» Blog » Garmin

Garmin Index S2 recenze – Váha, která stojí za zvážení

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 26.7.2024 | 5 MIN | 12x komentář

Garmin Index S2 je další z členů technické rodiny Garmin, který doplňuje chytré hodinky o údaj, který nedokážou měřit vůbec nebo tak dobře. Tato chytrá váha vám řekne podrobné údaje o vaší váze, složení těla, ale také třeba počasí.

Váha a složení těla jsou dvě metriky, které dost pravděpodobně chytré hodinky Garmin ještě nějakou dobu nebudou moci měřit. Koneckonců ale většinou ta zařízení, která se zaměřují na jednu jedinou věc, ji dělají nejlépe.

Garmin Index BPM recenze – Strčí si tento kapesní tlakoměr konkurenci do kapsy?
16.5.2024 - Dominik Hok
Garmin Index BPM recenze – Strčí si tento kapesní tlakoměr konkurenci do kapsy?

Index S2 vypadá... Jako váha

Z designového hlediska toho vlastně není tolik co říct. Přeci jen, co chcete vymyslet na designu váhy? Váha je zpracována solidně, o čemž svědčí i její váha 2 kg. Tloušťka je pouhých 28 milimetrů, což je fajn, protože ji pohodlně můžete zasunout pod nějakou skříňku na nožkách. Neznám totiž moc lidí, kteří by váhu v koupelně chtěli nechávat na obdiv. U mě by hrozilo i riziko nebezpečí, jelikož mám bílou variantu a podlahu v koupelně v úplně stejné barvě, takže se stává takřka neviditelnou.

Jak už jsem zmiňoval, sáhl jsem po bílé variantě, ale Index S2 se dělá také v černém provedení. Osobně si myslím, že bílá varianta je perspektivnější, protože většina koupelen je laděná spíše do světlejších barev a tudíž tam váha lépe zapadne.

Co váhu trochu odlišuje, je stříbrná cedulka v přední částí s logem Garmin. Díky tomu má váha šmrnc.

Displej je vždy černobílý, ale je super, že se liší pro každou barevnou variantu, aby nebyl rušivý. Bílá varianta má černý text se světlým pozadím, černá zase bílý text s černým pozadím.

Váha, která dělá Čechům radost

Index S2 je napájená čtyřmi AAA bateriemi. Nevím, jestli to Garmin dělá jen pro český trh, ale uspokojí všechny české uživatele s potenciální otázkou, jestli jsou baterie součástí balení. Ano, jsou. Úplně stejně jako pro jejich tlakoměr Index BPM. :)

Garmin Index BPM recenze – Strčí si tento kapesní tlakoměr konkurenci do kapsy?
16.5.2024 - Dominik Hok
Garmin Index BPM recenze – Strčí si tento kapesní tlakoměr konkurenci do kapsy?

Tyto čtyři baterie by měly dokázat váhu napájet po dobu 9 měsíců, ale samozřejmě se to bude odvíjet od četnosti vašeho vážení anebo počtu uživatelů, kteří váhu používají.

Když jsme u počtu uživatelů, tak těch u této váhy může být až 16. Váhu si napáruje jeden uživatel v aplikaci Garmin Connect (GC), který pak přidává ostatní uživatele (a musí je mít jako přátele v aplikaci GC). Celkově váhu může využívat až 16 uživatelů, ale dá se také měřit bez odeslání dat konkrétnímu uživateli.

Co je fajn, tak váha dokáže jednotlivé uživatele rozeznat na základě jejich váhy. Pokud tedy mají váhu manželé, přičemž muž má 85 kg a žena 60 kg, tak se nestane, že by váhu 84,7 kg přiřadila k ženě. :) Pokud ale jsou uživatelé s podobnou váhou, je možnost tlačítkem přiřadit uživatele manuálně po každém zvážení.

Váha má i Wi-Fi, což je nejpohodlnější přenos dat

Index S2 dokáže komunikovat pomocí Bluetooth, ANT+ a Wi-Fi. Právě přenos přes Wi-Fi mi přijde nejpraktičtější, protože nemusíte mít poblíž telefon a data se přenesou i tak. Ještě před Index S2 jsem totiž měl váhu od Xiaomi a ta vyžadovala přítomnosti aplikace při každém vážení, pokud jste chtěli změřit i složení těla. Pokud váha nekomunikovala s telefonem přes Bluetooth, získali jste pouze údaje o váze. To s Index S2 vůbec nemusím řešit.

Co tedy Index S2 měří a vyhodnocuje?

Kdo by to byl čekal, samozřejmě vaši hmotnost. Maximální měřitelná hmotnost je 181 kg. Přímo na váze pak vidíte i hmotností trend – tedy graf toho, jak se váha vyvíjela v posledních 30 dnech. Kromě toho také vidíte procento tuků ve vašem těle, BMI, váhu kosterní svalstva, kosterní hmoty a procento vody v těle.

Úplně na konci celého procesu vážení a měření složení těla máte také předpověď počasí pro ten den. V některých konkurenčních recenzích jsem se setkal s názory, že nechápou, proč to tam je. Já se ptám opačně... Proč ne? Většina lidí se váží ráno a hned mají předpověď počasí pod palcem. V tomto případě doslova. Já osobně jsem si při vážení vždy počkal na předpověď počasí a následně se podle toho oblékl.

Co mě ale trochu mrzí, je samotné vyhodnocení či doporučení. A proč? Protože Garmin žádné nenabízí a to mi nepřijde zrovna uživatelsky přívětivé. Dozvíte se tedy následující:

Nicméně, mám dobré složení těla? Jaká je optimální hodnota kosterního svalstva či tuku? Co mám dělat pro to, abych své složení těla vylepšil? To jsou otázky, které zůstanou nezodpovězeny. Když to porovnám s konkurencí, která předkládá dokonce i mnohem polopatičtější hodnocení jako věk těla či zhodnocení těla na stupnici od 0 do 100, tak Garmin doslova zahodil obrovský potenciální prostor.

Fitness věk – Jak jej chytré hodinky stanovují?
14.6.2023 - Dominik Hok
Fitness věk – Jak jej chytré hodinky stanovují?

Konkurenční Xiaomi (které má váhu za mnohem menší částku) všechny tyto věci dělá, a proto mě to mrzí. Samozřejmě je otázkou, jak přesné jejich měření je.

Jediné doporučení je v části "Věk podle kondice", kde Garmin bere v potaz procento tuků v těle. Podle kondice jsem měl totiž věk 18, ale v momentě, kdy se Garmin dozvěděl mé složení těla, zvýšil mi to na 20. :)

Jak přesná je váha Garmin Index S2?

Než se vrhnu konkrétně na S2, pojďme si rozebrat obecnou přesnost chytrých vah. Výrobci mohou zaručit přesnost měření hmotnosti, ale co se týče složení těla... No, ehm.

V praxi to funguje tak, že je do vás vpouštěn slabý elektrický proud (proto nejsou vhodné pro osoby s kardiostimulátorem) a na základě toho se určuje složení těla. Tím, že je slabý, valná většina chytrých vah měří pouze složení vašich nohou. K přesnějšímu měření jsou potřeba úchyty na ruce, které jsou schopné podchytit i horní část vašeho těla. Asi nejpřesnější dostupné měření je InBody.

Takže, může se stát, že se veškeré údaje (vyjma hmotnosti a BMI) mohou lišit v rámci jednotek. Osobně bych tedy váhu používal spíše k vysledování trendu. Váha totiž může měřit trochu špatně, ale můžu potvrdit, že je konzistentní. Můžete tedy sledovat svůj progres.

Jaká je váha Index S2 v kostce?

Kdybych to měl shrnout v jedné větě, asi by to bylo – dobrá, ale mohla by být lepší. Největší výhodou je rozhodně párování s aplikací Garmin Connect. Ke sledování své váhy tedy nemusíte používat jinou aplikaci a vše máte pohodlně na jednom místě. To je asi největší argument pro koupi váhy Garmin Index S2.

Co se týče nějakých negativ, připadá mi, že Garmin by mohl zapracovat na polopatičtější prezentaci měření a třeba i nějakých doporučení. Pro spoustu lidí totiž data nemusí být jednoduše pochopitelná a člověk třeba i potřebuje srovnání s ostatními, aby věděl, jak na tom je.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vykukpřed 37 dny, reagovat
Tato váha je šmejd. Při vážení x-krát po sobě ukazuje rozdílné hodnoty svalů, tuku, vody, a to nikoliv úplně zanedbatelné odchylky. Hlavně je ale špatný algoritmus příliš zaměřený na věk. V USA Garmin řešil oprávněné stížnosti zákazníků: vyrýsovaný sportovec si zadal skutečný věk 45 let a pak 25 a hodnoty byly hrozně odlišné, přitom to samé tělo plné svalů a tuk bys hledal lupou. Ale v USA se stížnostmi zákazníků skutečně zabývají ……
Major Zemanpřed 34 dny
Jestli si chceš pobrečet, tak si zaleť do USA.
Pytlákpřed 34 dny
Tvoje stížnosti nikdo na zřetel brát nebude :-*
Vykukpřed 32 dny, reagovat
Mistni exoti a zamindrakovani chudaci oslavuji, ze tady je clovek zakaznik 2. kategorie oproti vyspelemu svetu, viz i v Nemecku. Takove vylevy jsou velkym obohacenim tohoto webu.
Pytlákpřed 30 dny
Fňuuuuuk
Vykukpřed 27 dny, reagovat
Jelikoz zdejsi admin zde publikuje agresivni prispevky zcela mimo vecne tema, tak nevidim duvod, proc zde nadale prispivat. Pytlak a Major Zeman zrejme tyto diskuze obohacuji vice.
Jirka Kuredapřed 25 dny
Milý pane, já zde čtu vaše nenávistné příspěvky vůči značce Garmin a jsou mnohem horší než nějaké pytlákoviny, to vám mohu říci. Pěkný den
Vykukpřed 25 dny
Pane Kuredo, jedná se o moje osobní zkušenosti a o diskuzi ve skupině řešící špatný algorytmus váhy Idex. Garmin USA se tím zabýval a vyčlenil k tomu tým odborníků. Jinak se mi jaksi porouchaly Tactix Delta a Tactix 7, obě reklamace uznány. To je u tak “kvalitních produktů” zarážející. Index mi po půl roce přestala dokonce úplně fungovat, opět reklamace uznána. Stejné zázraky umí mnohem levnější váhy. Komentáře jsou autentické, ne nenávistné. Jelikož jsem přešel na AW ultra 2, tak Vás ujištuji, že s případnými vadami se rád svěřím. Zatím není s čím se svěřovat. Krásný den v Pytlákově Vám přeji!
Čmelákpřed 24 dny
Souhlasím s panem Kuredou.
Vykukpřed 11 dny
Kureda a Čmelák, vy jste dobrý Garmin ovce ????
jarekpřed 27 dny, reagovat
Displej je barevný, máte to hned na první fotce v článku. Váha je za ty peníze jen těžitko a v černé variantě lapač otisku a prachu. Kromě trendu nevypovídá vůbec nic.
luispřed 26 dny, reagovat
Ano taky sem četl recenze, že tato váha nedokáže dodávat konstantní výsledky. Navíc měření svalů pouze přes nohy dost zkresluje a měří defacto jen spodní část těla. To stejný mě změří váha z lidlu za 400. Dokud nebude nová verze asi to nemá cenu.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Červen
3 490 Kč skladem
Novinka Červen
3 490 Kč nedostupné