» Blog » Suunto

Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách

Tagy: Amazfit | Coros | Garmin | Polar | Suunto

Matěj Urbaczka | 1.7.2024 | 10 MIN | 5x komentář

Čím dál tím více chytrých hodinek má mapové podklady a s nimi spojenou navigaci. To znamená, že byste se s nimi už nikdy neměli ztratit. Jak přesně navigace a mapové podklady fungují?

Mapové podklady a navigace jsou pro někoho, kdo se často pohybuje v horách, skoro nezbytné. Ať už se umíte v terénu orientovat sebelíp, může nastat spousty nepěkných okolností, kdy vám hodinky s mapami či navigací mohou doslova zachránit život.

Někteří mohou říci, že kdysi lidé tyto vymoženosti neměli a nenastávaly takové situace, ale ony nastávaly a lidi se od první navigace (kompasu či buzoly) posunuli trošku k lepším technologiím. Asi stejně jako jsme se od koní dostali k autům.

Ve článku budu rozebírat několik značek, které podporují mapové podklady i navigace. Pokud by vás zajímaly značky, kterým se budu dneska věnovat a konkrétní testované modely, budou to tyto:

Tyto hodinky dostanou šanci zazářit v rychlosti navigace, kompasu, práci s mapami, možnostmi navigace a ve spoustě dalších věcí. Taky si řekneme, jak mapové podklady do hodinek nahrát a třeba i jak dlouho jednotlivé operace trvají.

Typy map a navigací v jednotlivých značkách

Ačkoliv se u všech hodinek bavíme o topografických mapách, ne všechny fungují úplně stejně.

Garmin

Začnu nejlepším z nejlepších a v tomto případě je to Garmin. Za ty roky na poli mapových podkladů jak už v hodinkách, cyklopočítačích či navigacích do auta, vymysleli to nejlepší, co prozatím můžete najít.

Garmin, jako všechny ostatní značky, spolupracuje s mapovou databází OpenStreetMaps. Tu si ale ve velké míře dále upravuje a přizpůsobuje do svých zařízení. Garmin často také spolupracuje se skupinami místních v různých lokalitách, kteří zpřesňují mapové podklady pro dané město, pohoří atp. Z toho pak vycházejí jak základní mapy, tak i podrobnější topografické mapy, kterými lze zařízení Garmin vybavit pomocí topografického voucheru. Tyto vouchery jsou zpravidla placené.

Garmin má "interaktivní mapové podklady", které lze použít k okamžité navigaci bez předem nahrané trasy. Což znamená, že stačí označit místo na mapě a Garmin vám vypočte několik možností cest po kterých se můžete vydat. Tyto cesty pak vždycky vychází z tzv. trendlines, tedy nejčastěji využívanými trasami ostatními uživateli Garmin.

A jelikož je Garmin hodně oblíbená značka, vzniklo i spoustu mapových podkladů, které jsou bezplatné a zpřesní základní mapové podklady. O jedněch takových jsme točili video a psali článek.

Chytré hodinky Garmin – Jak nainstalovat podrobné slovenské mapy (FreemapSK)
22.4.2024 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Jak nainstalovat podrobné slovenské mapy (FreemapSK)

Kromě interaktivnosti map má Garmin výhodu i v podrobnosti. Například v České republice tento voucher zpřesňuje všechny cesty (topografické mapy jsou vyobrazeny v měřítku 1:10 000,  zatímco TopoActive "jen" 1:25 000), místní názvy a to nejdůležitější – přidává i barvy turistických značek. Takže stačí sledovat barvu a víte, že jste na správné cestě.

O možnostech navigací u Garminu jsme již napsali článek, a tak můžete mrknout tam.

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Polar

Mapové podklady od Polaru jsou naopak "pasivní" či "polopasivní" a nelze je použít jako navigaci bez předchozího naplánování v telefonu či počítači. Dalo by se říct, že to je vlastně obrázkový podklad navigace. V těchto podkladech nelze označit bod ke kterému se chcete navigovat, ale musíte nahrát GPX soubor trasy. Proč "polopasivní"? Protože můžete alespoň s mapami hýbat do všech směrů a podívat se, co je kolem vás.

18 790 Kč (doručíme do 26.7.)

Hodinky pak mají dva typy mapových podkladů. Základní, které jsou v hodinkách ihned po koupi a podrobnější, které máte možnost stáhnout s pomocí Polar Flow. Tyto podklady čítají názvy měst, městských částí a barevně pak označují pole, louky, lesy a vodní toky. Stejně tak i vrstevnice.

Coros

Mapové podklady má Coros velice podobné jako Polar. Vidíte na nich některé místní názvy, jsou dostatečně podrobné pro kvalitní navigaci, ale opět až po nahrání GPX souboru. Platí, že nelze označit místo v mapě a nechat se zde navigovat.

17 490 Kč (doručíme do 24.7.)

Coros má jistou výhodu v tzv. turn by turn navigaci. Což znamená, že vás dokáže upozornit na odbočku a ukázat za jak dlouho dochází ke změně směru. To je značná výhoda oproti ostatním, kteří mají jen alarm, když sejdete z trasy.

Suunto

Suunto je na tom podobně jako dvě předchozí značky – tedy "obrázek" pod navigací po křivce. Zohledňuje vše podstatné, ale bohužel zde nejsou uvedeny vůbec žádné názvy či popisky a je to jen holá mapa. Což mi přijde trošku škoda, když popisky zvládl přidat i Amazfit.

12 180 Kč skladem

Nicméně, u Suunta je super, že si můžete zapnout možnost turn by turn navigace a také můžete skvěle pracovat s mapou v jejich aplikaci, která bere v potaz dokonce i lavinové nebezpečí nebo které stezky jsou pro jaké sporty atd.

Amazfit

Tato čínská značka je jedna z posledních, která do svých hodinek přidala topografické mapy. V něčem jsou trošku osekanější než u ostatních výrobců a v nečem jsou zase srovnatelné. Opět platí, že mají stejný základ jako všechny značky kromě Garminu – "pasivní/polopasivní" mapy bez možnosti přímé navigace v hodinkách.

Co se mi nelíbí, je absence jakýchkoli budov a zobrazování pouze cest, toků, lesů atp. Obzvláště ve městech je pak horší se navigovat. Co se mi moc líbí, tak přidání místních názvů, které na některých místech ulehčují navigaci.

A pokud se chcete alespoň mírně orientovat v tom, jaké hodinky mají základní mapové podklady a jaké pokročilé, nechávám zde jednoduchý přehled:

  • Garmin – Nejvyspělejší mapové podklady ze všech hodinek s mnoha možnostmi (maximální přiblížení je 5 m)
  • Polar – Rozšířený základ s některými místními názvy a vrstevnicemi (maximální přiblížení je 30 m)
  • Coros – Rozšířený základ s některými místními názvy a vrstevnicemi (maximální přiblížení je 10 m)
  • Suunto – Základ jen pro orientaci v křižovatkách (maximální přiblížení je 25 m)
  • Amazfit – Rozšířený základ s některými místními názvy a vrstevnicemi (maximální přiblížení map je 25 m)

Instalace mapových podkladů do hodinek

S mapovými podklady je často spojená i jejich instalace. Ne vždy jsou totiž ty nejnovější a nejlepší ihned v hodinkách. A každý výrobce to má trošku jinak.

U Garminu je zapotřebí PC + kabel a máme zde více možností. Na prémiových hodinkách je často základní layer map nahrán, pak je třeba doinstalovat topografický voucher a je hotovo.

U Garminu máte možnost dokupovat i podrobné topografické mapy jiných zemí a tím obohatit své hodinky. Také si lze předplatit OutdoorMaps+ a získat tak mapy, které jsou snad ty nejpodrobnější, co jsem kdy viděl.

Polar má nahrávání taktéž přes počítač, ale je znatelně rychlejší než Garmin anebo třeba Coros. Základní mapový podklad už máte v hodinkách nahrán a "taháte" si z webovek jen jeho rozšíření. Pak už jen stáhnete soubor, překopírujete do složky Polar v připojených hodinkách k PC a je hotovo. Celý proces zabere maximálně 20 minut.

U Corosu toho potřebujete více. Buďto telefon, kde stáhnete jeden z mapových layerů v aplikaci Coros (nevíte ale který) anebo PC, napájecí kabel a hodinky. Ze stránek Corosu totiž stáhnete mapové podklady (landscape anebo topo), které musíte překopírovat do hodinek. Pokud chcete tahat Evropu, tak obě zmíněné mají 5,74 GB. A to než přetáhnete trvá taky okolo hodinky a více. U Corosu je třeba dávat pozor i na bouchnutí do stolu, protože alespoň mně, kabel úplně nedoléhal.

Suunto k instalaci vyžaduje telefon, dobrou Wi-Fi, hodinky a nabíječku. U Suunta totiž musí být hodinky po celou dobu v nabíječce. V aplikaci si pak navolíte, který stát chcete stáhnout a necháte hodinky pracovat. Česká republika mi pak trvala stáhnout 1 hodinu a 10 minut.

Amazfit. U tohoto výrobce a hodinek, které mapové podklady podporují, potřebujete k nahrání pouze hodinky a telefon. V jejich aplikaci vyberete úsek mapy, který chcete stáhnout (max. 313 x 200 km) a zadáte hodinkám, ať data stáhnou. Stažení základního obdélníku, který má defaultně 51,26 x 32,67 km, trvá přibližně hodinu v závislosti na síle Wi-Fi.

Test kompasu

Kompas je za mě důležitá součást mapy bez které by mapové podklady nemohly fungovat. Abych se vyhnul nepřesnostem, vzal jsem si na test buzolu pro orientační běh.

Za vypůjčení kvalitní buzoly děkuji firmě vavrys.cz, která se stará o orientační běžce v ČR už od roku 1991 a v této oblasti jsou profíci na slovo vzatí.

Za mě si ani jedny hodinky nevedly špatně. Všechny hodinky byly oproti buzole solidně přesné. Jediné hodinky, které trošku ustřelovaly byly Amazfit Cheetah i po kalibraci.

Dalším testem kompasu hodinky již prošly venku, kde na ně působí více proměnných.

Při testování ve městě bylo nejplynuleší a nejrychlejší Suunto, pak Coros, Garmin a Polar s Amazfitem byly tak nastejno. Ačkoliv se Garmin trošku více sekal při svém otáčení v mapě, tak byl nejpřesnější, co se týče ukazování jak směru pohybu, tak i severu. Zde se lišil v podstatě jen o pár stupňů.

Při testování v trailu, kde jsem neměl poblíž žádné rušivé elementy, s drtivou převahou zvítězilo Suunto, které bylo nejplynulejší a dokonce i nejpřesnější. Jde vidět, že kluci finští ty kompasy už dělají taky dlouho a fakt to umí.

V přesnosti a rychlosti pak následoval Coros, Garmin a pak Polar i Amazfit, které se trošku sekaly.

Venkovní testy

Město

Městský test v "terénu" jsem provedl přímo v místě mého pracoviště a prodejny hodinek-365. Vykreslení budov a cest bylo na všech hodinkách celkem slušné. Jediný, kdo zaostal za vykreslením budov, je Amazfit, který zohledňuje jen cesty. Garmin je zase nejdál s popisky ulic, obchodů, firem atp.

Na tomto testu je rozhodně pro hodinky nejtěžší, aby udržely přesnost a navigaci v městské zástavbě. Udělal jsem si kilometrový okruh okolo práce a vyrazil jsem testovat.

S nalezením počátečního bodu neměly problém ani jedny hodinky. Vedení probíhalo přesně podle očekávání, kdy Coros a Garmin dával navigační pokyny a Suunto, Polar a Amazfit zobrazoval vzdálenost do konce trati.

Další zkouška přišla pro hodinky při záměrném vybočení z trasy. Nejrychleji na to zareagoval Amazfit Cheetah, což bylo celkem překvapení, hned v závěsu byl Coros (zareagovaly asi po 50 metrech) a Garminu to trvalo asi dalších 50 metrů než zareagoval. Hned za Garminem pak pípla Suunta. Polar to měl upřímně v paži a vůbec neupozornil, že jsem mimo trať.

Celkově se ale podle všech hodinek šlo dostat z bodu A do bodu B, i kdybych ta místa neznal. Na mapě byla místa rozeznatelná. Trošku mi na Amazfitu vadila absence budov. Celkem nechápu, že má znázorněny toky a třeba městské parky, ale budovy (alespoň hrubě) ne.

Trail

Na testování v terénu jsem si vybral trasu, která měřila 5 km a měla 100 metrů převýšení a vedla jak po turistické značce, tak po neznačené cestě v lese. Tak krátkou trasu jsem vybral, protože je fajn se na testování soustředit a snažit se odhalit chyby či nedostatky.

A musím uznat, že zase tolik jich nebylo. Největší problém měly hodinky s výchozím bodem. To znamená, že pokud si naplánujete trasu od vchodu baráku a vylezete třeba jen zepředu místo zezadu, některé hodinky s tím mohou mít velký problém a nemusí si nutně "přechroustat", že jdete odjinud. Konkrétně Polar s tím měl velké problémy a ačkoliv ukazoval trasu, tak až jsem doběhl trasu, napsal mi, že jsem na začátku a můžu vyrazit. To pak trošku ovlivňuje jedinou metriku, co je Polar schopen zobrazit, a tím je zbývající vzdálenost do cíle.

S tím, že to je jediné bych tak trošku kecal. Všechny tyto hodinky s mapovými podklady už mají schopnost vyobrazit výškový graf a vás v něm, což se při trailových aktivitách v horách může hodit. Já používám Climb PRO, což je rozšířená možnost zobrazení výškového grafu od Garminu.

Když přejdu k výsledkům tohoto testu, tak nejpříjemněji se běželo s Garminem a Corosem. Ačkoliv se musím přiznat, že jsem hlava děravá a na svých Garminech jsem si zapnul Topoactive mapu Evropy. I to bylo dostačující na překonání ostatních.

Jak už jsem zmiňoval, další v závěsu byl Coros, který hezky vyznačoval všechny cesty a pípal při každé odbočce. Super na něm bylo, že i když jste neměli mapový layer na datové obrazovce, tak když měla přijít zatáčka, Coros ho tam sám nahodil a pak se po zatáčce vrátil do normálu.

Suunto ty zatáčky moc nedávalo, ale vykreslení bylo na orientaci dostačující a neztratil jsem se. Stejně tak Polar a Amazfit. U Amazfitu musím vyzdvihnout podrobnost a více místních názvů než třeba u Polaru nebo Corosu.

Co mě trošku mrzí, je nemožnost nastavení otáčení mapy. Polar a Amazfit mají natvrdo nastavenou mapu k severu a netočí se celá, jen šipka uvnitř. Suunto, ačkoliv toto nastavení nemá, tak se točí celá mapa a funguje skvěle. U Garminu a Corosu si můžete nastavit toto nastavení přesně podle vás.

Posledním bodem byl pak tzv. "deviation alarm", což znamená, že vás hodinky upozorní, když sejdete z trasy. Schválně jsem si vybral cestu, která vedla souběžně s tou, kde jsem měl jít a chtěl jsem vědět, kdo zareaguje a kdo se na to vykašle. Nejdříve zareagoval Coros, který pípal už asi po prvních 60 metrech, pak bylo Suunto o pár metrů později, a pak... Už nikdo chybu nezahlásil.

Které mapové podklady a navigace jsou ty nejlepší?

Za mě to je jednoznačně Garmin. A ne jen v podrobnosti mapových podkladů, ale také v možnostech navigace přímo v mapových podkladech, okružních trasách, navigací do bodů zájmu, které jsou uloženy pro každé město. No prostě, je toho spousty.

Pravdou ale zůstává, že pro milovníky outdooru je nejdůležitější navigace po předem zvolené trase, kterou umí všechny testované hodinky. Na pomyslnou druhou příčku bych řadil Coros, který vychytal turn by turn navigaci, pěkně zobrazuje graf nadmořské výšky a je hodně rychlý, co se týče alarmu při špatném odbočení.

Suunto s jeho kompasem by obsadilo třetí příčku, kdy je navigace super, ale podrobnost map sem tam vázne. Rozšířenou bednu pak doplňuje Polar a Amazfit, který odvádí svou práci taktéž dobře.

A když už jsme u toho, kdyby bylo nejhůře, všechny hodinky mají funkci "zpět na start", kdy by vás měly spolehlivě dovést do bodu, kde jste aktivitu začali.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ing.arch. Jiří Číhalpřed 13 dny, reagovat
Vážení, ve vašem článku uvádíte, že OutdoorMaps+ jsou "snad ty nejpodrobnější". Rád bych se zeptal, jestli je rozdíl v podrobnosti ve srovnání s TOPOCzech V5 PRO a jak často bude probíhat u OutdoorMaps+ aktualizace. Děkuji za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 13 dny
Vážený Ing. arch. Číhale, na toto téma připravuji článek, kde budu porovnávat své zkušenosti z testování Outdoor Maps+, které jsem testoval ve více destinacích. Můžu prozradit, že v předplatném Outdoor Maps + jsou takzvané mapy s označením "Topo Pro", které jsou podrobnější než klasický Topovoucher přidávaný k hodinkám.
Vykukpřed 10 dny, reagovat
Do mých Lily 2 mi mapy nejdou, ale to nevadí :-)
Bohuslav Vtípilpřed 9 dny, reagovat
Prosím, tušíte, zdary takto 'na ruce' šly použít i mapy.cz? De
Matěj Urbaczkapřed 8 dny
Zdravím, bohužel, nejdou.:-(

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 17% do 31.7.
12 180 Kč skladem
Sleva 11% do 31.7.
15 260 Kč skladem
Sleva 11% do 31.7.
15 260 Kč skladem
Sleva 11% do 31.7.
15 260 Kč skladem
Sleva 17% do 31.7.
12 180 Kč skladem
Zobrazit další
Novinka Květen
17 490 Kč (doručíme do 24.7.)
Novinka Květen
17 490 Kč (doručíme do 24.7.)
Sleva 17% do 31.7.
12 180 Kč (doručíme do 23.7.)
Novinka Květen
Rozbalené, sleva 3%
16 965 Kč skladem
Novinka Květen
17 490 Kč nedostupné
12 180 Kč nedostupné