» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Expedition Automatic H70315 recenze – Kámoš nejen do terénu

Tagy: Recenze | Hamilton | Klasické | Retro | Vojenské

Jiří Hons | 29.7.2024 | 5 MIN | 1x komentář

Pod pojmem "expediční hodinky" si lze představit všelicos. Nadupané smartwatch, superodolné "plasťáky", anebo... Anebo můžeme preferovat tradiční, jednoduchou funkčnost. Pojďme spolu touto cestou. Zažijeme zajímavý výlet. Nebo třeba přímo expedici. Tohle jsou Hamilton Khaki Field Expedition.

Jaké hodinky na výšlap?

Jako, nebudeme to rozmazávat, ne? Ono je super mít na zápěstí aktuální mapy, přehled výškového profilu trasy, moct si odečíst barometrický tlak nebo stopnout, jak rychle se nám povedlo vyškrábat se s báglem na Smrk (ten s tím velkým „S", to je nejvyšší vrchol Jizerských hor – čistě jen pro pořádek). Ale vážně to nutně všichni potřebujeme?

Gentleman si užívá krásu okamžiku. Občas potřebuje vědět, kolik je hodin, možná si sem tam určí světové strany podle Slunce, protože GPS je pro paďoury. Na ruce preferuje léty ověřenou klasiku s duší, žádné elektronické serepetičky. Automatický strojek, safír s antireflexem, na noc lumi... A sakra, co víc?

Casio Protrek PRJ-B001 představení – Protreky, které mají druhou tvář
1.8.2024 - Filip Debrecenyi
Casio Protrek PRJ-B001 představení – Protreky, které mají druhou tvář

Místo hlídání nějakých (kolikrát spíše otravných) parametrů se tak všemi svými smysly může ponořit do lůna divočiny. No a přesně pro tyhle účely poslouží Hamilton Khaki Field Expedition Automatic H70315 dokonale. Hledáte hodinky pro syny přírody? Tak tady je máte.

Ani retro ani moderna

Trochu od toho a kousek od tamtoho – hodinky, o kterých se bavíme, rozhodně nezapřou předchůdce z rodiny Khaki Field, však se k ní také hrdě hlásí. Nejsou replikou těch původních, spíše armádních modelů, ale ani se od nich striktně neodvracejí.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob
3.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob

Design číselníku nenechá nikoho na pochybách, odkud vítr vane. Oboustranně otočná azimutální luneta zase dává najevo, že se myslelo i na ty, kdo nemají hodinky jen k odečtu času a počáteční písmena světových stran na ní vyrytá odkazují bezesporu k přídomku druhému – slovo Expedition se při pohledu na ni vyloženě vkrádá na jazyk.

Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field
19.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenze – Cenově dostupnější dvojče Hamilton Khaki Field

Celkově máme design šmrncnutý lehce k moderní sportovní eleganci. Hezké, jednoduché, účelné.

Ocel, safír, antireflex

Pouzdro, v dnešní době univerzálního průměru 41 mm, vyrobili u Hamiltonů ze staré dobré oceli, stejně tak i lunetu. Šroubovací korunku nalézáme na třetí hodině, číselník kryje safírové sklíčko s antireflexním povlakem.

Arabskými číslicemi vyvedené hodinové indexy díky své bílé barvě ostře kontrastují s podkladovou černí číselníku (u varianty H70315931, kterou jsem měl k dispozici), takže čitelnost máme zaručenu. Samozřejmě nechybí hamiltonovská „dvojhvězdička" pod dvanáctkou, společně s názvem výrobce a k tomu ještě – u šestky – ujištění o automatickém strojku a decentní, nicméně obligátní nápis SWISS MADE, bez kterého se, přiznejme si to, u hodinek tohoto původu jaksi nemůžeme obejít.

Číselník pak obtáčí vnější minutový rastr, u kterého máme každý pětiminutový marker opatřen luminiscenčním nátěrem (jde o SuperLuminovu, jak jinak), stejně tak byla lumi nadělena i hodinové a minutové ručce – a dokonce se trochu dostalo i na špičku centrální vteřinovky.

Výrobce pouzdro opatřil průhledem na strojek, mírně, a přitom elegantně zdobený, jak je u Hamiltonů zvykem. Takže máte šanci pokochat se i pohledem do nitra – pokud ovšem sejmete NATO strap, na kterém jsou hodinky v základu dodávány. Přes něj tam totiž jaksi nic neuvidíte... To však neplatí u modelů na oceli nebo na kůži:

Luneta jako náhražka kompasu

Protože se nehodláme dlouhodobě potápět – u WR 100 m se s tím ani nepočítá – tak nepřekvapí, že luneta je v tomto případě oboustranně otočná. Samozřejmě, i tak může napomoci k odměřování času. Nicméně vyrytá písmenka N, S, W a E jasně vedou naši mysl k tomu, že primárně bude sloužit spíše k určování světových stran.

Kdo byl ve skautu, ten se chytí rychle. A kdo nebyl, tak tomu zlehka pomůžeme:

Pokud nasměrujete malou (tedy hodinovou) ručku ke Slunci a poté rozpůlíte úhel mezi ní a dvanáctkou anebo jedničkou (druhý případ platí, když se řídíme letním časem), díváte se... Ano, na jih. Pak stačí natočit esko (South) na lunetě tímto směrem a – voilá – nepotřebujete kompas. Máte přehled, kde je která světová strana. Dokonce si pak zhruba můžete určit azimut dalšího pochodu... Jistě, šlo by to i bez lunety. Ale takhle je to prostě jednodušší a stylovější.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Azimutální luneta
20.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Azimutální luneta

Jak to šlape dohromady

Bez přehánění – výborně. Srdce hodinek zaujímá osvědčený hamiltoňácký kalibr H-10, který jde ve šlépějích rodičů ETA C07.611 a ETA 2824-2, čímž je řečeno mnohé. Jen pro přehled – hacking, 25 kamenů, 21.600 polokmitů za hodinu a k tomu 80 hodin (!) rezervy nátahu, to snad uspokojí každého, kdo se nežene za nějakými hi-beaty a podobnými technickými úlety.

V praxi je rezerva nátahu dokonce o něco lepší než deklarovaná (vyzkoušeno) a přesnost se u testovaného kusu pohybovala zhruba do tří / do pěti sekund denně do plusu – u hodinek bez COSC certifikátu velmi slušně tedy.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Jen ještě zmiňme lumi – ano, netřeba se ničeho obávat, SuperLuminova odvádí svou práci jako obvykle, takže i bez dodatečného dosvěcování třeba baterkou budete mít celou noc přehled o tom, v kolik hodin nad ránem se vám ještě nepovedlo zabrat.

NATO strap – Diskutabilní řešení

Hamiltony, které jsem k recenzi dostal já, jsou dodávány na zeleném NATO strapu s absencí kovových průvleků – ty nahrazují průvleky kožené. Nevypadá to tak efektně, nicméně se tomuto řešení nedá upřít jistá minimalistická elegance. Nehledě na to, že celý náramek pak není tolik robustní, působí více střízlivě a tím pádem vlastně i univerzálněji. Takže proč ne, tady asi těžko říct něco proti.

Škoda jen, že při použití tohoto typu náramku sice neztratíte hodinky v případě poškození jedné ze stěžejek – a že každý z nás už někdy stěžejku urval, co si budeme – nicméně tím jaksi padá vniveč průhled na strojek. Přes NATO si ho prostě neprohlédnete. Takže vám nezbude, než buď přesadit hodinky na klasický typ náramku, nebo v případě záchvatu, kdy se musíte uklidnit pohledem na setrvačku, nebo si zahýbat s rotorem, NATO strap prostě svléknout. Řešení už ponecháme na vkusu konkrétního uživatele.

Shrnutí – Ležérní univerzál

Co si budeme povídat, tyhle Hamiltony neuspokojí nikoho, kdo preferuje košili s dlouhým rukávem. Jsou prostě – jak uvedeno v nadpisu odstavce – ležérní, volnočasové, tak trochu free... A tím je dáno i jejich užití. Čímž je ale jasné, že půjde v podstatě o univerzály pro většinu uživatelů, ať už pro běžné nošení, ale klidně na sport, k vodě, na vandr nebo i na tu expedici, kterou mají ve svém názvu.

Nezklamou přesností, odolností, čitelností – a vůbec, při jejich koupi neuděláte určitě chybu. Jen do divadla nebo na byznys oběd bych zvolil něco trochu jiného. Pokud tedy nepatříte přímo mezi byznysmeny – pak enjoy, přátelé. Máte tu další kousek, který obohatí váš život.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Luboš.před 54 dny, reagovat
Škoda že nemají datumovku.

Hodinky zmíněné v článku