» Blog » Festina

Festina Smartime Connected D recenze – Hybrid, kterého s klidem doporučím

Tagy: Recenze | Festina | Pánské | Chytré

Filip Debrecenyi | 15.10.2024 | 8 MIN

Festina už nějakou dobu nabízí hybridní hodinky, které můžete nastavit pomocí telefonu. Novým hybridním přírůstkem ale posunula své hranice o něco dál. Festina Connected D mají pokročilé chytré funkce. Už to nejsou jen volnočasové hodinky. Nově vám změří tep i sportovní aktivitu! A cílem mé recenze bude zjistit, jak kvalitně.

Čím Festina D rozhodně zaujmou:

  • snímač tepové frekvence
  • monitoring sportovních aktivit a zdraví
  • propojení s telefonem
  • chytré funkce v podobě notifikací, ovládání chytré domácnosti apod.
  • povedený OLED displej
  • výdrž baterie až 10 dní.

Festina Connected D kombinují asi nejoblíbenější pánský styl hodinek, tedy sportovně-elegantní. My muži totiž milujeme, když jsou věci jednoduché a nemusíme nad nimi zbytečně moc přemýšlet. A právě tento hybridní model tyto dva aspekty kombinuje náramně. Můžeme tedy ráno vstát, vypít si svůj hrnek kávy, vzít si košili, polotriko nebo sportovní ošacení bez nutného přemýšlení, jaké hodinky se nám k tomu hodí. Jednoduše proto, že se tyto hodinky hodí téměř ke všemu.

Pánské hodinky Festina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
11.9.2024 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Festina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Univerzálnost hodinek je zřejmým benefitem a platí to také o chytrých funkcích. Nabízí totiž potřebný základ, ale stále zůstaly dostatečně klasické. Oproti hybridním modelům typu Festina Chrono Bike Hybrid Connected ale posunula Festina tento model mnohem blíže ke světu smartwatchů.

12 990 Kč (doručíme do 22.10.)

Design, ten musí chytit každého chlapa za koule

Vsadilo se na jednoduchost, kdy Festina zachovala elegantní stránku se sportovními prvky. Nejvíce okázalé jsou určitě barevná provedení, křiklavé řemínky, díky kterým tyto hodinky nikomu neuniknou. Ačkoliv se to lehce bije s pojmem elegance, pro Festinu a např. řadu Chrono Bike je to velmi ikonické.

Fotogalerie Festina Chrono Bike 2021 – Legenda inspirovaná cyklistikou
9.6.2021 - Eliška Měrková
Fotogalerie Festina Chrono Bike 2021 – Legenda inspirovaná cyklistikou

Na své by si mohl přijít opravdu skoro každý muž; průměr pouzdra hodinek je 45 milimetrů a váha je 84 gramů. Což je fajn jak na běžné nošení, tak samozřejmě únosné i na sportování. Pouzdro má matný vzhled, a to především díky použití titanu na jeho výrobu. Celotitanové pouzdro poté doplňují již výše zmíněné barevné řemínky, samozřejmě ze silikonu. Zde dávám Festině asi mírné mínusové body. Řemínek je totiž s roztečí 23 milimetrů takový... méně neuniverzální. Tedy pokud budete hledat alternativu.

U Festiny je bohužel lichá velikost řemínků celkem běžná. Hůře se shání, ale dneska už je nabídka docela široká, a pokud si náhodou nevyberete, vždy je možnost najít nějaký originál přímo od Festiny.

Festina zkombinovala opravdu lepší materiály a chtěla svého hybrida udělat konkurenceschopným. Nejen, že použila titan na výrobu pouzdra, implementovala také safírové sklíčko a já si myslím, že je to dost solidní kombinace. Jediné, co na atraktivnosti ubírá, je bohužel  nízká voděodolnost 3 ATM, což teoreticky stačí pouze na mytí rukou.

Displej je svižný a ovládání intuitivní

Číselník hodinek je také hybridní: horní část zdobí klasický podklad, zatímco spodní část OLED displej. Horní polovina má klasické indexy, které jsou stejně jako ručičky pokryty luminiscencí. A i po krátkém nasvícení si všimnete, že svítí velmi dobře, výdrž luminiscence už je ale malinko horší. Kvůli displeji ve spodní části hodinek zde indexy nenajdeme, výjimkou je záchytný index na šesté hodině pro lepší orientaci časem.

Pojďme se ale bavit hlavně o displeji ve spodní části, protože to je hlavní doména těchto hodinek a navíc musím říct, že se sakra povedl! Přechody má relativně svižné a koukatelné, barvy jsou dobře vyladěné. Bohužel v tomto případě není displej dotykový, jako u Tissot T-Touch, ovšem z praktického hlediska to neberu jako mínus. Většinou je totiž u hybridních modelů s ručičkami a displejem ovladatelnost špatná, a tak skutečnost, že Festiny můžete ovládat čistě tlačítky je nejspíše jen dobře.

Displej je krásně kontrastní, má perfektní barevné schéma, na které jde suprově vidět. Brouzdáte na něm úplně celým menu a funkcemi, které hodinky nabízí. O brouzdání se starají 3 tlačítka na pravé straně pouzdra. Horní tlačítko funguje jako funkce zkratky, na kterou si můžete nastavit vámi oblíbenou funkci.

12 990 Kč (doručíme do 4.12.)

Prostřední tlačítko, v tomto případě korunka, která je otočná, slouží jako vstup do funkcí a zároveň se jejím otáčením pohybujete v menu. Spodní tlačítko slouží jako výstup z funkcí neboli jako funkce zpět.

12 990 Kč (doručíme do 4.12.)

Sportem neoslní, ale uspokojí

Na výběr jsou pouze 4 sportovní profily a to je aktivita chůze, běhu, cyklistiky a další. Právě aktivita s označením "další" slouží jako univerzální aktivita pro jiné druhy sportu. Postačí to? Někomu, kdo je aktivní jen příležitostně určitě ano. Pro sportovce tělem i duší to určitě není to pravé ořechové.

Zabudovaný snímač tepové frekvence měří při aktivitě váš tep kontinuálně, přes den pak na vyžádání. Což je možná menší škoda, ale z koncepčního hlediska to chápu a nemám to hodinkám za zlé. Samotná kvalita snímače není vůbec špatná. Porovnával jsem data s mými Apple Watch Ultra 2 a tepovka měla pouze menší odchylky. Na snímači jde ale znát, že do toho Festina ještě musí dát nějaké úsilí, nebyla tam totiž vždy úplně pohotová reakce, každopádně na hybrida je to dost dobrý počin.

Akcelerometr se stará o počítání kroků přes den a v aplikaci poté lze sledovat i své denní cíle, které si nastavíte dle svých preferencí. Na starost má i monitoring spánku, při kterém snímá váš pohyb a jednoduše vyhodnotí, že když se nehýbete, spíte. Samozřejmě neslouží k odhadu spánkových fází, ale zahájí pouze režim spánku.

GPS bohužel není zabudovaná, a tak pokud chcete zaznamenat výkres vaší trasy a samozřejmě vzdálenost, je potřeba mít v dosahu hodinek telefon, který GPS zaznamená. To je u hybridních hodinek také běžný jev, který je pochopitelný.

S funkcemi Festina nešetřila

Festina Connected D jdou na ruku všem, kteří chtějí být tak nějak v obraze. Hodinky zobrazují notifikace, není pro ně problém ani diakritika. Uživatelé některých iOSu bohužel musí počítat s tím, že se jim místo smajlíku zobrazí pouze otazníky. Ale to je taková maličkost. Dále informují o příchozím hovoru, ale přímo z hodinek si ho nevyřídíte.

Můžete si také uložit polohu vašeho oblíbeného místa, opět v kooperaci s telefonem. Nebo můžete stisknutím tlačítka vyslat signál blízké osobě, která může sledovat každý váš krok. Tato funkce se jmenuje doprovoď mě domů. Je to jako kdyby vás někdo doprovázel domů, ale na dálku díky polohovým údajům z telefonu. U Festiny bych tyto funkce opravdu nečekal. Nechybí ani klasická funkce najdi můj telefon, která telefon rozezní v případě, že jste si ho někde založili.

Velmi zajímavou a nečekanou funkcí je IFTTT (If This Then That), díky které lze ovládat chytrou domácnost, např. otevřít garážová vrata, rozsvítit světla apod. No na hybridní Festinu fakt úlet (v pozitivním slova smyslu). Dokonce i skvěle fungovala dálková samospoušť, díky které si na dálku můžete udělat fotku z vašeho telefonu.

Standardní hodinkové funkce zahrnují samozřejmě datum, den v týdnu, stopky, budík (pouze vibruje), GMT/UTC – časové zóny. A také standardní funkci spojenou s chytrými hodinkami, a to samozřejmě ukazatel stavu baterie. Samotné hodinky a také jejich aplikace jsou plně v češtině, což je další malé plus.

I přes solidní nálož funkcí jsou hodinky schopné vydržet na jedno nabití až 10 dní, ovšem při nějakém aktivnějším používání se tento údaj zkrouhne a reálně jsem se při aktivnějším používání dostal na rozmezí 6-7 dní. Což je opravdu fajn. A tím, že snímač nemonitoruje tep neustále, navíc není možné aktivovat GPS, nejsou hodinky prostě velkým žroutem baterie.

12 990 Kč (doručíme do 22.10.)

Když ne Festina, co jiného?

Je těžké tyto hodinky porovnávat, hybrid je totiž křížencem klasických a chytrých hodinek. Takže se nabízí srovnání jak s klasickými hodinkami, tak chytrými, tak i dalšími hybridními modely.

Oproti klasickým modelům, ať už od Festiny či jiných značek v podobné kategorii, nabízejí řadu skvělých funkcí, které se dnes těší oblibě. Ať už jde o monitoring tepu, ušlých kroků, aktivit či neustálé kontroly notifikací. Současně model Festina D nezaostává designem ani zpracováním, minimálně oproti klasické kolekci Festiny.

Na druhou stranu oproti vyloženě chytrým hodinkám je Festina pozadu. Nemá zabudovaný GPS přijímač, nenabízí monitoring vícero aktivit, pokročilý monitoring zdraví (např. nemá podrobnou analýzu spánku, denní doporučení, vyhodnocení tréninků apod.), ani snímání tepu každou sekundu či pulzní oxymetr. Velká škoda je také nízké voděodolnosti, takže například plavání bych s hodinkami vypustil.

Když ale přihlédnu k tomu, že se snažíme najít dobře zpracovaný hybrid, který má povedenou chytrou nadstavbu – těžko bych hledal lepší model.

Z hlavy mě napadá Garmin Vívomove, ale ten jen celoplastový (vyjma kolekce Vívomove Luxe) a obecně designově velmi silně zaostává. Výhodou je kontinuální monitoring tepu a také možnost placení kartou (jen u vybraných modelů této řady).  

Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem
25.2.2022 - Filip Debrecenyi
Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem

Nejvíce se nabízí srovnání s Tissot T-Touch. Ale T-Touch stojí více než dvakrát tolik. A upřímně? Festiny mě baví mnohem víc než T-Touche. Na to, že Tissoty stojí znatelně víc, mě prostě funkčně tolik za srdce nechytly.

Mám takový dlouhodobý pocit, že od Festiny nikdo nikdy nic extra nečeká, ale poté nám prostě nabídne vše, co je opravdu potřeba, a to za rozumnou cenovku. Od Tissotu naopak; jakoby každý čekal strašně moc, a proto jsem také z T-Touchů nebyl tak odvařený jako z těchto Festin.

Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu
9.6.2023 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu

Doporučil bych Festina Connected D?

Když mi kolegyně Agáta položila otázku, zda bych si tyto Festiny rád otestoval, reagoval jsem výrazem, jako kdyby mi někdo do úst nasypal pytlík kyselých bonbónů. Karta se ale rychle otočila v momentě, kdy jsem hodinky vytáhl z krabičky a prvotně spustil.

12 990 Kč (doručíme do 4.12.)

Velmi solidní zpracování, pro chlapa design jako ušitý, prvky sportu a elegance, dobře zpracovaný software se svižným uživatelským prostředím, podtržený zajímavými funkcemi. To vše ve mě příjemně rezonovalo, vyvolalo překvapení a nakonec i konečný úsudek, že by se věci neměly soudit podle loga na krabičce.

Festina Connected D jsou super a svou cenovku mají dle mého názoru oprávněně. Před testováním bych jim dal možná známku stejným písmenem, jako mají v názvu, tedy D. Po dvou týdnech testování to vidím na solidní Ačko a veřejně se jim za své předsudky omlouvám.

Mohlo by vás dále zajímat:

Festina SmarTime recenze: Jak to dopadne, když se fashion značka vydá chytrou cestou
28.8.2020 - Agáta Vřeská
Festina SmarTime recenze: Jak to dopadne, když se fashion značka vydá chytrou cestou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Září
12 990 Kč skladem
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 22.10.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 22.10.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 22.10.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 22.10.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 22.10.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 22.10.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 4.12.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 4.12.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 4.12.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 4.12.)
Novinka Září
12 990 Kč (doručíme do 4.12.)