Jak si nastavit hodinky na ultratrail a které funkce používat

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 4.9.2024 | 5 MIN

Závody v trailu mají čím dál tím větší věhlas. Ať už jde o již "zaběhnuté" dálkové pochody, tak třeba ultratrailové závody. V tomto článku vám pomůžu s nastavením hodinek a představím 5 nejlepších funkcí chytrých hodinek Garmin pro trailové běžce a závodníky.

Běžecké závody, hlavně ty v trailu, jsou v posledních letech velice populární a čím dál tím více lidí k nim používá i chytré hodinky. A proč by taky ne, když tuto technologii máme a můžeme si s ní dopomoct k vytouženému finiši.

Tento článek by měl pro vás sloužit jako takový průvodce, jak si hodinky na dlouhý závod nastavit a jak je při něm používat, aby vás hodinky neotravovaly a přitom vám maximálně pomáhaly.

Závod začíná často u počítače

Prvním závodem je vlastně stihnout přihlášení – a pokud je na závodě systém alá kdo dřív přijde, ten dřív mele, neváhejte ani chvíli a klikejte F5, než vás to nepustí do přihlášení.

Druhým začátkem závodu je tedy příprava u PC, která už se týká naplno hodinek a trasy. Až usednete za židli (či ulehnete s telefonem, ale doporučuji PC), najeďte na stránku závodu a stáhněte si GPX soubor s trasou. Doporučuji si ho hned nahrát do Connectu a zkontrolovat její správnost, jestli tam nejsou nějaké chyby od pořadatelů.

Garmin Connect – Práce s mapami a trasou
20.8.2024 - Matěj Urbaczka
Garmin Connect – Práce s mapami a trasou

Také doporučuji doplnit v Connectu do trasy občerstvovací stanice. Pak vám to může pomoct při samotném závodě s nutricí a taky s vědomím, kolik času a kilometrů zbývá do další občerstvovačky.

Důležité nastavení hodinek pro zlvádnutí celé trasy

Některé hodinky nemají tak skvělou výdrž baterie, aby zvládly vydržet s navigací třeba 28 hodin. Obzvláště pokud máte po celou dobu puštěné mapové podklady a třeba další fíčury.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Za mě jsou důležité dvě až tři nastavení hodinek – GPS, datová pole a nastavení displeje.

Nastavení GPS velice záleží na tom, jaké máte hodinky a jaké dokážou přijímat satelitní signály. Dle tohoto nastavení a času, který chcete strávit na závodě, bych volil nastavení na nejvhodnější. Pokud víte, že závod nebude tak dlouhý a budete rychle v cíli, nechal bych výchozí přesné nastavení – například "všechny satelitní systémy" anebo "všechny satelitní systémy + více pásem".

Test přesnosti GPS chytrých hodinek – Výsledky a způsob testování
21.5.2024 - Dominik Hok
Test přesnosti GPS chytrých hodinek – Výsledky a způsob testování

Podle přibývající vzdálenosti bych pak volil ještě nižší nastavení, kdy bych končil na čistém přijmu GPS. Žádný ultra režim s menším snímáním než je snímaní po sekundě se už nevyplatí. A pokud jdete něco taaak dlouhého, že na to nestačí čistá GPS z hodinek, vemte si raději malou powerbanku a mějte přesná data. Ultra režimy pak hodně zkreslují akcelerometr a datům se pak nedá úplně věřit.

Datová pole jsou další věcí, o které se budeme více bavit posléze. Zde bych chtěl hlavně vzpomenout mapové podklady, které bych si nenechal zapnuté po celou dobu na obrazovce. Překreslovaní tuny barviček na obrazovce znamená velký úbytek baterie. Jelikož spousta hodinek umí navigační pokyny, stačí si nechat puštěná klasická datová pole a vnímat navigační pokyny, anebo koukat na obrazovku, kde ještě litá malá šipečka okolo kraje displeje, která vás také může odnavigovat podle směru.

Datové obrazovky a datová pole – K čemu slouží?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Datové obrazovky a datová pole – K čemu slouží?

Nastavení displeje je pak další důležitou částí. Pokud máte transflektivní displej, můžete maximálně omezit podsvícení na dobu po západu slunce a jen na notifikace o změně směru, dalším kilometru atp. U AMOLEDU je nasnadě vypnout always-on displej a nechat displej zhasínat. Pokud byste měli nedejbože rozsvícený AMOLED po celou dobu a ještě třeba mapu, výdrž baterie by mohla rapidně klesnout za pár hodin.

Funkce, které se můžou hodit při zdolávání ultra

Co se funkcí na ultra týče, vypíšu zde 5 funkcí, které beru jako nejstěžejnější a mají už je skoro všechny vyšší řady hodinek Garmin. Které to jsou?

  1. climb Pro
  2. vzdálenosti mezi body (občerstvovačkami)
  3. alarmy na jídlo / pití
  4. přepočet tempa na rovinu aka GAP
  5. čas

1. Climb Pro

Pokud rádi víte, na čem jste, neměli byste tuhle datovou obrazovku minout. Často mě provází po celou dobu ultra. Po nahrání GPX souboru s trasou se vám objeví kromě dalších právě i Climb Pro. Tato funkce vám ukazuje kopce a seběhy, ve kterých se právě nacházíte. A kromě toho, že je zobrazí, taky vám toto pole řekne, jak daleko máte k vrcholu, jaké je zbývající převýšení a jaké je procentuální stoupání. To stejné pak vidíte v seběhu.

Pomocí této funkce se můžete skvěle orientovat ve výstupech a hlavně opravdu po celou dobu závodu víte, na čem jste – kde máte přidat, a kde ubrat.

2. Vzdálenosti mezi body (občerstvovačkami)

Pokud už na závodě nemůžu a je to boj s hlavou, často mám taktiku běžet od občerstvovačky k občerstvovačce. Na to se právě hodí mít je označené v GPX souboru a mít datová pole, která mi říkají, jak daleko mám do dalšího bodu. Takto si ale nemusíte značit jen občerstvovačky, ale i nějaké důležité záchytné body pro vás.

3. Alarmy na jídlo / pití

Další důležitou věcí jsou alarmy na jídlo a pití. Člověk si to na začátku dokáže hlídat, ale v pozdějších chvílích závodu už může běžec zapomínat i na své jméno, natož na to, že se má napít anebo najíst.

Alarmy v rámci aktivity – K čemu slouží?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Alarmy v rámci aktivity – K čemu slouží?

4. GAP aka přepočet tempa na rovinu

Toto datové pole může být pro spoustu lidí záchranou před přepálením tempa na začátku závodu. Hodinky vám totiž ukazují v kopci takové tempo, které byste běželi po rovině. Často se člověk nemusí dobře orientovat, co pro něho znamená jít v kopci třeba tempo 16:40 min / km, ale pokud mu hodinky ukážou, že na rovině by to bylo 5:30 min / km, to už je srozumitelnější a člověk může případně zrychlit či zpomalit dle situace a sil.

GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?

5. Denní doba

Možná si myslíte, že si z vás teďkom střílím, ale někdy přijde doba, kdy už se na hodinky nechcete ani kouknout a rozhodně na nich nechcete vidět nic spojeného se závodem. Jedna z dalších datových obrazovek na mých hodinkách je věnována právě jen denní době. Prostě vám na hodinkách svítí čas, který má každý stejně a nemusí vás nic stresovat. Při "posledním stádiu", kdy už si říkáte, že je všechno špatně, vám tato obrazovka může solidně ulevit.

Když už zklame všechno, tahle obrazovka vás 100% zachrání.:-)

Když už zklame všechno, tahle obrazovka vás 100% zachrání.:-)

Osobní tipy od ultraběžce na závěr

Kdybych měl po všech tipech ještě dát něco navíc, rozhodně si rozmyslete zvukové a vibrační upozornění v průběhu závodu. Pokud máte navigaci, hlášení o každém kilometru a nedejbože ještě puštěné notifikace, tak vás to bude štvát.

V průběhu aktivity na ultra závodech mám tedy vypnutý autolap, aby mi nepípal každý kilometr (při 130 km závodě už to opravdu poznáte), u všech aktivit mám nastaveno jen oznámení na telefon a sms a vypnuté sociální sítě a někdy si vypínám i navigační pokyny a snažím se jít jen podle značení a šipky na obrazovce.

Ta navigace je taková hodně na pováženou, jestli ji mít puštěnou... Pokud nemáte puštěnou navigaci, vždy vás alespoň upozorní alarm, že jste sešli z nahrané trasy, takže i tak víte.

A jinak, k hodinkám nemám další tipy. Všem, kteří se připravujete na nějaký svůj sezónní vrchol, tak přeji jen to nejlepší.

Zdroje fotografií:

Freepik.com, hodinky-365.cz, archiv autora.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře