» Blog » Garmin

Garmin Fenix 8 – 8 věcí, které o nich musíte vědět

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 28.8.2024 | 4 MIN | 10x komentář

Je to tak, americká značka Garmin vydává další generaci v jejich kultovní řadě – Garmin Fenix 8. A v tomto článku najdete 8 věcí, které o nich musíte vědět.

Tento článek je shrnutím toho, co přinesla žhavá novinka Fenix 8 z dílny Garminu. Pokud by vás zajímaly podrobnější informace, mrkněte na recenzi.

Garmin Fenix 8 recenze – Taťka je doma
27.8.2024 - Dominik Hok
Garmin Fenix 8 recenze – Taťka je doma

1. AMOLED displej

Valná většina variant v řadě Fenix 8 jsou teď osazeny AMOLED displejem a ačkoliv jsem i já sám dlouhá léta říkal, že AMOLED displej nikdy nebudu chtít, musím to přehodnotit. Gesto (rozsvícení, když natočíte displej směrem k obličeji) funguje skvěle, mapy vypadají mnohem lépe a celkově je na to tak nějak radost pohledět. Hlavně musím přiznat, že když jsem si zvykl na displej Fenixu 8, transflektivní LCD mi přišel jako něco z dob Napoleona.

Příznivci transflektivního LCD displeje nemusí ale nutně plakat, protože Garmin i tak vytvořil čtyři varianty s transflektivním displejem a solárním napájením.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Naše video:

2. Design

Design je něco, co vaše oko zaujme jako první. Fenix 8 působí velice elegantně a přitom na vás tak nějak očkem mrká a šeptá: "Ale neztratím se ani v outdooru."

Luneta se zúžila a pravděpodobně díky tomu zmizely i popisy funkcí tlačítek, což mi vůbec nevadí, protože je teď design o něco čistější. Zároveň ale Garmin dodal i trochu ostrosti, protože nožky jsou doslova ostře říznuté a vypadá to vážně dobře.

Když pomineme "stavbu" hodinek, Fenixy 8 zaujmou i svými barvami. Dočkali jsme se i varianty se stříbrným pouzdrem a oranžovým řemínkem. Toto by se dalo nazvat kombinací roku 2024, protože to vidíme u většiny značek a Garmin nemohl zůstat pozadu.

Pro fajnšmekry jsou tu pak prémiové verze buďto na kůži nebo titanu.

3. Uživatelské prostředí

Kdybych to měl shrnout hned na začátek, řeknu – fičí a vypadá to skvěle.

Zatímco jiné značky chytrých sportovních hodinek sáhly po AMOLED displeji a uživatelské prostředí nechali víceméně stejné, Garmin tohoto prostoru využil a pěkně si s ním vyhrál. Animace, svižnost, hezké barvy... To všechno vytváří zajímavý uživatelský zážitek. Kromě toho jsou teď hodinky přehlednější, protože ve vrchní roletce máme ukryté notifikace, veškeré údaje o zdraví jsou v jedné složce a to stejné platí i pro sport. Novinkou je i rozdělení aplikací a aktivit po stisku tlačítka START. A přiznejme si, že tam to byl vždycky tak trochu mišmaš.

4. Telefonování

Toto je něco, co jsem v outdoorovém přístroji od Garminu dost možná ani nečekal, ale vlastně to vůbec není špatně. Spousta lidí požadovala možnost telefonování a Garmin jejich prosby nejdříve vyslyšel v řadě Venu a teď i v kultovní řadě Fenix.

Telefonování z chytrých hodinek – Jak funguje a kteří operátoři to podporují?
6.6.2023 - Dominik Hok
Telefonování z chytrých hodinek – Jak funguje a kteří operátoři to podporují?

Kromě telefonování mikrofon slouží k ovládání hlasového asistenta (jak telefonu, tak hodinek) a zadávání hlasových poznámek.

5. Dynamické trasování

Plánujete trénink o konkrétní délce a nenaplánovali jste si trasu? Nevadí, Garmin to už nějakou dobu dělá za vás v rámci funkce "Okružní trasa". Teď to je ale tak trochu okružní trasa na druhou, protože i kdybyste sešli z naplánované trasy, Garmin prostě trasu přepočítá, abyste se i tak dostali do výchozí pozice v požadovaném čase.

Kdybych to měl popsat v praxi, znáte ten moment, když jedete podle autonavigace a poté, co odbočíte špatně, řekne "Přepočítávám"? Tak přesně něco takového teď dělá Garmin Fenix 8.

Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách
1.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách

6. Garmin Share

Plánujete trénink ve skupině a všichni chcete mít přehled o tréninku či trase? Teď už si nemusíte tréninky přeposílat přes telefon, ale stačí vám k tomu čistě jen hodinky.

V rámci Garmin Share si můžete napříč hodinkami zaslat trasu, trasový bod či konkrétní trénink.

7. Voděodolnost

Voděodolnost 10 ATM vám nikdy nic moc neřekla? Tak ještě štěstí, že Garmin současně uvádí, že Fenixy 8 vydrží 40 metrů reálné hloubky. Jsou tedy vhodné na potápění a přizpůsobili tomu i tlačítka, která jsou teď voděodolnější a je možné je používat i pod vodou. Do senzorové výbavy dokonce přibyl i hloubkoměr.

Na potápění jsou Fenix 8 připraveny i softwarově, jelikož si převzaly hromadu potápěčských funkcí (plánování ponorů, záznam ponoru aj.) z potápěčské řady Descent.

8. Výdrž baterie

U výdrží baterie není nic polopatičtějšího než tabulka:

AMOLED LCD (solar)
43 mm 47 mm 51 mm 47 mm 51 mm
Smartwatch 10 / 4 d 16 / 7 d 29 / 13 d 21 / 29 d 29 / 38 d
Úsporný režim 15 d 23 d 41 d 34 / 60 d 48 / 120 d
Všechny sat. systémy 23 / 18 h 38 / 30 h 68 / 54 h 48 / 60 h 68 / 95 h
Všechny sat. systém + multifr. 21 / 16 h 35 / 28 h 62 / 49 h 37 / 44 h 52 / 66 h
Všechny sat. systémy + hudba 6 / 6 h 10 / 10 h 18 / 18 h 13 / 13 h 18 / 18 h
Pouze GPS 28 / 22 h 47 / 37 h 84 / 65 h 67 / 95 h 95 / 157 h
Režim max. úspory GPS 49 h 81 h 145 h 110 / 213 h 154 / 432 h
Expediční režim 10 d 17 d 31 d 34 / 61 d 50 / 134 d

Solární varianta to dotáhne až na 157 hodin při příjmu GPS a dostatku slunečního svitu. Myslím, že k tomu už není třeba nic víc dodávat.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

A co říkáte na Garmin Fenix 8 vy?

Zdroje fotek:

  • Studiové fotky – fotografové Hodinky 365
  • Lifestylové fotky – Oficiální fotky Garmin
  • Grafy – Analyzer by DC Rainmaker (placená licence)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 4 dny, reagovat
Až opadne to nadšenie AMOLEDOM , privítal by som v článku aj info akým MIP displejom je nový Fenix osadený a aké sú kricie sklíčka , či Garmin použil nový MIP displej a či existuje variant , oceľ + Gorrila glas ? Pretože Garmin bohužial zafírové sklo nevie a to mám troje hodinky zo zafírom a ten od Garminu je katastrofa....a my stále čakáme na nové Tactixy, že....predpokladám , že autor článku rovnako , kedže ich stále nosí....
Tompřed 3 dny
Uber na tech paradickach ty AMOLEDE. A nekupuj si takticky hodinky, nejsi takovy big guy
Vykukpřed 4 dny, reagovat
Ahoj kluci, mohli byste vyzkoušet, jestli lze diktovat zprávy na whatsapp/sms v češtině ve spojení s mobilem? A zda lze naťukat na klávesnici libovolnou zprávu?
Tompřed 4 dny, reagovat
Kamo, pekny info. Tohle je good. Takovy postřehy potrebujeme. Diky
Vítekpřed 4 dny, reagovat
Zdravím! Jsou nějaké rozdíly v uživatelském prostředí a ovládání mezi modely AMOLED a LCD(Solar)?
Ivopřed 4 dny, reagovat
Ahoj kluci, děkuji za Vaše profi postřehy, zajímalo by mě srovnání F8 vs AW9. O baterce nemá cenu mluvit, tam je to jednoznačné. Ale co se týče přesnost HR, tak si myslím, že pořád F8 nemá šanci. Ohledně GPS by to mohla být plichta. Zkusíte to? Prosím. :-)
Filip Debrecenyipřed 3 dny
Zdravím, Ivo. Tento test jsme již prováděli, jak snímač tepové frekvence tak test GPS (je pravdou, že jsme porovnávali s AW Ultra 2). Co se snímače týče, AW Garmin předčily, stále si ale troufám říct, že Garmin benefituje z kontinuálního měření přes den, oproti AW. Jinak v rámci aktivit měly o chlup lepší reakci AW. Co se týče GPS, tam zase vyhrály Garminy. Ovšem pokud neřešíme jednotky metrů, troufám si říct, že to jsou velmi vyrovnaní soupeři.
Ivopřed 4 dny, reagovat
Jo a děkuji Matějovi za povzbuzování na Hostýnské osmě! Sice to moc nepomohlo, ale bylo to krásné sportovní gesto! :-)
Michalpřed 3 dny, reagovat
Chlapci akosi v tom nadšení vypadlo to , že s príchodom Fenix 8 sa potichu spoplatnili niektoré nové ciferníky priamo od Garminu , čo nikdy predtým nebolo a Garmin sa s tým veľmi nechváli....akceptujem vyššiu cenu , ale ciferníky , tak to nie....
Tomášpřed 3 dny, reagovat
Ahoj Už je máte na prodejně?

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Srpen
27 490 Kč (doručíme do 6.9.)
Novinka Srpen
29 990 Kč (doručíme do 6.9.)
Zobrazit další