» Blog » Huawei

Huawei Watch Fit 3 recenze – Když se skvělý model dostane na scestí

Tagy: Recenze | Huawei | Chytré

Dominik Hok | 21.6.2024 | 9 MIN | 3x komentář

Chytré hodinky Huawei Watch Fit 3 jsou zařízením, o kterém vlastně vůbec nevím, jestli jsem si ho oblíbil. Má skvělé funkce, slušnou výdrž baterie, dobrou cenovku, ale těžko se mi přenáší přes ten design, který více než vymyšlený, je spíše navržený přes kopírovací papír.

O této recenzi už vám na začátku dokážu říct, že bude rozporuplná. Z mého subjektivního hlediska rozhodně. S řadou Watch Fit to už nějakou dobu táhnu a recenzoval jsem všechny 3 generace. První dvě generace v sobě měly jistou osobitost, ale ta třetí se (alespoň vnějším pohledem) stala věrnou kopií populárních Apple Watches. Někomu to bude sedět, mně spíše ne.

Abych jen neházel špínu, i třetí generace je potvrzením umu, který čínská značka Huawei rozhodně má. Na Huawei Watch Fit 3 rozhodně potěší:

  • možnost telefonování
  • ovládání korunkou
  • sytě barevný AMOLED displej s vysokým rozlišením a jasem
  • pokročilé sportovní funkce, jako tréninkové plány, index běžeckého výkonu, výpočet tréninkové zátěže aj.
  • navigace po křivce

Design jako jablko jablku

Rozhodně jste někdy slyšeli popis podobnosti "jako vejce vejci", že? U třetí generace Watch Fit 3 je to spíše "jako jablko jablku". A to bych se nebál říct, že i jablka se od sebe někdy odlišují více než Huawei Watch Fit 3 od Apple Watch SE.

Zahrajeme si takovou malou hru, kterou jsem použil už v představení tohoto modelu. Co je Apple Watch SE a co je Huawei Watch Fit 3? Aby to bylo těžší, ve Photoshopu jsem jedny hodinky upravil a dal jim stejný číselník.

Zahrajeme si takovou malou hru, kterou jsem použil už v představení tohoto modelu. Co je Apple Watch SE a co je Huawei Watch Fit 3? Aby to bylo těžší, ve Photoshopu jsem jedny hodinky upravil a dal jim stejný číselník.

Watch Fit 3 se nabízí ve čtyřech variantách, přičemž tři jsou opatřeny silikonovým řemínkem a jedna koženým. Poslední zmíněná má zanechanou alespoň malou část původní duše Watch Fit.

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Kdybyste chtěli vidět všechny barevné varianty, tak prosím.

Původní design pracoval na hraně designu chytrého náramku a hodinek. Výška hodinek se snížila a teď mají o dost blíže ke čtverci. Pouzdro má 43,2 milimetru na výšku, je 36,3 milimetru široké a tenké je neuvěřitelných 9,9 milimetru. Musím uznat, že tenkost pouzdra je příjemná a krásně sedí na ruce.

Vlastně ani nevím, jestli se mám vyjadřovat k designu. Co si budeme, s předlohou se to dělá líp. Ale vyjádřím se ke zpracování. Pouzdro je kovové (bohužel Huawei nespecifikuje materiál, ale tipuji hliník), tlačítko i korunka se vůbec neviklají. Řemínek krásně navazuje na pouzdro, což se nedá úplně říct o displeji, který sice je zaoblený, ale nezachází přímo do kovového pouzdra, nýbrž do černého rámečku, který je takovou mezivrstvou. V tom ale nevidím žádný zásadní problém, u kterého bych si řekl "Fuj, to je hnus!".

Musím maximálně pochválit řemínek, který je z opravdu příjemného silikonu a zapínání je řešené klasickou sponou, ne žádným bazmekem, u kterého se zasouvá jedna část do druhé (to zní divně). Řemínek má navíc zajímavou strukturu s lehkými prohlubněmi po téměř celé délce. Spona působí, že je hliníková, tak by mohla něco vydržet. Výměnu řemínku má Huawei řešenou vlastním způsobem, kdy stisknete tlačítko na dýnku a můžete jej vyjmout.

Elegantní verze je řešená úplně stejně, ale nacvaknete tam nožky, které jsou uzpůsobené na klasické nebo Quick Release stěžejky.

Pod korunkou najdete vstup mikrofonu, v levé části zase výstup reproduktoru.

Uživatelské prostředí je svižné, ale opět lehce přes kopírák

Začněme pozitivy. Uživatelské prostředí chodí krásně. Procesor stíhá veškeré moje dynamičtější pohyby a ani na chvíli nezapochybuje. Hezky si notuje se sytě barevným a kontrastním AMOLED displejem o velikosti 1,82" a rozlišením 480 x 408 px.

3 990 Kč (doručíme do 24.7.)

Z hlavní strany se pohybem prstu doleva a doprava dostanete na konfigurovatelné widgety týkající se životního stylu, kalendáře, fází měsíce... Prostě všeho, co si nastavíte, že je pro vás zásadní. Pohybem nahoru zobrazíte notifikace, pohybem dolů zase ovládací centrum se zkratkami (nastavení režimu Nerušit, svítilna, funkce Najít můj telefon, atd.)

V základním nastavení pohybem prstu doleva zobrazíte tzv. kroužky. Ty sledují vaši denní aktivitu (aktivně spálené kalorie, cvičení v minutách a stání) a hodinky vás chválí, když některý z kroužků máte splněný. Co mě opět rozčiluje, je skutečnost, že kroužky má prostě každý spojené s Applem. Pochopil bych, že to použili, jelikož je to takový základní, účinný a jednoduchý způsob, jak vyjádřit denní aktivitu, ale ta grafika je téměř totožná.

Obdobně je na tom i menu, které je buďto ve formě seznamu anebo volně pohyblivé mřížky, kdy ji otáčením korunky přibližujete či oddalujete.

Když už jsem u korunky, trochu mě mrzí, že opět nebyl naplněn její potenciál, protože ji mohli využít k pohybu mezi widgety, ale z domovské obrazovky vlastně nemá žádné využití (krom toho, že jejím kliknutím otevřete menu). Na obranu značky Huawei... Takto polovičatou korunku mají skoro všechny čínské značky.

Zajímavě řešené je spodní tlačítko, které je tak trochu... Čtyřikrát jinak:

1. Jste na hlavní straně nebo v menu – otevře vámi nakonfigurovanou aplikaci (v základu to je aplikace "Cvičení").

2. Jste v aplikaci "Cvičení" – funguje jako potvrzovací tlačítko (nemusíte tedy používat dotykový displej).

3. Jste přímo v monitoringu sportovní aktivity – přesune vás na další datovou obrazovku.

4. Jste kdekoliv jinde než na hlavní obrazovce, v menu či ve sportovní aktivitě – nedělá nic.

Zcela upřímně, některé chování tlačítka mi přijde praktické (např. to ve sportovní aktivitě), ale pro někoho může být zmatečné, že se tlačítko chová pokaždé jinak.

Senzorová výbava má vše důležité

Docela mě pobavilo, když jsem si ve specifikaci Watch Fit 3 přečetl, že hodinky mají devítiosý senzor IMU. Začal jsem přemýšlet nad tím, v jakém vesmíru máme 9 os, ale pak jsem si načetl, že se jedná o tříosý akcelerometr a ve stejných osách pak funguje i magnetometr a gyroskop. Je to tedy spíše 3x3osý než 9osý. Každopádně, hodinky mají slušnou výbavu čítající tři již zmíněné senzory a k tomu ještě optický senzor (měří tep a okysličení), GPS přijímač a snímač okolního světla.

Možná mě trochu mrzí nepřítomnost barometru, ale co se dá dělat. Pro cílovku není výpočet výškových metrů úplně nutný.

U tepovky mě těší, že Huawei je jedna z mála čínských značek, která během dne měří kontinuálně každou vteřinu. Spousta značek totiž měří každou vteřinu při sportovní aktivitě, ale mimo sportovní aktivitu pouze každou minutu (např. Amazfit či Xiaomi).

Nicméně, Huawei je odjakživa zárukou kvalitních senzorů – ani jeden ze dvou zásadních senzorů (GPS a snímač tepu) neměl žádné problémy.

Výdrž baterie kolísá mezi 10, 7 až 4 dny

Neznám asi značku, která by tak moc specifikovala, co všechno můžete s hodinkami maximálně provádět, abyste se dostali na určitý počet dní výdrže baterie.

Tady máte specifikaci všech výdrží baterie:

10 dní: 30 minut volání přes Bluetooth týdně, 30 minut přehrávání hudby týdně, monitoring srdečního tepu stále zapnutý, HUAWEI TruSleep™ v noci zapnutý, 90 minut cvičení v průměru za týden (GPS zapnuta), upozornění na zprávy zapnuté (50 zpráv, 6 hovorů a 3 alarmy denně) a displej zařízení zapnutý 200x denně.

7 dní: 30 minut volání přes Bluetooth týdně, 30 minut přehrávání hudby týdně, monitoring srdečního tepu stále zapnutý, HUAWEI TruSleep™ v noci zapnutý, detekce stresu a automatické měření SpO2 povolené, 180 minut cvičení v průměru za týden (GPS zapnuta), upozornění na zprávy zapnuté (50 zpráv, 6 hovorů a 3 alarmy denně) a displej zařízení zapnutý celkem 30 minut denně.

4 dny: povolení AOD, 30 minut volání přes Bluetooth týdně, 30 minut přehrávání hudby týdně, monitoring srdečního tepu stále zapnutý, HUAWEI TruSleep™ v noci zapnutý, detekce stresu a automatické měření SpO2 povolené, 180 minut cvičení v průměru za týden (GPS zapnuta), upozornění na zprávy zapnuté (50 zpráv, 6 hovorů a 3 alarmy denně) a displej zařízení zapnutý celkem 30 minut denně.

Já už k tomu asi nemám co dodat. Ať napíšu cokoliv, takto specifické to určitě nebudu mít.

Z lifestylu umí Watch Fit 3 snad vše

Takový ten základ jsou už zmíněné kroužky (pohyb, stání, cvičení). Během dne hodinky samozřejmě měří kroky (převádí je i na ušlou vzdálenost), srdeční tep, okysličení krve, stres aj.

Celkově monitoringy zdraví má Huawei na hodně vysoké úrovni.

Docela fajn mi přijdou zdravotní trojlístky, které vás malými krůčky vedou k lepšímu já. Hodinky pak hlídají, jestli vstáváte ve vámi požadovaný čas, jestli jste splnil minimální počet hodin spánku, vypil požadované množství tekutin, ušel určitý počet kroků nebo si dal dýchací cvičení. Jestli splníte všechny cíle, které jste si s aplikací Zdraví Huawei společně nastavili, vybarvíte celý zdravotní trojlístek.

Trojlístky se přizpůsobují tomu, jaký je váš cíl životosprávy. Chcete lépe spát nebo snad mít více energie? Zvolte si to jako svůj cíl.

Co jsem ještě asi neviděl u žádných chytrých hodinek, je hlídaní denního kalorického příjmu. V aplikaci zdraví Huawei si můžete zadat kalorické hodnoty vaší stravy a hlídat si tak přijaté kalorie. Hodinky vám dokonce i vypočtou správný příjem kalorií a odpočítávají od toho vaše aktivně spálené kalorie sportovní aktivitou.

Co mě trochu mrzí, že výpočet denního příjmu je přizpůsoben dvěma cílům, které si zvolíte – udržení váhy nebo hubnutí. Ale už se nepočítá s lidmi, co posilují a váhu naopak chtějí nabrat. Nebo koneckonců ani nemusí posilovat, prostě jen chtějí přibrat.

Lehce mě zklamala dýchací cvičení, protože tam nejsou určité techniky (pouze v mobilní aplikaci), ale jen nastavení celkového času a tempa. Což je takový lepší metronom.

Za monitoring spánku musím Huawei opravdu hodně vychválit, protože to se jen tak nevidí.

Jen se na to podívejte. Celkový čas spánku, graficky vyjádřené spánkové fáze a nejen to... Samostatné hodnocení každé spánkové fáze a jejich kontinuity. K tomu všemu dostanete i podrobnou slovní analýzu a doporučení. Zcela upřímně, nedokážu říct, jak přesně tyto chytré hodinky monitorují spánek (nemám po ruce spánkovou laboratoř), ale čínské značky jsou machři přes polopatické vyhodnocení.

Co mě vyloženě rozčiluje, je souhlas s ukládáním dat. Nevadilo by mi to udělat jednou (což je standard), ale u Huawei Watch Fit 3 to musíte odsouhlasit úplně v jakékoliv zdravotní či sportovní aplikaci. Nebudu si brát servítky – je to otravné.

Chytré návrhy cvičení jsou opravdu chytré

Co mě baví, tak Huawei má i chytré návrhy cvičení. Ty jsou zatím asi nejchytřejší, jaké jsem kdy viděl. Zhodnotí vaši kondici, zdravotní data a poté navrhnou třeba 4 různé tréninky (chůze, jóga, kolo, cvičení atd.) a ty jsou dokonce přizpůsobené i tomu, jaké je počasí. Hodinky třeba nahodí 40minutové cvičení a napíšou k tomu "Dnes má pršet, doporučujeme trénink uvnitř."

Sportovních aktivit je v Huawei Watch Fit 3 opravdu hodně, takže nemá skoro ani smysl je zmiňovat. Po vyhodnocení máte docela dost dat včetně kilometráže, tempa, výkresu trasy, zón tepové frekvence, doby regenerace či výpočtu tréninkové zátěže.

Co musím uznat, Watch Fit 3 jsou dostupné hodinky, nijak extra sportovně zaměřené, ale zvládnou toho ze sportovního hlediska dost. Dokonce tam máte předdefinované tréninky či tréninkové plány na různé běžecké distance. To nemají ani některé značky chytrých sportovních hodinek. Když to spojíte se spolehlivostí jejich senzorů a slušnou výdrží baterie, je to kousek vhodný i na sport. Neříkám přímo ultramaratony či triatlon, ale většinu to zvládne.

NFC je víceméně k prdu, ale navigace je nadstandard

Chytré hodinky Huawei už nějakou dobu podporují NFC placení, ale dá se s hodinkami platit? Nedá. Co je ale fajn, tak hodinky mají úložiště až 1,5 GB pro vaše hudební skladby, aplikace (vzhledem k tomu, že jich je cca 7, můžete si nainstalovat klidně všechny) a číselníky. Watch Fit 3 podporují i playlisty Spotify, ale musíte si jak do hodinek, tak do telefonu nainstalovat speciální aplikaci.

Z hlediska číselníků mě baví, že Huawei vždy uvádí jeho náročnost na baterii (3 stupně). Osobně to až tak nepotřebuji, ale spousta uživatelů si do hodinek instaluje spoustu ptákovin s miliardou animací a pak se diví, že se jim vybíjí baterie. Abych řekl pravdu, řada Watch nebo Watch GT má o dost více číselníků, ale je to pravděpodobně tím, že Watch Fit 3 má pro Huawei atypický tvar displeje.

Za mě nejchytřejší funkce Watch Fit 3? Rozhodně navigace. Do hodinek si můžete nahrát GPX trasu a hodinky vás pak budou navigovat. Nebudete to mít s mapovým podkladem, ale budete mít naznačenou trasu a hodinky vás budou upozorňovat na změnu směru.

Jaké jsou Watch Fit 3?

Jestli něco, tak určitě rozporuplné. Jsou to skvělé a dostupné chytré hodinky, které se úplně zbytečně snaží být něčím, čím nejsou. Nejhorší na tom je, že už druhá generace byla výborná, tak nerozumím tomu, proč se čínští inženýři vydali cestou "uděláme Apple Watch SE z Temu".

Když ale pominu subjektivní rozhořčení nad zbytečným kopírováním, Watch Fit 3 jsou skvělé hodinky ve všech ohledech – hlavně v lifestylových, sportovních i chytrých funkcích a výdrži baterie.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Radimpřed 70 dny, reagovat
Souhlasím, to kopírování je okaté a už moc. Byť tedy designově je to má Apple hezké :⁠-⁠D. Nicméně, jsme zvědav na funkčnost v recenzích. Oproti třeba redmi watch 4 je cena o dost vyšší a těžko říct zda oprávněne. Bohužel pro lidi s menší rukou jako jsem já jsou redmi 4 nepoužitelné, neboť jsou obrovské, snad letos vydají rozumně velký model.
Jiripřed 62 dny, reagovat
A co treba lidi, kteri si zkusili IOS, ten OS jim nesedi a nechcou mit iPhone, ale pritom hranaty vzhled hodinek ala Apple Watch jim sedi? (moje zena napriklad)
Matěj Urbaczkapřed 61 dny
Tak přesně pro Vaši ženu jsou tyto hodinky to pravé.:-)

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Červenec
3 990 Kč (doručíme do 24.7.)
Novinka Červen
3 990 Kč skladem
Novinka Květen
3 990 Kč skladem
Novinka Červenec
Rozbalené, sleva 3%
3 870 Kč skladem
Novinka Červenec
4 490 Kč nedostupné