» Blog » Garmin

Trenér Garmin vs. Denní tréninková doporučení – Co je lepší?

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 3.6.2024 | 6 MIN | 1x komentář

Dvě funkce chytrých hodinek Garmin, které vám mohou pomoci s vaším tréninkem. Někdo ale nutně nemusí znát rozdíl mezi těmito funkcemi nebo neví, kdy dát přednost jedné před druhou. A to se dozvíte v tomto článku.

Jak fungují denní tréninková doporučení?

Cílem denních tréninkových doporučení je navýšení aerobní kondice, tedy VO2 Max.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Jedním z největších problémů začínajících sportovců jsou nerovnoměrně rozložené tréninky. V momentě, kdy člověk trénuje stereotypně, nemusí nutně začít stagnovat, ale také často nedojde k progresu.

Je to hlavně z toho důvodu, že trénink musí být rozložený ideálně do tří tréninkových zátěží – nízko aerobní, vysoce aerobní a anaerobní. V každé z těchto zátěží musíte strávit adekvátní čas, aby došlo k pozitivnímu postupu v tréninku. Rozložení tréninkové zátěže sleduje funkce Tréninková zátěž (Training Load).

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Tyto tréninky jsou navíc adaptivní, takže se přizpůsobují vašemu trendu VO2 Max (jestli roste), kvalitě vašeho posledního spánku, hodnotám stresu (na základě variability srdečního tepu) atd.

Asi největší posun tato funkce zažila, když se v chytrých hodinkách Garmin objevil závodní kalendář. Tam si můžete zadat primární závod celé sezóny a denní tréninková doporučení se tomu přizpůsobují. Ve widgetu závodního kalendáře jste pak dokonce viděli i kategorizaci celého plánu, jako je třeba příprava, základ, vrchol, závod, regenerace aj.

Denní tréninková doporučení stejně jako Garmin Coach fungují tak, že při zahájení aktivity na vás "vyskočí" daný trénink. Vy jej potvrdíte a hodinky vás jím provedou. Na změny (např. v tempu) jste upozorněni pomocí zvuku či vibrací.

Jak funguje trenér Garmin?

Pro někoho navýšení aerobní kondice působí jako hodně neurčitý cíl, proto tady je trenér Garmin (Garmin Coach). Anebo je to ideální, protože většinou je pro každého začínajícího běžce sen zaběhnout jednu z těchto distancí. :)

V mobilní aplikaci Garmin Connect najdete tréninkové plány na 5 km, 10 km či půlmaraton. Ve webovém rozhraní Garmin Connect pak máte na výběr mezi úplně stejnými tréninky, ale k tomu jsou tam ještě tréninky i na běžecký maraton či stomílové a stokilometrové cyklistické závody. U tří základních tréninků (ty, co jsou i v mobilní aplikaci) ale máte na výběr ze tří různých trenérů, přičemž každý má trochu jiný tréninkový přístup.

Jeff Galloway je olympionik a autor knižních běžeckých best-sellerů. Tento trenér je velice vhodný pro začátečníky, protože preferuje trénink ve stylu běh-chůze. Greg McMillan je fyziolog a online běžecký trenér. Amy Parkerson Michell je fyzioterapeutka a odbornice na běhání.

Pojďme jako první rozebrat ty tři základní tréninkové plány s třemi různými trenéry. Tyto plány se pohybují mezi 12 až 20 týdny, což je takový rozumný čas k tomu, abyste dosáhli svého cíle (samozřejmě se to odvíjí od vaší současné kondice). Před vytvořením tréninku projdete krátkým dotazníkem, kde se zjišťuje, jak moc jste zvyklí běhat, jaké je vaše běžné tréninkové tempo a jaký je váš cílový čas.

Co je skvělé, pokud máte při plánování příliš velké oči (přeceňujete se), zařízení se vás zeptá, jestli nechcete plán upravit.

Poté je pro vás vygenerován tréninkový plán "na tělo". Tento plán je navíc adaptivní, takže pokud se stane, že třeba onemocníte, plán se tomu automaticky přizpůsobí. To je velký rozdíl oproti dopředu předdefinovaným tréninkovým plánům (např. někde z internetu) u kterých takové změny mohou mít mnohem větší dopad. Tréninkový plán se dokonce přizpůsobuje i reakci vašeho organismu na trénink. Pokud tedy máte velkou tréninkovou zátěž či vysoké hodnoty stresu, tréninkový plán se tomu přizpůsobí.

To patří mezi největší výhody, protože chytré hodinky takto hlídají i možné přetrénování. To tyto plány rozlišuje od pevně daných tréninků např. stažených někde z internetu, protože tyto plány vás neznají a nesledují váš stav během tréninku jako právě Garmin Coach.

Výhodou tréninků ve webovém rozhraní je to, že pokrývají i delší distance a jsou rozdělené podle vaší úrovně (začátečník, středně pokročilý a pokročilý). Nicméně, tyto tréninky nejsou adaptivní, takže se nepřizpůsobují reakci vašeho těla na trénink, možné nemoci aj.

Cyklisté zároveň mohou využít i tréninků, kde se kromě srdečního tepu (stejně jako u běhu) váš trénink řídí pomocí cyklistického výkonu (musíte mít wattmetr).

Která z těchto dvou funkcí je lepší?

Nedá se úplně říct, která z těchto dvou funkcí je lepší, ale určitě se dá říct, která funkce je lepší na určitý běžecký cíl.

Denní tréninková doporučení jsou skvělá pro někoho, kdo nutně nepotřebuje trénovat na určitý závod. Někdo chce prostě jen začít běhat nebo třeba už běhá a stačí mu nestagnovat – na to jsou denní tréninková doporučení ideální. Popřípadě se někdo chce zlepšovat a nepotřebuje směřovat k určité distanci, opět může být ideální cestou zvolit denní tréninková doporučení.

Co je ale dost možná největší plus denních tréninkových doporučení? Pevná ruka nad vámi. Každý den otevřete běžeckou, cyklistickou či triatlonovou aktivitu a čeká tam na vás konkrétní trénink pro ten den. Přiznejme si to, každému se někdy (a někomu skoro vždycky) nechce, ale je lehčí jít trénovat, když člověk v kalendáři tréninků, ranní zprávě nebo přímo sportovní aktivitě vidí, co má ten den odtrénovat.

Garmin Coach má největší výhodu v tom, že je o dost konkrétnější. Plánujete závod v jedné z daných distancí Garmin Coache? Osobně bych se radši svěřil do rukou těchto plánů než denních tréninkových doporučení. Je to jednoduché – topinkovač vám taky udělá lepší topinku než univerzální kontaktní gril. Proč? Protože je dělaný přímo na to.

Tréninkové plány na delší distance sice nejsou adaptivní, ale věřím tomu, že zkušenější běžec dokáže rozpoznat, jak jeho tělo reaguje a kdy má ubrat. Nebo by minimálně měl. :)

Tyto dvě funkce do sebe naráží v momentě, kdy si dáte primární závod do kalendáře a jedná se o jednu z distancí, které se věnuje funkce Garmin Coach. Tady neexistuje žádné univerzální pravidlo, tak vám předhodím alespoň osobní názor.

Jelikož mám spíše běžecké zkušenosti, budu to hodnotit hlavně z hlediska běhu. Pokud by se jednalo o rovinatou pětku, desítku, půlmaraton či maraton, svěřil bych se Garmin Coachi. V momentě, kdy se jedná o jinou distanci nebo třeba závod s nějakým převýšením, dávaji mi větší smysl denní tréninková doporučení se zadanými parametry primárního závodu.

Ještě předhodím konečné hledisko. Přijde mi, že denní tréninková doporučení (koneckonců ani Garmin Coach) nejsou nejvhodnější pro trailové běžecké závody. Zcela upřímně, Garmin až tak moc nedoporučuje dlouhé běhy (které se opravdu hodí), stejně jako tréninky s převýšením. Je tedy někdy dobré vkládat do tréninku i vlastní rozum.

Chystáte se běžet závod s převýšením a hodinky vám doporučují hodinový trénink na tepech 144? Nemusíte to nutně běžet na rovině. Zkuste to v členitém terénu. Rozum je vždy nadřazený každému doporučení. Stejně jako to, že nejlepší možností je vždy trénovat s pomocí opravdového trenéra v kombinaci se zátěžovým testem. Obzvlášť v momentě, kdy se připravujete na první závod nebo na nějaký, který je pro vás skutečnou výzvou.

Je ale pravdou, že tréninková doporučení jsou čím dál chytřejší, a tak vás často i vyhání ven do kopců, protože ví, že vámi zadaný závod je s převýšením. Otázkou ale je, jestli máte "koule" se svěřit do rukou technologie, když se připravujete třeba na hlavní závod UTMB. :)

U kterých hodinek najdete tyto funkce?

Seznam modelů s podporou zmíněných tréninkových funkcí v tomto článku:

Modelová řada Garmin
Garmin Coach
Denní tréninková doporučení
Primární závod
Fenix ANO ANO ANO
MARQ
ANO ANO
ANO
Epix ANO ANO
ANO
Tactix
ANO
ANO ANO
Forerunner
ANO ANO* ANO**
Instinct
ANO
ANO
NE
Venu
ANO
NE
NE
Venu SQ ANO NE NE
Vívoactive
ANO
NE
NE
Vívomove
NE
NE
NE
Vívofit NE NE NE
Vívosmart NE NE NE
Lily
NE
NE
NE
Approach
NE NE NE
Swim NE NE NE
Descent
ANO
ANO
ANO
D2 Mach 1
ANO
ANO
ANO
Quatix
ANO
ANO
ANO

*FR 55 a FR 245 to mají pouze pro běh, **Vyjma Forerunneru 55

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

miraspřed 33 dny, reagovat
ALE, jesltize si nahraji do kalendare zavod, tak i treninkova doporuceni se zmeni dle potreb na zavod. Za me je toto skvela funkcionalita.