» Blog » Garmin

Garmin Connect – Práce s mapami a trasou

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 20.8.2024 | 10 MIN | 3x komentář

Garmin má ve své aplikaci, stejně jako ostatní výrobci, možnost naplánovat si vlastní trasu či upravit již naplánovanou trasu. V tomto článku se dozvíte, jak trasu v Garmin Connect vytvořit a jak s trasami efektivně pracovat.

Garmin Connect je platforma pro hodinky Garmin, kde můžete vyhodnocovat tréninky, sdružovat veškerá data z hodinek, sledovat přehledy a taky... pracovat s mapami. A právě na mapy se dneska zaměříme pořádně.

Ve kterých modelových řadách můžete používat navigaci?

Ve článku se dozvíte:

A to je vše, pokud vás něco z toho zajímá, zůstaňte na lince a čtěte dál.

Článek je vždycky dělený na práci s telefonem a pak práci s počítačem. Někoho může zajímat jen jedna část, a tak tu druhou můžete klidně přeskočit.

Jak nahrát GPX soubor do Garmin Connect / hodinek

Do hodinek, které mají možnost navigace (vyšší Forerunner, Instinct 2, Fenix, Tactix...), můžete nahrát takzvaný .gpx soubor s trasou a navigačními pokyny. Tento soubor nemusíte tvořit přímo v Garminu, ale můžete ho vygenerovat z jakéhokoli mapového manažeru, který tuto možnost má. My Češi používáme nejvíce mapový portál mapy.cz. Co si budeme, je nejlepší a dá se použít na celém světě. A z dostupných zdrojů vím, že nám ho všechny státy závidí. Nejprve se mrkneme na verzi, jak dostat soubor do hodinek z telefonu, a pak na PC.

Telefon

V telefonu tedy otevřete jakýkoli manažer, já si vybral oblíbené mapy.cz. Uděláte si svou trasu a rozbalíte spodní lištu. Pokud jste spokojení s trasou a nebudete ji upravovat, sjeďte v této liště dolů a klepněte na exportovat. V dalším kroku je důležité klepnout jen na exportovat a nevybrat možnost "Exportovat trasy autem pro navigaci". To pak podělá celé GPX, pokud se nevedete po cestě...

Pak se vám nabídne možnost, kde gpx soubor poslat. Android i Apple to má trošku jinak, ale vyberte možnost poslat do Garmin Connectu. Zvolte v ní sport, který chcete vykonávat u této trasy. Pak se dostanete do Garminu a můžete mrknout na celou trasu znova, jestli je ready. V liště můžete ještě zkontrolovat výškový graf, a pak už můžete klepnout na "uložit". Po tomto bodu se vás Garmin zeptá na název trasy a jestli chcete zpřístupnit trasu i někomu jinému, anebo bude soukromá. Pak už se dostanete na shrnutí trasy a možnost přenesení do hodinek.

Počítač

Na mapy.cz vytvoříte jakoukoli trasu, kterou považujete za vhodnou k vašemu dalšímu dobrodružství a klepnete na tlačítko "exportovat". Mapy vás vyzvou ještě jednou k exportu a zde kliknete na tlačítko "GPX". Pak už se vám soubor s trasou stáhne do PC.

Dalším krokem je pak přenesení souboru do platformy Garmin Connect. Pro tento krok ji budete muset otevřít. V PC si tedy ve webovém prohlížeči otevřete Garmin Connect. Na základní ploše Connectu si vyberete v menu ikonku stopek (Trénink a plánování), z ní trasy a zde pak vyberete import trasy.

Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách
1.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigace v chytrých hodinkách

Z počítače vyberete danou trasu a importujete ji do Garminu. První "otázka" bude na výběr aktivity – z cyklistiky máte na výběr gravelu, silnice a MTB, z běhu to je silnice a trail, z turistiky je to prostě turistika a pak už jen aktivita "jiné".  Zvolte požadovanou aktivitu a už jste konečně na mapě.

Pak už pracujete s GPX souborem – můžete ho pojmenovat podle gusta, zkontrolovat graf nastoupaných metrů, správnost trasy a hlavně, nezapomeňte zakliknout "upozornění na odbočku", které v hodinkách zajišťuje navigační pokyny. Pokud plánujete cyklistickou trasu, doporučuji si také zapnout "stoupání". Pak se vám na trase budou zobrazovat i stoupání (Climb Pro) a jejich kategorie.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod
13.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod

Pokud jste spokojení, klepněte na uložit, vyberte viditelnost trasy (privátní pro vás, veřejné pro všechny) a máte hotovo. Posledním krokem je možnost vytvořit strategii tempa PacePro pro trasu a pak už jen zmáčknout tlačítko "poslat do hodinek" vlevo dole. Vyberte zařízení, a buďto otevřete Garmin Express a přeneste přes kabel anebo klepněte na poslání a synchronizujte hodinky s telefonem. Trasa se přenese tak či tak.

Jak vytvořit trasu v Garmin Connect

V Garmin Connectu, jako v dalších aplikacích hodinek, si můžete vytvořit vlastní trasu a nemusíte k tomu používat žádné webovky třetí strany. A jak na to?

Telefon

V telefonu je zapotřebí, jak jinak, než otevřít aplikaci Garmin Connect a v ní zvolit kolonku v menu s názvem "Trénink a plánování", a hned potom "trasy". Pokud máte nějaké trasy již vytvořené z minula, všechny se vám otevřou v kolonce "moje trasy".  V kolonce "oblíbené" pak najdete všechny trasy, které označíte hvězdičkou.

Pokud chcete vytvořit novou trasu, klepněte nahoře na "vytvořit trasu" a zvolte aktivitu, pro kterou budete trasu tvořit. Pak se vás Garmin zeptá na základní otázku – jak chcete trasu vytvořit? Můžete zvolit buďto "Vlastní", kde si tvoříte vlastní trasu, anebo "Automatický", kdy zvolíte jen jeden bod a Garmin se o vše postará.

Vlastní

Pokud zvolíte první možnost, trasu si celou plánujete sami. Garmin ji pak vede podle vašich dvou zvolených bodů startu a cíle. Trasu defaultně vede samozřejmě podle zvoleného sportu a taky podle "trend lines", čili podle uživatelů, kteří běhají s Garminem v dané lokalitě. Pokud to chcete jinak, zvolte "Volby po trasování" a zde jinou možnost – Sledovat oblíbené trasy, Jet po silnicích anebo Volně. Volně kreslíte sami, "jet po silnicích" je asi jasné a oblíbené trasy máme vysvětleny.

Nicméně, ukáže se vám mapa a vy podržením prstu na určitém místě označíte začátek a pak konec trasy. Pak můžete zmáčknout na "tři tečky nad sebou" a ještě tak trasu vytunit. Třeba přidat bod do trasy, zvolit trasu tam i zpět, anebo další, které vidíte na fotce níže.

Až jste spokojení s trasou, můžete ji uložit a pokračovat stejně, jak jsme si vysvětlovali u exportu z mapy.cz

Automatický

Automatika vám jednoduše podle vašich preferencí udělá trasu za vás. Čili po zvolení druhé možnosti se vám ukážou kolonky s definicí trasy. Zvolíte si tedy název trasy, vzdálenost kterou chcete běžet, jít či ujet a pak směr, na který chcete trasu vést. Čili všechny světové strany + náhodný výběr.

Pak už se zobrazí mapa a vy si berete počáteční bod trasy. Poté vám Garmin vygeneruje trasu podle ostatních uživatelů běhajících v této lokalitě. Pokud se vám trasa líbí, můžete ji uložit a poslat do hodinek. Zvolením "menu" pak můžete zobrazit podrobnosti o trase (výškový profil atp.), přidat bod do trasy anebo nechat vygenerovat jinou trasu.

Opět, pokud jste spokojení, uložte, pošlete do hodinek a máte hotovo.

Počítač

Tvorba trasy v Garmin Connectu začíná opět v ikonce stopek a v záložce "trasy". Doporučuji v Connectu povolit polohu, aby vás to hodilo hned do vašeho bydliště a ne do půlky Ameriky. Hlavně, když vyjedete pryč, zase jste v Americe, pokud nemáte povolenou polohu.

Nicméně, po kliknutí záložky "trasy" se vám zobrazí mapa, se kterou můžete volně pracovat.

Na začátku vidíte celkem prázdnou mapu. Tedy, máte tam již předešlé vytvořené trasy, ale to je vše. Nejlepší je začít volbou mapového podkladu a podrobnosti map.

Zde můžete vybrat ze tří možností map vyobrazených výše a také tří mapových vrstev (základní, terénní a satelitní). Já používám Google mapy s terénní vrstvou a často mám zakliknuté i tzv. Heatmapy, které ukazují populárnost tras v dané lokalitě. Pak mapa vypadá asi takto.

Jak správně vidíte, kromě Heatmap si můžete ještě vybral MTB traily. V tuto chvíli začínám teprve tvořit trasu, pokud ji dělám přes Garmin. Popisově to vypadá složitě, ale v reálu je to operace na pár kliknutí, takže se nemusíte bát.

Teď máte takové dvě nejlepší možnosti, jak co nejefektivněji vytvořit trasu. První možností je překliknout z vašich tras na záložku "nejbližší trasy" a zde si vybrat trasu vytvořenou nějakým jiným uživatelem, který ji veřejně nabídl. Filtrem si pak můžete jednoduše "vyjet" trasy například od nejpopulárnějších, nejdelších a tak dále... Tato volba je skvělá v místech, které vůbec neznáte, jako třeba když jedete na dovolenou, pracovní cestu nebo tréninkový kemp a chcete si kvalitně zaběhat. Zvolíte nejbližší trasy v místě, kde se nacházíte, vyberete a neztrácíte čas plánováním.

Druhou možností (se dvěma podmožnostmi) je pak manuální vytvoření trasy podle vás. U této možnosti je třeba klepnout na vytvořit trasu, vybrat sport, na který chcete trasu použít a můžete začít tvořit. Jedna z podmožností je ta, že si celou trasu naklikáte růčo, přesně podle vás. U této klikačky ještě můžete zvolit, jestli má Garmin sledovat populární cesty, silnice anebo máte tzv. Freehand, kdy to musíte naklikat celé sami. Zde jednoduše naklikáte, uložíte, pošlete do hodinek, a máte. Pokud nevíte jak, vraťte se k první kapitole tohoto článku.

Druhou podmožností je další super vychytávka, a to automatické generování trasy dle vašich preferencí. Tedy, u možnosti trasy nezvolíte "vlastní", ale "automatické". Pak se vám přepne obrazovka, kde můžete vepsat, kolik kilometrů chcete uběhnout a na jaký směr – tedy všechny světové strany po jedné anebo "random". Pak už stačí jen zadat výchozí bod trasy a Garmin se postará o vše.

Pokud se vám trasa nelíbí, stačí klepnout na "refresh" a Garmin vám dá další možnost trasy. Samozřejmě, že trasa se volí podle vámi zvoleného sportu a heatmaps.

Práce s trasou v Garmin Connect

Vytvořením trasy celý proces nemusí končit a vy si můžete trasu vytunit třeba body nad rámec vytvořené trasy.

Tyto body, ačkoliv se mohou zdát jako nedůležité, můžou být rozhodujícím parametrem. Tento bod se vám v hodinkách vždycky zobrazí a při protnutí bodu vám přijde notifikace. Často si do bodů píšu poznámky pro sebe. Například, co mám na občerstvovačce dělat, anebo čas, který mám na dané občerstvovačce naplánovaný.

Taky, pokud máte naplánované občerstvovačky, můžete si dát datové pole, které vám zobrazuje kilometry do dalšího bodu a můžete mít přesný přehled o tom, kdy bude občerstvovačka, což je někdy také rozhodující pro lepší orientaci.

Telefon

Pokud chcete nějakou trasu upravit, vyberte zase záložku "Trasy", zvolte trasu, kterou chcete upravovat anebo vytvořte novou a tu si následně upravte. Jak? Po rozkliknutí trasy zvolíme namísto odeslaní do hodinek "možnosti" a zde vybereme "upravit".

Opět, když otevřete možnosti, máte na výběr, co s trasou můžete dělat. Třeba vést se na začátek, udělat trasu ve stylu tam a zpět anebo zvolit opačný směr. Vás ale zřejmě nejvíce bude zajímat kolonka "Přidat bod do trasy". Po klepnutí na tuto možnost se vám zobrazí tuna bodů, které můžete přidat, rozdělené do 6 kategorií:

  • General – bod, trasový bod, vzdálenostní bod, info bod, servisní bod.
  • Občerstvovací stanice – záchranáři, jídlo, pití, energetický gel, Iontový nápoj, konkrétní občerstvovačka.
  • Cyklistické – sprint, základní výstup, výstup 1. až 4. kategorie.
  • Osobní – záchod, sprcha, vybavení, transport.
  • Zeměpisné – řeky, hory, údolí, obchody...
  • Bezpečnostní – upozornění, nebezpečí, překážka, přelezení, ostrá zatáčka, velké převýšení.

Podle vaší úvahy můžete přidat následující body kamkoli na trasu a připsat si k nim vlastní popisek v délce 15 znaků. Tento popisek se vám vždycky při protnutí bodu na trase ukáže.

Takto se dá pak v závodě či dlouhém treku dobře pracovat s dalšími kilometry, jídlem, pitím a mnoha dalšími strastmi a pastmi.

Úplně upřímně, nikde není specifikován počet bodů, které můžete přidat. Ale i kdyby byl, tak si myslím, že na jakkoli dlouhou trasu to stačí a budete v pohodě.

Počítač

Ať už trasu vytvoříte přímo v Connectu, nahrajete z mapy.cz anebo třeba ze stránek závodu, před odesláním do hodinek máte stejnou možnost trasu upravit právě v Garmin Connectu.

Nejvíce vás pak budou zajímat 4 možnosti uvedené nad mapou. Pojďme si probrat všechny 4.

  • Okruh na start – Garmin vám vypočte možnost vrátit se z konce trasy na začátek.
  • Zpět po trase – Stejnou trasu kterou máte naplánovanou z bodu A do bodu B vám Garmin hodí i nazpátek. Takže se zdvojnásobí kilometry.
  • Změna směru – Pokud chcete běžet trasu naopak, můžete si ji jednoduše otočit pomocí tohoto tlačítka.
  • Přidat trasové body – Asi nejdůležitější funkce. Pomocí těchto bodů, můžete zpřesnit vaši trasu a obohatit ji o například záchytné body, občerstvovačky či třeba místa, kde chcete fotit.
Řekl bych, že první tři body jsou jednoduché a že si dopodrobna rozebereme ten poslední bod, a to přidání trasového bodu.

Po zmáčknutí "přidat trasový bod" se vám trošku změní obrazovka. Zůstane vám graf nadmořské výšky a nad ním máte možnost zvolit, jaký bod chcete použít a můžete ho také popsat. Body jsou rozdělené do 6 kategorií:

  • General – bod, trasový bod, vzdálenostní bod, info bod, servisní bod.
  • Občerstvovací stanice – záchranáři, jídlo, pití, energetický gel, Iontový nápoj, konkrétní občerstvovačka.
  • Cyklistické – sprint, základní výstup, výstup 1 až 4 kategorie.
  • Osobní – záchod, sprcha, vybavení, transport.
  • Zeměpisné – řeky, hory, údolí, obchody...
  • Bezpečnostní – upozornění, nebezpečí, překážka, přelezení, ostrá zatáčka, velké převýšení.
Tyto body pak můžete ještě popsat 15 znaky.
Růžový domeček značí občerstvovačku a nazvat si ji můžete 15 znaky

Růžový domeček značí občerstvovačku a nazvat si ji můžete 15 znaky

Které vychytávky používám nejvíce já?

Pokud bych to měl vzít od začátku, netvořím moc času trasy přes Garmin. Jen pokud jsem v cizí zemi a nevím, kudy kam. Jinak tvořím často trasy přes mapy.cz, které mi sedí nejvíce. Abych se přiznal. Při tréninku si vytvořím GPX soubor a neřeším záchytné body a další věci. Prostě jen nahraju a vyběhnu. Stejně tak na cyklistice.

Závodní GPX stahuju přímo z ofiko stránek závodu a vždy si ho upravuju pro sebe. Přidávám si tam občerstvovací stanice, na kterých si buďto píšu jídlo, které bych měl zrovna jíst, časy na úsek, abych věděl, jestli jsem v časech, které jsem plánoval, a poslední věcí jsou random pointy, kde si píšu motivační slova či jen úseky, které mě čekají a vím, jak jsou daleko.

A to je vše. Pokud by vás napadly ještě nějaké otázky, neváhejte mě kontaktovat v komentářích.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pepapřed 31 dny, reagovat
Ahoj, díky za hezký článek. Jenom upozorním na "tupé" chování tlačítek "opačný směr" a "tam a zpět" při plánování v Connectu. Jak v mobilu, tak na PC. Nedojde totiž k přeplánování směru trasy se zachováním průjezdných bodů, ale pouze k jejímu "tupému" otočení v celé její délce. Zvláště u silniční cyklistiky je to nepříjemné, protože trasa pak vede opačným směrem i po jednosměrných silnicích nebo cyklostezkách nebo v opačném směru na kruhových objezdech! Problém to je taky u MTB a single trailů. Takto otočená trasa je špatně a musí se ručně opravit. Na rozdíl od tlačítka "zpět na start", které dokončí trasu nejkratší vzdáleností zpátky na start s dodržením správného směru jízdy v jednosměrkách a na kruháčích.
Tomaspřed 30 dny, reagovat
Ahoj, měl bych k tomuhle tématu dotaz, je možné kombinovat navigační pokyny společně s trasovými body? Koupil jsem teď nové Instinct 2x, když v Conectu zadám body a nezaškrknu navigaci, funguje to a vidím další bod a vzdálenost, když ale dám navigaci, tak název bodu ani vzdálenost nevidím, jen vzdálenost k příští odbočce. Díky za případnou radu, Tomáš.
Matěj Urbaczkapřed 25 dny
Ahoj, měl bys vidět jak vzdálenost k nejbližší odbočce, tak i vzdálenost k trasovému bodu (dá se nastavit jako další datové pole).

Hodinky zmíněné v článku

9 990 Kč (doručíme do 3.10.)
7 290 Kč (doručíme do 3.10.)
Zobrazit další