» Blog » Garmin

Garmin Enduro 3 představení – Hodinky s nejdelší výdrží GPS na světě!

Tagy: Představení | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 27.8.2024 | 4 MIN | 12x komentář

Pokud jste čekali, že tato modelová řada skončila, tak jste na omylu. Garmin Enduro 3 je zbrusu nový model pro všechny dobrodruhy, kteří se nezaleknou žádné distance ani výzvy.

Přiznejme si, že když vyšel model Garmin Enduro 2, nikdo moc nejásal. Byl to klon modelu Fenix 7X v jiné barevné variantě a kromě o pár dnů delší výdrže baterie nepřinášel vůbec nic nového. Proto jsem i já myslel, že Enduru odzvonilo. Ale je to právě naopak. Garmin chtěl po letech získat zpět své prvenství v nejdelší výdrži na GPS. A víte co, modelu Enduro 3 se to povedlo.

Na co se můžete těšit?

  • nový vzhled bez kovového dýnka
  • nižší hmotnost než u předchozího modelu
  • nejlepší dosud představené solární napájení
  • výdrž na sekundový záznam GPS – až 320 hodin
  • speciální silové cvičení pro trailové běžce
  • přednahrané TopoActive mapy celého světa
Zároveň také vychází model Garmin Fenix 8. Pokud o něm chcete vědět více, mrkněte na recenzi tohoto modelu. Ale jen tak v rychlosti, tady jsou rozdíly:
  • vzhled a velikosti – Enduro má jednu velikost a Fenix 8 má tři
  • displej – Enduro má transflektivní LCD se solarem, Fenix 8 přidává ještě AMOLED
  • potápění – Enduro 3 nedostalo možnost potopit se do 40 metrů reálné hloubky
  • chytré funkce – Enduro 3 nedostalo telefonování v dosahu telefonu a hlasové asistenty
  • Enduro 3 nemá přípravu na EKG kvůli polymerovému dýnku

Garmin Fenix 8 recenze – Taťka je doma
27.8.2024 - Dominik Hok
Garmin Fenix 8 recenze – Taťka je doma

Design – Ošklivé káčátko?

Při prvním pohledu na tyto hodinky řeklo spoustu lidí, že jsou ošklivé a vůbec se jim nelíbí (leaky byly bohužel všude...). Ze startu jsem se k nim upřímně řadil také. Absence kovového dýnka mi přišla doslova divná a asi tomu lehce přidával i pocit, že Endura poprvé nekopírují jedna ku jedné Fenixy.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Čím déle jsem na ně ale koukal, přišly mi něčím zajímavé a najednou začaly nabírat na kráse. A nakonec... Jsou fajn. Plastové dýnko má svou výhodu, hodinky jsou totiž o hodně lehčí – 63 g s nylonovým řemínkem, který je v této řadě stálicí. Prostě Enduro 3, který má svůj osobitý design, žádná kopírka.

Garmin Fenix 8 – 8 věcí, které o nich musíte vědět
28.8.2024 - Dominik Hok
Garmin Fenix 8 – 8 věcí, které o nich musíte vědět

Rozměry zůstaly stejné, a tak zde máme 51mm pouzdro s o něco větší výškou než Fenix 8X, která činí 15,7 mm. Na ruce to ale vůbec nevadí. Garmin zůstal u tohoto modelu u transflektivního displeje o velikosti 1,4" a rozlišením 280 x 280 pixelů doplněným o solární napájení, které by mělo být prozatím nejúčinnější, jaké jsme kdy u Garminu viděli (až 2x účinnější). Tohle ale potvrdí až testy a čas.

Hodinky vydrží až 13,3 dne na GPS po sekundě

Velikost a rozlišení displeje zůstaly stejné i kvůli tomu, aby hodinky mohly mít co největší baterku a pohánět strojek opravdu dlouho. Tedy alespoň za mě. A to se jim povedlo a od Corosu si Garmin opět převzal titul nejdéle fungujících hodinek při aktivní GPS na trhu.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Hodinky, čistě na GPS po sekundě, dokážou se solarem vydržet lehce přes 13 dní, což mi přijde neskutečné. A pokud byste chtěli větší přesnost, tak v režimu "všechny satelitní systémy" vydrží hodinky bez solaru běžet až 80 hodin a se solarem až 144 hodin. Takže s těmito hodinkami už opravdu nemusíte řešit, jak dlouho na treku nebo trati budete.

6 NEJ: Chytré hodinky Garmin s nejdelší výdrží baterie
3.11.2022 - Matěj Urbaczka
6 NEJ: Chytré hodinky Garmin s nejdelší výdrží baterie

Režim chytrých hodinek je pro Garmin této velikosti takový standardní – 36 dní klasika a 90 dní se solarem. Prostě jednou nabijete a měsíc se nemusíte starat.

Maximální funkčnost pro ultra a trail

Hodinky, už jen z názvu Enduro (Endurance), jsou tvořeny pro vytrvalostní sporty – většinou spojované s ultramaratonem, ultratrailem anebo například adventure race. Tyto sporty vyžadují skvělou výdrž baterie, podrobnou navigaci a sem tam i hodně kvalitní mapové podklady, pokud se často ztrácíte.

A to vše vám hodinky nabízí. Není tam tedy "zbytečné" telefonování v dosahu telefonu (hodila by se spíše e-SIM) nebo hlasový asistent, ale jsou tam předinstalované TopoActive mapy celého světa, kvalitní snímačová výbava, zmiňovaná dlouhá výdrž baterie a všechny sportovní vymoženosti, které člověk potřebuje.

Píšu tady skoro výhradně o dlouhých bězích či adventure race, ale hodinky mají samozřejmě i veškeré sportovní aktivity, jako mají Garmin Fenix 8. Největší změna v těchto aktivitách je v přidaných cvičeních pro trailové běžce pro silový trénink, což mi přijde super, protože často na kompenzaci rádi zapomínáme.

Pořádná svítilna na modelu Enduro samozřejmě nesmí chybět

Pořádná svítilna na modelu Enduro samozřejmě nesmí chybět.

Mapové podklady také doznaly pár změn a Garmin přidal i pár nových funkcí. Například dynamická změna trasy podle cílového času, ztracení se z předdefinované cesty a Garmin Share, který dokáže sdílet v běžecké partě GPX soubor, trasu s předchozím tréninkem, anebo naplánované intervaly. Prostě bomba.

Alespoň screenshoty těchto funkcí z oficiální prezentace

Alespoň screenshoty těchto funkcí z oficiální prezentace.

Zbytek funkcí, které zde nezmiňuji (fitness funkce či chytré funkce), zůstavají stejné z minulých generací. Zdálo by se, že se Garmin moc neposunul, ale i v minulé generaci byli na míle daleko od konkurence, a tak ty kroky už nemůžou být tak velké.

Nejlepší hodinky na ultra aktivity?

Jsou to nejlepší hodinky na ultra aktivity anebo lidé stále budou volit Fenix 8? Toť otázka. Jak vidíme, tak z Fenix se pomalu stane řada s AMOLED displeji a transflektivní pomalu vymizí. Přijde mi ale, že tento typ displeje chtějí zachránit, a proto tvoří další generace Enduro hodinek, které by měly (snad) být stále transflektivní.

Pak už bude na lidech, jestli více prahnou po chytrých funkcích, jako telefonování či hlasový asistent, anebo po starém dobrém transflektivním displeji. Upřímně, ani já sám nevím, pro které hodinky se nakonec rozhodnu a jestli se po dvouleté pauze navrátím k Enduro modelu, anebo zůstanu u Fenixu.

Jedno je ale jisté. Moc se těším, až Garmin Enduro 3 pořádně otestuji a zjistím jejich plný potenciál.

Jak tento model zaujal vás?

Zdroj: Hodinky 365, Oficiální stránky Garmin

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

luispřed 5 dny, reagovat
ja teda na ofiko garmin BT volání vidim. Proto asi nejrozumnější a nejhezčí model co představili.
Dominik Hokpřed 5 dny
Obávám se, že se jedná o chybu. Enduro 3 by telefonování neměly mít.
Vykukpřed 5 dny, reagovat
No teda nic moc...
Pytlákpřed 5 dny
.......:-D
Tompřed 5 dny, reagovat
Tak to je topovka a novy kral vsech sportsmanu. Fenix8 pro me uz nejsou Fenix jako kdyz Ford nahradil v Mustangu tuhou zadni napravu a vzhled upravil pro sirsi publikum. Elektrickym mustangem navic neefektivnim to zazdil. A my tu ted mame nastesti pěkne hodinky za super cenu a stale citelny displej pri behu
Josefpřed 4 dny, reagovat
Já se těším na recenzi..pro mě je nejdůležitější výdrž baterie, nesnáším nabíjení u hodinek .
Přemekpřed 4 dny, reagovat
Z nově přestavených hodinek mi tyto dávají největší smysl. Telefonovat nechci, nabíjet nechci, AMOLED nechci, novinku na ruce chci, cena nejlepší. Takže za 3 2 1 objednávám :-)
Euženpřed 4 dny
Presne tak…este mi na hodinky nevolaju(chvala bohu)
Tompřed 4 dny, reagovat
Objednano. Uz sem sice mel tyden objednane posledni fenix 7x pro safir ale dat 20 a nebo 22 za novinku ktera je rovnou na textilnim reminku, a vypada lip je jasna volba
VxApřed 2 dny, reagovat
Tu funkci EKG /Garmin ECG App/ tam stále uvedenou mají, tedy pro USA.
MKCZpřed 2 dny, reagovat
Jste si s chybejicim EKG jisti? Zde ho Garmin oficialne uvadi. https://support.garmin.com/en-US/?faq=XW4TwGAinJ2juGDNiANMt8
Petrpřed 2 dny, reagovat
EKG by mít měly, kovový snímač je na zadním kroužku kolem optiky. Stejně jako i jiný model Garmin, taky s polymerem na dýnku.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Srpen
22 490 Kč (doručíme do 6.9.)