» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64635 recenze – Pro piloty čehokoliv

Tagy: Recenze | Hamilton | Klasické | Letecké

Jiří Hons | 10.6.2024 | 6 MIN

Každý nemá šanci pilotovat letadlo. Pilotovat se dá ale cokoli – třeba auto, a dokonce i koloběžka! Kvalitní hodinky na zápěstí vám tyto činnosti rozhodně zpříjemní a stylové pilotky obzvlášť. Třeba ty, o kterých se dnes budeme bavit: Hamilton Khaki Aviation H64635.

Proč vlastně pilotky?

Kdo má jasno, nechť tuhle pasáž s klidem přeskočí. A pro ostatní...

Hodinky původně určené pro piloty se vyznačují přehledným číselníkem, s důrazem na perfektní čitelnost. I kdybyste měli zorné pole zúžené průhledem helmy. Na první dobrou tak hned – a přesně – odečtete čas.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Důležitým prvkem tu bývá trojúhelníkový index na pozici dvanáct, který vám k tomu výrazně napomůže, i když se na ně díváte v neobvyklé pozici. Hodí se vám to? No super, pak o pilotkách můžete směle přemýšlet.

Navíc bývají dostatečně stylové na to, aby přitáhly pohled... A to nejen váš, ale i vašeho okolí. Tak proč je nezkusit, a proč ne model právě od Hamiltonu. Ten pilotky totiž prostě umí a důkazem budiž i model Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64635, který si dnes představíme.

Čitelnost v rozumném balení

Tytam jsou časy obřích B-Uhren, které piloti oblékali přes rukáv kožené bundy. Jasně, čitelnost tu bývala nezpochybnitelná. Ale ani dnes, kdy jsou v módě stále spíš hodinky větších rozměrů, by takovou obludu (však mívaly běžně 55 i více milimetrů v průměru) pro běžné nošení hned tak někdo nezvolil. Pokud nemáte zápěstí formátu Arnolda Schwarzeneggera, tak se budete poohlížet po něčem menším.

U našeho modelu zvolil výrobce osvědčený průměr 42 mm, s výškou dvanácti milimetrů – tedy v podstatě univerzální hodnoty. Přesto se na jejich ciferníku zorientujete bez problému. Hamilton sází na jednoduchou funkčnost, prověřenou léty praxe, kterou má jako výrobce již za sebou... A pevně doufejme, že i před sebou. Protože mu to prostě jde. I v tomto případě. Ale to bych trochu předbíhal.

Bílá, modrá, nebo zelená?

Je dobrým zvykem uvádět na trh nové modely hodinek hned v několika barevných verzích. Dávno pominul věk, kdy všem vyhovoval bílý číselník s černými, případně stříbrnými (v luxusnější verzi zlacenými) ručkami a markery.

A i když recenzovaný model můžete mít právě v bílé (s hnědým koženým řemínkem), stejně tak se nabízí i číselník modrý (na kovovém náramku), anebo zelený, nasazený na tmavě hnědém řemínku. Právě poslední barevná varianta odpovídá kusu, který se mi dostal do ruky – a samozřejmě i na ruku.

I zelená je dobrá!

Modrá je dobrá, zpívá se ve známé písničce, a i zde to platí. Model v modré barvě je prostě hezký, bez diskuze.

On ale i ten s bílým číselníkem zaujme jakousi konzervativní usedlostí..

Přejděme ale k zelené. Upřímně, „zelených" hodinek moc nepotkáte. Není to zas tak obvyklá barva, nicméně musím přiznat, že má něco do sebe. Obzvlášť se šťastně zvoleným tmavě hnědým náramkem...

Bíle vyvedené markery a indexy se zelenou příjemně kontrastují a napomáhají tak k požadované výborné čitelnosti. V tomto ohledu si výrobce jistě zaslouží pochvalu. Model, o kterém je řeč, má ve svém názvu "khaki" – a tak se nabízí otázka – je tato zelená v našem případě spíš khaki, anebo ne? Za mě asi ano. Ale možná u mě platí, že zde je přání otcem myšlenky...

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob
3.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob

Posuďte sami. Ať už podle fotografií, nebo – a to raději, protože žádná fotografie nezachytí realitu stoprocentně autenticky – při osobním kontaktu. Jestli ale nejste z nějakého důvodu vyloženě alergičtí na zelenou (barvu, myslím barvu), pak je tu opravdu velká šance, že se vám zalíbí.

Jak si vede ciferník

Bez přehánění, vede si dobře. Na hlavním, prostředním rastru neuvidíte na první dobrou klasické hodinové indexy, spoléhá se na to, že polohu hodinové ručky odečtete intuitivně a budete hledat spíše podrobnosti – proto jsou zde velkými arabskými číslicemi natištěny indexy minutové, po pětiminutových krocích.

Pro přesnější odečet minut, případně vteřin slouží podlouhlé markery na vnějším rastru. Pokud ale toužíte po klasickém vypodobnění hodin, tak na vás taky bylo pamatováno, a to ve formě rastru třetího, vnitřního, sice s podstatně menšími číslicemi, ale ano, je zde také. U dvanáctky nás čeká již výše zmiňovaný trojúhelníkový index, pod nímž se nachází důvěrně známá dvojitá „hamiltonovská" hvězdička společně s názvem výrobce.

K pozici čísla tři byla umístěna dvojitá datumovka a u ní se nachází i korunka zdobená logem výrobce, již zmiňovanou „dvojhvězdičkou".

Celé nám to kryje safírové sklíčko s antireflexním povlakem, v této kategorii nejenom obvyklé, ale i skoro nepostradatelné – kdo by se chtěl nechat otravovat nějakými odlesky, a ještě se bát, že si třeba sklo poškrábe, že? Uživatelský komfort je tedy v tomto směru zaručen.

Domeček s okýnkem

I tak bychom mohli nazvat pouzdro našich pilotek. Tenhle ocelový domeček s klasickým umístěním korunky na pozici třetí hodiny, ve kterém se ukrývá automatický mechanismus, má průměr dnes vcelku tradičních a univerzálních 42 mm, s tloušťkou/výškou dvanácti milimetrů. Není to tedy žádná obluda, ale ani prcek. Váha činí příjemných 90 gramů a když si je sundáte z ruky, nic vám nebrání pokochat se průhledem v dýnku na sice velmi mírně zdobený, ale přesto (anebo snad právě proto) elegantně vyhlížející strojek.

Samozřejmostí jsou i zde údaje o voděodolnosti (10 barů), výrobci, modelu a jistě, že nechybí ani logo. On ten průhled už asi nebývá brán jako bonus (jako kdysi), spíš jako trend – a buďme za něj rádi, je to trend jistě příjemný.

Náramek – tradice i spolehlivost

Kožené řemínky mohou mít barvu různou, nicméně třeba mě ke kůži tak nějak podvědomě asi nejlépe sedí právě hnědá. Přesně ta, která byla u Hamiltonu zvolena pro náš model. Je, řekněme, taková tradiční. K ocelovému pouzdru i zeleni číselníku sedne výborně, kůže je pak zdobená vytlačeným logem výrobce a decentním tmavým prošitím.

Vše jistí ocelová trnová spona s dvojitým trnem, dodávající pocit robustnosti a jistoty. Osobně mám takové řešení rád, je jednoduché a spolehlivé. Však čím jednodušší, tím funkčnější věci obecně bývají. A ano, náš náramek takový určitě je.

Potomek slavných rodičů

Kalibr, který se nám stará o přesný a bezproblémový chod, nese označení Hamilton H-30 a je postaven na základě věhlasných strojků ETA C07.111 a ETA 2824-2.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Kvalitní rodokmen se nezapře, což pro nás znamená jen výhody. Jaké? No, tak hlavně třeba zmínit rezervu nátahu. Je to celých 80 hodin. Vyzkoušeno, opravdu takovou dobu vydrží běžet. Přes tři dny! Nemusíte se tedy zabývat natahováním a seřizováním, když hodinky necháte přes víkend odložené, protože jste si vyrazili do přírody, kam jste vytáhli nějaký vhodnější, outdoorový model.

Srdce kalibru nám tluče na 21 600 polokmitech (3 Hz), osazen je pak 25 kameny a k dispozici máme jak dvojitou datumovku (den v týdnu a pořadí dne v měsíci), tak i hacking, kdy se nám při seřizování zastaví vteřinovka a my si tak můžeme nastavit čas opravdu přesně.

Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny
5.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny

Přesnosti chodu pak není co vytknout, při testování jsem opakovaně odpozoroval denní odchylku zhruba dvě sekundy do mínusu, což můžeme označit za velmi dobrý výkon. Trochu škoda, že to nebylo raději do plusu, nicméně při této hodnotě není co řešit.

Lumi – svítí, ale...

Zatím jsem na hodinky pěl vlastně jen chválu, a to zaslouženě. Bohužel, v tuhle chvíli to budu muset trochu porušit. Kvůli luminiscenčnímu nátěru... Jistě, je zde použita stará dobrá SuperLuminova. A díky ní tímto nátěrem vybavené části hodinek samozřejmě vydrží „svítit" celou noc až do rána. V tom zádrhel není. Ale je v tom, která konkrétní místa SuperLuminovou disponují.

Najdeme ji samozřejmě na ručkách, jak na hodinové, tak i minutové a nechybí na vteřinovce. Jenže to je skoro vše... Dále nám pak totiž přes noc budou fosforeskovat už jen čtyři indexy – na pozicích 12, 3, 6 a 9. Třeba vám to přijde dostačující, a ano, čas se odhadnout i tak dá.

Jenže my se bavíme o pilotních hodinkách – a u těch bývá obvyklé, že luminiscenčním nátěrem disponují i jednotlivé minutové indexy, v horším případě každý pátý. A to tady prostě není. Za sebe musím říci, že mi to trochu vadí (i když nejde o žádnou fatální minelu), tomu se prostě nevyhnu.

Konečný verdikt

Tady si přiznejme, že konečný verdikt musíte vynést vy sami. Ať už s přihlédnutím k přečtenému textu a shlédnutým fotografiím, nebo až si je někde oťukáte v realitě. Ale jestli sháníte kvalitní automatické hodinky od renomovaného výrobce, líbí se vám pilotní styl a konkrétně tento model vám padne do oka, určitě chybu neuděláte.

Musíte však počítat s mírným omezením u nočního provozu, který však bude pro většinu uživatelů jistě dostatečný. Každopádně, hodinky jsou to určitě hezké a mají své charizma... Udělají spoustu parády a sloužit vám budou spolehlivě, tím si můžete být jisti.

Mohlo by vás dále zajímat:

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku