Huawei Watch Buds recenze – Toto by ani Jules Verne nevymyslel

Tagy: Recenze | Huawei | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 16.5.2023 | 7 MIN

Už dlouho jsem nerecenzoval produkt, který působí jako ze science-fiction. Ano, Huawei vymyslel chytré hodinky, které mají uvnitř pouzdra ukrytá bezdrátová sluchátka, které upřímně... Hrajou velice dobře. To je Huawei Watch Buds.

Obvykle recenzi začínám bodovým seznamem, kde vypíchnu ty nejzajímavější věci týkající se recenzovaných hodinek, ale u Watch Buds mi to jaksi nedává smysl. Sakra, vždyť to jsou hodinky, které mají v sobě ukrytá sluchátka s noise-cancellingem. Nemůžete chtít něco zajímavějšího.

Watch Buds jsou krev, mlíko a... Sluchátka

Watch Buds nejsou žádné tintítko, protože se svým průměrem 47 milimetrů a tloušťkou 15 milimetrů určitě nesednou na útlejší zápěstí. Myslím, že průměr není až takový problém, ale ta tloušťka je dost atypická. Přeci jen v sobě mají sluchátka o rozměrech 22 x 10 x 10 mm. Na druhou stranu si ale myslím, že Huawei odvedl dost slušnou práci, pokud do 15mm pouzdra narvali 10mm sluchátka.

Pouzdro je z nerezové oceli s černou PVD úpravou díky čemuž hodinky váží nějakých 66,5 gramů. Jedno sluchátko váží pouhé 4 gramy.

V balení najdete černý kožený řemínek, který mi k hodinkám naprosto sedí, protože se přeci jen jedná o městské chytré hodinky. Je ale trochu škoda, že v balení máte pouze ten kožený, protože ten je na sport téměř nepoužitelný a hodil by se silikonový.

Co mi ale trochu vadí, je taková moc přehnaná zaoblenost a vypouklost hodinek. Ale rozumím tomu, že se to konstrukčně nedalo jinak vyřešit, pokud máte uvnitř sluchátka.

Nevím, jestli to je mojim kouskem, ale mám pocit, že jedna strana hodinek má špatně vybroušenou hranu a cítím takový drsný povrch, když po hraně přejedu prstem.

Na pravé straně pouzdra najdeme tlačítko se kterým se sice dá točit, ale bohužel nefunguje jako korunka. Ve spodní části pak tlačítko pro vyklopení displeje, kde se schovávají sluchátka.

Když už jsme u toho vyklopení displeje. Trochu mám strach, že by někdo byl tak šikovný a špatným pohybem vyrval displej z pantů. Protože platí takové zlaté pravidlo – čím více pohyblivých částí věc má, tím větší šance je, že se něco pokazí. Podle výrobce by pant měl vydržet 10 000 otevření, což mi přijde jakžtakž dostatečné. Kdybystě hodinky měli 3 roky, můžete displej otevírat 9x denně. Tak moc nemachrujte s tím jakou parádičku máte. :)

Dávejte si ale pozor na vodu, protože hodinky mají jen základní IP na stříkance a déšť. Sprcha, nedejbože potápění, by mohly mít fatální důsledky. Pokud se tam nějaká voda dostane, je ale fajn, že hodinky to samy rozpoznají a přestanou dobíjet sluchátka, aby nedošlo ke zkratu.

Displej je klasický Huawei

Přední stranu pokrývá displej o velikosti 1,43", který je na tom kvalitativně úplně stejně jako snad všechny displeje od Huaweie. Ale není na tom vůbec nic špatného, protože je na tom s technologií displeje celkově velice dobře. Displej má krásnou jemnost, výborné pozorovací úhly, šikovnou automatickou úpravu jasu a možnost nastavení Always-On.

Prostor pro sluchátka přinesl oběť ve formě menší senzorové výbavy

Víte, když Watch Buds vyšel, žil jsem při tom, že má totožnou výbavu jako řada GT 3. Ukrytá sluchátka ale zabírají prostor pro některé senzory, které mají ostatní Huawei jako barometr, kompas, teploměr či EKG. V hodinkách tedy najdeme pouze akcelerometr, gyroskop, snímač tepové frekvence a GPS přijímač. Na druhou stranu, je to oběť, kterou úplně v pohodě podstoupím. Vždyť mám sakra sluchátka uvnitř pouzdra.

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Výdrž 3 dny? Na to, že z toho sosaj tři...

Výdrž baterie je něco, z čeho jsem měl největší strach, protože baterie uvnitř pouzdra neslouží jen k napájení hodinek, ale také obou sluchátek. I tak ale hodinky vydrží za mě krásné 3 dny.

Huawei Watch Buds slibuje 3denní výdrž baterie, pokud máte základní nastavení hodinek, kontinuální snímání tepu, aktivovaný podrobný monitoring spánku (TruSleep). Zároveň můžete vyřídit 30 minut hovorů, poslouchat 120 minut hudby, 180 minut monitorovat sporty vyžadující GPS, přijmout přes 50 notifikací a 30 minut mít aktivní displej.

Bez redukce okolního hluku vydrží sluchátka 4 hodiny přehrávat hudbu nebo 2,5 hodiny telefonovat. Při aktivaci redukce okolního hluku se doba zkrátí na 3 hodiny (přehrávání hudby) a 2 hodiny (telefonování).

Doba se samozřejmě může zkrátit podle toho, jak moc posloucháte hudbu a pak dobíjíte sluchátka ze "zásob" hodinek. Pokud se jedná o 2 hodiny poslechu za 3 dny, měli byste se dostat na požadované hodnoty, ale pokud to "přebušíte", doba se zkrátí.

Přímo v hodinkách najdete údaje nejen o stavu baterie v hodinkách, ale také o stavu nabití jednotlivých sluchátek. Dobíjení je řešené bezdrátově pomocí puku.

Jak kvalitní jsou sluchátka uvnitř pouzdra?

Když už se bavíme o útrobách hodinek, přichází řeč na sluchátka. Byl jsem hodně skeptický, protože se jedná o sluchátka uvnitř hodinek, která váží 4 gramy a vypadají jak náboj do devítky. Opak je ale pravdou, protože sluchátka hrajou dost kvalitně a dokonce disponují i noise-cancellingem (redukcí okolního hluku) i možností ekvalizace.

Baví mě i jejich ovládání, protože hudba se pozastavuje a spouští dvojitým poklepáním na ucho a noise-cancelling se aktivuje a deaktivuje trojitým poklepáním.

Když jsem si chtěl poslechnout hudbu, tak jsem instiktivně šel do nastavení Bluetooth, že si sluchátka spáruju. Hodně mě potěšilo, že součástí párovacího procesu hodinek je i spárování sluchátek s telefonem, takže jsem se na tento krok mohl vykašlat.

Kdyby vám sluchátka neseděla, v balení jsou ještě další dvě velikosti špuntů. Střední velikost je nasazená v základu, velikost S a L je v balení.

Sluchátka můžete používat jak k poslechu hudby, která je v hodinkách, tak i v kombinaci s telefonem. Mezi těmito zařízeními můžete docela pohodlně přepínat. Potěšilo mě, že Watch Buds nemají jen funkci "Najít můj telefon", ale dokonce i "Najít sluchátka".

Hodinky úplně nemají možnost telefonování samy o sobě, ale dokážou to přes sluchátka. Když vám někdo volá, tak máte možnost hovor odmítnout anebo jej příjmout tak, že vytáhnete sluchátka z pouzdra. Poté se hovor automaticky zahájí.

Když jsme u těch automatických funkcí, sluchátka mají i funkci pozastavení hudby, pokud si vytáhnete sluchátko z ucha.

A co lifestylové funkce?

Je fajn, že oproti ostatním městským značkám chytrých hodinek nabízí kontinuální měření srdečního tepu každou vteřinu. Ostatní značky často nabízí měření každou minutu, ale přesnost pak není tak dobrá jako u měření každou vteřinu.

Kromě srdečního tepu mohou hodinky celý den měřit stres, okysličení krve, kroky, spálené kalorie, minuty strávené aktivitou či ušlou vzdálenost.

Co mě trochu mrzí, tak hodinky nezobrazují skóre spánku anebo poměr jednotlivých fází a musíte kvůli tomu otevřít mobilní aplikaci. Není to až takový problém, ale mám rád, když mám co nejvíce informací přímo v hodinkách.

Oproti Garminu oceňuji, že Huawei zaznamenává i šlofíky.

Spousta lidí má ráda i plnění "kroužků" a ty najdete i tady a jsou složené z počtu kroků, spálených kalorií a počtu stání. Když se budete chtít vyklidnit, můžete si spustit dýchací cvičení. Trochu mě ale štve, že si nemůže nastavit různá schémata dýchání, ale pouze počet nádechů za minutu. I tak je to ale posun, protože někteří výrobci vůbec nenabízí možnost úpravy intervalu.

Je Watch Buds i na sport?

Líbí se mi, že Huawei nijak nediferencuje svoje hodinky podle sportovních funkcí a vždy do všech dají naprosto stejné funkce – index běžeckého výkonu (efektivita běhu), odhad VO2 Max (maximální množství kyslíku využíváného při aktivitě), odhad tréninkové zátěže (vypočten na základě kyslíkového deficitu) a doba regenerace.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

V hodinkách najdete víceméně každý známější sport, ale co potěší, tak jsou běžecké tréninky, které mohou začátečníkovi skutečně pomoct, protože ho naučí běhat v různých intenzitách, což je nejlepší cesta k běžeckému progresu. Kromě toho tam máte i různé konkrétní tréninky. Zamrzí, že si nemůže nadefinovat vlastní trénink, ale chápu, že Huawei Watch Buds není přímo sportovní zařízení a není to něco, co by cílovka tohoto modelu vyhledávala.

Co ale oceňuji, je možnost připojení externích snímačů, což nemají třeba značky jako Amazfit nebo Casio. Třeba měření tepové frekvence optikou není úplně ideální (obzvlášť v horším počasí), za to pás je přesný téměř za jakýchkoliv okolností. Kromě pásu ale můžete spárovat třeba i snímač rychlosti či výkonu.

Huawei pořád chybí solidní market s aplikacemi

Z těch chytřejších funkcí můžu vyjmenovat klasiky jako kalendář, budík, upozornění na notifikace v telefonu, ale nejvíce asi využijete možnost telefonování přes sluchátka. K tomu se rád vyjádřím, protože úplně nesnáším telefonování přes hodinky, jelikož každý slyší, co mi druhá strana říká. Řešení přes sluchátka je pro mě naprosto ideální, protože mám volné ruce a nikoho neotravuju (teda krom toho, že mluvím já).

K jedné věci už jsem se vyjadřoval v recenzi Huawei Watch Ultimate a to k nabídce aplikací. Ta prostě silně chybí. Vím, že uživatelé Androidu mají nějakou možnost doinstalování aplikací do hodinek, ale třeba v iPhonu jsem to vůbec nenašel. Pokud Huawei nevytvoří solidní market, pořád budou o silný krok pozadu oproti třeba Samsungu a Applu, kteří mají markety hodně, ale jako fakt hodně bohaté.

Hodinky poté mají trochu problém, že zamrznou ve stavu v jakém vyjely z továrny. Ano, můžete získat nové aplikace a funkce přes aktualizace přímo do výrobce, ale ten nemá prostor na tak plošné programování dalších aplikací. Což je pochopitelné. Vyrábí hodinky, nejsou firma na programování aplikací.

Epilog o Huawei Watch Buds

Víte, málokdy se mi stává, že bych ukončil recenzi s tím, že bych skoro nic nekritizoval, ale u Watch Buds to udělám. Tyto hodinky jsou nabité veškerými funkcemi od značky Huawei a krom toho ve svých dutinách ukrývají kvalitní sluchátka se slušnou výdrží. Těžko se navíc kritizuje, když máte v ruce produkt, který nemá konkurenci od jiné renomované značky. Stejně těžko se hledají alternativy. Protože prostě a jednoduše nejsou.

Musím uznat, že Huawei se vydal skvělou cestou a nemám co vypíchnout. Možná by se šikla podpora streamovacích služeb, když už mám sluchátka v hodinkách, ale třeba se dočkáme. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

11 990 Kč nedostupné