Frederique Constant Highlife Ladies recenze – Geniální v designu, sofistikované v provedení

Tagy: Recenze | Frederique Constant | Dámské | Klasické

Agáta Vřeská | 10.5.2024 | 6 MIN

Frederique Constant podle mě přišel na způsob, jak vytvořit moderní, dynamické, a přitom neuvěřitelně sofistikované hodinky. A to dávno před tissoťáckými PRX. Jakmile jsem si Frederique Constant Highlife Ladies prvně vyzkoušela, věděla jsem, co je jejich nejsilnější stránka.

Design a zpracování

U kolekce Highlife vás samozřejmě jako první zaujme design. Soudkovité pouzdro, které má zaoblené boky, půlměsícové zkosení u napojení integrovaného náramku a pak také samotný náramek v H-článkovém stylu – to jsou společné znaky pro všechny modely dámské kolekce řady Highlife.

Vybírat můžete z modelů s automatickým strojkem nebo bateriovým strojkem. Lišit se budou ve velikosti, ale zpracování a hlavní DNA kolekce jsou totožné.

Bavíme-li se o modelech s automatickým strojkem, pouzdro je z oceli o průměru 34 mm a tloušťce 10 mm. Quartzové verze pak mají 31 v průměru a tloušťka je pouze 7 mm.

Vrchní strana pouzdra má velmi jemné broušení, a tedy matný finiš, který je pro každodenní hodinky skutečně praktický, protože na něm nejdou tolik vidět vlásečnice. Boční strana a luneta jsou pak leštěné, ovšem nikoli do vysokého lesku, jak to často u elegantních hodinek bývá. Přechod z matného do lesku je vlastně celkem nenápadný, ale dostatečně patrný, aby hodinkám dodal potřebný kontrastní efekt.

Náramek se zalamuje u prvního článku, čímž prodlužuje délku hodinek, ovšem v praxi si na to nemůžu stěžovat. Pouzdro se totiž lehce svažuje a také první článek je už jakoby zkosený, takže místo toho, aby jen prodloužil pouzdro, už kopíruje zápěstí. Vůbec tedy nevadí, že máte ruku jak párátko, Highlify si s tím dokážou poradit navzdory integraci.

Musím uznat, že u FC si ocelové náramky vždy náležitě užívám. Jsou krásně zpracované, mají promyšlené spony a dobře se přizpůsobují záhybům zápěstí. U Highlife mě ocelový náramek opět nezklamal.

Na zápěstí působí hodinky zcela přirozeně. U verzí právě s automatickým strojkem je v balení vždy i náhradní pryžový řemínek. A tím, že se řemínek zalamuje velmi blízko pouzdra, je nošení a přizpůsobení se zápěstí až neskutečně snadné.

Kvalita, měkkost, pěkné prošití a struktura pryžového řemínku mě zaujala tak, že jsem většinu času nosila hodinky právě na pryži. Dodala hodinkám úplně jiný styl. Více sportovní, ale zase ne tolik, jak jsem se obávala.

Ať už upřednostníte jakýkoli, výměna je extrémně snadná díky rychlostěžejkám. Nevýhodou ale je, že se stále bavíme o integrovaném náramku, a bude třeba vždy volit z originální nabídky Frederique Constant. Tak ještě, že jak ocelový náramek, tak pryžový řemínek udělal FC tak dobře. Ale zpět k samotným hodinkám.

Celkový design je velmi přímý a čistý nejen u pouzdra či náramku, ale také číselníku. Jednoduché podlouhlé indexy a ručky s luminiscencí jsou doplněny pouze o základní nápisy a mřížkovaný vzor inspirovaný průsečnicemi planety Země, který je pak na většině modelů.

U některých, jako např. krásné limitované edice, je zvolen číselník připomínající hvězdnou oblohu. U quartzových modelů je pro změnu číselník pouze se sunburst efektem, případně u luxusněji dozdobených verzí s perletí.

U automatických modelů jsou na výběr také dvě provedení – s datumovkou nebo open heart. Průhled na setrvačku na 12. hodině svou estetikou krásně zapadá do konceptu hodinek. Má jemné perlážové zdobení a pozorovat můžete i pohyb kotvy s paletkami.

Co se zdobení týče, Highlife se nabízí buď čisté bez osazení, nebo s diamanty namísto několika indexů, nebo ve verzi s diamantovými indexy a diamanty zasazenými v lunetě. Odstupňováno je to samozřejmě i cenově.

Dámské hodinky osazené diamanty – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky osazené diamanty – Fotogalerie

Sklíčko je vždy safírové s velmi účinnou antireflexní vrstvou. Čitelnost a přehlednost hodinek je pak velmi dobrá u všech verzí, a to i díky vyznačeným minutovým indexům a klasickému designu bez zbytečných příkras.

Strojek

Samozřejmě, že je trochu škoda, že FC nepostavil celou kolekci Highlife na vlastních, interních strojcích. Protože tato moderně se prezentující a rychle rostoucí švýcarská značka zaměřující se především na sortiment elegantních hodinek dokázala už od založení v 80. letech minulého století nabídnout svým příznivcům už několik velmi komplikovaných a přitom cenově velmi lákavých manufakturních strojků.

U základní kolekce ale stále sází na Rondy u quartzových verzí a osvědčené švýcarské Sellity u mechanických hodinek, a je tomu tak i v případě Highlife.

Konkrétně najdeme modely se strojky označené jako FC-303 s datumovkou a FC-310 se skrytým datem, zato s open heart. Oba jsou to ale v základu Sellity SW200. I proto nabízí rezervu okolo 40 hodin a běží na 4Hz.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Strojek je vidět přes průhlednou část dýnka, která takřka nevystupuje nad samotné ploché ocelové dýnko. Zmiňuji to hlavně z praktického důvodu, protože se tím nezvyšuje tloušťka hodinek, která je 10 mm. Považuji to za jeden z hlavních důvodů, proč se hodinky tak božsky nosí a krásně přilnou na zápěstí.

A jak už zaznělo, v nabídce je také několik modelů s quartzovým strojkem, konkrétně Rondou 515. Ty jsou ještě o 3 milimetry menší v průměru i tloušťce než verze s mechanickým strojkem. Už od pohledu působí drobnějším dojmem, a pokud máte skutečně úzké zápěstí nebo hledáte menší hodinky, quartzové dámské Highlify vás nadchnou. Dýnko je u těchto verzí samozřejmě plné a modely nabízí datumovku.

Frederique Constant představil kolekci Highlife s integrovaným náramkem už v roce 1999. Současná podoba, která má modernějšího ducha, přišla na trh v roce 2020.

Cena

Papírově se cena posuzuje dost těžko, to uznávám. A přesto. Věřím, že pohodlí, zpracování a pocit kvality vám cenu hodinek opodstatní hned po chvíli na zápěstí.

Ony jsou to totiž hlavně skvěle se nosící hodinky, které jsou fantasticky univerzální. Za dobu, co jsem je mohla nosit, jsem je sladila snad se vším. Elegantní košile a sako, večerní šaty, ležérnější outfit, když jdete jen tak ven s přáteli. Snad jen vyloženě “na doma” jsem si vždy brala jiné. I když občas se mi stalo, že jsem na ně zkrátka zapomněla. Ano, nosí se opravdu dobře.

Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit
26.9.2023 - Agáta Vřeská
Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit

Shrnutí

Highlify patří mezi nejuniverzálnější hodinky, které jsem kdy měla možnost recenzovat. A to platí vlastně jak pro pánské modely, tak ty dámské.

Za celou dobu jsem jim neměla co vytknout. Snad jen základnější voděodolnost 50 metrů, ale já nejsem zrovna typ člověka, co by si takové hodinky bral do sprchy, i kdyby měly 200 WR. Za mě tedy splnily očekávání “highlife hodinek” – hodinek pro ženy, které si umí vychutnat to, že žijí na vysoké noze a mohou si dopřát neotřelý doplněk.

Fotogalerie nejkrásnějších dámských hodinek
1.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogalerie nejkrásnějších dámských hodinek

Alternativy

To, co mě na Highlife baví, je fakt, že jsou své. Nepřichází sice s žádnou designovou revolucí, ale ani nudně nenapodobují. Samozřejmě, že si berou inspiraci – komu by se nevybavil gentovský návod na sportovně-elegantní hodinky s integrovaným náramkem a automatickým strojkem, který Gerald Genta stanovil už na začátku 70. let… Ovšem Frederique tady zvolil vlastní cestu a odlišuje se tak od své konkurence.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Pochopitelně se vám jako alternativa vybaví stále velmi populární Tissot PRX. I tam je několik podobných prvků jako soudkovité pouzdro, sportovně-elegantní design, jednoduché podlouhlé indexy, použití luminiscence a samozřejmě integrovaný náramek. Ovšem Highlife jsou o poznání sofistikovanější v každém detailu. A sednou na zápěstí bez ohledu na velikost zápěstí díky jinak řešené integraci náramku.

Vlastně jsou to takové luxusnější a elegantněji působící PRX. Zatímco PRX můžeme vnímat jako každodenní hodinky, Highlife už evokují více filozofii hodinek coby šperku.

Stejně tak modely Swiss Made od Festiny, která se také inspirovala populárním stylem a přišla s vlastní obměnou ala PRX. Nebo ala Highlife?

5 990 Kč (doručíme do 27.5.)

Mohlo by vás dále zajímat:

Fotogalerie dámských mechanických automatů
5.1.2023 - Eliška Měrková
Fotogalerie dámských mechanických automatů

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další