» Blog » Invicta

Invicta Gladiator recenze – Utržené ze řetězu

Tagy: Recenze | Invicta | Pánské | Klasické | Fashion

Lukáš Hamřík | 30.5.2024 | 5 MIN | 1x komentář

Když jsem hodinky Invicta Gladiator spatřil poprvé, zůstal jsem zcela beze slov. Něco podobného jsem totiž v životě neviděl! A to dokonce ani nic, co by se jim alespoň vzdáleně podobalo. V tu chvíli jsem se zkrátka setkal s něčím jiným, něčím výjimečným a bezpochyby kontroverzním. V této recenzi s sebou vezmu čtenáře na cestu za jediným a jasným cílem – porozumět těmto hodinkám a zjistit, co se vlastně ve skutečnosti skrývá pod jejich svérázným povrchem.

Na první pohled jiné

Zahájíme-li tuto cestu na povrchu, je nasnadě říci několik vět o samotném pouzdru hodinek. To je aktuálně dostupné ve dvou velikostech – víceméně standardních 43 mm a téměř "monstrózních" 58 mm. Invicta se velkým hodinkám nikdy nebránila, což dokazuje i tento model. S menším nebo průměrným zápěstím tedy u větší verze nepochodíte, jsou to zkrátka hodinky pro pány s nadprůměrnými rozměry. Menší verze je naopak až překvapivě kompaktní a rozhodně na ruce nepůsobí jako běžné hodinky s totožným průměrem.

Fotogalerie hranatých hodinek Invicta – Ano, hrany jsou fakt v kurzu
29.12.2023 - Filip Debrecenyi
Fotogalerie hranatých hodinek Invicta – Ano, hrany jsou fakt v kurzu

Výraznou čelní dominantou ocelového pouzdra je jednosměrně otočná potápěčská luneta s číselnými indexy po deseti minutách. Podél té je okolo sklíčka obmotán řetěz. Ano čtete správně, řetěz. Jedná se o poněkud netradiční zdobení hodinek, které však v tomto případě nekončí jen u sklíčka. Dva mohutnější řetězy totiž ohraničují i ocelový oyster náramek, se kterým hodinky dostanete.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Domnívám se, že tento designový prvek bude rozhodně přitahovat mnoho pohledů všemožných  kolemjdoucích. Zda mají řetězy odkazovat na římské gladiátory a jejich nesvobodu bohužel netuším. Řekl bych však, že jedním z cílů mohlo být vytvoření dojmu síly, odolnosti a dost možná také bojovnosti. Vlastností pro gladiátory typické. K té bojovnosti by se koneckonců hodilo dodat, že tyto hodinky nemají svou vahou od zbraně zase tak daleko. Větší varianta váží okolo 400 gramů, což je na hodinky opravdu hodně!

A mohutná je také korunka hodinek. Svým tvarem a velikostí nejvíce připomíná ventil pneumatiky. Jako výhodu vnímám fakt, že je tato korunka šroubovací a přispívá tak k voděodolnosti o hodnotě 20 ATM. U větších modelů pak po stranách korunky nalezneme také tlačítka k ovládání chronografu, u menších modelů však tato komplikace chybí. Co se ještě komplikací týče, u obou modelů najdeme datumovku a ukazatel dne v týdnu.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

V naší současné nabídce je k dispozici 16 unikátních modelů s názvem Gladiator. Popis barev a vzorů na číselníku tedy nelze paušalizovat. Našli bychom zde například modely s perleťovými číselníky všemožných odstínů nebo takové, jež jsou zdobeny diamanty. Velmi zajímavé jsou rovněž verze s 3D geometrickým vzorem.

Geometrická struktura číselníku.

Geometrická struktura číselníku.

Uvnitř hodinek bychom našli 3 možné varianty strojku. U bateriových modelů se bavíme o strojcích Seiko VH68 (menší model) a Ronda Z60 (větší model). V kolekci však existuje i jeden model mechanický, konkrétně poháněný spolehlivým automatickým kalibrem Seiko NH35A.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

To, co mi zde připadá poněkud nešťastně řešené, je luminiscence. Konkrétně mám na mysli rozložení luminiscenčních bodů, kterých je podle mého názoru na číselníku příliš mnoho. A to především na místech, kde vůbec nejsou potřeba. Našli bychom je totiž na otočné lunetě a také okolo spodního a pravého subčíselníku. To vše ve výsledku vytváří něco, co nemohu popsat nijak jinak než jako naprostý chaos.

V jednoduchosti je krása, model Gladiator se však vydal opačnou cestou.

V jednoduchosti je krása, model Gladiator se však vydal opačnou cestou.

Luminiscenci bychom nalezli také na ručkách, u kterých výplň tvarem připomíná kurzor počítačové myši. Velice štědře pokrytá je pak centrální ručka chronografu. Výdrž luminiscenčního nátěru New Lite jsem neměl možnost otestovat, v minulosti si však u Invicty mnoho uživatelů a recenzentů stěžovalo na fakt, že byť její nátěr svítí jasně, velmi brzy světlo vyhasíná.

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Pakliže vás zajímá srovnání luminiscenčních nátěrů jednotlivých značek, rozhodně se podívejte na test naší redakce, kde se utkali zástupci těch nejznámějších.

Kontroverze jako nástroj marketingu

Dejme si na chvíli pauzu od hodinek Gladiator a zkusme se podívat na značku Invicta jako celek. Ve světě hodinařiny je známá především díky svým designům, které jsou často v absolutním nesouladu s tím, co bychom mohli nazývat jako hodinářské konvence. Jsou zkrátka jiné, opravdu hodně jiné.

A co je jiné, bývá často kontroverzní. Invicta je zkrátka značkou, jenž v lidech vyvolává silné emoce. A zda jsou tyto emoce pozitivní, či negativní, je z hlediska reklamy úplně jedno. Důležité je, že je značka v povědomí lidí. To je luxus, na který mnozí nikdy nedosáhnou.

Když jsme u kontroverze, jen vzpomeňme na modelovou řadu Pro Diver. Některé modely jsou skoro až 1:1 kopie nejmenovaných švýcarských hodinek. Když se však přes tento fakt přenesete, zjistíte, že okolo 6000 Kč můžete získat kvalitně zpracované hodinky s japonským strojkem NH35 – to už tak špatně nezní.

Co tím chci říci je to, že nelze všechno vidět pouze skrze optiku kontroverze. Jsou momenty, kdy u Invicty naleznete tak skvělý poměr cena/výkon, že žádné další argumenty nejsou nutné.

Invicta Pro Diver – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
25.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta Pro Diver – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Závěrečné zhodnocení

Co k tomu tedy dodat více? Netradiční hodinky od kontroverzní značky. Pravděpodobně pro člověka, který má jednak vetší ruku a jednak mu nevadí pozornost okolí. A nebo ji sám cíleně vyhledává. Jsou velké, blyštivé a naprosto extravagantní. Nejlevnější model ve velikosti 43 mm stojí 13 890 Kč, ten nejdražší, pyšnící se 258 diamanty, přichází s cenovkou 50 890 Kč. Osobně rozhodně nepatřím ke skupině potenciálních kupců tohoto modelu. Preferuji jednoduchost, nenápadnost a 40 mm je pro mě pomyslná hranice, kterou málokdy překračuji.

Invicta ve své nejšílenější podobě – Fotogalerie TOP 10 crazy modelů
11.7.2023 - Agáta Vřeská
Invicta ve své nejšílenější podobě – Fotogalerie TOP 10 crazy modelů

Na druhou stranu však musím poznamenat, že proti těmto hodinkám nic nemám. Jestliže mě svět hodinek něco naučil, tak za žádnou cenu nesoudit vkus ostatních. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Věřím, že si tyto hodinky najdou své příznivce. A co je nakonec důležitější, než spokojený zákazník? Pokud se vám tyto hodinky líbí a víte, že vám budou dělat radost, pak zde není absolutně co řešit. Svět hodinek je rozmanitý a neexistuje v něm jedna správná cesta pro všechny.

Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek
26.3.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 47 dny, reagovat
Dobre napisany clanocek! Gladiatory predstavuju opak decentnej elegancie, no svojho majitela si napriek tomu najdu. Na Invicte je sympaticke, ze sa neboji ist s kozou na trh a zaroven vidno ze kdyz chce tak umi.

Hodinky zmíněné v článku