» Blog » Casio

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B300 představení – Tělem i duší v oblacích

Tagy: Představení | Casio | Pánské | Klasické | Letecké

Filip Debrecenyi | 22.5.2024 | 3 MIN | 5x komentář

Nemít hlavu v oblacích je někdy pěkně těžké. A ještě těžší v případě, že vaše zápěstí zdobí nové G-Shock GR-B300 Gravitymaster. Nové funkce, vylepšený design, speciální číselník... Pojďme si tuto novinku pořádně proletět.

Cvrčci již pár týdnů cvrlikali o tom, že by našlapanou řadu Master of G mohl doplnit nový model zaměřený opět na avioniku. Aktuálně to byl totiž pouze starouš s označením GW-3000M, který stále aktivně reprezentoval u G-Shocku sílu vzdušného prostoru.

A že se jedná o pořádný přírůstek do letecké flotily G-Shocku se rozhodně říct dá. GR-B300 přichází v rozměrech 54,7 x 15,7 milimetrů a váha dosahuje 71 gramů. Tělu hodinek nechybí Carbone Core Guard struktura, která zajišťuje nejen odolnost, ale samozřejmě také nižší váhu díky prvkům karbonu. A neméně zajímavá je i funkčnost hodinek, na kterou se ještě podíváme.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?
15.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Co to je a k čemu to slouží?

Design je jednoduchý, ale účelný

Pokud někdo čekal přeplácaný design jako u staršího modelu, pletl se. GR-B300 naopak mohou zaujmout svou jednoduchostí. Což je za mě velmi účelné, protože pilot potřebuje pracovat s údaji ve zlomku setin, a né lovit údaje z rušného číselníku. A u toho se pozastavím hned ze startu. Číselník zdobí datumovka na typicky páté hodině, střední a levou část poté 3 indikátory. Samotný číselník byl podle Casia vyroben speciálním 3D tiskem a je inspirován kokpity stíhaček, proudových letadel a helikoptér.

Výraznými prvky jsou jednoznačně velké nečíslované indexy (výjimkou je index čísla 6 a 12) a také výrazné ručky s luminiscencí Neobrite, díky které budou hodinky čitelné i za velmi tmavých podmínek. Podsvícení ještě jistí LEDky umístěné na pozici mezi 6. a 7. indexem.

Celkový design je za mě stejně jednoduchý jako provedení číselníků. Žádné extravagantní prvky, vícedílná a mírně vystouplá luneta působí decentním, ale odolným dojmem. Což je změna i proti předchozímu modelu GR-200, který měl analogově-digitální zobrazení času a upřímně – čitelnost mi přišla o dost horší. Naopak zde, za použití čistě analogového zobrazení času, čitelnost mnohem více vynikla.

Jak je pro G-Shocky typické, pouzdro i řemínek jsou vytvořený z pryskyřice tvořené na bio základu a Casio i zde stále razí cestu ekologie, což je fajn. Sklíčko je minerální a upřímně jsem zde ani safír neočekával.

Designově zajímavé jsou i barevná provedení a dočkáme se celkem tří variant. Celočerný model s bílými prvky, černé provedení s červeno-oranžovými prvky a třetí, asi nejzajímavější varianta, v šedém s modrými prvky.

Nové Gravitymastery jsme s kolegou probrali i v podcastu jarních novinek z dílny Casia:

Jsme v řadě Master of G, a v té se s funkčností nikdy nešetří. Gravitymastery nabízí zobrazení duálního času, budíku, stopek, odpočítávacích stopek a automatický kalendář. Samozřejmě nechybí odolnost vůči vibracím, 200 metrová voděodolnost, Tough Solar a Bluetooth.

Právě za pomoci Bluetooth lze využít funkci Flight Log, což je něco na styl leteckého deníku, do kterého lze zapisovat traťové body vašich letů. Nepřicházíte ani o nastavení zbytku funkcí přes Bluetooth, díky kterému jde nastavit každá funkce hodinek přímo v aplikaci Casio Watches. A pokud často lítáte, kromě leteckého deníku se určitě hodí automatické nastavení času a výběr světových časů až z 300 světových měst.

Novinka se mi zatím celkem pozdává, nejen díky funkčnímu provedení, ale také kvůli zajímavému zpracování. Cena je zatím stanovena na 300 dolarů, v přepočtu necelých 7 tisíc korun. Což mi upřímně přijde jako velmi lidová cena, a to se bavíme o řadě Master of G a hodinkách s Tough Solarem a Bluetooth. Jsem zvědavý, jestli a jak přebijou kapitána letecké flotily GW-3000M.

Pevně doufám, že se mi hodinky dostanou brzy do ruky a budu mít možnost je pořádně otestovat, protože pokud budou minimálně tak super jako na papíře, máme zde určitě adepta na nového kapitána. Minimálně v řadách G-Shocku.

A jak se nové Gravitymastery líbí vám?

Mohlo by vás také zajímat:

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 54 dny, reagovat
V Casiu asi kokpit stíhačky už dlho nevideli.....za mňa krok späť . GW-3000M kraľujú aj naďalej....stále najkrajší analogový G-shock....
Filip Debrecenyipřed 54 dny
Máte pravdu, že inspiraci si nejspíše nevzali z nejnovějších F-35. :D
Trawexpřed 54 dny
A to mě se zase líbí moc. Počítám s tou šedou variantou. Třítisícovky jsem dlouho okukoval, ale jsou v reálu menší než by mě vyhovovalo. Tady u těch ta šedá s tyrkysovou je parádní barevná kombinace a čekám na ně
Trawexpřed 47 dny, reagovat
Mimochodem, na g-central.com je psáno safírové sklo. To je za mě velké plus, teda jestli to vážně bude pravda
Filip Debrecenyipřed 43 dny
Zdravím, v safíru mají podle mého překlep. :) Safír je vedený jen v katalogu specifikací, ale ve článku sami uvádí minerální sklo. Což by i k ceně dávalo smysl. Navíc safír není označený ani na dýnku hodinek, což běžně je. Tudíž to vidím spíše na jejich překlep. :) Ale uvídíme, třeba budeme překvapeni, až se nám dostanou do ruky.