (rozsahu kmitu setrvačky). Setrvačka tedy kmitá téměř beze změny ať je chronograf zapnutý nebo vypnutý.

Naopak nevýhodou je jak složitější a dražší výroba, tak i následný servis.

Krátká ukázka vertikální spojky v Seiko 6139:

Vačky nebo sloupkové kolo?

Pokud se o hodinky zajímáte delší dobu, určitě jste slyšeli pojmy jako palcový rozdělovač (hovorově sloupkové kolo) nebo vačkový rozdělovač. Oba názvy značí jednu z kritických součástek chronografu – tu součástku, která udává rytmus a určuje, co se s dalším stiskem tlačítek bude nebo nebude dít.

Na jedné straně máme palcový rozdělovač (sloupkové kolo) – součástku evolučně o mnoho let starší. Palcový rozdělovač je náročnější na výrobu, protože je vyroben z jednoho kusu oproti rozdělovači vačkovému. Také proto jej dnes najdeme zpravidla v dražších a prestižnějších hodinkách. Jako příklad si můžeme uvést kalibr Frederique Constant FC-391.

Na druhé straně vačkový rozdělovač je řešení mladší, na výrobu o mnoho jednodušší a také levnější. V samotném kalibru si jej většinou ani nevšimneme, jedná se totiž „jen" o pár nenápadných plíšků poskakujících při interakci chronografu zleva doprava. A typický zástupce?  Například všemi známý Valjoux 7750.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Co se týče kvality zpracování kalibru, tedy rizika předčasného servisu nebo přesnosti chronografu – troufám si říct, že mezi těmito dvěma druhy prakticky není rozdíl.

A v čem rozdíl je? ... Hlavně ve vzhledu (kde sloupkové kolo vyhrává na plné čáře) a také v pocitu při „stisku". Chronografy s palcovým rozdělovačem se vyznačují příjemným a plným „klikem" tlačítek oproti chronografům s rozdělovačem vačkovým, kde v první a druhé polovině stisku tlačítka musíme vyvinout různou sílu.

Rozdíl mezi vačkami a sloupkovým kolem:

Kapesní stopky aka „věčný hacking"

Za zmínku také stojí vysvětlení mechanismu stopek kapesních – fungují totiž na naprosto rozdílném principu.

Zdroj: www.omegavintagewatches.co.uk

Zdroj: www.omegavintagewatches.co.uk

Jelikož v kapesních stopkách není nutnost měřit aktuální čas, odpadá nám potřeba dvou „částí" měřící dva rozdílné časové úseky (běžný čas a čas chronografu). Proto kapesní stopky fungují jako takový „věčný hacking", kdy se ve stopkách nachází ústrojí velmi podobné klasickému jicímu ústrojí ve vašich náramkových hodinkách – jen s tím rozdílem, že je neustále zastavené pákou, která je velice podobná té v hodinkách s hackingem.

Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny
5.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny

Při stisku tlačítka se páka odjistí, uvolní setrvačku a tím rozpohybuje celý kalibr. Při dalším stisku se stopky zastaví a při dalším vyresetují pomocí kladívek a srdcovek jako u klasického chronografu. Pořadí těchto kroků pak znovu určuje palcový rozdělovač.

Závěrem...

A to by bylo pro dnešek vše... Doufám, že se vám článek líbil a že jste se při jeho pročítání dozvěděli něco nového. A pokud ne, nevadí – věřím, že jsem ve vás probudil alespoň trochu zvědavosti a při vašem příštím „stopování" se na vaše chronografy budete dívat zase o trochu jinak.

Mohlo by vás dále zajímat:

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Alarm – Jak funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?
16.2.2024 - Eliška Měrková
Alarm – Jak funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?

Mechanické a automatické hodinky – Vše, co je třeba vědět
3.6.2024 - Šimon Šesták
Mechanické a automatické hodinky – Vše, co je třeba vědět

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře